Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

21.05.2022 г.

Водещ: За пари ще си говорим в следващите минути. Колко ще струват парното, токът и водата, какво е бъдещето на руския газ и петрол на наша територия, как и от кога ще зареждаме с по-евтино гориво и кой наистина ще усети антикризисните мерки? Гост на предаването е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Здравейте!

Асен Василев: Здравейте!

Водещ: Как дойдохте до Нова телевизия?

Асен Василев: С автомобил.

Водещ: Обърнахте ли внимание колко е цената на А-95, на най-евтиния бензин?

Асен Василев: Около 3 лв.

Водещ: 3.18 лв. беше тази сутрин. Почти всеки ден с по една стотинка нагоре. Вие как си го обяснявате?

Асен Василев: С това, че бензиностанциите очевидно използват момента да натрупат малко повече печалби.

Водещ: Има ли как това да бъде контролирано?

Асен Василев: Има. Има си и орган – Комисията за защита на конкуренцията.

Водещ: Прави ли го?

Асен Василев: Очевидно не.

Водещ: Няма ли да се стигне до там, че тези 25 ст., за които толкова много говорим в последните дни, в момента, в който те бъдат предоставени на всички ползватели, бензинът ще е толкова висок, че тези 25 ст. ще ни карат отново да плащаме над 3 лв.?

Асен Василев: 25-те стотинки са директна компенсация, която държавата може да направи спрямо съществуващата цена на бензина. Няколко неща, които ние сме направили – провели сме няколко разговора с „Лукойл“, така че цената на едро да включва отстъпката, която е разликата на руския петрол спрямо сорта „Брент“. И цената на едро, ако погледнете през последните няколко месеца, седи сравнително равна.

Водещ: Цената на едро е равна, обаче по бензиностанциите продължава да расте.

Асен Василев: Точно така. И тук точно е ролята на КЗК. И аз много се радвам, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и съответно на състава на комисията, така че да влезе комисия, която да започне да си гледа работата.

Водещ: Ще знаем ли кога и как точно ще функционират тези 25 ст.? Има ли някакъв лимит? Първо на този въпрос да отговорим.

Асен Василев: 25-те ст. са сложени на най-евтиния тип гориво от всеки тип, тоест А-95, дизел без добавки, пропан бутан и метан и начина, по който ще функционират – те функционират за автомобили, регистрирани в България. Тоест ще трябва да си покажете талона. За частни автомобили или такива на лизинг, тоест трябва да е вписан човекът, че е под лизинг и ще се приспадат на касата от сметката.

Водещ: Колко литра ще можем да зареждаме на месец?

Асен Василев: Няма ограничения в литрите.

Водещ: Няма да има ограничения. Някакъв документ ще бъде ли издаван или просто отиваме и всеки, който иска да си зареди такъв бензин, ще получава отстъпка?

Асен Василев: Да, това би следвало да стане.

Водещ: Тоест няма да има някаква допълнителна система, допълнителен софтуер или нещо такова, фактура?

Асен Василев: Има доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като те, разбира се, тези 25 ст. трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Но това ще се случва с нормалните отчети, които те подават.

Водещ: Преди малко ни беше на гости в студиото Левон Хампарцумян, познавате го, топ банкер, финансист. Той каза, че също ще се възползва от тези 25 ст. намаление. Смятате ли, че трябваше това да е за всички? Защото, съгласете се, че има хора, които въобще не обръщат внимание колко струва бензинът, тъй като доходите им са достатъчно високи, за да компенсират всяко едно увеличение?

Асен Василев: Малко се съмнявам, че г-н Хампарцумян ще се възползва, освен ако не кара автомобил, в който слага от най-евтиния бензин.

Водещ: Ами, той си каза, че би се възползвал, защото на практика това ще е валидно за абсолютно всички. Хората с по-мощни автомобили, те харчат повече, тоест те ще ходят и ще си зареждат на евтиното много, много, за да може да си поддържат скъпите коли. Това ли е мярката, която помага на социално слабите?

Асен Василев: Хората с по-мощни автомобили няма да заредят А-95 без добавки.

Водещ: Защо така мислите?

Асен Василев: Защото за по-мощните автомобили изрично пише, че трябва да се зареди бензин, който е по-висок клас, А-98 примерно, с добавки, за да се пази двигателят. И те заради тези няколко лева отстъпка, които ще получат на бензиностанцията, силно се съмнявам, че ще заредят бензин, който би повредил двигателя на техните автомобили.

Водещ: Но, съгласете се, не само хората с високи доходи карат скъпи коли. Има хора, които карат нормални коли и си зареждат от по-евтиния бензин, които също имат достатъчно високи доходи. Въпросът ми е - трябваше ли всички мерки да бъдат за абсолютно всички? Ето още един пример, също и за 70-те лв., които давахте за ваксинация, също те отидоха и при пенсионери, при хора, които имат също високи доходи. Трябва ли всичко това да е за всички? Нали идеята е да помогнем на уязвимите групи, поне така твърдите?

Асен Василев: Да, точно така. Където можем, помагаме на уязвимите групи. Ако погледнем къде са насочени доходите, те примерно, помощта е за работещи родители с деца, които имат нужда, при пенсионерите помощта е фокусирана в по-ниския клас пенсии, както знаете. Така че, където е технически възможно, помощта е таргетирана. Сега, ако говорим, това, което Вие казвате, за това примерно мярката за 25-те ст. Ограничаването до размер литри няма как да стане без да има някаква допълнителна система. Ние още нямаме електронна идентификация, която да позволи това да стане лесно. Представете си, че правим система, в която се раздават някакви ваучери, купони или каквото и да е. Опашките само докато човек си вземе ваучера ще станат безобразни. Или, помислете си, че има система, в която трябва на бензиностанцията да се валидира дали примерно автомобилът е над еди-колко си киловата, колко конски сили примерно или еди-каква си марка, или че е по-стар, или по-нов и т.н., тоест дали е по-евтин. Теоретично това може да стане, на практика няма да стане.

Водещ: Тоест, защото няма време да го имислим, даваме на всички.

Асен Василев: Не, по-скоро, защото ни е слаба инфраструктурата за управление в държавата. Не са ни навързани различните регистри, много е трудно да се провери от един регистър във втори регистър, в трети регистър, нямаме електронна идентификация, нито на талоните има чип, нито на личните карти има чип, за да може сравнително лесно да се ограничи самото ползване, за да може като сложиш личната карта да кажат – ти не ставаш, или като сложат талона на колата да кажат – ти не ставаш. И не на последно място, контролните ни системи не работят за такива базисни неща, като да си събираме данъците и митата по правилния начин, камо ли да работят за неща, които се казва, нали, заредил е такъв автомобил, а не друг автомобил.

Водещ: Разбрах Ви. Кажете кога България ще се откаже от вноса на руски петрол?

Асен Василев: Според мен, първо, когато има техническа възможност в „Лукойл“ това да стане…

Водещ: Кога е това?

Асен Василев: Ами, това, което те са подали е 12 до 18 месеца - минималният срок, за да може да стане. И второто нещо е, когато това е взето като общоевропейско решение и цяла Европа се откаже.

Водещ: Ако цяла Европа се откаже към края на годината, с няколко изключения, сред които не сме ние, можем ли да го понесем и ние в края на годината да сме сред тези, които са се отказали от руския петрол?

Асен Василев: Ние много ясно сме заявили, че, ако има изключения, ние искаме да сме в изключенията.

Водещ: А ако не разреши ЕК да сме сред изключенията? Ето, ще цитирам зам.-председателя на Комисията. Тя се обяви срещу допускането на изключения за определени държави при налагане на санкции срещу Русия.

Асен Василев: Ако няма изключения за никой, това е една хипотеза. Правилата са еднакви за всички. Ако има изключения за някои и България не е в изключенията, ние много ясно сме заявили, че ще сложим вето на решението.

Водещ: Колко години очаквате, че ще ни трябват, за да можем да преглътнем спирането на руския петрол?

Асен Василев: Не е въпрос на преглъщане. Въпрос е да си гледаме националния интерес. Нашият национален интерес е да диверсифицираме напълно рафинерията. Тя сега работи на 50 % неруски петрол. За целта е необходимо да се разширят най-вече сероочистващи и т.н. инсталации, за което трябва време. И второто нещо, което е изключително важно – в момента руският петрол е по-евтин.

Водещ: Но и руският газ беше по-евтин, пък ние се отказахме от него. Ето ще Ви дам информация…

Асен Василев: Само да кажа, ние не се отказахме от него. „Газпром“ спряха подаването.

Водещ: Вие казвате, че „Газпром“ се е отказал да ни подава газ.

Асен Василев: Да.

Водещ: Обаче последна информация, ето Ройтерс казва – Италия и Германия са разрешили на компаниите си да си открият сметки в рубли и това е съгласувано с ЕС. Тоест Италия и Германия ще купуват руски газ.

Асен Василев: А Финландия, както видяхте вчера, я отрязаха.

Водещ: Не се сравняваме с Финландия, г-н Василев. Те имат 5 % необходимост от руски газ, ние 90 % сигурно.

Асен Василев: Не, това, което се сравняваме, е дали имаме държавна компания, както в нашия случай, и дали държавата прави тази операция, или не, първо. И второ, това, което видяхте, последните две седмици на няколко пъти се сменяше схемата, по която да се плаща. Така или иначе руският газ беше спрян от вчера за днес, първо. И второ, газът, с който руският газ е заместен в момента, е по-евтин от руския аз.

Водещ: Сега ще поговорим за това в детайл след малко, но, кажете, имате ли официална информация за държави, които са от ЕС, които са казали, че ще плащат по новите правила на „Газпром“?

Асен Василев: Не, няма. Така или иначе сега ще се видим на ЕКОФИН с колегите финансови министри в началото на следващата седмица. Предполагам, че това ще бъде тема. Но към момента Комисията не е променила мнението си, че държавите не могат да плащат в рубли.

Водещ: Въпреки това, което се случва в Германия и Италия. За Гърция очаквахме късно вечерта те да решат дали ще плащат в рубли, или не. Знаете ли какво е тяхното решение?

Асен Василев: Нямам още информация.

Водещ: Ако решат да си плащат в рубли, по някакъв начин това нас застрашава ли ни като страна, на която разчитаме?

Асен Василев: Не, не ни застрашава. Ако на Гърция също бъде спряно подаването, както към Финландия, в Гърция ще започне да се формира също един доста голям дефицит. Но те също са предприели редица мерки, доколкото сме обсъждали в рамките на координацията. Знаете, 10 енергийни министри дойдоха в София, има още група за закупуване на газ под егидата на ЕК, която е базирана тук и работи много активно.

Водещ: Но, ако все пак има държави, които решат, че ще плащат в рубли, ще си каже ли нашата държава, че направи грешка за това, че се отказа от един газ, който, ето, увеличихме цената с 14 %...

Асен Василев: Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията. Това е възможно най-правилното решение.

Водещ: Вие обаче казахте, че са изпратили нови инструкции за плащане. На нас такива инструкции изпращани ли са ни?

Асен Василев: Ние не сме получавали нищо от „Газпром“, доколкото аз знам. Но това е въпрос за министър Николов, тъй като той следи ситуацията.

Водещ: А има ли връщане назад към „Газпром“?

Асен Василев: Не мисля. Договорът така или иначе изтича в края на годината с доставчик, който е толкова, как да кажа, използва газа за абсолютно политически цели, от една страна. От друга страна, въпреки че ние сме си изпълнили абсолютно всички условия по договора, решава да го смени едностранно, освен ако не дадат драматично по-евтина цена и дори тогава, трябва да се замислим доколко тази цена реално би била доставяна във времето и доколко няма една януарска сутрин да се окажем в същото положение, доста по-незавидно.

Водещ: За цената на газа да поговорим. Г-жа Бориславова каза, че тя ще поевтинее с три-четири пъти, Вие казахте, че ще поевтинее отново тук в студиото на Нова, докато премиерът Кирил Петков каза, че няма да е по-скъпа от „Газпром“. С колко по-евтино ще ни бъде новият вид газ, който ще внасяме в страната?

Асен Василев: Газът, който внасяме от Азербайджан, е около три пъти по-евтин от руския газ. Доколкото знам, „Булгаргаз“ и министър Николов са успели да махнат този анекс, който е подписан миналата година, и от 1 юли ние да започнем да си получаваме пълното количество азерски газ, което идва наистина на три пъти по-ниска цена.

Водещ: Щатският газ обаче?

Асен Василев: Това покрива около 30 % от потреблението. Доколкото знам, договореният щатски газ за юни и юли също идва на доста по-ниска цена от „Газпром“. Дългосрочен договор, който в момента се работи, както казах, с още 10 държави в региона и ЕК, трябва да се види на какви цени ще дойде.

Водещ: Парното обаче, вчера чухме неособено добри прогнози. Експерти казват 25% нагоре ще е от лятото, когато се договорят новите цени. И министър Николов каза, че ще е по-скъпо. По-скъпо ли ще е парното?

Асен Василев: Парното със сигурност ще е по-скъпо. Преди спирането на руския газ спрямо миналата година, ако погледнем юли – примерно март, цената на газа се беше качила около четири пъти, на руския газ.

Водещ: Ще стане ли четири пъти по-скъпо парното?

Асен Василев: Не, очевидно няма да стане…

Водещ: А колко?

Асен Василев: … по-скъпо четири пъти. Това е въпрос на разчети в КЕВР. Но говорим за проценти и то може би 10, 15 до 20 %, поне.

Водещ: Водата – 20 % нагоре, казаха от ВиК дружествата, че ще стане. Според Вас?

Асен Василев: Там не виждам причина да се качва цената, тъй като цената, те са напълно компенсирани за увеличението на електроенергията. Така че, ако има покачване на цената на водата, то не е свързано с енергоизточниците, а с управлението на ВиК сектора. И това КЕВР трябва да си го огледа изключително внимателно.

Водещ: Какво ни поискаха американците, за да ни дадат този по-евтин газ?

Асен Василев: Нищо.

Водещ: Защо тогава крием името на фирмата, не искаме да кажем, за да не се възползва и някой друг, да си запазим ние тези добри цени и добри отношения?

Асен Василев: Това е въпрос, пак казах, към министър Николов и „Булгаргаз“. Доколкото знам, е въпрос на търговски договорки.

Водещ: Едно от подозренията на вашите коалиционни партньори е, че има много силен натиск за приемането на Северна Македония и за вдигане на ветото от страна на България. Ще цитирам и еврокомисаря по разширяването, който очаква София да даде зелена светлина на преговорите до три седмици. Ще им дадем ли зелена светлина до три седмици?

Асен Василев: Аз лично не съм чувал такива обсъждания. Както знаете, вчера премиерът поиска и да се свика Консултативен съвет за национална сигурност, за да може всички тези, как да кажа, съмнения да бъдат ясно разсети.

Водещ: Защо ни е този Консултативен съвет, като такъв имаше януари месец. Променило ли се е нещо от тогава? Позицията беше ясна – ако те не се постараят, ние също няма да им дадем зелена светлина. Усетихте ли някакво старание от страна на Македония, за да се събирате отново, да решавате нещо нещо?

Асен Василев: Аз лично не съм усетил. Но, така или иначе, според мен е добре, имайки предвид, че това е основна външнополитическа тема на България. Знаете, гласува се на всеки шест месеца в Европа дали да се отворят преговорите, или не. Според мен е добре преди всяко такова гласуване ние да си правим Консултативен съвет, да си потвърждаваме позицията, да видим дали нещо се е променило, към този момент аз лично не съм видял някаква промяна и да се каже – да, това е българската позиция. Защото, както и премиерът каза – това не е нещо, което правителството трябва да взема самоволно. Трябва широка обществена подкрепа. Консултативният съвет е едната форма, а втората форма е парламентарно обсъждане. Но Консултативният съвет, както се видя и януари месец, е доста по-конструктивна форма и така в по-малък състав и там може, присъстват и службите, така че може да се получи пълна информация какво реално се случва.

Водещ: Остава ли обаче вратичката до три седмици да решите все пак да пуснете Северна Македония? Има ли я тази хипотеза поне?

Асен Василев: Пак казвам..

Водещ: Хората, които ще се събирате и на Консултативен съвет, и след това в парламента. Знаете как са разпределени.

Асен Василев: Само да Ви кажа така – ако всички партии и президентът преценят, че това е добре за България, което аз, честно казано, не очаквам да се случи, тогава може нещо да се промени. Но, пак казвам, това нещо трябва, в Консултативния съвет са абсолютно всички партии и опозицията, плюс президента, след това трябва да мине през парламент и когато мине през парламент и през Консултативния съвет, вече може да се вземе някакво различно решение от това, което има страната в момента.

Водещ: Добре. Връщам Ви сега отново на Вашата тема, на темата, свързана с парите. Кажете, какво стана с минималната заплата? Социалното министерство иска тя да е 770 лв. от юли, едните синдикати – 760 лв., другите до 1000 лв. Ще има ли увеличение на минималната заплата от юли?

Асен Василев: Не. Минималната заплата беше вдигната на 1 април с над 10 %. Не е разумно в рамките на една и съща година да се вдигат два пъти и да се пипат два пъти основни параметри.

Водещ: А от догодина колко ще стане?

Асен Василев: От догодина ще се изчислява по формула. Това се разбрахме и коалиционно, и със синдикати и работодатели. В актуализацията работим активно, за да сложим формулата, по която ще се изчислява минималната заплата. Същото се отнася и за максималния осигурителен доход, за да е ясно – това да не е решение на правителството или решение на парламента, да има предвидимост и да е абсолютно ясно по какъв начин се изчислява минималната заплата. Най-вероятно като параметър от средната заплата…

Водещ: 50 % или…

Асен Василев: Ами, има три-четири варианта, които са предложени в европейската директива, която подлежи на приемане до края на годината. В момента текат разговори и с работодателите, и със синдикатите, за да се избере най-добрият вариант за българската икономика и българските работещи.

Водещ: Много въпроси изпратиха нашите зрители към Вас. Един от тях беше – ще има ли необлагаем минимум от юли?

Асен Василев: Необлагаем минимум няма. Пак казах, ние сме поели ясен ангажимент да не променяме данъчната политика…

Водещ: Свалихте ДДС-то на хляба.

Асен Василев: В момента намаляване някои данъци, като част от антикризисна програма, временно. Намаляваме, не вдигаме. Това, което направихме и което, според мен, е изключително важно до това, за което Вие говорите – за необлагаемия минимум, е работещите родители да получат, първо, по-голямо данъчно облекчение за дете, и, второ, да започнат да го получават на всеки три месеца, да не чакат една година, за да дойдат тези данъчни облекчения. Имайки предвид инфлацията, да могат по-бързо да си получат тези средства. Това би следвало много да помогне наистина на всички работещи родители.

Водещ: По темата за хляба, чухме един хлебопроизводител малко по-рано в предаването каза – няма да намалим цената на хляба, най-много да я задържим на нивата, които са сега, които са достатъчно високи, съгласете се. Според Вас, ще се стигне ли до по-ниска цена на хляба след вашето решение да намалите ДДС-то?

Асен Василев: Честно казано, не знам. Но това, което знам, е, че държавата не иззема 20 % от себестойността на хляба. Дали тези 20 % ще стигнат до гражданите и до купувачите, или тези 20 % производителите ще си ги задържат или търговците, според мен ще видим във времето. Някои най-вероятно ще ги дадат на крайните клиенти, някои ще предпочетат да си ги задържат.

Водещ: Парите, които ще спечелите, които ще спечелят производителите на хляб от това намалено ДДС, ще бъдат ли компенсирани за държавата от вдигането на ДДС на бирата и на виното?

Асен Василев: Не напълно.

Водещ: Минус по-скоро?

Асен Василев: Да.

Водещ: Тези мерки, знаете, че голяма част от критиците им ги наричат „проинфлационни“, че освен вносната инфлация, сега вие ще насърчите потреблението и ще внесете, добавите допълнителна инфлация към вече съществуващата. Има ли такъв сценарий?

Асен Василев: Не. Тъй като всички тези мерки са разчетени в рамките на съществуващия бюджетен дефицит. Тоест ние не наливаме допълнителни пари в икономиката. Ние връщаме в икономиката това, което държавата би събрала допълнително заради инфлацията. Така че от тази гледна точка не е като да сме взели заем, примерно, за да намалеем пари в икономиката.

Водещ: Прогноза за средната инфлация до края на годината?

Асен Василев: Много е трудно да се даде към момента. Това, което ние залагаме, е между 10 и 11 %. Причината защо е трудно да се даде е, че не е ясно какво ще се случи с инфлацията при хранителните стоки септември месец. Видяхте, че Индия затвори пазара за износ на зърно, а тя е голям износ, Украйна все още не може да изнесе зърното от 2021 г. За реколта 2022 г., първо, не е ясно колко голяма ще бъде и, второ, дали ще може да се изнесе. Русия затвори пазара за износ на зърно. Така че в момента това, което ние видяхме, е нещо съвсем ненормално, цените на зърно се вдигнаха четири пъти март месец.

Водещ: Но ние имаме достатъчно тук, нали така?

Асен Василев: Ние имаме достатъчно зърно. Но цената, нашата цена, е свързана със световните цени.

Водещ: Разбрах Ви. Две теми имаме за финал. Ще Ви помоля за вашите кратки отговори. Има ли шанс, възможност да спазим сроковете, които са поставени за влизане в еврозоната и страната ни да стане част от еврозоната на 1 януари 2024 г.?

Асен Василев: Да. За това работим.

Водещ: Тази висока инфлация, за която говорихме досега няма ли да е пречка по пътя ни към еврозоната?

Асен Василев: Тя не е само в България. Инфлацията е и в Европа. И, ако погледнем дори и държави в еврозоната, като… Естония примерно е с 18 % инфлация.

Водещ: Но ние трябва да се реферираме …

Асен Василев: С най-ниските.

Водещ: … с държави с най-ниските показатели, а ние не може да се реферираме с тях, според сегашната инфлация.

Асен Василев: Към момента сме около 1 % далеч от трите най-ниски държави.

Водещ: Ще се справим ли, според Вас, до 2024 г.?

Асен Василев: Да, технически мисля, че ще се справим.

Водещ: По-скъпо ще стане ли тогава?

Асен Василев: Не. Ние вече сме в еврозоната, така да се каже, тъй като сме вързани към еврото. Не може да обезценяваме лева, имаме си валутен борд и голяма част от това, което виждаме като инфлация при нас всъщност се дължи на печатането на евро.

Водещ: На финала на нашия разговор – как си обяснявате последните социологически проучвания, които дават на „Продължаваме промяната“ спад от 5, от 6 пункта?

Асен Василев: Ами, всички кризи, които се натрупаха, разбира се, идват към управлението. Мисля, че кризите са овладени до голяма степен и сега трябва да започнем да виждаме по-дългосрочните резултати, за които също работим в този период от време.

Водещ: Предсрочни избори ще има ли, според Вас?

Асен Василев: Не мисля, че ще са тази година, ако има такива.

Водещ: А догодина?

Асен Василев: Догодина не е ясно.

Водещ: И на финала, как оценявате диалога с коалиционните партньори? От ИТН казаха, че има много кадри от ГЕРБ сред вашите редици. Така ли е действително и въобще как си общувате с вашите партньори?

Асен Василев: Не. Кадри от ГЕРБ нямаме. Както знаете, когато приемахме дори хора в листите, държахме да не са били в повече от една партия и всичките хора са такива. Специално защо ИТН имат такива впечатление, може би трябва да попитате тях, а не нас.

Водещ: Добре. Благодаря Ви много за този разговор. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в студиото на „Събуди се”.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация