Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването "Карай направо" по Нова телевизия

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

01.05.2022 г.

Водещ: Две години след новото нормално нищо в живота ни не е нормално. Цените тръгнаха нагоре, хлябът поскъпва всеки Божи ден, а горивото вече става лукс. През последната седмица вицепремиерът Асен Василев каза, че не търсим война, но, когато тя дойде, сме готови да отблъснем агресора. Може би именно сега е времето да се замислим как трябва да реагираме, когато заплатата стане по-висока, заплахата стане реалност, а войната – енергийна, ценова или политическа, вече бъде реално пред нашата врата. Русия врътна кранчето. Ракети летяха над главите на българската делегация в Киев, а у нас политиците застанаха в позиция всеки срещу всеки. Караме направо тази седмица с мен, Методи Владимиров. В студиото вече е вицепремиерът Асен Василев. Г-н Василев, здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Една седмица изпращаме, която беше белязана от много кризи в различни аспекти на живота. Да започнем от равносметката, която Вие лично си правите, след като Русия каза „край на руския газ за България”?

Асен Василев: Много е важно да кажем, че ние бяхме подготвени за тази криза. Равносметката в момента, ето вече няколко дни Русия не подава газ към България, ние не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, в същото време няма спиране на потреблението на газ, няма поскъпване на цените нито за битовите, нито за бизнес потребителите към момента. На 5 май в България се събира координационен център на ЕС, който включва всички балкански държави, ЕК, Украйна, Турция, Азербайджан и Италия, който всъщност първо ще изработи обща стратегия как нашата газопреносна система да се използва не само за България и да захрани целия регион, това, за което говорихме, е с около над 20 млрд. куб. м., след което и общите покупки на газ, които всъщност да направят така, че не само да има газ, но и по възможност той да е на същите или по-ниски цени.

Водещ: Така обаче изглежда ситуацията сега, четири дни след като Русия взе това решение. След 40 обаче как ще изглежда?

Асен Василев: Надяваме се драматично по-добре.

Водещ: Виждаме и картата зад нас. Реално „Турски поток“, мястото, което ни осигурява около 80-90% от общото количество газ, което потребяваме, вече е затворено, връзката с Гърция все още се строи, трябва да стане факт, но към момента не е.

Асен Василев: На тази карта липсват няколко тръби. Липсват тръбите на Трансбалканския поток, построени още по времето на Тодор Живков. И, ако говорим за диверсификация, ние в момента използваме тези трасета.

Водещ: Само да уточним – червеното е Турски поток, зеленото, което виждаме, е интерконекторът с Гърция, който трябва да бъде открит.

Асен Василев: Така. А старата тръба на Трансбалканския поток, която е успоредна на червеното. Първо, Турски поток работи, само че той подава газ за Унгария и Сърбия. Второ, имаме още една тръба към Турция, която е с капацитет около 17 млрд. куб. м. Тръбата с Гърция може да вкарва от юг на север 2 млрд. куб. м. газ. Зеленото, живот и здраве, на 30 юни трябва да бъде готово. Но дори без зеленото ние имаме между 17 тук и 2 тук – 19 млрд. куб. м., които могат да влязат в страната. Нашето цялото потребление е 3.

Водещ: Потреблението към момента …

Асен Василев: Точно затова ЕК пилотно в България прави първата група за общо закупуване за целия Балкански регион, плюс Украйна, плюс Италия, която е на края на ТАП, плюс Турция и Азербайджан. На 5 май идват в София, остават да работят тук експертите, за да се види не само как ние да си вземем нашите три, а това, което остава и може да подадем нагоре към Румъния по старите тръби на газопровода „Дружба“, за да може да стигне до ЕС и всичко това да стане с общоевропейски договори, така че да можем допълнително да намалим цените. Това нещо договорихме в Брюксел и ЕК официално направи тази работна група да е в София.

Водещ: Възниква обаче въпросът при картината, която описвате, защо допуснахме през годините ситуация, при която около 90% да сме зависими от руския газ?

Асен Василев: Това е един много добър въпрос, който трябва да зададете на г-н Борисов. Другият въпрос, който трябва да му зададете, виждате тръбата Турски поток, която върви горе край Видин – защо няма отклонение за Видин, защо няма отклонение за нито един град в Северозападна България? Говорим, че похарчихме 3 млрд., за да я построим тази тръба и не направихме нито едно отклонение към нито един български град в частта, която най-много има нужда от това.

Водещ: Понеже подавате към реплики на г-н Борисов, отново през седмицата той каза – ГЕРБ са си свършили работата, ние реално сме осигурили, казват от ГЕРБ, всички тези тръби и диверсификацията на България. И по неговите думи, ако дават точен цитат – Асен Василев е чака-рака в Брюксел, казва г-н Борисов, заради ГЕРБ.

Асен Василев: Точно така. Г-н Борисов така ни диверсифицира, че първият ден, когато „Газпром“ спряха газа, каза, че ние ще останем на тъмно. Неговият кадър Николай Павлов така ни диверсифицира, че вместо да си купим азерския газ и да си го купим по ей тази тръба, която съществува и може да поеме 2 млрд., нашият договор е за 1 млрд., той каза – тъй като  зелената тръба не е построена, ние няма да взимаме азерски газ. И затова 1 млн. лв. на ден беше по-висока сметката за газ на всички граждани и на бизнеса през целия отоплителен сезон тази година. Защото, когато си подписал анекс с азерите до 30 юни да се откажеш от тези количества, няма как да ги вземеш обратно, на цената, която имаш.

Водещ: Какво обаче сега ще се случи именно с цената? Новите сметки и новите прогнози показват скок в цената на природния газ около 30-35% още от месец май, а това, знаете, е поредното поскъпване…

Асен Василев: Няма да има такъв скок.

Водещ: Няма да има. Обещавате?

Асен Василев: Работим по въпроса. На база на договорите, които в момента има Булгаргаз, плюс това, което се опитваме в следващите няколко дни да отпушим, едно от което е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор – ако това се случи, дори може да има намаление на цената. Това е, по което работим в момента. А отделно работим с общоевропейските партньори. Както Ви казах, на 5 май пристигат и тук се ситуира този център, той не е една среща веднъж, а ще останат тук да работят хората, които да организират цялата логистика за газ, цялата логистика за електроенергия, така че да се оптимизира системата в нашия регион.

Водещ: Г-н Василев, това обаче звучи малко приказно, честно да Ви кажа, при цялата тази ситуация. При спрения руски газ, при цени, които скачат за всяка една държава, ние очакваме поевтиняване, правилно ли Ви разбирам?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Кога?

Асен Василев: Ами, зависи колко бързо ще договорим новите условия, колко бързо ще тръгне азерският газ по оригиналната формула. И с комисията, която идва за общите покупки, общоевропейските, да договорим отстъпки спрямо цената, която в момента е на холандската борса.

Водещ: Най-рано, според Вас, за лятото ли говорим, за следващата зима ли говорим?

Асен Василев: Не, не. Говорим буквално, бяхме в Брюксел в четвъртък. На 5 май се събира комисията тук. Така че тук става въпрос за часове и за дни, а не за месеци и години.

Водещ: Очакваме поевтиняване на природния газ от следващия месец?

Асен Василев: Надяваме се да се получи.

Водещ: По-скоро ще се получи, по Вашите думи, нали правилно ви разбирам?

Асен Василев: За това работим и не е невъзможно да се получи – нека така да Ви кажа. Не мога да Ви го обещая, тъй като не са подписани договорите още. Но работим в такава посока.

Водещ: За какво поевтиняване става въпрос? В рамките…

Асен Василев: Не мога да Ви кажа. Това ще са търговски договори, които „Булгаргаз“, заедно с всички други колеги в региона ще трябва да изработят. В изцяло нов свят сме, но в този изцяло нов свят дори да отидем на пазарни цени, каквито те са на холандската борса, на които можем да доставяме и доставяме в момента LNG, пак казах, тогава най-голямото поскъпване, ако отидем директно на пазарни цени за 100%, което няма да се случи, защото все пак може да получаваме нещо от азерите, има увеличение, което е под 10%. Ако се махнем от пазарните цени и успеем да договорим под пазарни цени, тъй като вземаме по-големи количества, не само за България, ако си отпушим азерския договор не от 1 юли, а да започне да действа примерно от 1 юни, тогава нещата стават съвсем различни.

Водещ: Ама точно на пазарни цени експерти през седмицата казаха – 35% от май нагоре. Ако се стигне до пазарните цени.

Асен Василев: Не знам на какви пазарни цени те ги смятат. Аз мога да Ви кажа последните цени на „Газпром“, които са били, плюс цените на пазара – сметките на „Булгаргаз“ са за между 10 и 20%.

Водещ: Кажете обаче тогава най-лошия сценарий, ако не успеем да договорим тези неща.

Асен Василев: Нищо, ако не договорим, най-лошият сценарий е с 20% нагоре. Казах го и на пресконференцията.

Водещ: С „Чирен“ какво правим, хранилището?

Асен Василев: „Чирен“ беше използван, за да може да си газоподаваме в отоплителния сезон. В момента ще започне да се пълни, предполагам от средата на май, както е нормално.

Водещ: Критиките тук на опозицията са основно, че оставяме „Чирен“ с 18% към момента капацитет, който е запълнен. Дават сравнения с Полша, които са аналогично с нашата ситуация – спрян руски газ, те завършват сезона със 70%.

Асен Василев: Идеално. Само че, ако „Чирен“ беше 1 млрд. куб. м., беше разширен, а не 550 млн., щеше да е доста по-запълнен, защото по-малко щеше да ни трябва през отоплителния сезон. Само че вече 12-та година разширението на „Чирен“ се спира. Пуснахме обществените поръчки да вървят в началото на тази година. В момента тръгнаха разни фирми да ги обжалват, за да спират това разширение на „Чирен“. Това е ключово, за да може газовата система да стане още по-устойчива.

Водещ: Предишни зими как са завършвали, с какви проценти, какво показват данните?

Асен Василев: Горе-долу там. Дори малко по-ниско.

Водещ: Тоест няма основание за критики, че, видите ли, сме изпразнили хранилището в „Чирен“?

Асен Василев: Не, не. То винаги накрая на отоплителния сезон пада, дори някой път под 10%, след което лятото се запълва и зимата пак се използва.

Водещ: Дотук обаче стигнахме именно заради конфликта Русия – Украйна, до известна степен и заради позицията на България. Кажете, към момента, единната позиция на кабинета Петков около конфликта Русия – Украйна.

Асен Василев: Само да… въпросът Ви беше леко некоректно зададен. Позицията на България няма нищо общо с достигането до тук. Ние не изпращахме оръжие на Украйна.

Водещ: Говорим за позицията, че няма да плащаме в рубли – позиция, която ние заехме заедно с цяла Европа. Българската позиция казва – ние няма да приемем новите условия, които предлагат Русия. За тази позиция говорим.

Асен Василев: То това е и санкционният режим. Но тази позиция е абсолютно нормална. Няма как една страна едностранно да измени договора, да каже – плащате ми във валута, на която ние нямаме контрол как ще стане превалутирането и на какъв курс и ние просто да го подпишем и да кажем – браво, да, съгласни сме. Това никъде не съществува по света. Другото, което е, ние си направихме плащането в Газпром банк за 50 млн. долара.

Водещ: Както е по договор.

Асен Василев: Както е по договор. В Газпром банк е обаче сметката. Точно там отидоха парите. Плащането беше върнато. Така че всички, които казват, че България не си е платила или т.н., да вземат да се запознаят с фактите. България си плати по договор в Газпром банк 50 млн. долара.

Водещ: А тези, които казват, че има държави, които заобикалят санкциите, които ще плащат в рубли?

Асен Василев: Няма държави, които заобикалят санкциите към момента. Това мисля, че имаше такива хибридки. Видяхме и Германия, и Австрия…

Водещ: Опровергаха.

Асен Василев: Всичките опровергаха. Казаха – ние не плащаме в рубли, плащаме в евро, както ние си платихме в долари. Сега дали на тях ще им върнат парите, или ще им ги приемат, това вече е работа на Газпром.

Водещ: Кажете сега за позицията на кабинета Петков – единна ли е към войната в Украйна?

Асен Василев: Ами, това ще се разбере, когато дойде за обсъждане това в кабинета, след като мине през НС.

Водещ: Към момента обаче БСП са категорични – не одобряват военна помощ.

Асен Василев: БСП са заявили това, да. Пак казах, нека да дойде за обсъждане в кабинета, тогава ще стане ясно дали е единна.

Водещ: Те обаче казват …

Асен Василев: Така или иначе решенията в кабинета се вземат с мнозинство.

Водещ: Те обаче не чакат това идване в кабинета. Още през седмицата г-жа Корнелия Нинова каза - поставяме ултиматум - ако има одобрение на военна помощ от страна на МС, напускаме коалицията.

Асен Василев: Това е тяхно право.

Водещ: Ама какво ще последва от това тяхно право, ако напуснат коалицията?

Асен Василев: Както се казва – нека не гледам нероден Петко. Да реши парламентът, да дойде до кабинета, да си проведем разговорите в кабинета и след това да видим какво ще се случи.

Водещ: По думите на премиера Петков в Украйна, парламентът е почти сигурно, че още в сряда може би ще одобри, по-скоро ще одобри подобна помощ.

Асен Василев: Да. Надяваме се, че така ще стане.

Водещ: Тоест хипотезата да отиде за одобрение в МС и да се стигне до евентуалното напускане на БСП е напълно реална към момента?

Асен Василев: Тя е реална. Но, пак казах, нека да видим как ще се развият събитията.

Водещ: Ваши думи от през седмицата – слагаме край на извиването на ръцете, нали така. Позицията на БСП възприемате ли я като част от извиването на ръце?

Асен Василев: Не. Нормално е в страната ние да водим политически спорове. Различни партии, които са избрани от българските граждани, да имат различни мнения. Това е съвсем нормално. Това е да имаме демократично общество. Това, което не е нормално, е някой от чужбина да се опитва да ни налага позиция. И едностранно да ни променя дългосрочните договори. И да казва – ако вие тази едностранна промяна не я приемете, ние ще нарушим договора и ще ви спрем подаването. Ние затова сме сезирали ЕК, те са започнали антимонополно разследване срещу „Газпром“, поискали сме помощ, за да си заведем исковете в Арбитражния съд и да си получим абсолютно всичките разлики в цените, ако има такива, плюс неустойки, компенсации, които евентуално бихме платили, които са по-високи от руския договор.

Водещ: Кого конкретно визирате като отвън, който казва?

Асен Василев: Е, „Газпром“ в случая. „Газпромекспорт“, за да бъдем конкретни. Но другото, което, според мен, е важно да се каже, е, че както е нормално да има позиции, добре е те да бъдат градивни. Това, което виждаме от страна на ГЕРБ и на г-н Борисов е, как да кажа, малко в серията ГЕРБ оплаквачки – леле-мале, държавата умря, държавата почина, свърши бизнесът, фалирахме, не знам какво направихме. Имаме икономически ръст за първите три месеца. Към края на април бюджетът е на излишък 880 млн. Това е въпреки увеличените плащания за пенсии с 13%, плюс ковид добавките, плюс великденските добавки, въпреки увеличените сега от май месец заплати на медицински сестри и лекари, учителите заплатите бяха вдигнати, минималната заплата се качи нагоре, детските се качиха нагоре, безплатните детски градини са вътре.

Водещ: Всички се съгласиха, че това е най-социалният бюджет на България.

Асен Василев: Но, искам да кажа, че въпреки тези социални мерки… Спомняте си какво беше – това ще фалира държавата. Към момента сме на излишък в бюджета. Данъчните постъпления вървят, НАП и митниците си вършат работата. И към момента ние се грижим за българските граждани. И в същото време има достатъчно постъпления в бюджета, защото и българските фирми работят. Те, ако не работят, няма да има постъпления в бюджета.

Водещ: В същото това време обаче, министър Василев, НСИ казват – инфлацията за година назад е над 12%.

Асен Василев: Точно така. Инфлацията се качи. И това изяжда част от доходите на хората. Абсолютно вярно е. Тя се качи, първо, заради цените на енергията, които започнаха да растат и кризата ги изстреля в небесата, и,  второ, основно заради цените на хранителните продукти. Последното покачване ще дойде по линия на строителните материали – метали и цимент.

Водещ: И като говорим за цени и поскъпване на живота, да минем към размяната на реплики между кабинета Петков във Ваше лице и президента Румен Радев от тази седмица. Вие излязохте с остри думи спрямо неговата позиция, той пък отвърна – цинично е най-бедната държава да каже, че няма проблем, че ще плащаме по-скъп газ.

Асен Василев: Ние не сме казали, че няма проблем. Това, което ние казахме, че работим, първо, да не плащаме по-скъпо, отколкото плащаме на „Газпром“, и, второ, по линия на европейските партньори да има солидарност. И трето, общите групи, които работят за договори, за оптимизиране, за купуване и т.н., да са в София. Това е, което сме изработили до момента. Както по линия на бежанците България получава, вече получихме, 148 млн. евро. Полша получи около 500 млн. евро.

Водещ: Как оценявате позицията на президента Радев спрямо „Продължаваме промяната“?

Асен Василев: Президентът Радев, според мен, има много ясни конституционно зададени правомощия, които, как да кажа, не включват икономическата политика на страната, примерно. И, според мен, е добре да има мнение, добре е това мнение да е информирано и може би е добре да го споделя директно, а не през медиите.

Водещ: Към момента комуникацията прекратена ли е между Президентството и МС, в чисто формалния аспект на този термин прекратяване? Има ли престрелки, както се казва на жаргонен език?

Асен Василев: Не, не е прекратена комуникацията. Но това, което се прави като изявление, не помага.

Водещ: Как оценявате обаче отношенията в момента между кабинета Петков и президентската институция?

Асен Василев: На най-ниската си точка, в която са били.

Водещ: Това обаче до какво може да доведе? Защото си спомням и при предишни кабинети – при кабинета Борисов отношенията постепенно охладняваха, докато се стигна до свалянето на доверие от кабинета?

Асен Василев: Надявам се да доведе до това, че да успеем да формираме ясен и общ български интерес. И този ясен и общ български интерес ние в сряда заявихме как го виждаме като политическа сила, като „Продължаваме промяната“. Този интерес е ние да имаме независимост, свобода на избор и да си направим сметката, така че накрая българските граждани и българските фирми да са по-добре. И всичко това ние сме започнали да го правим още от февруари месец, очаквайки такива агресивни ходове на нашите съседи. Българският интерес не е, когато някой ни нападне или някой ни обяви икономическа война, ние да отидем на килимчето и да започнем да го молим – недей да правиш така. Това е абсолютно безгръбначно подлизурско поведение. За съжаление, сме го виждали прекалено много пъти.

Водещ: Кого визирате отново?

Асен Василев: Визирам едни случаи, в които г-н Борисов ходеше да се среща с г-н Путин и чакаше 7 часа за среща. И му подаряваше кученца. Това визирам. Това няма да се случи.

Водещ: И, за да приключим темата с президента Радев. В лично Ваше качество, чувствате ли се предаден от президентската институция? Защото в началото президентът имаше доста положително отношение към кабинета.

Асен Василев: Президентът, както и българските партии, него са го избрали българските граждани. Той е в правото си да изразява…

Водещ: Вас също са ви избрали българските граждани.

Асен Василев: Точно така. И той е в правото си да изразява позиция. Ние сме в правото си да кажем – тази позиция не ни харесва, не смятаме, че е правилна. Това е един нормален дебат, който е нормално да се случи в България. Нормално е различни хора, различни групи да виждат по различен начин българския интерес в конкретна ситуация. Това, което не е нормално, пак казах, е да кажем, че българският интерес е функция на нечий чужд интерес. Това е ненормалното. И това трябва да спре.

Водещ: На финала, да кажем – задават ли се предсрочни избори? Има ли разпад в кабинета? Има ли подобна опасност?

Асен Василев: Не. Това също го чуваме, откакто е сформиран кабинетът, първо, че няма да се сформира, после, нали, всяка седмица не знам каква криза, кабинетът се разпада. Е, толкова време не се е разпаднал, през най-разнообразни кризи минахме.

Водещ: Много Ви благодаря за отделеното време.

Асен Василев: Благодаря и аз.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация