Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването "Панорама" на БНТ

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

14.05.2022 г.

Водещ: Добър вечер на Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Владеете ли положение, г-н Василев, в страната?

Асен Василев: Мисля, че да.

Водещ: Не Ви ли притеснява, че много хора вече залагат, че ще паднете бързо?

Асен Василев: Тези хора залагаха, че няма да спечелим, залагаха, че правителството ще падне по време на бюджета, че ще падне, какво беше - на 3-ти март, на 20-ти март, на не знам кой април, продължават да залагат и продължават да губят.

Водещ: А сега да започнем с газа – защо досега наказаните за руския газ са единствено България и Полша?

Асен Василев: Ние бяхме първите две държави с плащания. Очакваме да видим на 20-ти май плащането на Гърция и какво ще се случи там.

Водещ: Тоест, очакваме всичко да стане по график, така ли?

Асен Василев: Държавите си имат график на плащане. Следващите плащания, тук, от съседните държави Гърция, мисля че е на 20-ти, ако не се лъжа, но това, което виждаме в момента - „Газпром“ изпраща нови инструкции как да се плаща по друг начин, без трети лица, посредник и така нататък. Опитват се да намерят вариант, да намерят начин за плащане, което да е по-различно от това, което предложиха, което да не е в нарушение на санкциите. Това, което все още се чува от Еврокомисията, е, че всички схеми, предложени от „Газпром“ до момента, са в нарушение на санкциите.

Водещ: Сега новината от Съединените щати с премиера Кирил Петков, договореният газ – това дългосрочно решение ли е или връзвате нещата за два месеца, примерно?

Асен Василев: Доколкото разбирам, господин Петков и господин Николов са договорили директни доставки, които да покрият юни-юли. В момента текат преговори за дългосрочно решение, което е дългосрочен договор за доставка.

Водещ: Всички се запитаха, обаче, как газ, който идва с кораб може да бъде по-евтин от газ, който идва по тръба?

Асен Василев: Ако погледнем газа в Европа, газът в Европа беше около четири пъти по-евтин преди година и половина, след което борсите се вдигнаха, защото няма достатъчно предлагане на газ в Европа. Търсенето се вдигна, като спря Ковид кризата. Съответно, цената се изстреля в небесата. Тоест, този газ, „Газпром“ в случая, като основен доставчик, са правили достатъчно печалби, за да доставят газ на четири пъти по-ниска цена преди година и половина. Цените, които виждаме в момента на борсата, не са нормални, те се дължат на войната, те се дължат на съкращаване на доставките на количествата газ, които влизат в Европа и повишеното търсене от страна на Европа. Така че, ако погледнем газовата борса, примерно „Хендри хъб“ в Щатите, тя е на много по-ниски нива, отколкото са европейските борси. Същото се отнася и за голяма част от дългосрочните газови договори, които са даже за втечнен газ. Ако трябва да се купува втечнен газ при четири пъти по-ниска цена - сметката не излиза, но ако трябва да се купува втечнен газ при текущата цена, сметката излиза.

Водещ: Обаче мнозина си казаха, че това е сделка, включително геополитическа сделка, че Съединените щати го правят като израз на подкрепа към България. И,  ако това е сделка, какво се очаква от България?

Асен Василев: Аз не мисля, че това, поне не съм чул да има някакви геополитически измерения. Ние много ясно знаем в кой отбор играе България – в отбора на Европейския съюз и в отбора на НАТО, и държавите в този отбор се подкрепят.

Водещ: Въпросът е да не би да няма някакви скрити други искания, например да вдигнем ветото за Северна Македония?

Асен Василев: Не.

Водещ: Добре. Въпросът за цената на газа – вярно ли е, че днес „Булгаргаз“ обявява цена 30% по-скъпа за май, отколкото е била досега?

Асен Василев: Не, решението на КЕВР, което излезе няколко минути преди да влезем в студиото, дава цена с 13% по-висока за май и с горе-долу същата цена, малко по-ниска от тази, която беше за април, за юни.

Водещ: А колко е това?

Асен Василев: Мисля, че беше 142 лева цената на мегават час, 162 за май, мисля, че е 140 за юни.

Водещ: Обаче, ако Вие сте бизнесмен и трябва да си направите разчетите и Ви обявяват, все пак по-висока, макар и с 13%, цена на газа в средата на месеца, няма ли да Ви е много яд на правителството?

Асен Василев: Със сигурност ще ме е много яд, ако правителството не направи това, което господин Николов беше казал в началото, че ние тази разлика ще компенсираме. Затова има правителство – когато има шок, когато от вчера за днес прекъснат газовия договор и трябва много бързо да пренастроим системата да може този шок правителството да го приеме, да го поеме и бизнесът да продължи да работи нормално. Не е много по-различно от това структурно да се финансират и субсидират цени, които да изкривяват пазара.

Водещ: Обаче говори се за посредници, вкарване повторно на посредници, говори се за конфликт на интереси, дали не е така, че докато едни плащат повече, други правят големи пари?

Асен Василев: Ако има нещо такова – това, което аз направих след като откриха такъв проблем с ЕРП-тата, знаете, строителните договори, обявих го в пресконференция, направихме анализ, изпратихме го в прокуратурата и оттам нататък тя започва да си върши действието. Така че, ако някой знае нещо за посредници, наистина моля ви се изпратете го в прокуратурата - тя да действа.  Никой не може да каже, че господин Гешев ни е първи приятел и ще ни прикрива под каквато и да е форма. Както се казва, и толкова да сме сбъркали някъде със сигурност прокуратурата ще го разчете и ще намери начин да повдигне обвинения и да продължи да работи.

Водещ: Давате добри идеи на опозицията, ще видим след малко дали ще се възползва. А Вие твърдите, че България ще поиска изключение за руското ембарго върху руския нефт.

Асен Василев: В бъдеще време – вече е поискала.

Водещ: Да, а ако не го дадат?

Асен Василев: Ще го дадат.

Водещ: Сигурен ли сте?

Асен Василев: Да, защото иначе ще наложим вето на санкционния пакет.

Водещ: Не мога да разбера защо спазваме за газа, а не спазваме за петрола? Рафинерията може да работи с друг петрол, не само руски.

Асен Василев: Нека да бъдем много конкретни тук – „Газпром“ едностранно прекрати нашия договор. Това не е действие на българската страна. Те ни изпратиха писмо и казаха – спираме газа от утре. Не е България, която е сложила санкции на газа и е казала на „Газпром“ – моля ви, не ни пращайте газ, защото ние ви санкционираме. Ситуацията с „Лукойл“ е съвсем различна. Тук Европейският съюз обсъжда дали, кога и в каква последователност да наложи ембарго на доставките на руски петрол към Европейския съюз. Ние сме активната страна сега.

Водещ: Тази седмица протестираха превозвачите, другата седмица работодателите – не разбират ли, че това е в резултат на вашите действия, давахте щедро досега и сега на никого не може да откажете, г-н Василев?

Асен Василев: Бюджетът е такъв, какъвто е приет от парламента от февруари месец. Той не е променен. Схемите за компенсации на електроенергията на бизнеса не са променени. Ако погледнем цените на бизнеса, цените, които се плащат януари, февруари, март, април, средните цени, са същите, каквито са били септември-октомври. Тоест, ако погледнем реално бизнесът как работи тези четири месеца – цената за май ще бъде същата. Така че този еднократен шок, който се случи миналото лято с началото на инфлация септември, октомври, ноември, декември той беше овладян. Цените са на нивата от септември-октомври, ще си останат там, има си схема за компенсация. В момента енергийното министерство заедно с Комисията по енергетика, доколкото знам, разработват промени в Закона за енергетиката, така че тя да стане автоматична, да не трябва всеки месец правителството да гласува и бизнесът да каже – ама сега тоя месец ще има ли, няма ли да има, и в момента, в който стане автоматично това, ще е една прогнозируемост на бизнеса занапред.

Водещ: Но не закъсняха ли са антикризисните мерки?

Асен Василев: Антикризисните мерки започнаха с бюджета. Това, което вие наричате щедрост, всъщност прави точно това. Вдигна се минималната работна заплата с 11%, вдигнаха се пенсиите още предишното Народно събрание с актуализацията, ако си спомняте, която тогава като служебен министър внесох и с предложението на ДПС, което даде добавката. Това стана също изпреварващо инфлацията, детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, което позволява и заплатите на медицински сестри и на лекари, както се вдигна и на доболничната помощ – всичко това да тръгне напред, инвестира се в образование, така че учителските заплати също бяха изпреварващо на инфлацията увеличени. Това, което говорихме за компенсационната схема за електроенергията за бизнеса – цените януари, февруари, март, април бяха свалени на нивата септември-октомври и останаха там, имаше компенсации за газа за битовите потребители, имаше един изключително голям пакет от мерки, който беше насочен към земеделските производители. В момента ние даваме максимално позволените от европейските регулации помощи на земеделските производители, така че те да бъдат подпомогнати, когато торовете са се вдигнали и в следствие на цената на газа и горивата са се вдигнали. До момента доста голяма част от тези мерки са влезли, оттук нататък имаме да свършим още работа. Точно за това подготвяме и нов антикризисен инфлационен пакет, който да влезе, някои от нещата, изпреварващи актуализацията, някои от нещата с актуализацията така, че ударът върху най-бедните, най-засегнатите да бъде омекотен пак изпреварващо на инфлацията.

Водещ: Само накрая да кажете защо воювате с президента, защото Вие най-остро воювахте с него – човекът, който Ви вкара във властта?

Асен Василев: За първи път бях министър през 2013 г. и винаги - и тогава, и по време на служебния кабинет, и сега, винаги съм казвал каква е моята позиция, независимо дали на някой му харесва, или не му харесва, това е моята позиция и аз атакувам позициите, а не хората.

Водещ: Благодаря ви!

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация