Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАЙ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Интервю на министрите Валери Белчев и Даниела Везиева в предаването "Лице в лице" по bTV

Министър Валери Белчев
Снимка: Министър Валери Белчев

11.11.2021 г.

Водещ: В студиото вече са Валери Белчев, министър на финансите, и Даниела Везиева, министър на икономиката. Здравейте и добре дошли.

Валери Белчев: Здравейте.

Даниела Везиева: Добър вечер на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Аз съм готова да се обзаложа, че знаете първия въпрос, който ще ви задам, на Вас, г-н Белчев. Защо теглим тези заеми? Ето, днес бившият премиер Борисов е казал, че с цялото си нахалство хората на Радев са обявили ново теглене на дълг за седмицата след изборите, с това ще задължат децата ни с над 2 млрд. лева.

Валери Белчев: Мислех, че ще е друг въпросът, но нямам против да отговоря на този.

Водещ: Това е първият въпрос. Много хора се вълнуват защо теглим.

Валери Белчев: Много е просто. Това е решение, таванът на дългът е решение, което е взето през ноември месец 2020 г., когато е гласуван бюджетът на Република България. Това, което правим, е изпълнение на бюджета.

Водещ: Казвате ли, че изпълнявате бюджета на...

Валери Белчев: Изпълняваме бюджета на 44-тото НС. Това е по отношение на самата цифра.

Водещ: И процедура. Въпросът е за какво ще ни трябват тези пари.

Валери Белчев: За какво ще ни трябват или за какво ни трябват. Една част отива за връщане на стари заеми, пак вземани от предишни правителства. Друга част служи за планирани разходи, и трета – за разходи, свързани с кризата. Например, през тези пари се финансират парите за пенсии, въпросните 120 лева. През тези пари се планира през ДФ Земеделие да влязат средства към животновъдите. През тези пари се финансира проектът за защита на границите срещу мигрантския натиск. През тези пари се финансират също мерки срещу Ковид. Давам Ви пример: 10 млн. лева днес отпуснахме за кислород. Смятам, че ще се съгласите, че това е жизненоважно за болниците и най-вече за страдащите хора вътре. През тези пари се финансират маски, санитарни материали, ваксини.

Водещ: За тези 10 млн. няма да спорим изобщо.

Валери Белчев: Не за 10-те млн., а изобщо за дълга, който се поема. Това са, още веднъж, планирани средства отпреди. И още един аспект ще сложа. Той малко върви в другата посока, но какво лошо има всъщност в дълга. Погледнах справката, буквално днес, за това къде сме ние в сравнение с другите държави. Нали ползваме пример от големите. Франция е на 114% БВП към дълг. Германия е на 70%. Италия е на 156, ако не се лъжа. Тоест другият начин да се погледне къде бяхме ние и какво правихме, когато другите взимаха пари от финансовите пазари, за да ги инвестират в икономиката си. Това не е една черно-бяла тема, дали е добре или не е добре. Естествено, че не е добре да имаме да връщаме някакви пари. Но да ползваме ресурса на финансовите пазари, за да инвестираме в икономиката си, няма нищо лошо. В момента лихвите са ниски, дори отрицателни, така че, грубо казано, като вземем парите, връщаме по-малко. Няма нищо лошо в това да се тегли дълг, когато има смисъл, когато имаме идея какво правим с него.

Водещ: А Вие кой мислихте, че ще е първият въпрос?

Валери Белчев: Мислех, че ще е бюджетът.

Водещ: Вярно ли е, че сте го приели на тайно заседание на Министерския съвет? В късен час, по тайна доба, никой не е разбрал.

Даниела Везиева: Това в сферата на шегата ли да го приемем?

Водещ: Има такива градски легенди, че Вие тайно сте приели бюджет за миналата година.

Валери Белчев: Няма никаква конспирация в цялото нещо.

Даниела Везиева: И тайни сбирки.

Водещ: На редовна сбирка ли се случи?

Даниела Везиева: Не.

Валери Белчев: Ще започна малко по-отдалече, от самата процедура за бюджета. В тази ситуация, в която ни заливат разни кризи, ние самите се опасявахме да не би случайно сметката да не ни излезе. Така че бяхме притеснени, няма да го крия. В същото време обаче, събирайки данните от приходните агенции, установяваме, че митниците са събрали над 2 млрд. повече от миналата година, че НАП събира над 1 млрд. повече от миналата година, приходната част върви добре, икономиката върви сравнително добре. Тоест, правейки сметката, видяхме, че нещата не са толкова лоши и в крайна сметка бюджетът ще го бъде. И ще бъде достатъчно адекватен, така че да осигури живота на хората и функционирането на държавата. В момента работим върху и сме подготвили базовия сценарий, предвидили сме определени политики, които са със социален, които са с икономически характер, но не искаме да политизираме въпроса. И трябва да го кажем много ясно – ако започнем сега да спорим по политики, ще дадем само храна на политическите кампании на партиите.

Водещ: Ще го криете до втория тур, ако има втори тур.

Валери Белчев: Засега просто го слагаме... До втория тур.

Водещ: Имате идея за бюджет, написали сте го, но няма да ни го представите докато не минат изборите.

Даниела Везиева: Не каза това министър Белчев. Това, което каза, е, че всъщност бюджетната рамка е готова и тя ще бъде внесена в Министерския съвет. Но тя ще бъде наистина рамка, без конкретни политики, защото ние определено считаме, че като служебен кабинет не е работа на служебния кабинет да слага политики, да определя политики и техните размери, приоритети и всичко останало. Считаме, че това е работа на Народното събрание, на екипа, който ще бъде в редовен кабинет. Затова сме се ограничили и екипът на министър Белчев работи усилено и е готов с това да ни предложи един базисен сценарий на финансова рамка, която ние ще приемем на Министерски съвет.

Валери Белчев: И която да осигури максимално много въздух за политики.

Водещ: Който състави кабинет, да го попълва с политики този бюджет.

Даниела Везиева: Точно така е, това е идеята.

Водещ: Един съвсем конкретен въпрос, който мнозина наши зрители питат. Пенсионерите ще получават ли това увеличение, което беше гласувано с актуализацията на бюджета, и след Нова година?

Валери Белчев: Ще направим всичко възможно, за да създадем условия, под една или друга форма стандартът на българския пенсионер да не падне. Защото, да кажем сега, тези 120 лева са под формата на някакви временни помощи. Бихме искали да направим така, че те да станат постоянни, но още веднъж, преди да се приключи процесът, нека не политизираме темата.

Водещ: Г-жо Везиева, кажете, има ли бизнес в момента у нас? Има ли нови инвестиции, има ли чужди инвестиции? Изсветлява ли бизнесът? Какво се случва в тези смутни политически времена?

Даниела Везиева: Аз определено мога да кажа, че със задоволство установявам, че изсветляваме средата. И това, което започнахме като промяна, като модел на поведение, като отношение към инвеститорите, като бързина в работата, като коректност в поведението дава резултати.  Само за последния месец имаме инвестиции за около 100 млн.

Водещ: Български или чуждестранни?

Даниела Везиева: Смесени. И български, и чуждестранни. И за последните девет месеца са около половин милиард. И 1300 работни места.

Водещ: Открити през тези месеци.

Даниела Везиева: Да. Това са инвестициите, които са сертифицирани и са стартирали вече. Те изпълняват своите планове. И когато говорим за инвестиции, трябва да казваме нещата такива, каквито са. Много се спекулира с това, че преките чуждестранни инвестиции падали, че едва ли не сме в някаква криза...

Водещ: Статистиката е била такава.

Даниела Везиева: Не, това не е статистика. БНБ обявява предварителните преки чуждестранни инвестиции. От там нататък текат едни 15 месеца, в които този процес се обследва. Така че, когато правим разрез, трябва да го правим с едни и същи показатели. Затова и аз предпочитам да говорим през цифрите, предоставени от НСИ, които показват структурата на инвестициите. Там през капиталообразувателните активи се вижда, че ние сме със 700 млн. повече по отношение на инвестиционни активи в капитала, в сравнение с миналата година за същия период. Така че като ще сравняваме, нека да сравняваме еднакви числа. И пак казвам – числата, които БНБ обявява, те подлежат на последващ анализ и на последващ контрол, защото вътре се отчита какъв е периодът. Знаете, че заради ковид пандемията много от намеренията се промениха, това също се отчита в този спад. Така че не е толкова просто – да кажем, че това число е по-малко от другото.

Водещ: И един конкретен въпрос. Знаете колко се говори за това, че заинтересовани уволнени лица или групи ще атакуват част от актовете на Кирил Петков заради решението на Конституционния съд, свързан с неговото гражданство. Има ли досега хора, имате ли информация, които атакуват такива актове и документи, които Вие трябва да препотвърдите или да не препотвърдите.

Даниела Везиева: Няма такива хора – отговарям първо на въпроса, който ми зададохте като последна част от Вашия въпрос. Това, което мога да кажа, е, че решението на КС в никакъв случай не прави нелегитимни или нищожни актовете на г-н Петков, в качеството му на министър, тъй като неговите актове са свързани и с други специфични закони. Ако ще се препотвърждават актове, то ще се случва тогава, когато разглеждаме случай по случай, когато има съдебни процедури. Към момента всички актове са стабилни.

Водещ: И не сте чули някой да ги обжалва.

Даниела Везиева: Нямаме входирано нищо в министерството, което да говори за точно обратното. Иначе ние направихме анализ колко и какви са видовете актове в Министерството на икономиката. По-голямата част са свързани със заповеди, които са ежедневната част на едно министерство. И ако ще създаваме прецедент, то следва ли да създадем прецедент, в който да обезсмислим работата на едно ведомство за пет месеца?

Водещ: Не знам, ще кажат съдиите и юристите.

Даниела Везиева: Не, защото наистина се преекспонира. Да, аз разбирам, че ние се намираме в предизборна...

Водещ: Сещам се веднага за уволнените хора от Банката за развитие. Имат пълно основание да са оскърбени, обидени, да искат да си се върнат в банката и да атакуват това решение. Ето, давам Ви пример, това ми хрумва в момента.

Даниела Везиева: Точно този пример, който дадохте, е свързан с решения на колективен орган, а не с едноличен акт на министъра. Така че трудно би бил оспорим.

Водещ: Разбрах. Бяхте на срещата на ЕКОФИН. Какво се случва в Европа, с финансите на Европа? Има ли някакво решение, което ни засяга и нас? И нещо друго важно – има ли пари достатъчно за компенсации на бизнесите, които не работят с пълен капацитет по време на Ковид кризата, заради зеления сертификат?

Валери Белчев: Това, което се случва, е позитивно. По-скоро ковид ефектът започва да отминава. Хубавата новина е, че масово страните са достигнали вече нивата на икономика от преди кризата, дори ги задминават. Това, което тепърва все още се опитват да достигнат, е вече нивото на растежа. Тоест обемът на икономиката е сравним, дори по-голям от предкризисните нива. Растежът още не е достигнат, но има много ясни индикации за спад в безработицата, за растеж в икономиката. Дори и инфлацията съвсем ясно се определя като транзиторна...

Водещ: А у нас колко да е транзиторна, като хората купуват по-скъп хляб, по-скъпо олио? Какво правим с българската инфлация?

Валери Белчев: Тя е функция най-вече на енергийната криза, на скока в цените на електроенергията. Аз говорих с доста колеги от други държави, масовото мнение е, че цените ще се нормализират. Сигурно няма да стане изведнъж, сигурно ще имаме още един-два тежки месеца, но тенденцията е цените да се нормализират.

Водещ: Включително у нас.

Валери Белчев: Включително у нас. Защото, да не се лъжем, това не е вътрешен драйвър, да го кажем, причината не е вътрешна за растежа в цените. Причината е растежът в международните пазари. Така че дотолкова, доколкото има очакване да се нормализират цените, аз съм абсолютно убеден, че тук също това ще бъде ефект. Така че няма място за страх. Дори да се наложи още един-два месеца да търпим тези високи цени, то като преполови зимата, със сигурност те ще тръгнат надолу. Дали ще стигнат до старите нива от миналата година – едва ли, но пикът рано или късно ще мине. Така че и инфлационните очаквания ще паднат. Сега, вярно е, последните два-три месеца инфлацията се покачи, това е вярно. Но тенденцията от тук нататък вече да тръгне да спада.

Водещ: Бизнесът обаче плаща страшно висока цена на тока. И казва – ние не издържаме.

Даниела Везиева: Само да се върна още малко на темата за инфлацията. Инфлацията не е неочаквана, предвид цялата пандемична криза и този срив, който се получи в световната икономика, това беше абсолютно очакваем процес. Защото ние в момента имаме много по-голямо търсене на стоки, отколкото производство и предлагане. Така че това е една част от този висок процент на инфлацията. И това, което каза министър Белчев, също за кризисните нива на електроенергията и на източниците. Но това, което отчитаме по всички показатели, е, че благодарение на това, че не затворихме, благодарение на това, че търсихме непрекъснато гъвкави мерки, ние наистина глътнахме въздух и докарахме процесите до нивата преди кризата.

Водещ: Кои процеси?

Даниела Везиева: Икономическите процеси. Това отчитат резултатите от всички индикатори. Бизнесът в момента е затруднен заради цените на електроенергията, но това е криза, която е световна.

Валери Белчев: А и да не забравяме, че все пак взехме мерки в тази посока, така че с фактурите, които сега излизат, намалението, което обещахме, ще бъде осигурено.

Даниела Везиева: 265 000  фирми ще бъдат подпомогнати през това. Това са фирмите, които са сключили договори на последния праг с най-високите цени и в момента понасят най-много от тази тежест.

Водещ: Казвате, че оптимистичен финалът трябва да бъде. Ще паднат цените, ще бъдат компенсирани бизнесите.

Валери Белчев: Да. И това ще стане много бързо, може би още в рамките на тази седмица, ако не ни мине котка път.

Водещ: Какво имате предвид, какво ще стане тази седмица?

Валери Белчев: Тази седмица започваме да изплащаме компенсациите.

Водещ: Имаме ли пари?

Даниела Везиева: Имаме.

Валери Белчев: Разбира се.

Водещ: Отвъд тези заеми?

Валери Белчев: Парите са в централния бюджет в момента и имаме готовност да започваме да изплащаме фактурите.

Даниела Везиева: Само да кажа какво е мнението на бизнеса по отношение на дълга. Ние в момента търпим упреци от бизнеса за това, че сме смели и не инвестираме и не теглим заеми, за да ги инвестираме в икономика, за да сме готови за този преход, за който всички говорим, и да сме конкурентоспособни. Така че не е толкова добре да се теглят заеми по принцип.

Водещ: Ама нали теглите?

Даниела Везиева: Не, понеже нападките са за това. Да кажа, че бизнесът пък ни критикува, че малко теглим.

Валери Белчев: Точно така.

Водещ: Добре. Благодаря за този разговор.

Валери Белчев: И ние благодарим.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация