Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАЙ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" на БНТ

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" на БНТ
Снимка: Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" на БНТ

31.07.2021 г.

Водещ: Сега тук е финансовият министър от служебното правителство Асен Василев.

Асен Василев: Здравейте!

Водещ: Здравейте! Съжалявате ли, че не бихте били в това правителство, така, от това, което чухте?

Асен Василев: Аз не знам състава на правителството, не знам как ще се формира екипът. Чухме част от задачите, но трябва да има доста по-детайлна дискусия какво ще се случва и в икономическата програма, и в другите цели, за мога да Ви отговоря на този въпрос.

Водещ: Сега, да изчистим въпроса лично с Вас, за да видим оттук нататък актуализацията на бюджета. Кой Ви се стори, че е срещу Вас? И защо Ви подкрепи „Демократична България“? Имаше ли тук някакво желание от някого Вие непременно да влезете в следващото правителство?

Асен Василев: Не мисля. Мисля, че ние доста ясно заявихме, че бихме останали да работим за България при много ясни условия – независимост, собствен екип, съгласие по визията и начина, по който тази визия ще бъде постигната. Оттам нататък това може би е попречило на някой. Може би някой се е, как да кажа, почувствал неприятно от изказването, че не приемаме телефонни обаждания, нито аз, нито Кирил. И можем да гадаем кой е този някой. Основната задача, която ние свършихме, беше да изнесем една доста тежка битка по спирането на всички кранчета и течове в държавата. Има доста интереси и доста фирми, които са засегнати от това нещо. Това, което искам да кажа, е този тип компромати от 2011 г., които в момента се опитват да ги рециклират... Водил съм много битки в живота си и съм ги спечелил. Тази специално в съда в Ню Йорк 2011 г. Един месец по-късно всички дойдоха на килимчето, подписахме едно споразумение, всички казаха, че са щастливи. Сега кой колко е бил щастлив, кой колко е нещастен, това си е техен проблем. Но дойдоха и се подписаха и казаха: „ние сме доволни“.

Водещ: Аз разбирам. Обаче това, че сте подписали споразумение, не означава, че не е имало проблем преди това.

Асен Василев: Имало е три проблема. Ние ги съдихме в Ню Йорк и в Холандия, те ни съдиха в Англия. Единственото произнасяне на съд беше по нашия казус в Ню Йорк, където ние спечелихме.

Водещ: Не, въпросът е - Вие взехте ли си софтуер от старата фирма и си го пренесохте в новата? Това е въпросът.

Асен Василев: Не.

Водещ: Категорично казвате, че не е така?

Асен Василев: Абсолютно категорично.

Водещ: Трябваше ли да бъдете нечий човек в следващия кабинет? Примерно на „Демократична България“…

Асен Василев: Ние това казахме, че няма да бъдем ничий човек.

Водещ: Не, не. Ясно. Ама дали президентът, дали „Демократична България“, дали някой искаше от Вас непременно да останете и да Ви …

Асен Василев: Не. Никой не е искал такова нещо от нас.

Водещ: Сега, в цялата тази обстановка Вие предложихте актуализация на бюджета.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Голямата идея каква е на тази актуализация? Всъщност, първо нека да кажем – има ли смисъл от това, след като скоро може да има правителство?

Асен Василев: Абсолютно има смисъл. И това нещо го казах в първия ден, в който встъпих като министър. Тогава имаше въпрос от Ваши колеги: „Бихте ли направили актуализация?“. Г-н Ананиев каза не, аз казах – да. Това, което ние завещаваме, живот и здраве, на бъдещо правителство е актуализация, която по принцип отнема месец – месец и половина, за да се подготви, която им дава инструментариума и основата, на която да стъпят, по три параграфа. Първо, имаме 2 млрд. събрани повече в бюджета.

Водещ: Добре. Ама това не са ли стари плащания от преди, както …

Асен Василев: Не, никакви плащания. Това са изцяло нови 2 млрд. допълнително над плана, който е заложен в бюджет 2021.

Водещ: Не са стари плащания по стари сметки…

Асен Василев: Не, това е събираемост. Второто нещо, което заложихме в тази актуализация, е план, ако дойде тежка ковид криза, както миналата година ноември, декември, тази година може да се случи по-рано – как да се справим и да има достатъчно пари, за да се справим. Да има достатъчно пари за медиците, да има достатъчно пари в подкрепа на бизнеса, ако се наложи да се затварят пак определени отрасли в икономиката. И третото нещо, което заложихме, е актуализация на пенсиите от 1 октомври, така че тези 50 лв. да не трябва да се търсят всеки месец и да се гласуват всеки месец, а да влязат като част от пенсиите на хората, така че те да имат достойна пенсия.

Водещ: Тази идея за пенсиите не влиза ли в конфликт с други идеи на БСП и на „Изправи се, България! Ние идваме“?

Асен Василев: От гледна точка на финансите, ние казахме, че има бюджет нашите пенсионери да имат достойни пенсии. Оттам нататък как точно трябва да бъде конструирана тази система е въпрос на експертен дебат, който се води в Министерството на труда и социалната политика, хората, които разбират от тези системи. Не мисля, че е редно Министерството на финансите да определя каква да бъде пенсионната система на страната.

Водещ: Много пари сте намерили, г-н Василев. Да не се окаже, че държавата не е била чак толкова зле, колкото разправяхте от началото?

Асен Василев: Държавата я заварихме доста зле, да Ви кажа.

Водещ: И изведнъж хоп, 2 млрд.

Асен Василев: Ами, изведнъж хоп, спряхме да проверяваме фризьорките, започнахме да проверяваме големите фирми, които получават по 1 млрд. поръчки и те започнаха да си плащат данъците.

Водещ: А защо спряхте да проверявате фризьорките?

Асен Василев: Ами, защото, ако имаме избор да проверим една фризьорка или да проверим една фирма, която е получила 150 млн. поръчка, къде трябва да изпратим данъчните, според Вас?

Водещ: А не може ли едното и другото? Защото човек се учи на лошо, ако знае, че няма да го проверяват.

Асен Василев: Абсолютно се учи на лошо. И от време на време ще ги проверяваме и фризьорките. Нека не бъдем съвсем ларж. Но, хайде да тръгнем първо отгоре надолу. Всъщност това, което направихме е много просто – казахме, фирмите, които са получили най-много поръчки, фирмите, които са дали най-много поръчки, и фирмите, които имат най-много пари в касата, кеш. И ги подреждаме от най-голямата към най-ниската и започваме в този ред да ги проверяваме. И изведнъж местата си дойдоха на мястото.

Водещ: Добре. Ако можеше, аз това попитах и министър Пеканов, вицепремиера Пеканов, миналата седмица – ако можеше да натиснете едно копче в държавата, кое щеше да е то, така че нещо да тръгне по нов начин и по-добре?

Асен Василев: Бих стартирал всички контролни системи, които съществуват в държавата да започнат да работят ефективно. Защото това, което ние заварихме, беше - абсолютно всички контролни системи бяха изключени. Какво означава 5 г. подред 700 млн. в хазарта ти да не си ги потърсиш? Не само да не си ги потърсиш, а докладът на АДФИ, който сега излезе, която е една от контролните системи, каза, че има решения, които са позволили това да се случи. И ние сега започнахме с дела да ги събираме тези пари. Какво означава ти да позволиш на АПИ в първите четири месеца на годината да направи възлагания, не да сключи договори, да възложи работа на фирми за 2,9 млрд. при одобрен бюджет от 380 млн.? Значи ти лъжеш фирмите, строителните, че 2,5 млрд. ще им бъдат платени, без да ги имаш парите. Ама те щели да бъдат намерени някъде, някога от някой МС с постановление на МС. Пълно нарушение на закона, лъжа към строителите и абсолютно нарушение на всички фискални правила. Какво означава ти да имаш проведена обществена поръчка, договор в АПИ, в който пише максимална сума на договора 19,8 млн., а ти да възложиш поръчка за 188 млн. на тази фирма? Ама то в договора пишело някаква прогнозна стойност, не трябвало да се спазва. Какво означава ти да кажеш, че можеш да правиш ин хаус поръчки, което означава да заобиколиш търг, конкурс и да си даваш както искаш, на които фирми искаш, на каквито цени искаш? За 8,6 млрд. само последните две години и половина. Всичко това са едни огромни течове, които не беше толкова трудно да се открият и да се спрат, но трябваше да включим контролните системи на държавата. И Вие ме питате кой ни атакува.

Водещ: Кой?

Асен Василев: Е, кой ни атакува? Кой ни атакува…

Водещ: А-ха. Страх Ви е да му кажете името ли?

Асен Василев: Не. Казах го току-що. Той не е една личност.

Водещ: Ама искате да кажете, че той …

Асен Василев: Всички тези пари, всички тези течове, те не са една личност. Те са система от хора, която е позволено в последните години, години, години наред да се развива и да корумпира цялата държавна администрация, целия публичен живот и цялата медийна среда на държавата.

Водещ: Искате да кажете, че кой е свързан с Тошко Йорданов?

Асен Василев: Не. Аз искам да кажа, че кой е една система от хора, които се чувстват доста, доста, доста заплашени от това, което ние правим и които губят много пари от това, което ние правим. И тяхната роля каква е и техните похвати какви са? Да вземат някакъв претоплен компромат от преди 10 г. и да се опитат да го разхвърлят по всичките медии. И някой клъвнал и го казал. Един в телевизията, друг в парламента.

Водещ: Г-н Василев, кандидатът за премиер има доста сходна биография като Вашата, идва от частния бизнес. С какво ще се сблъска той?

Асен Василев: Ами, аз чух с много интерес биографията му, не се познаваме, сега се запознахме точно преди студиото. Има една разлика в нашите биографии. Аз съм водил битки. Не чух тук за битки. Може би са се водили, но тук чух консенсус. Аз съм водил битки. Истината е, че, ако ние искаме да спрем тези течове, ако искаме да си отвоюваме обратно държавата, първо трябва да проведем битка и след това да изградим с консенсус. Защото, ако се опитаме да градим с консенсус, ще градим върху плаващи пясъци.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация