Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Панорама“ на БНТ

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Панорама“ на БНТ
Снимка: Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Панорама“ на БНТ

04.03.2022 г.

Водещ: Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Добър вечер.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: След първата криза в кабинета „Петков“, войната и поисканата и получената оставка на министър Янев, по-слаби ли излизате след тази криза?

Асен Василев: Аз мисля, че излизаме много по-силни.

Водещ: Защо?

Асен Василев: Защото сме единни и говорим с един глас.

Водещ: А досега не беше така, така ли?

Асен Василев: Досега трябваше да обясняваме защо войната не е война за някои хора, а за други – е война. Мисля, че това, което току-що видяхме, ясно показва, че това е война, истинска.

Водещ: Обаче не беше ли по-добре различното мнение да бъде вътре в кабинета, а не извън него или срещу него?

Асен Василев: Не. Когато трябва да действаш в такива тежки условия и да взимаш толкова тежки решения, не може да има човек в кабинета, който да саботира тези действия.

Водещ: А не можехте ли това – да наложите лидерски стил на управление, който да блокира такива възможности още при съставянето на кабинета, да стане ясно кой е премиер и кой – министър?

Асен Василев: То е ясно, но всеки от нас има и собствено мнение – или вярва в нещо, или не вярва. И ако не вярваш в нещо, най-разумното е да си подадеш оставката и да си тръгнеш. Ако не го направиш, има и други начини.

Водещ: Защо Тодор Тагарев не стана министър?

Асен Василев: Тодор Тагарев е изключителен професионалист и ние разчитаме страшно много на неговата експертиза. Имахме много разговори с него, точно по повод Украйна. Не знам дали знаете, но той дълго време е работил в Украйна, точно в този си капацитет –като военен съветник там.

Водещ: А кой го спря да стане министър?

Асен Василев: Никой не го спря. Ние говорихме и с г-н Заков и в момента най-важното нещо за България всъщност е интеграцията и работата с всички структури в Брюксел, и в НАТО, и в ЕС. Г-н Заков, както знаете, идва от там и изключително добре познава процесите. И колективната сигурност е ключът. В момента, в който на съседната улица разбиват къщи и Х на брой държави са извикали полиция, за да се пазят заедно – НАТО, ние трябва да можем да се възползваме от тази колективна защита. Това е причината да сме в НАТО. В такъв момент да имаме колективна защита. Защото ако всеки пробва да се пази сам или ако не си сложи полицай пред къщата, шансът това нещо да се прехвърли при него е изключително голям.

Водещ: Г-н министър, ще се борите ли с руското влияние в България, или то е константа, незаобиколима за вас?

Асен Василев: Ние ще се борим с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде. В момента се води абсолютно активна борба, с всички процеси – руските са много ясно активирани покрай войната, но не са само те.

Водещ: Като казвате, че не са само те, наистина ли мислите, че няколко поста в социалните мрежи от младежката организация на ГЕРБ са причина за паниката за бензина в България?

Асен Василев: Аз не знам дали са причина, но тези постове са достигнали до 1 милион човека във Фейсбук.

Водещ: Не е ли по-важно кой вдигна цените преди тези постове да се появят?

Асен Василев: Две бензиностанции – „Инса Ойл“ и „Сакса“. Цените в „ОМВ“, в „Лукойл“, в „Шел“ бяха непроменени. Две бензиностанции, едната от които вериги има 20 селски бензиностанции, вдигат цените и това нещо се слага във Фейсбук и се изпраща до 1 милион човека. В период, в който хората са притеснени и се води война в съседство. Има си член в Наказателния кодекс и за това нещо и този член носи пет години затвор.

Водещ: За кого?

Асен Василев: За когото го е направил.

Водещ: А вие знаете ли кой ви ги прави тия работи, или само се съсредоточавате кой ги разпространява?

Асен Василев: Има си разследващи органи, сигурен съм, че ще разкрият кой ги е направил и кой ги е разпространил.

Водещ: Но цените все още са високи.

Асен Василев: Цените в момента, ако погледнете, не са над 3 лева на бензиностанциите.

Водещ: Не са над 3 лева...

Асен Василев: Нали си спомняте какво пишеше във Фейсбук поста – 3,15 лв. Цените в момента са 2,75 – 2,76 лв., колкото бяха и в понеделник.

Водещ: Защо държавата изкупува зърното?

Асен Василев: Защото трябва да се подготвим за най-лошия сценарий. Имаме зърно в момента за две години напред. В резерва имаме зърно за 60 дни. Ние искаме да изкупим достатъчно зърно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща. Имаме ресурса да го направим, това е отговорното нещо, което трябва да се случи, а не да изнесем цялото зърно и, не дай си боже, септември месец да се чудим откъде да купим, откъде да внесем, на какви цени и цените на хляба да отидат в небесата, ако въобще успеем да внесем зърно.

Водещ: А пари за хотелиерите, които приемат украински бежанци, ще има ли? Казахте 40 лева – това достатъчно ли е и правилно ли е?

Асен Василев: Министерството на туризма е говорило с хотелския бизнес и доколкото разбирам 40 лева е нормално. Има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена.

Водещ: Кой е най-големият риск, г-н Василев, който носи войната за българската икономика – инфлацията, вносът на горива, вносът на газ, вносът на ядрено гориво, или нещо, което не виждаме?

Асен Василев: Инфлацията очевидно е риск, но не бих казал, че това е най-големият риск. Последните три-четири седмици ние работим изключително активно да подсилим икономиката там, където има големи рискове. Газът със сигурност е риск. Имаме вече решение, което до голяма степен работи. С горивата нямаме проблеми, проверихме, пуснахме ДАНС, НАП, „Митници“ да направят истинска, физическа проверка на всички резерви и нямаме проблеми с горивата, имаме достатъчно горива, резервите са пълни, точно както трябва да е по закон. Кораби пристигат от „Лукойл“ съвсем ритмично, вече са сменили, така че корабите да не са руски в голямата си степен, така че даже да има затваряне на пристанища за руски кораби, да можем да продължим да получаваме нефт. Така че там се води много активна комуникация да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Също и с възможността за внос, разбира се, от Гърция, от Румъния, където има. За зърното току-що говорихме, което е изключително ключово, за да се осигури продоволствието на страната. Торовете, за които никой не говори, но ако се изпуснат торовете и цената на торовете – знаете, Украйна е огромен производител на торове – това, което ще се случи в земеделието, ще бъдат много високи цени на продукцията, така че там също работим много активно. Има още няколко линии – електроенергетиката, както знаете работи там, ние трябва да помогнем на Гърция, защото нейната електроенергетика е 40% на газ. Така че и Европа, и в региона много активно работим за това да подсигурим, че няма да има икономически проблеми, дотолкова доколкото това може да бъде овладяно в момента.

Водещ: Всичко това са още пари. Бюджетът и без това преди войната беше доста щедър, беше бюджет на голямото харчене. Сега военновременният бюджет ще умножи това харчене. Ще издържи ли хазната, ще издържи ли България?

Асен Василев: Една голяма част от това не са още пари. Една голяма част от това е да имаш правилната организация, правилните договори и планове за действие, ако нещо лошо се случи. Средствата, които са необходими, изключая покупката на зърното, което е скъпа операция, но тя се възвръща във времето, защото това зърно се купува и след това се освобождава ритмично през годината всеки месец. Така че там имаме разход сега, но срещу него имаме приход, когато зърното се пусне на пазара. Не става въпрос за някакви огромни средства, но става въпрос за изключително голямо количество работа, която трябва да бъде свършена в кратък период от време, защото мисля, че никой няма да изненадам когато кажа, че дупките не са само по пътищата. Всички тези системи, които трябва да са подготвени, не са подготвени. Купуваме йодни таблетки, оправяме си системата за ранно оповестяване. Това са неща, които трябва да работят, а не тепърва да се оправят.

Водещ: Видяхме вчера какво стана на Шипка. Как ще издържи коалицията в момента, в който войната ожесточава всички, а очевидно, както стана случая с Тагарев, имате различни мнения по различни въпроси?

Асен Василев: Имаме много еднакви мнения, всъщност. Върнахме човек от НАТО, който да оглави военното министерство. Всички сме съгласни, че това е правилният човек, който трябва да го оглави.

Водещ: А ожесточението в обществото, г-н Василев?

Асен Василев: Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини. Тази група – то се видя и в изследванията, които излязоха, и т.н., по една или друга причина е пропита от много дълбока пропаганда. Но това, което всъщност стана на Шипка, и това, което аз видях като реакции, в това число и сред приятелите ми от Хасково, и други, е, че всъщност всички мислещи хора казаха – няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена. Може да уважаваш тази държава, може да я харесваш, може да ѝ симпатизираш, но на българския национален празник трябва да се вее българското знаме.

Водещ: Това ли е посланието ви към обществото в момента, което е силно разделено?

Асен Василев: Посланието ми към обществото е, че ако на българския национален празник някой вее чуждо знаме, няма как този човек, независимо кое е това чуждо знаме, няма как този човек да защитава българския национален интерес.

Водещ: Благодаря ви.

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация