Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • СЕП
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „На фокус“ на Нова телевизия  

Министър Асен Василев
Снимка: Министър Асен Василев

28.02.2022 г.

Водещ: „На фокус“ – в студиото е вицепремиерът Асен Василев, с когото ще разговаряме за санкциите срещу Русия, за това какво прави България, за българската позиция и как България ще помогне. Много въпроси за ограничено време. Здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Първо - да започнем с това, което излезе днес от премиера Кирил Петков, за това, че България ще предостави не само хуманитарна, а и военно-логистична помощ. Можете ли да дадете малко повече информация каква ще бъде тази военно-логистична помощ?

Асен Василев: Както премиерът каза, има списък от искания от украинска страна, които в момента се анализират и сме отговорили, че за част от тях можем да помогнем.

Водещ: Специално за военно-логистичната помощ, какво означава това?

Асен Василев: Повече подробности не мога да Ви дам, тъй като знаете, че в момента вървят активни бойни действия.

Водещ: Вашите партньори приемат ли решението на България? Вашите партньори в правителството имам предвид, които имат различни убеждения от вашето.

Асен Василев: Тук не става въпрос за партньори, непартньори, за приемане на решения, неприемане на решения. Тук става въпрос да окажем помощ на един братски народ. Това, което се случва – и може би е много важно да се каже – това, което се случва в момента в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това, което се случва в момента в Украйна, е нападение на една държава, която обявява война на друга държава, без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем.

Водещ: Няколко важни неща, които излизат буквално последните минути. За първи път в историята ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за Украйна. Това е заявено от Урсула фон дер Лайен. Това е наистина невероятно развитие от последните часове, след като Германия обяви, че ще изпраща боеприпаси и ще подкрепи военно Украйна.

Асен Василев: Аз съм изключително горд с решенията, които се взеха в Брюксел и в Париж в петък, които всъщност формираха една изключително твърда европейска позиция. И тази европейска позиция, според мен, придвижи Европа десетилетия напред. Защото Европа ясно показа, че няма да позволи на агресор, независимо колко е голям, независимо колко е висока цената, да атакува незащитена държава.

Водещ: Забави ли се България?

Асен Василев: Представете си, ако тази доктрина бъде приета – доктрината, която Путин иска да наложи, доктрината, че трябва да има сфера на влияние, която да е приятелска към Русия, санитарен кордон, или каквото и там да го наречем. Ами ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон? И Кърджали, и цяла Южна България са в този санитарен кордон, какво ще правим?

Водещ: Кажете ми, забави ли се България, според Вас, с реакцията си и помощта, която оказва?

Асен Василев: Не. България оказва помощ. Това колко много говорим или колко малко говорим няма нищо общо с това как действаме.

Водещ: Още нещо много важно – готови ли сме да поемем риска, който предстои, с подкрепата си – военна е и е хуманитарна. Русия ще реагира на това, това е ясно.

Асен Василев: Разбира се.

Водещ: Разбира се… какво?

Асен Василев: Русия ще реагира.

Водещ: А на въпроса дали сме готови да поемем този риск, въпреки реакцията на Русия?

Асен Василев: От последните две седмици е ясно, че война ще има. Българското правителство се готви изключително активно за тази война – с алтернативни източници на енергия, и с пълен преглед на резерва, и с абсолютно всички други мерки, които трябва да бъдат взети и във военно отношение.

Водещ: Каква ще бъде реакцията на Русия, според Вас?

Асен Василев: Ние вече я виждаме – ескалиране на военното напрежение.

Водещ: Реакцията ѝ спрямо България също. Каква реакция очаквате?

Асен Василев: Аз не мисля, че ще има някаква особена реакция спрямо България конкретно, тъй като целият ЕС е абсолютно единен. Ще има реакция спрямо ЕС, най-вероятно. Реакцията, която в краткосрочен икономически план най-много може да навреди на ЕС, разбира се, е спиране на газовите доставки.

Водещ: Готови ли сме за това?

Асен Василев: По това работихме. Както знаете, бяхме и в Гърция. Гърция е готова и вече даже ни продаде допълнителния газ, който тя не ползва, въпреки че там знаете, че 40% от тяхната електроенергийна система е на газ. Ние имаме договорка с Гърция в случай на нужда да помагаме с електроенергия...

Водещ: Тоест казвате на българите и на България, че няма да имаме енергийна криза. Това ли казвате, или не Ви разбирам правилно?

Асен Василев: Казвам, че имаме планове и подготовка, така че да не се стигне до енергийна криза. Другото, което искам да кажа, че с гръцките колеги обсъдихме много подробно и започнахме разговори за изграждане на нова ядрена мощност в България, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен 20-годишен договор.

Водещ: Нова ядрена мощност?

Асен Василев: Нова ядрена мощност в България.

Водещ: Къде?

Асен Василев: Това предстои да се уточни, заедно с гръцките колеги.

Водещ: Колко бързо ще действате?

Асен Василев: Изключително бързо, при условие, че има купувач, който е готов да изкупува електроенергията, и имаме така създала се ситуация.

Водещ: Ще приемат ли българите, според Вас, това?

Асен Василев: Аз мисля, че е записано и в коалиционното споразумение, че България е и ще продължава да бъде ядрена държава, така че фактът, че имаме купувач за тази електроенергия маха бизнес риска и ние можем да започнем с изключително бързо изграждане на ядрената мощност. Другото, за което говорихме с гръцките колеги, е, че – в Александруполис, Вие вече знаете, че участваме в терминала за втечнен газ – водим разговори и имаме подкрепата на гръцката страна да участваме и в самото пристанище, така че България да има излаз на Егейско море – търговски излаз, през пристанището в Александруполис.

Водещ: Ако Ви върна обаче към това, което се случва в момента – това са плановете Ви за бързо излизане. Но готови ли сте със стъпка 1, стъпка 2 и стъпка 3, в момента, в който Русия спре газовите доставки?

Асен Василев: Абсолютно.

Водещ: И също така да Ви питам – това ли е, което очаквате като реакция от руската страна спрямо позицията на България, или очаквате и още нещо? Изобщо какво очаквате от Русия в момента?

Асен Василев: Това, което очакваме като позиция от руската страна – Вие видяхте, те отидоха на висока степен на готовност на ядрените сили – от гледна точка на България това, което най-много би се отразило на българската икономика, разбира се, е спиране на доставките на газ. Както знаете, „Лукойл-Нефтохим“ и в момента работи с 40% неруски петрол, така че там няма проблем да се мине на изцяло неруски петрол, ако стане проблем.

Водещ: Какво имате предвид, казвайки „война ще има“?

Асен Василев: Преди две седмици, знаете, че имаше много разговори ще има ли война, няма ли да има война, какво ще се случи. Информацията, с която ние разполагахме, и сценарият, по който ние се готвехме, е, че война в Украйна ще има.

Водещ: Тоест казвате – не сме неподготвени, очаквахме го, знаехме, че ще се случи. Така ли?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Това малко се различава от това, което каза преди малко американският посланик Джеймс Уорлик, който каза, че дори Байдън не е знаел какво да очаква от г-н Путин.

Асен Василев: Това е най-вероятно вярно. Всички се надявахме, че няма да се стигне до този сценарий, но това, което българското правителство прие, и сценарият, по който ние се готвихме, беше най-лошият. Ние казахме – нека да се подготвим за най-лошото, ако не се случи, добре. Ако се случи, сме готови.

Водещ: В тази връзка, излезе информация... Да поговорим за тази международна разплащателна система „SWIFT“. Това е една от големите икономически санкции, които светът предприема срещу Русия в момента. Излезе информация, че и Китай, определени банки в Китай, също са подкрепили, въпреки че Китай е съюзник на Русия, са подкрепили тази санкция. Вярно ли е това, можете ли да го потвърдите?

Асен Василев: И при нас пристигна такава информация. Нямаме още по официални канали, само по медийни публикации.

Водещ: Само по медийни... За коя банка става въпрос?

Асен Василев: Мисля, че става въпрос за държавните банки на Китай.

Водещ: Информацията обаче идва по медийни канали от Китай, не от България.

Асен Василев: Да.

Водещ: Китайската коя банка, извинявайте, бихте ли повторили?

Асен Василев: Тези, които държавата притежава.

Водещ: Това не е ли голям пробив, ако се окаже, че това е вярна информация? Защото това означава, че част от съюзниците на Русия започват да се отказват.

Асен Василев: Аз не мисля, че Китай е съюзник на Русия в тази ситуация. Те не гласуваха против резолюцията в ООН, а въздържали се. Знаем, че имаше подкрепа на думи, но реално Китай не предприема някакви активни стъпки да подпомогне Русия. Поне за момента не се наблюдават такива. Но по-тежката санкция всъщност не е SWIFT. По-тежката санкция е новата санкция, която ЕС предложи и беше синхронизирана със САЩ, Канада и Англия и това е санкцията да се блокират авоарите на Централната банка на Русия.

Водещ: Какви ще са последствията от това?

Асен Василев: Най-грубо казано, Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира внос, война и въобще икономиката на Русия в случай на санкции. Слагайки тези 800 млрд. под запор, де факто това означава, че руската Централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да могат да вървят разплащания по вноса в Русия. Горе-долу ефектите върху икономиката ще бъдат същите, спомняте си в България това се случи през 1996 г., когато БНБ нямаше средства да поддържа лева и доларът от 60 лв. стана 3000 лв.

Водещ: Тоест смятате, че тази мярка ще проработи срещу Русия?

Асен Василев: Ами, тя е изключително тежка.

Водещ: Смятате, че част от силата на Путин са тези пари, които той вече няма, така ли?

Асен Василев: Тези пари ги няма. Има 132 млрд., които са в злато – 2200 тона злато. Сега, дали това злато ще бъде изнесено, за да може да се вземат някакви средства, срещу които да се прави внос в Русия, никой не може да каже. Но единственият такъв голям купувач на злато е Китай. И, имайки предвид тежката ситуация, не вярвам те да ги купят по пазарни цени. Така че там въобще не е ясно какво ще се случи.

Водещ: Тоест Вие сте убеден, че светът ще успее да изтощи Путин достатъчно бързо, така ли?

Асен Василев: Не, никой не може да е убеден в това. Това, което казвам е, че SWIFT се дискутираше като най-тежката санкция, защото тя отрязва възможността за разплащане.

Водещ: Това нас как ни удря обаче? Тази система SWIFT? България ще наложи същата санкция. Това означава ли, че разплащанията между България и Русия ще спрат и съответно ще доведе до енергийна криза?

Асен Василев: Не. Начинът, по който санкцията SWIFT е имплементирана, остави  няколко банки, през които могат да вървят преводи. Като там има гаранции, че заплащанията за газ, петрол и т.н. ще могат да минат. Но това, което Ви казах – тези заплащания минават, отиват в Русия и в този момент те са блокирани и не могат да бъдат ползвани за нищо друго.

Водещ: Тоест ние в момента ще продължим да си плащаме газовите доставки, но там не могат да ползват тези средства, това ли казвате?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Като някаква мярка на солидарност България може ли да спре да плаща?

Асен Василев: България винаги си изпълнява договорите и ще продължи да ги изпълнява, както и целият ЕС. Ако се вземе решение на ниво ЕС да се прекъснат доставките на енергоизточници от Руската федерация, това вече е съвсем различен въпрос. Но към момента нито България, нито Германия, нито Франция ще си нарушават договорите.

Водещ: Криптовалутите могат ли да заменят начина на плащания? Защото Путин изглеждаше преди, може би вече ми се вижда година, а всъщност е било само преди ден-два, да казва, да не изглежда особено притеснен заради това, че разплащанията, че санкциите ще проработят? Може ли той да има резервен план, да го е предвидил, така изглеждаше?

Асен Василев: Той не вярваше, че ще се стигне до толкова тежки санкции. Както знаете,  и първоначално европейските санкции бяха малко по-лек вариант, сега излезе по-тежкият пакет, защото Европа не очакваше такава пълномащабна атака срещу цяла Украйна. Това наистина не се е случвало от Втората световна война насам. Това, че атаката започна в 4 часа сутринта, според мен, е някаква много лоша шега с атаката, която Германия започна срещу Русия в началото на Втората световна пак в 4 часа сутринта. И истината е, че в момента ние имаме едни 18-годишни момчета, които седят на студа, носят автомати и не знаят какво да правят. И те са хвърлени да влязат в къщите и да завземат територията на една братска държава. Заради това, че един човек, поради една или друга причина, е решил, че иска да провежда такава политика.

Водещ: Да Ви попитам, как, ще бъде ли коригиран бюджетът на България, така че да бъде направен военен?

Асен Василев: България, като цяло, има в законодателството военновременен бюджет. България все още не е във война, надявам се да не влезе във война. Нямаме намерение никой да нападаме, надяваме се и нас никой да не ни нападне. В бюджета, както е в момента, има достатъчно буфери, за да може да се посрещнат нуждите по мобилизация на армията и за отговора, който подготвяме, както и всички бежанци, които очакваме от Украйна. Подготвя се пакет мерки, който е не само в бюджета. И с ББР, и с другите институции на идващите украински граждани да може да се направи програма, така че те да вземат ипотечни кредити, ако искат да се установят в България, да могат да си закупят жилище, да могат да вземат кредити за започване на бизнес. Знаете, че когато дойде чужденец, той няма банкова история и банките трудно биха дали кредит. Така че там се подготвят и такива неща за хората, които идват да им се помогне.

Водещ: На финала, искам да Ви попитам и да се обърнете към българите, да използвате това време – какво искате да кажете, какво бихте могли да кажете на българите в момента, в който сме под заплахата на ядреното копче, така да кажем, целият свят, включително и България?

Асен Василев: Целият свят в момента се е обединил, за да помогне на една държава, която се защитава и която с отчаяни сили се бори за свободата и независимостта си и за това да може сама да определя какво да бъде нейното бъдеще, къде да членува или къде да не членува и кой да я управлява. И нито една друга държава на света няма право да й налага как тя да води своята собствена политика. Това, което ние правим последните две седмици в правителството е пълна подготовка и мобилизация на всички структури. Както знаете, не е лесно. Не само пътищата са ни с дупки.

Водещ: Прекъсвам Ви, защото информациите, които пристигат от Украйна са изключително драматични и в последните минути. В Одеса са пуснати сирени за възможен въздушен обстрел. Нашият колега Николай Дойнов е там. Очаквайте го всеки момент. Така че благодаря Ви.

Асен Василев: Благодаря Ви и аз.

 

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация