Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Още от деня“ на БНТ

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Още от деня“ на БНТ
Снимка: Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Още от деня“ на БНТ

09.07.2021 г.

Водещ: Финансовият министър Асен Василев е в нашето студио. Здравейте и добре дошъл, господин Василев.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Два месеца от началото на мандата на служебното правителство без актуализация на бюджета и с продължаваща Ковид криза. Могат ли да бъдат изпълнени до края на годината всички дейности в държавата - икономически, финансови и социални?

Асен Василев: Със сигурност могат да бъдат изпълнени, не само това, но, благодарение на действията на НАП и на „Митници“, очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1.5 милиарда лева и това е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент, живот и здраве, след седмица-две, когато той се сформира. Всъщност този 1.5 милиард да бъде след това заложен за евентуално посрещане на тежка Ковид криза през есента и зимата, каквато трябва да сме най-малкото готови, че може да се случи. Така че и здравната система, и бизнесът, и всички хора, които получават социални плащания, да са сигурни, че държавата има осигурен ресурс.

Водещ: Освен че подготвяте тази актуализация, откривате почти всеки ден нередности в различни дейности и сфери и най-вече във възлагането на обществени поръчки. Каква е причината те да бъдат заобикаляни, ясно ли Ви е вече на Вас при този преглед, който правите? Законодателството ли позволява това или някой просто е извършил тези нередности?

Асен Василев: Комбинация от причини, непълна законодателство в някои части, в някои части неточни методически указания, поднормативни актове, които не са прецизирани, а и на моменти директно пренебрегване на закона, където са си превишавали правата определени хора и са възлагали дейности без да има възможност в договора, той вече е изчерпан, и даже без да има осигурен финансиране.

Водещ: Вие дадохте вчера на прокуратурата договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ от 2009 година до сега. Защо? Какви нередности откривате в тях?

Асен Василев: Госпожа Комитова ги даде, но ние помогнахме с прегледа на тези договори, като част от общия преглед на това държавата как си харчи парите и открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, по него се възлагат дейности за над 180 милиона. Не само това, но в доклада пише – „Няма осигурено финансиране за тези дейности, те са много спешни, молим, когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени“. Това се случва на 7 април тази година.

Водещ: Ясно ли е кой е подписал тази заповед, този документ?

Асен Василев: Да, докладът е окей, докладът казва – „когато се осигури финансиране“. На 8 април Управителният съвет на АПИ казва – „Възлагайте дейността. Министерският съвет да приеме постановление на МС и да осигури финансиране.“ УС на АПИ задължава МС какво да направи без да има абсолютно никакво право на това, от една страна, от друга страна - възлага дейности на строители, които не са финансово обезпечени, тоест лъже и строителите.

Водещ: За какъв обект става дума, за каква инфраструктурна отсечка?

Асен Василев: Инфраструктурна отсечка за 91 милиона, която е супер спешна да се случи между 7 и 8 април тази година.

Водещ: Започната ли е тази отсечка да се ремонтира или да се изгражда в този един момент, към днешна дата?

Асен Василев: Започнати са дейности, не мога да Ви кажа колко е фактурирано, но по този начин имаме над 2.5 милиарда лева за възложени дейности от АПИ извън техния бюджет. Знаете ли, милиарди, милиони - постоянно говорим с такива суми, но когато вчера направихме прегледа на всичко, което се е случвало в държавата, обществени поръчки, ин хаус процедури, ДКК, автомагистрали, язовири, всичкото това нещо, на мен ми трябваше горе-долу около час, за да се съвзема. Защото количеството течове, нека да ги наречем, не директно кражби, които са се случвали, е огромно, огромно за хора, които са свикнали да боравят с големи цифри. Но това, което не точно ме шокира, може би натъжи, спомняте си, че имаше случаи с Фонда за лечение на деца, за 10 милиона ставаше въпрос на година, и той беше закрит, преформатиран, сложен в НЗОК и т.н., за да има ефективност в държавата. В презентацията вчера, която ние показахме, всеки 100 милиона лева похарчени ги бяхме сложили като една пачка или едно кюлче. И на един слайд нямаше празно място от пачки и кюлчета. Една такава пачка осигурява работата на Фонда за лечение на деца за десет години и ние казваме: Нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма.

Водещ: Добре, при тази констатация, която правите, какво е във Вашите правомощия в момента, да преструктурирате така и такава актуализация на бюджета да предложите, за да стигнат и за деца, и за социални дейности, и за всички нужди, които има в държавата?

Асен Василев: Това, което вече направихме - Агенцията за обществени поръчки излезе днес с актуализирана методика, освен това пускаме за публично обсъждане и промяна в Закона за обществените поръчки и в Правилника за прилагането му - да забраним тези процедури без конкурс. Другото, което е - самият факт на изнасянето на тази информация, тя за първи път беше събрана и стана публична. От тук нататък работим по процес догодина, когато се сглобява бюджетът, тези проекти да не стават на тъмно, да не стават чрез някакви общи решения скрити, а да е ясно - има такива предложени проекти, държавата иска да ги финансира, ще организира честни прозрачни конкурси за тези проекти. И да има обществен дебат за какво си харчим парите, а не с решение на МС да се ръсят – тука толкова милиона, тука толкова милиона, без оглед на това какво наистина обществото има нужда.

Водещ: Стана ясно, че ин хаус процедурите не са заобикаляне на закона, а са възможност за възлагане проекти на конкретен изпълнител. Какъв трябва да е процентът, според Вас, на тези ин хаус процедури на фона на общата картина на инфраструктурни проекти и въобще провеждане на обществени поръчки в страната?

Асен Василев: Ако се върнем на въпроса Ви всъщност не е точно така. Методиката, с която излезе Агенцията за обществени поръчки, ясно казва, това което и европейските директиви казват – ин хаус процедурите са разрешени само тогава, когато фирмата, която се притежава от държавното подразделение може сама да свърши всички дейности, а не да ги превъзлага на трети лица. Ако „Автомагистрали“ можеха да построят всичките магистрали, нямаше да има проблем с тази ин хаус процедура. Но какво се случва - „Автомагистрали“ вземат 3.5 милиарда лева и след това ги превъзлагат на частни фирми без конкурс. Това е проблемът с ин хаус процедурите. Ако една община си има общинско дружество за почистване и то може да си почиства улиците без да трябва да ползва услугите на трети лица, нека да си почиства улиците и нека да е по ин хаус.

Водещ: Зная, че не е във Вашето министерство, а в регионалното министерство, но според Вас – реформа в дружеството „Автомагистрали“ възможно ли е така, че то да може само да строи и да изпълнява всички заложени проекти?

Асен Василев: Първо - дали е възможно, второ - дали е необходимо? Ние построихме АМ „Тракия“ без да имаме дружество „Автомагистрали“, построихме АМ „Марица“, без да имаме дружество „Автомагистрали“, което да се занимава с тази дейност. То се занимаваше да слага маркировки, да поддържа тунели и т.н.

Водещ: В този смисъл - дружеството „Автомагистрали“ трябва ли да продължава да съществува, след като Вие казвате, че може и без него да се строи?

Асен Василев: Това е въпрос на ефективност. Ако може да стане по-евтино с конкурс и тези фирми директно да се явят на конкурс, да дадат по-добри цени, може би няма смисъл да се прави през „Автомагистрали“.

Водещ: Много ми се иска да поговорим и за доходите на обикновените хора, на пенсионерите. Те са във фокуса на вниманието последните месеци с дебата – трябва ли да има преизчисление на пенсиите. Вие как смятате - възможно ли е с парите, които има в държавата да се направи преизчисление с един по-сериозен процент да се увеличат пенсиите на възрастните хора?

Асен Василев: Мисля, че, спирайки краденето, е напълно възможно.

Водещ: С колко процента?

Асен Василев: Това, което ние сме заложили като разчети, е между 100-150 милиона на месец.

Водещ: Което как ще увеличи парите за възрастните хора, с колко процента всяка една пенсия средно?

Асен Василев: Мисля, че за пенсиите общият разход е около 12 милиарда лева на година. Ако заложим примерно 120 милиона - това е 10 процента, ако заложим 150 милиона на месец - това отива може би към 15-16 процента.

Водещ: Реалистично ли е това да се случи още от тази година или началото на следващата?

Асен Василев: Парите ги има в бюджета.

Водещ: Какво ще кажете обаче за дефицита, който е натрупан в Националния осигурителен институт, той може ли да бъде стопен, намален?

Асен Василев: Дефицитът в Националния осигурителен институт е натрупан и ще продължи да се трупа основно поради структурата на работната ръка. Ние имаме много повече пенсионери спрямо броя работници, отколкото сме имали преди и отколкото е разчетена цялата пенсионна система. И това се дължи на факта, че през последните 10-15, може би 20 години една немалка част от българите, които работят, не работят в България. От тази гледна точка, ние малко или много сме обречени да продължим да финансираме пенсиите на нашите родители, вземайки от данъците, които ние плащаме.

Водещ: В този смисъл увеличение на данъците виждате ли в скоро време?

Асен Василев: Не, няма нужда.  

Водещ: Възможно ли е това?

Асен Василев: Според мен няма абсолютно никаква нужда.

Водещ: Заговори се от някои политически партии в предизборния дебат за увеличение на здравните вноски, за да може да се финансира здравеопазването и да стане то такова, че да не се налага да доплащат или да плащат пациентите.

Асен Василев: Според мен също няма нужда да се вдигат здравните вноски, трябва да се огледат разходите.

Водещ: Имате ли желание да продължите да бъдете министър и в друг кабинет?

Асен Василев: Аз винаги съм бил в експертна роля - и предишния път, когато бях министър, и сега. Ако се сглоби експертен кабинет с политически необвързани лица, лица, които са чисти и с тях може да се работи, и ако имам свобода на действие и възможност да продължим това, което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля.

Водещ: С мандата на коя от политическите партии? Горе-долу вече е ясно как ще бъдат позиционирани, как ще бъде изграден следващият парламент.

Асен Василев: Пак казвам, ако кабинетът е експертен, аз бих приел да участвам в него, ако кабинетът е политически, не ме търсете.

Водещ: Водени ли са с Вас разговори, например от представители на партия „Има такъв народ“ и „Демократична България“, за участие в кабинет?

Асен Василев: Разговори за продължаване в експертна роля съм имал най-разнообразни.

Водещ: В този смисъл - имате предложение и мислите върху него, така ли да разбирам?

Асен Василев: Не, нямам предложение, не мисля върху него. Докато не е ясно дали ще има кабинет, какъв ще бъде той и дали той е експертно сглобен, както казах – не ме търсете. Ако кабинетът е експертно сглобен, ако е ясно, че той има задача всички тези безобразия да спрат, ако е ясно, че хората в него имат свободата да я преследват тази задача и още по-важно – имат смелостта да я преследват, аз бих бил много доволен да работя с един такъв екип за бъдещето на България. Ако стане въпрос да си наредим наши хора, да си подредим хора, които са компрометирани, да се правят някакви политически договорки или всякакви други опити за балансиране на не знам какво си, не се занимавам с тези неща.

Водещ: Всичките тези условия, ако трябва да бъдат изпълнени, може би един премиерски пост би Ви дал самочувствието да искате всичко това да стане факт?

Асен Василев: Не, това не е свързано с поста, това е свързано с морала на хората и с готовността на тези, които са избрани да поемат риска на независими хора.

Водещ: Чувате ли, господин Василев, тези анализи, тези прогнози, че ще бъде много ниска избирателната активност в страната на 11 юли?

Асен Василев: Честно да Ви кажа, въобще не следя какво се случва с изборите, прекалено съм зает с бюджета и с всичките други неща, които са на дневен ред.

Водещ: Въпреки това Вие сте част от политическия процес, какви са очакванията Ви от вота на 11 юли?

Асен Василев: Надявам се да бъде честен, успешен и безпроблемен.

Водещ: Има ли всички условия да се случи така? Вие сте част от кабинета, а неговата роля и точно това – да подготви вота в неделя.

Асен Василев: Да, осигурихме машини въпреки трудностите, осигурихме спокойствие. Виждаме, че господин Рашков сериозно е подгонил хората, които купуват и продават гласове, така че се надяваме да имаме един по-чист, по-честен и по-спокоен вот.

Водещ: Благодаря Ви за участието в нашето предаване. Асен Василев, финансов министър в ефира на „Още от деня“.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация