Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • СЕП
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Блиц контрол: Отговор на парламентарен въпрос от Цончо Ганев – народен представител от ПГ на „Възраждане“, относно въвеждане на еврото в България

13.05.2022 г.

Цончо Ганев:

Господин председател,

Господин Василев,

Днес, в тази зала, преди малко представител на вашата партия гръмко заяви, че инфлацията в този момент е около 10%, което е просто един абсурд, който няма да коментирам. Вие на няколко пъти обаче повторихте, че, ако бизнесът толкова много изнася, защото сте направили така, че електроенергията да е на нива, които са били от есента и лятото. В същото време същият този бизнес плаща три до четири пъти по-високи сметки за ток. Не знам точно как и какви сметки смятате и кои данни показвате, само за конкретни дни или за конкретен месец, тъй като в целия период бизнесът е плащал колосални сметки, в пъти по-високи за електроенергия. Но това също няма да го анализирам аз. Най-вероятно хората, които Ви слушат, сами ще си погледнат сметките и ще си направят изводите. На целия този фон аз съм сигурен, че в Министерството на финансите и Вие в частност много добре знаете каква е реалната картинка със семеен, микро, малък и среден бизнес, едър, голям бизнес в България, бушуващата инфлация каква е реално. Всички виждаме какви са цените на хранителните стоки в магазините, всички виждаме, че всичко е поскъпнало в пъти повече. Като оставим настрана всичко това, през изминалата седмица и въобще откакто е конституиран този парламент управляващата коалиция, заедно с ГЕРБ и ДПС, многократно декларира евроатлантическата си ориентираност и твърдата си подкрепа за въвеждане на еврото. При положение, че, влизайки и кандидатствайки за влизане в т. нар. „чакалня за еврото“,  България влезе там без задължителния анализ, който би трябвало да е направила БНБ и този управител отказва да възложи направата на такъв анализ, за да може правителството преди вас и вие самите като управляваща коалиция да видите какви са ползите, рисковете и минусите за това нещо. На целия този фон въвеждането на еврото и този план, който обсъждахте на коалиционния си съвет, е, меко казано, демагогия за нас и за голяма част от българите, тъй като и днес имаше изявление на един от видните световни учени в икономиката Стив Ханке, който заяви, че България не трябва да въвежда еврото. Още повече, че ние по договор нямаме задължение да го направим точно кога.

Питането ми към Вас е – Вие като правителство и като заместник министър-председател продължавате ли да стоите зад това, че България в този момент трябва и от 1 януари 2024 г. трябва да въведе еврото като разменна монета в България?

 

Асен Василев:

Г-н Ганев, Благодаря за въпроса! Само да кажа, че в пъти увеличение на общия ценови фон в страната няма, няма. Има увеличение на цените, но те не са в пъти. Другото, което казахте, за електроенергията – септември, октомври цената за бизнеса, средно претеглената, която бизнесът е платил, и цената, която бизнесът е платил среднопретеглена на мегават час през януари, февруари и април, са еднакви. Месец март имаме увеличение от 240 на двеста петдесет и няколко лева, тъй като там компенсациите като се наложат върху цените са довели до малко по-високи от цените, които са били през септември-октомври. Това са цените на мегават час, платени от бизнеса. Цените на мегават час, платени от населението, не са се сменили от 1 юли миналата година. Каквито са били на юлската сметка миналата година, такива са и на сметката сега. Така че, ако на някого му се е вдигнала пет пъти сметката, единственият начин това да се случи е да е направил пет пъти повече потребление, специално за хората и за семействата. Просто цените не са пипани, регулаторно не са пипани, никой не ги е вдигал.

Относно въпроса Ви за еврото – Планът, който ние обсъждахме, е публичен от 5 юли м.г. На 30 юни м.г. той беше приет от Координационния съвет. На 5 юли м.г. беше публикуван за обществено обсъждане. Този план цялото население го е виждало, продължава да го вижда, има го качен в момента на сайта за публично обсъждане. Получени са няколко технически бележки за някои от сроковете, които не са свързани с датата на въвеждане.

Този план обяснява ясно и в детайли техническата работа, която трябва да бъде свършена, за да бъде въведено еврото на 1 януари 2024 година. Този технически план, Вие сте абсолютно прав, не заменя това да се направи документ за пълните ефекти от въвеждането на еврото върху българската икономика. Всъщност това е, което обсъдихме на коалиционния съвет – този документ на Министерството на финансите и БНБ, той е правен, мисля, че преди време, сега да се обнови и да се направи наново, да се пусне за публично обсъждане, който да каже – да, това са ефектите върху икономиката от въвеждане на еврото. В плана, искам да кажа, тъй като се чуха най-разнообразни мнения, е ясно записано, че еврото се въвежда по текущия курс – 1,95583 лв. за евро, т.е. няма промяна в курса, въвежда се по съществуващия обменен курс. Целевата дата е 1 януари 2024 година.

Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено. Отговорът е да. Причините са три основни. Първата причина е, че де факто с Валутния борд ние вече сме въвели еврото в икономиката. Когато Европейската централна банка напечата евра и това създаде инфлация, тази инфлация идва в България. Ние нямаме възможност да напечатаме повече или по-малко левове, така че управляваме тази парична политика. Това е Бордът. Ако имахме тази възможност, ако нямаше Борд, това щеше да бъде една много различна дискусия. Но ние имаме Борд. Вярвам, че никой в тази зала не иска да маха Борда. Ако няма да махаме Борда, ние де факто сме приели еврото. Оттук нататък, влизайки и официално приемайки еврото, това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката. Защото ние сега, с Борда, следваме тази политика без да можем да влияем върху решенията, които се вземат, и върху нейното формулиране. Приемайки еврото, ние ще получим същия ефект, който имаме сега с Борда, с малката разлика, че ще можем да влияем как тази политика се формулира и нашият глас ще се чува вътре в тази зала. А това е изключително важно, особено в тези тежки кризи и особено в тази трудна ситуация, която изисква много смели и нестандартни решения и в икономически, и в политически план, които се вземат в целия свят, не само в България.

Благодаря ви!

 

Реплика на Цончо Ганев:

Г-н Василев,

Няма да квалифицирам някои от нещата, които казахте, като лъжа. Ще оставя за преценка на хората, които ни слушат в момента и ще ни слушат тепърва, на това, което казахте. Само ще спомена, че анализ през годините, за да влезем в т. нар. „чакалня“, няма. Имаме писмен отговор от управителя на БНБ.

Що се отнася до това, което говорите за цената на тока, отделихте доста време, аз не тръгнах да правя анализ на това нещо, защото нямаме парламентарно време, бизнесът сам си преценява и си гледа фактурите. Това също бих го квалифицирал с подходяща дума, но ще кажа, че не е истина.

Що се отнася до еврото – последните държави, които влязоха в еврозоната, имат в момента рекордна инфлация. Самата еврозона има рекордна инфлация. Това, което искате вие да направите, и това, което давате като доходи, е, меко казано, утопия по една много простичка причина – само преди няколко дни излезе официално обсъждане и решение на най-големите държави в ЕС, които казаха, че ще вземат такива решения, че малките държави-членки да не могат да влияят с вето върху стратегически решения, свързани с фискална, здравна политика и разширяване на ЕС. Така че да обяснявате, че България ще има влияние във вземането на решения на ЕЦБ и на каквото и да е друго решение, свързано с монетарна и фискална политика, е, меко казано, утопия. Затова моето и на „Възраждане“ становище по отношение на това нещо е, че е недопустимо и ние нямаме никакво право, морално право, да вкараме България в еврозоната. Нещо повече, България не трябва по никакъв начин да влиза в еврозоната и трябва българският народ да бъде попитан дали иска да влиза там. Защото това са изключително важни, стратегически решения, които не касаят само Вашия мандат на министър, на този парламент или на следващия. Това са години наред. Това са решения, по които българският народ трябва да се произнесе. Докато ние се занимаваме с тази утопия - дали да влизаме в еврозоната, или не, вчера на изслушване във финансова комисия стана ясно, че МС, като принципал на ББР, обсъждате да гарантирате заеми на украински бежанци. Извинявайте, това е демагогия.

 

Дуплика на Асен Василев:

Аз няма да използвам политически квалификации като „демагогия“, въпреки че това, което преди малко чух, е точно това. Да се върнем на въпроса за еврото, защото това е централната тема. В момента с Валутния борд какво е направила България – казала е: ние приемаме всички решения на ЕЦБ спрямо паричната политика, защото ние няма как да напечатаме един лев без той да има еврово обезпечение. Това колко добра или лоша е политиката на ЕЦБ, този ефект е при нас, независимо дали сме приели еврото, или не сме го приели. Така че, ако „Възраждане“ не предлага да се махне Валутният борд, този ефект ще остане при нас. Каквато инфлация направи ЕЦБ, тя автоматично идва в България докато имаме Валутен борд. Ако предлагате да се махне Валутният борд, кажете си го. Ако имаме Валутния борд, всички решения на ЕЦБ се отразяват пряко и директно върху българската икономика. Що се отнася до това дали когато в стаята с глас и възможност да гласуваме, и възможност да говорим, дали можем да променим европейската политика, отговорът е – можем. Давам Ви пример, най-пресният пример – политиката относно петролното ембарго. Имаме глас, поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго, които получават и другите европейски държави. Ако нямахме глас, щяхме да получим дръжки. Така че, когато е важно за България, когато знаем как да си отстояваме политиката, можем да си защитим интереса. Ако не сме в стаята, където се вземат решенията… има една много хубава поговорка: „Ако не седиш на масата, си част от менюто“. Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седим на масата!                     

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация