Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Още по темата

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" по БТВ

Министърът на финансите Асен Василев
Снимка: Министърът на финансите Асен Василев

18.03.2024 г.

Водещ: Дами и господа, време е за отговори с Асен Василев, министър на финансите в оставка. Добър вечер.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Всъщност министър на финансите в оставка или министър на финансите?

Асен Василев: Правителството официално е в оставка, така че и аз като министър на финансите също официално съм в оставка.

Водещ: А ако водим този разговор утре или след седмица - Асен Василев, министър на финансите ли ще бъде?

Асен Василев: Това зависи от парламента.

Водещ: От парламента казвате. Това е интересен отговор. А от преговарящите екипи в момента?

Асен Василев: Преговарящите екипи могат в най-добрия случай да направят предложение, но в крайна сметка решението е на депутатите в парламента.

Водещ: А ако утре Мария Габриел получи папка и даде папка с имена за проектокабинет, Вашето име там ли ще бъде, господин Василев? Това имам предвид през цялото време.

Асен Василев: Аз Ви разбирам. Както знаете, преговорите продължават. Това е решение на госпожа Габриел.

Водещ: Госпожа Габриел. В момента как гледате на себе си - като на разменна монета или като на нещо като политическа боксова круша?

Асен Василев: Като човек, който си върши работата и основната ми задача, която е да вкараме България в еврозоната, изключително активно я работим още от юни - юли миналата година, но сега вече сме във финалната фаза на този процес.

Водещ: Има ли вариант за Вас да не сте финансов министър след ротацията? Защото в последната седмица бяхте в чужбина, тук лидерът на ГЕРБ поиска Вашата оставка. После пък не я поиска. След това отново я поиска. И някак си обществото не може да се ориентира в цялата тази ситуация. Та, има ли вариант да не сте министър след ротацията? И това би ли означавало избори?

Асен Василев: Варианти има всякакви. Както казах, парламентът избира правителството, а госпожа Габриел, която ще получи първия мандат, има правото да впише министрите, с които тя иска да работи в папката, която ще връчи на президента.

Водещ: А тя сподели ли оценката си за Вашата работа?

Асен Василев: Нека да завършат преговорите и тогава ще можем да говорим спокойно.

Водещ: А кой решава кои да са министрите? Може ли да ни разкажете малко за тези преговори. Денков и Габриел, или преговорните екипи, или пък лидерите на партии?

Асен Василев: Преговорните екипи, основният фокус в тези преговори, аз между другото съм в преговорния екип, основният фокус в тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите 9 месеца и след това до края на мандата. Защото, както направихме между другото и първия път, когато се сформира правителството на господин Денков, тогава имаше много ясна законодателна програма, която беше изпълнена с малко щети, които парламентът трябва да поправи, за да се отключи между другото и второ плащане по ПВУ. Имаше много ясна правителствена програма, така че да е ясно с какви политики се ангажира това правителство, всеки министър какво има да свърши. В момента това, което трябва да се случи в следващите 9 месеца, след като първите 9 месеца приехме законодателство, антикорупционно, промяна в Конституцията и така нататък, всичко това трябва да стане реално, а не да остане на хартия. За да стане реално, трябва да се договорят правила, по които ще се избират членове на всички тези органи, те да са ясно разписани, да има гражданско участие в тези правила, да не става бързо, да не става на тъмно, да има достатъчно широк процес. Другото нещо, което е изключително важно е да се заложи законодателната програма следващите 9 месеца, да се заложи правителствената програма и да се обнови това, което остава от първата правителствена програма. Така че това цялото нещо е един доста сложен и амбициозен процес, защото това означава реална промяна на институциите в България.

Водещ: Добре, кое Ви затруднява в момента, да Ви попитам така? Защото Вие казвате - ние 9 месеца работим в една посока, с щети, Вие ги нарекохте малки, някои биха казали големи. Но, например, отбраната - Тодор Тагарев. И очаквате ли приемственост, в смисъл той да продължи да бъде министър на отбраната?

Асен Василев: Аз лично - да. Но пак казвам, това не е мое решение, това е решение на госпожа Габриел и господин Денков.

Водещ: А какви са възраженията на Вашите партньори?

Асен Василев: Трябва да питате тях. Не ме карайте да интерпретирам настроенията и мненията на различни други хора. Аз съм тук, за да Ви кажа аз какво мисля.

Водещ: А ще има ли нова позиция за академик Денков, свързана с външнополитическата активност на правителството?

Асен Василев: Академик Денков, както знаете, става вицепремиер. Това беше първоначалната договорка. Какви функции ще се включват в неговия портфейл като вицепремиер в момента, също е част от преговорите, които текат.

Водещ: Това означава ли, че госпожа Габриел ще е и премиер, и външен министър?

Асен Василев: Пак казах, всичко това е въпрос на преговори, които като завършат, ще стане ясно.

Водещ: Добре, не искате да влезе в конкретика. Но много ми е интересно какво целите в момента?

Асен Василев: Мога ли да ви отговоря точно на този въпрос?

Водещ: Може ли, защото аз виждам един стремеж, съдейки по публичните Ви изказвания, да ограничите участието на ДПС във властта или да прехвърлите отговорността за ДПС на ГЕРБ? Това ли е целта?

Асен Василев: Това, което целим в момента е България да си довърши интеграцията в основните европейски структури, да си довършим Шенген, в това число да се вземем сухопътния Шенген, да си довършим еврозоната и да направим регулатори и институции, които всъщност да си вършат работата, а да не са на телефонно позвъняване на първи, втори, трети или пети политик.

Водещ: А как ще гарантирате точно това?

Асен Василев: Ами, точно затова трябва да има много ясно разписани правила как се подбират хората, които влизат в тези регулатори. И ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана точно с процеса на подбиране на хората в регулаторите, подбиране на ръководителите на службите, по същия начин да се избират от парламента, а не да се избират от Министерски съвет и от президента. Всичко това да се случва по начин, който е прозрачен и гарантира устойчивост и това, че институциите ще работят в полза на гражданите. Това, ако го постигнем, тази битка, ако спечелим, България ще бъде на съвсем различно място следващото поколение.

Водещ: Казвате, следващото поколение, обаче, господин Василев.

Асен Василев: Да, това е дълъг процес.

Водещ: Безспорно това е дълъг процес. Но тук и сега, ако хоризонтът е следващите девет месеца, как ще направите тези първи стъпки, които да ограничат властовия апетит на ДПС? И това ли е Вашата тактика - да ги свържете с ГЕРБ, за да не може всеки път, като излиза Пеевски сутрин в парламента да обявява какви са решенията на властта, хората да си мислят, че той говори от Ваше име, това ли е идеята Ви?

Асен Василев: Първите стъпки бяха направени първите девет месеца. Голяма част от трудните реформи започнаха, голяма част от законодателството не само започна, и беше завършено. Ако само преди две години си говорихме тук, че може да се промени Конституцията по начин, който реално да смени начина, по който се избира главният прокурор, че можем да имаме истинска Антикорупционна комисия, която да е независима, че можем да имаме разговор за това регулаторите да не се попълват на партийна квота с кой каквото подал, а да има реален процес по изслушване на тези кандидати, който да е продължителен, който да се види какви са техните компетенции от една страна, и техния характер от друга страна, за да могат да удържат на натиска, това щеше да изглежда като научна фантастика. Но това е факт като законодателство.

Водещ: Обаче ефективно ли е това законодателство?

Асен Василев: Ето това е следващите девет месеца. Следващите девет месеца, за да стане това реалност за българските граждани и българските фирми, трябва процесите по попълване на всички тези органи да се случат по прозрачен, отговорен начин. Това е истинската битка. Всичко друго са, как да кажа, дребни движения по терена.

Водещ: Добре, но вижте какво се получава? Вие говорите за съдебна реформа, как в парламента законодателно работата върви добре, но в същото време отново ставаме свидетели на някакви брокери на влияние - нотариус, който не бил нотариус, но пък канел в клуба си съдии, прокурори, въртял ги на малкия си пръст, заплашване съдийка, госпожа Цариградска, беше ми на гости преди точно 4 - 5 седмици. И голяма част от обществото си казва - ама те приемат нещо на хартия и то си остава само на хартия. Кучетата си лаят - керванът си върви.

Асен Василев: Ето това е битката в момента – да не си остане на хартия.

Водещ: Обаче Вие какви жертви сте готови да дадете в тази битка, какви отстъпки сте готови да направите? Защото съгласете се…

Асен Василев: Всякакви, стига да можем да гарантираме успеха в точно тази битка. И ще дам пример - 2015 година имаше опит за съдебна реформа. Тя не се случи даже на хартия. Този път поне на хартия се случи. Сега обаче трябва да се случи в истинския живот. За да се случи в истинския живот, това е изключително тежък преговорен процес, просто защото представителството в българския парламент е това, което е. И ако гледаме това, което излиза като социология, то няма да се промени драматично. Така че трябва тези обществени групи и техните представители да намерим начин да направим и следващата стъпка и всичко това, което на хартия вече поне е подредено, да започне реално да действа. Започне ли реално да действа, ако има един работещ инспекторат на Висшия съдебен съвет, всички тези разкрития няма да трябва журналистите и политиците в парламента да оказват натиск, самият инспекторат ще ги подхване и тези хора ще бъдат осъдени. Ако има една работеща прокуратура, ще се повдигнат обвинения, ще се направят разследванията, ще се произнесе съдът. Обаче в момента ги нямаме, за съжаление.

Водещ: Плашите ли се с Магнитски? Присъствието в списъка Магнитски, където е с председателя на ДПС, това е всеизвестен факт - Пеевски. Или потенциалната опасност някой друг да попадне в този списък, използва ли се като преговорна карта в момента? Плашите ли се едни други?  Аз съм много директен.

Асен Василев: Аз не мисля, че някой в България може да окаже влияние на това кой е в списъка Магнитски. И от тази гледна точка, ако някой се опитва да го ползва в преговори, това би било кьорфишек, да използваме тази хубава дума, турска.

Водещ: Кьорфишек. Оптимист ли сте? Добре, не искахте да ми кажете конкретно за това как вървят преговорите, но оптимист или песимист?

Асен Василев: Вижте, самият факт, че продължава преговорният процес е добър знак. Аз съм умерен оптимист. Но как това, което си говорим в случая е - следващите девет месеца да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача.

Водещ: А възможна ли е, реалистична ли е?

Асен Василев: Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи.

Водещ: А като трябва да гласувате шефовете на тези регулатори, няма ли да Ви трябват гласовете на ДПС?

Асен Василев: За някои от тях – да. За около 20 от 120-те, които трябва да се гласуват.

Водещ: Обаче за кои – най-важните.

Асен Василев: Ще трябва конституционно мнозинство за основните в съдебната власт, точно така.

Водещ: Добре, конституционно мнозинство. Но аз виждам спор около формулировката - евроатлантическо мнозинство, казват от ГЕРБ, а Вие казвате по-широко мнозинство в опит да включите и БСП в дадено гласуване. Каква е, каква е драмата около това?

Асен Василев: За нас основното нещо е процесът. Хората, които искат да влязат във Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, например - да са минали изслушване през Комисията по антикорупция, да са минали изслушване доста задълбочено през Правна комисия, да е имало поне месец - месец и половина време, да може кандидати, които искат да минат не през партиите, а през някои от обществените организации, които работят тази сфера, да си представят кандидатурите и комисията по участие на гражданите в управлението евентуално да ги припознае и да ги пусне в процедурата. Да може накрая всички тези кандидати да са ясни на обществото, а не да са име, което чуваме за първи път и след един ден трябва да се гласува. И тогава вече можем да говорим за това кои са реалните кандидати, които влизат във всички тези органи.

Водещ: А през това време как гледате на отношенията си с ГЕРБ? Например, наскоро вие бяхте в Съединените щати. Спомням си предишния път, когато имаше Ваша делегация в Съединените щати, Кирил Петков беше премиер, върна се и на следващия ден заяви, цитирам, че иска проверка на Южен поток, защото се използвал като инструмент за външната политика на Путин. Вече не искате ли такава проверка?

Асен Василев: Южен поток, ако трябва да говорим за Южен поток, аз като министър на икономиката, енергетиката и туризма още 2013 година работих с колегите да го изпратим към Европейската комисия, да получим становище дали той отговаря на европейските правила. И се оказа, че не отговаря. Имаше и една доста интересна статия, която излезе в Щатите с моя заместник-министър по това време Божан Стоянов, който беше, към който беше направен опит да се говори от страна на Бабаков и всякакви други руснаци, точно с оглед да се саботира българският интерес в Южен поток. И това беше блокирано.

Водещ: Аз може би сгреших, защото говорейки за Пътната карта…

Асен Василев: Така, това е…

Водещ: Неофициално…

Асен Василев: Това е втори опит за Южен поток, но през Турция, не през морето.

Водещ: Неофициално се появи Пътната карта, която всички търсите толкова много, особено преди избори. Та тя се появи публично. Защо не изразихте категорична позиция - заради преговорите ли?

Асен Василев: Ние имаме много ясна и категорична позиция, че…

Водещ: Защо не я припомнихте тогава?

Асен Василев: … на всички граждани, които я знаят.

Водещ: Да, защото и…

Асен Василев: Само един въпрос - и като я припомним - какво следва?

Водещ: Вие ми кажете какво следва.

Асен Василев: Сега, това, за което ние се борим не една седмица това нещо да е в новините и след това всички да го забравят. Начинът тези неща да бъдат пресечени е да имаме работеща антикорупционна комисия, да имаме работеща прокуратура, да имаме работещо правосъдие, защото иначе това ще остане за една седмица в новините, след което ще остане в миналото и ще се каже – да, да, това го знаем. А това не е начинът, по който трябва да се реагира, когато има съмнения, че 3 милиарда лева на българските данъкоплатци не са похарчени правилно. И има някакви документи, които показват това.

Водещ: Защо все още няма съдебен иск срещу Газпром за спирането на газоподаването към България?

Асен Василев: Това е въпрос към Министерството на енергетиката. От гледна точка на Министерството на финансите, ние още 2022 година сме изпратили нашето становище, че такъв трябва да бъде заведен бързо.

Водещ: Бързо. А очаквате ли да бъде заведен след ротацията, ако…

Асен Василев: Силно се надявам.

Водещ: Кое Ви отказа от идеята да обложите допълнително транзитния газ, който преминава по тръбата Турски поток?

Асен Василев: Изнудването на Унгария.

Водещ: Какво? Срещу какво?

Асен Василев: Унгария заплаши, че ще блокира нашето членство в Шенген, ако ние не свалим таксата.

Водещ: Говорейки за еврото, господин Василев, еврото е нещо, което е важно. Това е още по-голяма стъпка към истинската евроинтеграция на България. Но смятате ли, че с тези цени в магазините, хайде инфлацията спада официално, но с тези цени, …

Асен Василев: Тя и неофициално също спада.

Водещ: …които продължават да се качват, сме готови за еврозоната?

Асен Василев: Цените не се качват. В момента инфлацията спада драматично. Говорим за инфлация, последния месец, ако погледнем 3,3% българската кошница, 3,5% - хармонизираната кошница. Инфлацията очакваме да продължи да спада, така че да стигне някъде от порядъка на около между 2 и 2,5% до края на годината.

Водещ: Доколко реалистично е еврото в България от 1 януари 2025?

Асен Василев: Еврото през 2025 година е напълно реалистично. Както чухте и от Паскал Донахю, имаме разговори с Европейската комисия и с Европейската централна банка, всички казват, че всички условия са изпълнени, изключая условието за инфлацията. Различните модели показват, че България ще изпълни условието за инфлацията през 2024г. Въпросът е в кой месец. На Европейска централна банка показва, че това ще бъде по-скоро октомври - ноември, а моделите на Комисията и нашите модели показват, че това ще бъде в периода между юни и септември. И тогава ще има извънреден конвергентен доклад, който ние можем да поискаме, който да ни отвори вратата за еврото.

Водещ: Трябва ли да се върне ДДС-то на 20% за ресторантьорите? Припомням на нашите зрители, антиковид мярка, доста остаряла, като като сравним с данъчната политика на останали, на много от останалите европейски страни. Та, честно ли е към хората от другите браншове?

Асен Василев: Ресторантьорите, и фитнесите между другото, останаха единствените с намалено ДДС от временните ковид мерки. Всички други временни намаления бяха върнати. Нормално е и при тях да се върне ДДС-то на 20%.

Водещ: 20%. Добре. Отново с въпроса, с който започнахме - министър на финансите в оставка или министър на финансите ще е Асен Василев след утре?

Асен Василев: Това зависи от парламента.

Водещ: Благодаря ви за участието. Дами и господа, Асен Василев, гост в „120 минути”.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация