ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА ИМА

18.05.2017 г.

| Нова телевизия, „Здравей, България" | 18.05.2017 |

Водещ: Здравей, България.

Водеща: Здравей, България. В студиото е министърът на финансите Владислав Горанов. Здравейте.

Владислав Горанов: Здравейте.

Водещ: Как да се поздравим?

Владислав Горанов: С добро утро.

Водещ: Нищо повече.

Владислав Горанов: Ами...

Водещ: Добро утро.

Владислав Горанов: ... сигурно имаме много поводи за добро настроение, сигурно има и много поводи за разочарования. Но e слънчев пролетен ден...

Водещ: Въпросът и намекът е заради скандала, завършил с оставка вчера в крайна сметка на зам.-министър заради поздрав, макар и от преди 8-9 г. Снимката на зам.-министъра Павел Тенев, зам.-министър до вчера, от Музея Мадам Тюсо - нацисткият поздрав. Как резонира това при Вас? Защото беше вдигнат на европейска сцена скандалът вчера, следобед особено.

Владислав Горанов: Че подобни снимки са скандални, това е безспорно. И комунизмът, и националсоциализмът трябва да бъдат осъждани и да не бъдат допускани отново да се проявяват на територията на стария континент. В този смисъл, тук коментарът на колегите от БСП е адекватен. Вероятно се касае за нелепа шега. Така или иначе нямам причина да оправдавам колегата доскоро. Политическата оценка за едно подобно действие е неговата оставка.

Водещ: Как резонира при Вас? Имаше дори заплаха, че ще се повдигне въпросът пред ЕНП. Вебер се спомена, Меркел, имаше въпроси как ще поздравите Меркел. Понеже г-н Валери Симеонов вече е вицепремиер на България и понеже той не санкционира, а някак се опита се да неглижира със защитата си нацисткия поздрав.

Водеща: И произведе друга реплика, която също подлежи на санкция от БСП, например.

Владислав Горанов: Няма как да бъде защитена подобна теза. Предполагам, че е нормално г-н Симеонов да се опита да защити един между другото, чух от колеги впоследствие, тъй като не го познавам лично, че в личностни качества е добър специалист. Но няма как да се защити едно подобно поведение.

Водещ: С реплика за Бухенвалд.

Владислав Горанов: Няма как. Не очаквайте от мен да защитя подобна...

Водеща: Щом си подаде оставка зам.-министърът, трябва ли да направи същото, щом слагате знак на равенство между снимката и репликата, която би трябвало да я оневини, трябва ли да си подаде оставката и Валери Симеонов? От БСП, поне Александър Симов така заяви, ще я поиска днес официално.

Владислав Горанов: На БСП това им е работата - да искат оставки, да се борят за властта. Скоро бяха изборите. Оценката за това кой заслужава доверие е дадена. На нас съставянето на коалицията също има определена цена, измерена не само с неща, от които ние трябваше да се откажем и неща, които трябваше да приемем. Но това е най-добрата в момента коалиция, която може да се предложи за управление.

Водеща: Тоест няма да поискате оставката на Валери Симеонов по начина, по който това се случи със зам.-министъра?

Владислав Горанов: Нямаме такъв дебат. Не е обсъждано подобно нещо. Със сигурност и колегите от Обединените патриоти са си направили изводите, че подобна реакция е неуместна - говоря за снимката и въобще всякакъв опит...

Водещ: И коментара?

Владислав Горанов: Да. И всякакъв опит към връщане към Националсоциализма.

Водещ: Имахте ли разговор с г-н Симеонов?

Водеща: Да, понеже стана дума за европейската сцена, на която е изнесен скандалът, може ли да си представите, ако в Германия германски вицепремиер обясни, че има майтапчийски снимки в концлагера?

Владислав Горанов: Никъде, пак казвам, това няма да е приемливо. Друг е въпросът,  че в Австрия например не би ме учудила подобна реакция. Там също се проявяват понякога крайни националисти, които реферерират почти към фашизма. Но аз специално във вчерашния ден имах по-важни задачи. Не мога да Ви откликна със задълбочеността, с която Вие от половин час дълбаете тази неприятна тема...

Водещ: Много по-малка е.

Владислав Горанов: ... получила политическа оценка. Зад нас е. Това ще е пример как трябва да се реагира в подобни случаи. Подобни неуместни шеги на публични личности винаги трябва да завършват по този начин.

Водеща: Добре, последен въпрос. Ще посъветвате ли Валери Симеонов да се извини за репликата си?

Владислав Горанов: Това си е работа на г-н Симеонов.

Водещ: Да сложи точка по някакъв начин.

Владислав Горанов: Аз все пак смятам, че е неуместна подобна снимка и коментарите около нея трябва да бъдат в оправдателен режим.

Водещ: Това завлича и Вас. Това е кабинетът Борисов все пак, въпреки че, не е кабинетът Симеонов, нали. Затова Ви питахме дали е говорено с него да се извини, или не смеете да изисквате такова нещо.

Владислав Горанов: Аз специално, пак казвам, във вчерашния ден имах други задачи и не съм се занимавал с разговори с г-н Симеонов.

Водещ: Преди важните наистина и финансови коментари, които са Ви в ресора, има и други проблеми със зам.-министри. Четири авторитетни работодателски организации казаха - откъде-накъде назначавате за зам.-министър бившия изпълнителен директор на НЕК г-н Красимир Първанов. Заради него едва ли не и до ден-днешен плащаме по-висока цена на тока, загуби, които са калкулирани. Самият той беше уволнен от правителството Борисов, предното.

Владислав Горанов: Нека по всичките теми, свързани с кадрови въпроси, особено тези, които касаят зам.-министри, да обобщя така - в коалиционното споразумение е предвидено във всяко едно министерство Обединените патриоти да имат представител. И понеже в случая отново говорим за представител на Обединените патриоти, не очаквайте от мен да коментирам техните предложения.

Водещ: Вие сте го уволнили.

Владислав Горанов: Не очаквайте от мен да коментирам техните предложения.

Водеща: ..., приети от вас.

Владислав Горанов: И така се и разбрахме с тях - това, което те предложат, се случва. Опитваме се да търсим ясно разграничение...

Водеща: Без Ваша санкция.

Владислав Горанов: ... между политическата цена, която всеки от партньорите в коалицията плаща. Това предлагат колегите. Проверяваме да няма, така, явни престъпления или други укорими...

Водещ: А неявни?

Владислав Горанов: ..., говорим за регистрации и други такива укорими постъпки на номинациите, които те предлагат, след което ги реализираме. Тъй като това е тяхното желание, това са техните представители. Може на някои хора примерно Валери Симеонов да не му харесват, но заедно с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов те спечелиха на практика 350 хил. гласа.

Водещ: Въпросът е, че човек, който Вие сте уволнили заради превишаване на правомощия и приемане на ангажименти за АЕЦ Белене, това беше сочено като пример за харч, корупция и безобразия, всички подобни харчове. Това го припомнят и работодателските организации, този човек е член на правителството.

Владислав Горанов: Този човек е зам.-министър, предложен от Обединените патриоти.

Водещ: Да. И с това се изчерпва, в смисъл повече критичност не може да се очаква, дори и с аргументи, които Вие самите сте давали?

Владислав Горанов: Аз ви обясних, че механизмът, по който се взима решението, е - те предлагат, ние одобряваме. В случая министър-председателят като централен орган на изпълнителната власт одобрява подобни решения.

Водещ: Казахте на два пъти - вчера бях зает с много важни неща.

Владислав Горанов: Ами, опитвам се някак си да минем към по-важните неща.

Водещ: Усещам. Не искам да ги класирам, но да, без съмнение парите за ин витро, ако това е една от новините от вчерашния ден, една от добрите новини, ще бъдат неограничени ли опитите на двойките с репродуктивен проблем, ще бъдат неограничени ли, или как, ако искате да минем на тази тема?

Владислав Горанов: Това, което анонсирахме в предизборната кампания като ангажимент е да премахнем лимита и ограничението въобще пред достъпа до подобна асистирана репродукция, до подобна медицинска грижа.

Водещ: В момента как е - три опита и после си плащаш сам, ако семейството иска да опита четвърти, пети път?

Владислав Горанов: В момента е три опита. Три опита финансира Центъра за асистирана репродукция. Ние предложихме и имахме разговори със специалисти в тази област - предложихме премахване абсолютно на лимита. Те ни посъветваха, доктори, които се занимават с това, не искам да споменавам имена, за да не субсидирам излишно с техния авторитет, тъй като много жени са страдали и са имали много, така, срещи с тези хора и споменаването на всеки един от тях предизвиква само положителни емоции в хората, на които те са помогнали. Но така или иначе, с едни от водещите специалисти по тази тема се консултирахме по тази тема и те ни посъветваха, че пълно безлимитно прилагане на неограничен брой опити може да се отиде в една друга крайност, в която недобросъвестни доктори да тормозят така да се каже жените, които са се вкопчили в шанса да имат дете.

Водеща: За да могат само и само да получават от държавата субсидия.

Владислав Горанов: Да могат да получават до безкрай ресурс. В края на краищата за някои доктори, за съжаление, които са по-далеч от Хипократовата клетва, това е вид бизнес.

Водещ: Да не стане Здравната каса да осребрява плащания за 100 опита по документи.

Владислав Горанов: В случая не е Здравната каса, това е държавният бюджет.

Водещ: От бюджета директно.

Владислав Горанов: Говорихме с докторите. Те ни посъветваха, има само една-две държави в Европа, които са с четири опита, България става една от тези държави, 95-98 % от случаите, ако не се реализира за четири опита, четири ин витро процедури, това означава, че по чисто медицински аргументи няма смисъл да се продължава.

Водещ: То си има биологичен лимит, така ли?

Владислав Горанов: Има биологичен лимит.

Водеща: Тоест четири опита?

Владислав Горанов: Четири опита.

Водеща: Това е новото.

Владислав Горанов: И ускоряване работата на Центъра Фонд за лечение на деца за издаване на, за отпускане, ще го нарека помощта и увеличаване на средствата във фонда толкова, колкото е нужно.

Водеща: Колко? Изчислихте ли колко е нужно?

Водещ: Горе-долу сте направили ...

Владислав Горанов: Има много чакащи, има много чакащи семейства, които искат да се включат в програмата.

Водеща: Ще ускорите ли процеса така, че да няма толкова дълго чакане?

Владислав Горанов: Ще ускорим процеса по издаване на заповедите за подпомагане. Сега се чака 8 месеца - една година. Ще бъде съкратен на половина. Това също е коментар от страна на специалистите. Аз смятам дори, че може и още по-бързо да се издават решенията от страна на Фонда. Нашият ангажимент беше да направим така, че лимитите, които са извън медицинската целесъобразност, говорим за финансовите лимити, да изчезнат. И според мен с вчерашния акт на правителството, това е факт. В допълнение, въпреки че на финансовия министър не му върви много да говори по медицински теми, но за да затворим добрата тема с ин витрото, друго предложение, което дойде от специалистите, е да дадем възможност и да финансираме запазването условно казано на шанса на жени, които са онкоболни да имат деца с финансиране на съхраняването на яйцеклетки на тези жени, които минават ...

Водещ: Да се поема и този разход?

Владислав Горанов: Да се поема този разход, за да може да се съхрани шансът тези жени, които минават през едно онколечение, да имат шанс да имат деца.

Водещ: Минималната работна заплата, сменям темата, тя беше обект на коментари онзи ден в предаването. Работодателски организации казват - това нещо е абсолютно изкуствено. Седнал някой, събудил се през преди това и решил - тя ще е толкова. Това не се съобразява с никакви пазари, нито вид професия, нито някакъв други аргументи. Вчера видях, че е паднало в съда заради процедурни несъвършенства вдигането на минималната работна заплата. Видях и още едно заглавие, цитиращо Вас - има шанс за увеличаване на минималната работна заплата. Обърках се.

Владислав Горанов: Няма причина за объркване. Да, ВАС отмени постановлението на правителството от края на януари, с което беше определен нов размер на минималната работна заплата.

Водещ: 460.

Владислав Горанов: Това е един пропуск на кабинета Борисов 2. Когато подадохме оставка и не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Плевнелиев, дали ще има впоследствие реализирано служебно правителство на Радев, то се случи. Но тогава пропуск на колегите от социалното министерство от бързане да се реализира ангажимента с годишния Закон за бюджета, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Водеща: ... и това е дало основание в съда ...

Владислав Горанов: Това е основанието. То е формално. Естествено, Националният съвет за тристранно сътрудничество е консултативен орган на правителството. Той не предрешава дали правителството по закон може да реализира властнически правомощия или не. В допълнен ние, разбира се, ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв.

Владислав Горанов: Ако не успеем, ще препотвърдим с акт на правителството, разбира се, спазвайки всички процедури...

Водещ: Тоест няма ситуация на хората да им се намали минималната работна заплата заради нечий пропуск.

Владислав Горанов: Няма ситуация. Въпреки че отново признавам, това беше един пропуск на колегите...

Водещ: А трябва ли да има минимална?

Владислав Горанов: Според мен трябва. И ще Ви обясня защо. Ако разчитаме само на пазара да определи възнаграждението, което е добър подход, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Тъй като естествената склонност на този, който се опитва да си купи нещо, било то и труда, е той да плати колкото може по-малко за определена работа. През годините ние сме били много внимателни към минималната работна заплата заради ситуацията на пазара на труда, заради мантрата за конкурентоспособност на българската икономика, но минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда, особено когато се вижда, че...

Водеща: То с тази ниска стойност какво притискате, с 400 и няколко лева...

Владислав Горанов: Това е в аргумент на тезата на ГЕРБ от предизборната кампания, че чрез минималната работна заплата може да се влияе върху доходите. Да, някой ще каже - има шивачки, има производства, които са с ниска добавена стойност и те не могат да си позволят да плащат по-високи заплати. Тук идва естественият въпрос дали въобще в България трябва да има такъв вид бизнес. Едно време шивачките са работили във Великобритания, през годините те се местят все по на изток. Не е ли време нископлатеният труд и ниската добавена стойност да подмине България и да продължи да се развива на изток, както естествено се движат процесите. И в България посредством механизма на минималната работна заплата да се прави такъв тип високотехнологичен и конкурентен бизнес, който да дава възможност да се получават по-високи доходи.

Водеща: Зависи от Вас, от министъра на образованието, и не само.

Владислав Горанов: Зависи от всички нас. Затова и образованието е приоритет в управлението, затова и темата с доходите е на дневен ред. Но в противен случай ние ще продължаваме да четем във Фейсбук постове на наши съграждани от чужбина, не от България.

Водещ: Разбрахме Ви. Сега по една тема, по която сте ни - поне част от журналистите, поне мен, сте ме заблудили, вие политиците. С темата, че толкова много фалшиви инвалидни пенсии има в България, че видите ли, сега, след като се намали броят на тези фалшиви инвалидни пенсии ще има пари да се повишат останалите. И прочетох експертни анализи, според които хората с увреждания въобще не са много, а са около средното ниво в България - колкото е в ЕС. Средноевропейска норма от 12,8 %, съпоставимо с Естония, Швеция, Словакия, Люксембург. В Германия, например - 16,9. Дания - 18,2. Тоест много повече инвалидни пенсии се дават там. И като се направи сметката, тя показва, че дори да намалите броя на тези инвалидни пенсии, първо, ще ощетите наистина болните хора, а не някакви мошеници, и второ, тези пари няма да стигнат за увеличаване. Как ви излиза на вас сметката?

Владислав Горанов: Аз продължавам да смятам, без да съм толкова навътре със статистиката, която Вие четете от статия...

Водещ: Статия, която е проверила абсолютно числата.

Владислав Горанов: Не знам къде ги е проверила, но аз продължавам да смятам, и ако статията се занимае, в случая журналистът от видна медия се занимае малко с това да посети някои населени места, където има струпване на повече български граждани...

Водеща: Фалшиви болни, това го знаем. Въпросът е какъв процент са от общата маса, така че да може да бъде увеличена пенсията на възрастните хора.

Владислав Горанов: Аз смятам, тук във вашето студио съм го казвал, че 10-20, а може би и повече процента, но да ги оценим на 20 %, има хора, които са с неистинска експертиза, или експертизата им не отговаря на действителността. Това е моята оценка.

Водеща: Всеки пети е фалшив.

Владислав Горанов: Така или иначе, инвалидната пенсия служи за допълване на дохода на пенсионери. Неслучайно и натискът за увеличаване на броя на инвалидните пенсии идва след реформата от 1999 г. и новия кодекс за социално осигуряване. В този смисъл, ако ги спрем, ние така или иначе ще отнемем доход на бедни хора. Ние няма да отнемем доход на хора, които благоденстват. Но несправедливостта в това да лъжеш в системата и оттам да черпиш права би трябвало да бъде преодоляна.  Аз още в дебатите с колегите от ПФ, НФСБ и Атака имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност може да заявим, че реформа на експертизата на работоспособността трябва да има. Неслучайно има пик не само на инвалидните пенсии, но и на временната неработоспособност, т.нар. болнични. Реформа в експертизата трябва да има. И всичко, спестено от това, ще остане в социалната сфера.

Водеща: Като сума може ли да посочите?

Владислав Горанов: 1,7 млрд. се плащат инвалидни пенсии. Болничните листове, които се изплащат на година, достигат вече, ако сумираме това, което плаща държавното обществено осигуряване и бизнесът, надминават половин милиард. Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят.

Водещ: Защото изчислението показва, че за увеличение на всички пенсии с 21 % са нужни 1,7 млрд. А толкова е за всички инвалидни пенсии. Тоест трябва да спрете всички инвалидни пенсии, за да повишите пенсиите на всички останали. То е невъзможно да спрете всички инвалидни пенсии.

Владислав Горанов: Съгласен съм, че резервите в инвалидните пенсии не са толкова, че да има съществено увеличение на другите пенсии. Но се съгласете и Вие, че има проблем в злоупотреби с ТЕЛК-ове и инвалидни пенсии. И това трябва да бъде преодоляно.

Водеща: Да.

Водещ: Благодарим Ви. Владислав Горанов по актуални теми. Не успяхме по всички финансови, но по всички актуални и част от финансовите. Надявам се, че станахме ясни. Благодарим.

Владислав Горанов: Успешен ден.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация