Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ТОВА Е БЮДЖЕТЪТ, КОЙТО ЗАПАЗВА СТАБИЛНА ДЪРЖАВАТА, УВЕЛИЧАВА НЯКОИ ДОХОДИ И НАМАЛЯВА ДЪЛГА

19.11.2016 г.

|БНТ, „Панорама" | 18.11.2016 |

Водещ: ГЕРБ загуби президентските избори и подаде оставката на правителството си. Тук е финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Добър вечер.
Владислав Горанов: Добър вечер.

Водещ: Само че Вие май не бяхте от онези, които искаха ГЕРБ да хвърли кърпата.
Владислав Горанов: Поне не прибързано. Тъй като знаете, че предстоеше втори тур, тогава с г-н Бойчев водихме дебат трябва ли веднага или не да се подаде оставка. Той настоя да не го правим веднага и затова изчакахме още седмица.

Водещ: Хайде сега, Бойчев виновен.

Жельо Бойчев: Напротив. Аз си мисля, че единственият, който ни помагаше в тази кампания беше Бойко Борисов, сега разбирам, че и г-н Горанов се е присъединил към това с нежеланието си да подава оставка.
Водещ: Едва ли БСП ви убеди, или тежката дума на Борисов.

Владислав Горанов: Това, което ни убеди, беше наистина резултатът, който получихме на втори тур, който показа недвусмислено, че нямаме кредит да продължим в тази конфигурация да носим отговорност за управлението. Още повече, че през втората половина от двете години, в които управлявахме, за всички важни решения носихме почти еднолична отговорност на ГЕРБ и се подчинявахме на... няма да казвам капризи, но ще кажа на становищата на отделните партии, които бяха готови да ерозират подкрепата. Всъщност, ако затворим очи, се връщаме в момента на изборите веднага след оставката на правителството на Орешарски, в който момент трябваше да се вземе решение дали да има стабилно управление, или въобще някакво управление на държавата, или не. Сега е моментът да се направи същият извод. С тази разлика, че ако се върнем към онзи период, тук до Националната телевизия имаше един строеж, който дълги години не беше завършен, през тези две години той беше завършен. Държавата е в подем, поне от гледна точка на икономиката. И в този смисъл това не е загубено време за нея. Нещо, което не може по същия начин да се твърди за правителството преди това на Бойко Борисов 2. Сега, ако хората искат управлението да бъде от същия тип както преди двегодишния мандат, който скоро приключи, могат да направят своя избор. И всъщност това е най-важното в случая, че нещата са се случили по правилата. Тоест, смяната на властта е в рамките на правилата на Конституцията.

Водещ: А не е ли, че ГЕРБ потъва нарочно, за да изплува също така бързо и нарочно отново?
Владислав Горанов: Много хора упрекват Борисов, че реагира емоционално, когато връща властта.

Водещ: Не, аз го обвинявам, че реагира абсолютно рационално в случая.
Владислав Горанов: Значи тезата ми пропада. Но всъщност, когато в един момент се окаже, че нямаш подкрепата на хората, а той е изключително интуитивен политик, когато усетиш, че нямаш подкрепата на хората, трябва максимално бързо да върнеш властта при тях. В противен случай това те изхабява допълнително. И освен че те изхабява, те превръща в част от класическите тип политици, които не могат да лидират, а могат само да стоят на местата си.

Водещ: Ето, ключовата дума е изхабява. Вие не искате да изхабите, правите си кратък таймаут...
Владислав Горанов: Това го преценяват хората. Ние не можем, след като се установи, че нямаме подкрепата на хората, да продължим да претендираме за изпълнителната власт.

Водещ: Е кой ще...
Владислав Горанов: Друг е въпросът, пак повтарям и се връщам на въпроса секунди назад, че мнозинството, което успяхме да формираме, за да можем да преведем държавата през кризата, която заварихме в края на 2014 г., кризи от различен тип, но които искаха мигновени действия, се наложи доста компромиси да се правят. Това също изхабява. Така че не е ясно дали ГЕРБ загуби от това, че не успя да спечели последните избори.

Водещ: Да, това е подозрението. Защото може би не ви се иска сега да носите отговорността в това междуцарствие.
Владислав Горанов: Напротив. Ние стигнахме дотам да настояваме да се приеме бюджет, изготвен от нашето мнозинство и от правителството на ГЕРБ в оставка, въпреки че вече сме я подали и беше ясно, че я подаваме, само и само да знаем, че поне още една година финансовият план на държавата ще е ясен. Обратно - на тези, които ще управляват, ще им се даде възможност една година да се оправдават, че те не носят отговорност за политиките, заложени в този финансов план, тъй като те не са техни. Но за нас е винаги било по-важно държавата да има някаква прилична перспектива, отколкото дребните егоистични закачки кой е по-напред.

Водещ: Ако, да речем, се стигне до опит на Патриотичния фронт да състави правителство в рамките на този парламент, ако го нарече, да речем, програма, вие ще ги подкрепите ли?
Владислав Горанов: Не сме мислили върху това, но едва ли. Те имат някои тези, които са приемливи. Имат обаче и доста тези, които граничат с популизма, които няма как, без да сме уверени, че са готови да се откажат от тях, да получат подкрепа. Не знам защо ми задавате този въпрос, но едва ли парламентът някога ще бъде в тази хипотеза в близките месеци.

Водещ: Задавам Ви този въпрос, защото и вие, и БСП категорично отказахте да върнете мандата. Обаче...
Владислав Горанов: Да реализираме мандата.

Водещ: Да, да реализирате мандата, точно така. Обаче от Патриотичния фронт нямаме такава категоричност до този момент. Може би защото не сме ги питали.
Владислав Горанов: Може би защото не сте ги питали, може би защото тяхната патриотична роля изисква да са готови винаги за всичко. Пак казвам, извън популистките теми, които понякога лансират, извън крайните теми, които понякога лансират, измежду тях има доста интелигентни и разумни хора, доста честни хора, за които наистина патриотизмът е водещ. Но не мисля, че е времето за подобен тип правителства.

Водещ: Добре. Вие говорите за популизъм. Не използвахте ли бюджета точно за това по време на кампанията за президентските избори?
Владислав Горанов: Не си спомням да сме го използвали, най-малкото, защото по времето на президентските избори кандидатът на ГЕРБ в никакъв случай не се изкуши да излезе извън рамката на президентските правомощия.

Водещ: Тя - не. Но вие го правите.
Владислав Горанов: Напротив. Ние и тук имахме упрек от социалните партньори, ако щете и от нашите партньори, които подкрепяха правителството, че не сме могли навреме да съгласуваме бюджета, защото ние се пазихме точно от това бюджетът да е инструмент за правене на политика по повод на президентската кампания. И затова се възползвахме в максимална степен от законовите възможности да го внесем в последния момент, именно да не става тема за политически спекулации. Друг е въпросът, че ако говорим за увеличението на заплатите в образованието и въобще за политиките, които се планираше да се заложат в бюджета, нямаше как това да остане скрито за обществото и да изчакаме 13 ноември, за да се разбере какво ще има в бюджета.

Водещ: Доволни ли сте, че днес мина на първо четене бюджетът?
Владислав Горанов: Доволен съм.

Водещ: Как така мина?
Владислав Горанов: Мина с подкрепата на тези партии, тези народни представители, които подкрепят правителството. Това, между другото, е една много достойна позиция, да сме заедно до последния момент, тъй като през цялото време носихме обща отговорност за управлението. Моите притеснения бяха да не се изкушат и партиите, които не подкрепяха правителството, да подкрепят бюджета, тъй като това е отговорната позиция.

Радан Кънев: Само държа да вметна, че Демократи за силна България, която от една година не подкрепя правителството, подкрепи бюджета. С аргументи, сходни на тези на г-н Горанов, но няма да му отнемам повече от времето.

Водещ: Да, това също стана така. Въпросът обаче е да не стане някой проблем на второ четене.
Владислав Горанов: Между първо и второ гласуване ще бъдем много подозрителни, както се казва, но получихме уверение от отговорните партии, да не ги изреждам, тъй като мога да пропусна някоя, че няма да правят социални експерименти с бюджета. Естествено, това не е процес, който ще остане скрит за публиката, ако някой се изкуши да играе извън правилата. Ще дадем възможност да се разбере от всички. Не е редно, особено когато се очаква няколко месеца да имаме изпълнителна власт, подчинена на президента, да допускаме под съмнение да се поставя финансовият план на държавата.

Водещ: Това е бюджетът, който ще направи какво?
Владислав Горанов: Това е бюджетът, който увеличава някои доходи, това е бюджетът, който запазва стабилна държавата, с нормална перспектива, това е бюджетът, който намалява дълга, тъй като през следващата година ще имаме много повече погашения, отколкото ще се поема дълг. Това е бюджетът, който запазва една функционираща и модерна държава, една от най-добрите по растеж през последното тримесечие на 2016 г.

Водещ: Вие разбирате от пари, министър Горанов. Как ви звучи партийна субсидия - 0? Или просто ГЕРБ си е скътал на партийна сметка досегашните милиончета и хич не му пука.
Владислав Горанов: По-добре субсидия - 0, отколкото 1 лев. Със сигурност, ако говорим принципно...

Водещ: За Вас - да.
Владислав Горанов: ... ако говорим принципно, политическата система трябва да има институционални форми на финансиране. След като обаче беше зададен към обществото този въпрос, и след като отговорът на преобладаващата част от хората, гласували на референдума, казват, че такава субсидия не трябва да има, всички политици трябва да си научат урока как се прави разлика между представителна и пряка демокрация и да си изпият горчивата хапка. Ние подкрепяме българските граждани. Дори да звучи популистки, никоя партия няма друг отговор на това. Защото, когато ставаше въпрос дали този референдум да мине или да не мине, останахме сами срещу тезите, които се прокрадваха тогава, че това е гласът на народа и той трябва да мине. Затова, след като вече имаме резултати от този референдум, ние сме длъжни да се съобразим с него. Това ще ни научи за в бъдеще, между другото, с всичките щети, които могат да настъпят от прилагането на резултатите от референдума в непосредствен вид, това ще научи политическата система и партиите да се държат отговорно във всеки един момент, а не да имат моментни залитания с дребни политически сметки. В противен случай те много добре усещат - говоря за партиите, макар и да съм част от политическата система - много добре усещат, че идва нещо, което никой не познава какво е.

Водещ: Една дума накрая - къде сбърка ГЕРБ?
Владислав Горанов: Тепърва ще видим къде сбърка ГЕРБ, тепърва ще разберем. Със сигурност не сме сбъркали с това, че поехме отговорност за управление на страната в труден момент.

Водещ: Благодаря Ви засега, г-н Горанов.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация