Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ДОРИ И В ОСТАВКА ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ БЮДЖЕТА ЗА 2017 Г. ОТ ПОПУЛИСТКИ РЕШЕНИЯ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ДОРИ И В ОСТАВКА ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ БЮДЖЕТА ЗА 2017 Г. ОТ ПОПУЛИСТКИ РЕШЕНИЯ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ

15.11.2016 г.

| Нова телевизия, „Здравей, България" | 15.11.2016 |

Водеща: Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов е наш гост. Добре дошли! Нали такава е формулировката, в оставка?

Владислав Горанов: В оставка, да. Въпреки че на практика оставката се активира в момента, в който се гласува от НС, но това е само за прецизност.

Водеща: Което ще стане утре.

Владислав Горанов: Което вероятно ще стане в сряда.

Водещ: Имате ли какво повече да ни разкажете от един сюжет, който започнахте на първия тур, и това беше вашето и на други министри нежелание да се стига до оставка, до която в крайна сметка се стигна, и желание на други министри от ГЕРБ да има такава оставка? Въпросът с вината за загубата как се разпределя към днешна дата?

Владислав Горанов: Спомняте си много добре тогава нашия разговор, тогава аз твърдях, че трябва да се изчакат окончателните резултати. Те са красноречиви. Поздравявам новоизбрания български президент, в чисто институционален план това е негова победа! В този смисъл ние нямаме право повече да претендираме, че можем самостоятелно да управляваме като водеща политическа сила.

Водещ: Вашето обяснение какво е за този резултат, коментиран от някой като „брутален шамар" на избирателя? От други, че това е нежелание да се приеме Вашият стил, не видимото, не полезните неща - магистрали, устойчиви финанси, а стилът. Вчера чух това от водещ коментатор. Стилът не се харесва на ГЕРБ. Така ли е?

Владислав Горанов: Близо 10 години вече съществува ГЕРБ и през по-голямата част от това време носим отговорност и за изпълнителната власт, преобладаваме в парламента, имахме президент, излъчен от ГЕРБ. По-голяма част от кметовете са на ГЕРБ. В този смисъл е възможно да има едно изхабяване. Така или иначе резултатът е такъв, че тепърва трябва да си правим анализ какво толкова сбъркахме. Очевидно много сме сбъркали.

Водещ: Но Вашето обяснение?

Владислав Горанов: Нямам смислено обяснение. Нямам смислено обяснение. По-откровено от това как да бъде? Особено като се има предвид това, че индикациите от гл.т. на социология, от гл.т. на отношение на хората към това, което правим, не се виждаше да е такава рязка диспропорцията. Социолозите нека да си упражнят, ние ще си направим вътрешнополитическия анализ. Със сигурност трябва да бъдем доста смирени и в никакъв случай няма на кого да се сърдим освен на себе си. Все по-трудно ще бъде управлението. Очевидно хората имат други очаквания към управлението и вероятно различни приоритети от тези, които ние сме поставили.

Водеща: Какви? Дайте с изводите, коментара и анализа! Появи се на терена Марешки, Слави може би ще се появи на терена, макар че той се е появил без да се е облякъл в политическа формация или някаква политическа дреха, такава официална.

Владислав Горанов: Честната позиция е да се облече, да видим дали ще му приляга. Но това си е негова работа, ако говорим за г-н Трифонов. Иначе...

Водещ: За Марешки говорихме, но вие за Трифонов също подавате, така ли?

Водеща: Аз го подадох.

Владислав Горанов: Така или иначе, това, което исках да кажа е, че се забелязва в цяла Европа, не е феномен в България. В цяла Европа един популизъм и едно усещане на хората, че... една илюзия, създадена у хората, че могат да харчат повече, отколкото изкарват. Това го виждаме в цяла Южна Европа, за съжаление, вече и в някои по-северни държави избива такъв тип популизъм. Вероятно трябва да се мине и през това.

Водеща: А не е ли усещането на хората, че властта богатее, властта дебелее в метафоричния смисъл на думат, че не се интересува от масите, че е обвързана с корпорации и така, като ще говорим по света, така е и у нас?

Владислав Горанов: Ако прочетете Алеко Константинов, това не е феномен.

Водеща: Не е ли това изводът?

Владислав Горанов: Ако четете Алеко Константинов, и това не е феномен, т.е. и тук нямаме принос в световната история. Със сигурност имаме проблеми с корупцията и това и предния път, когато Ви гостувах, го коментирахме...

Водеща: Но ако едно време е имало хора, които са искали да гласуват за Бай Ганьо, който ходеше на избори и за неговите другари, може би на хората просто им писна и не искат да избират повече това?

Владислав Горанов: Трудното и голямо предизвикателство пред тези, които претендират властта, ще бъде да направят много смислен анализ какво точно искат и очакват хората без да стават заложници на популизма.

Водеща: Кое е популизъм в случая - Марешки и Слави, това ли е популизмът?

Владислав Горанов: Аз по време на президентската кампания чух, ако говорим за нея, чух много заявки, първо, които са много далеч от правомощията на президента, който и да било той, в рамките на тази Конституция, и второ, неща, които не виждам на практика как биха могли да се реализират без нещо драматично да се промени в системата на обществените отношения. Това наричам аз популизъм, да се говори каквото на хората им се иска да се чуе. Ако утре зададем въпроса: искате ли никой да не плаща данъци, нали предполагате какъв ще е отговорът? И обратният: искате ли да плащате данъци, нали предполагаме какъв ще е отговорът. Не бива на хората да им се казва това, което искат да чуят. На хората, ако е честен политик, трябва да се казва това, което е добре по принцип за всички. Добре за обществото една ценностна система, да не звучи клише, но ценностна система, възприела достиженията на западната цивилизация - законодателно и като ценности и въобще да не изпадам в една философска реторика...

Водещ: Моля Ви, кажете в разбираем порядък, гледах анализ за избирателите в дясно, на които Вие разчитахте, поне на втори тур, и видях коментари, не твърдя, че са представителни, математическият сбор надделява, но много хора, които са очаквали от това правителство да даде истината, даже и да вкара хора в затвора за голямото разграбване на КТБ. Очакване, че там ще има справедливост и че няма да бъдат опоскани едни пари, които после всички да платят. Тук виждате ли някакъв пропуск, нещо възможно, което е можело да се случи, ако сте имали достатъчна независимост и свобода, можеше ли повече да се даде като очакване за справедливост, да бъдат нахранени със справедливост избирателите, да бъдат сити, поне от гл.т. на усещане за справедливост, защото парите ги плащат така или иначе?

Владислав Горанов: Коректна Ви е тук насоката. Това, което мога да коментирам по отношение фалита на КТБ, първо, защо се стигна до фалита на КТБ. Няма да развивам всяка подточка, но искам хронологично да ги възстановим нещата. КТБ беше един грешен модел на развитие на банка, даже е силно казано, че начинът, по който тя е управлявана от собствениците си, е било управление като на банка.

Водеща: И по времето на кабинета Борисов-1 тя съществуваше все така добре.

Владислав Горанов: В доста по-малки размери. За съжаление, кога тя падна е по-важно, отколкото кога се създаде, защото това е банка, създадена по времето на Иван Костов. Но това, което исках да кажа е, че всъщност големият проблем...

Водеща: Няма да спра да припомням, че Цветан Цветанов връчи титлата Мистър Икономика на Цветан Василев.

Владислав Горанов: Добре, това не прави Цветан Василев по-малко виновен за случилото се в КТБ.

Водеща: О, да.

Водещ: Въпросът ми е какво Ви спря, за да покажете, че има справедливост в тази държава?

Владислав Горанов: Нищо не ни е спряло. Всички, които имат вина... доказана вина за връзки с източването на КТБ, са елемент на досъдебно производство. Някои от тях са в чужбина, други са в България. Това, което знам неформално от българската прокуратура, е, че са в доста напреднал етап. Въпреки че това е изключително сложно като фактически състав и като доказателствен материал...

Водещ: Т.е. правосъдната система, системата за правораздаване Ви спря да покажете...

Владислав Горанов: Не, не ни е спряла, не казвам това. Ако ги разделим на две части нещата - търсене на персонална наказателна отговорност, тя ще се реализира. Изключително сложно по състав, тъй като имаме много физически лица намесени вътре, в различни отношения. Оттам нататък говорим за икономическите последици от фалита и от разграбването на банката. За мен големият пропуск и големият проблем с това трудно да може да се възстанови по-голяма част от парите, го свързвам с изключително неудачния начин, по който тръгна несъстоятелността на банката. Знаете, че тя месеци наред висеше във въздуха и не беше на практика обявена в несъстоятелност. През това време имаше назначена квестура. На практика несъстоятелността с постоянен синдик е от 2015 г.

Водещ: Твърди се, че всичко е контролиран провал, така да се каже? Отглеждан провал - такъв, който да не остави...

Владислав Горанов: Аз мога да го коментирам от 7 ноември 2014 г., когато беше първият работен ден на това правителство, което е в оставка. Знаете кога банката изпадна в неплатежоспособност. На практика тя затвори през тези много месеци, през които нито се изплащаха гарантираните влогове на българските граждани заради непълнота в законодателството, която изискваше тя да бъде обявена в несъстоятелност, нито имаше назначен синдик. В нея имаше назначена квестура, която..., през който период, смея да твърдя, са се случвали доста сделки, които впоследствие създадоха трудности за връзка между откраднатото от банката и придобитите активи с това, което е откраднато от нея.

Водеща: Да задам по друг начин въпроса.

Владислав Горанов: Всичко, което е трябвало да се направи и е могло да бъде направено - промяна в законодателството, обжалване на сделки пред българския съд, повярвайте ми, е направено. Има стотици, да не казвам хиляди отправени претенции от страна на синдика на банката към българския съд за разваляне на сделки, за унищожаване...

Водеща: Ако предположим, че КТБ падна, защото двамата много близки Цветан Василев и Делян Пеевски се скараха, и ако предположим, че всичко като остатък от КТБ може да бъде наречено една баница, можем ли да предположим, че баницата беше разделена в полза на втория, на Пеевски?

Владислав Горанов: Не знам как да направя това предположение. Пак казвам...

Водеща: Има такива предположения от коментатори, анализатори, хора, които са вътре в темата, такъв извод се прави и питам вас, дали може да бъде направен такъв извод?

Владислав Горанов: Не мога да направя такъв извод, тъй като не виждам никаква връзка между предполагаеми собствености на Пеевски и неща, които са задължения към банката. Напротив, примерно ако говорим за „Петрол", един от големите активи, или за „Виваком", ако говорим...

Водеща: Защо тогава го споменават този човек във връзка с КТБ, затова и аз се чудя?

Владислав Горанов: Ами интересен им е вероятно. Тези неща... как да кажа, тези неща ще продължават да си битуват до безкрай в обществения живот. Може да се зададе и въпросът кои са агнешките главички, примерно...

Водещ: Кои са?

Владислав Горанов: Защото избирателите си помислиха в изборната нощ...

Водеща: И те какво общо с КТБ имат?

Владислав Горанов: Ами не, това са, как да кажа... едни митологии и митологеми, създавани в българското общество във времето - някои са по-пресни, другите по-назад, всеки си има история. Така че можем, ако искате и за тях да поговорим малко.

Водеща: Ако има връзка с КТБ, защото за КТБ, говорим, да.

Водещ: Кои са и какво...

Владислав Горанов: Спомняте ли си времето на приватизацията от 2000 г. и от управлението на... от 97-ма до 2001 г.? Имаше един председател на икономическата комисия, от Разград, една група хора, които покрай него се развиваха и т.н. и т.н. Този ракурс го правя, само за да припомня какво имаше предвид министър-председателят, когато говореше за агнешките главички.

Водеща: А той каза, че ще разследва всички приватизационни сделки, в тази връзка ли го е казал?

Владислав Горанов: Има изготвен не лош анализ, който предполагам, че ще види бял свят, който показва в голяма степен недъзите на приватизацията.

Водещ: Ще се прави ли това или то няма как, Вие сте в оставка?

Владислав Горанов: Това, което е свършено дотук, може да бъде използвано, ако някой иска, да го надгради. А иначе, да се върнем към общополитическата тематика, наистина изводът е, че не трябва, и за мен най-страшното нещо, което не бива да се допуска да се случва е да се поддаваме в популистки теми и тези в един парламент, в който на практика никой не носи отговорността за изпълнителната власт. В такава ситуация могат доста бели да се направят.

Водещ: Вчера този жест или демонстрация, съобщение, цитиращо Менда Стоянова, ГЕРБ си изтегля бюджета, взима си го, щом така е решил избирателят, и после опровергаване след реплики ГЕРБ действа на принципа след мен и потоп. Каква е историята с този бюджет? Вземате ли си го или го давате?

Владислав Горанов: Бюджетът е на хората. Той е от техните данъци. Само че едно правителство казва как ще им изхарчи парите и за какво. Въпросът е, и той си стои, дали сегашното правителство, което е в оставка, има право да каже как и за какво да се изхарчат парите на хората. Защото те не са на бюджета. Бюджетът е инструмент, бюджетът е една рамка. В едната му част има данъците на хората и осигуровките и всички други вземания, които държавата събира, за да го формира, в другата част е как и за какво се харчат парите на хората. И въпросът е дали този бюджет, който опозицията доста критикуваше, дали този бюджет, след като нашето правителство не може да носи отговорност за управлението, тъй като не представляваме по-голямата част от българския народ и по тази причина сме в оставка, дали ние трябва да кажем за какво да се изхарчат парите. Обикновено мнението на опозицията е не, обикновено те гласуват против бюджета. Това, което нас ни притесни, и ще видим дали тези наши страхове ще се материализират, е, че съществуването на бюджет вътре и приемането му може да допусне между първо и второ гласуване изключително популистки искания от отделни партии, и ако се постигне мнозинство за популистки искания, като примерно, увеличението, което патриотите поставиха на пенсиите, което струва 1,5 млрд. на година...

Водещ: По 300... какво беше?

Владислав Горанов: Достигане на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст до размера на негарантирания минимален доход, прага на линията на бедност.

Водещ: Т.е. Вие се страхувате, че може да бъде наложено на първо и второ четене такова повишение на цифрите?

Владислав Горанов: Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Примерно, постъпило е вчера от БСП предложение за отпадане на плоския данък.

Водеща: Нали те го въведоха?

Владислав Горанов: Те го въведоха и през целия сегашен мандат, трябва да сме коректни, те искат отпадане на плоския данък. Но давам пример. До вчера, с всичките усилия, които ерозираха ГЕРБ, ние успяхме в края на 2014 г. да се обединим с всички партии, които в началото стартираха с правителството и да понесем отговорността за управлението.

Водещ: Т.е. това не е реакция на обида на партия от изборния резултат...

Владислав Горанов: В никакъв случай.

Водещ: А какво, страх, че вашият проектобюджет ще бъде срутен с вмъкване на много голям разход социален, така ли?

Владислав Горанов: С много популистки небалансирани решения. Защото ако няма бюджет, ясни са правилата - изпълнява се бюджетът за 2016 г., той гарантира достатъчно изпълнението на всички функции на държавата. След това в момента, в който се сформира правителство, то може да каже за какво трябва да се харчат на хората парите. Неслучайно по Конституция е резервирано само за МС да може да внася бюджет. В крайна сметка няма да изтеглим бюджета, текат дебати по него в момента. Интересно ще ми бъде, и сме в една много странна позиция, да сме в оставка и да защитаваме една рамка, която на практика някой друг ще изпълнява вероятно в първите месеци на новата година. Моят страх, дебатът в партията беше, трябва ли да оставим бюджета с всички рискове между първо и второ гласуване на финансовата рамка тя да бъде дотам сбъркана, че да дестабилизира публичните финанси и да се налага впоследствие промяна на данъчната система, какъвто риск има най-малкото заради заявки от страна на някои политически сили, или трябва да го махнем този инструмент, тъй като той не е гласуван на първо четене в парламента и би могъл да бъде изтеглен, за да няма популистки упражнения върху него. Крайното решение е, че бюджетът ще остане, ще мине цикълът. Дали ще бъде подкрепен на първо гласуване, ще видим, дали ще бъде изменен между първо и второ гласуване, ще видим. Ние няма да допуснем, или поне ще се борим срещу всяко едно популистко предложение, което ще постави пред риск държавата.

Водещ: Ще има дебати, нормални дебати. Един въпрос...

Водеща: Само да попитам, парламентът означава ли, че в следващите два месеца, докогато не може да бъде разпуснат, докогато влезе в длъжност, встъпи в длъжност Радев, ще бъде, общо взето, арена на предизборна кампания - и за Вас, и за Вашите опоненти? Това ли ще се случва?

Владислав Горанов: Предполагам, че в парламента ще има доста политически дебати. Ние две години и повече от две години, ако говорим за предходен мандат, винаги сме се водили от ясни център-дясно принципи, които са ни стрували висока цена често. Не ми се иска да мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения, те не са здравословни в дългосрочен план за обществото. За кратко някой може да спечели някакъв дивидент от популизъм, но в дългосрочен план това означава сриване на държавата.

Водеща: Сред кои кръгове са тези настроения?

Владислав Горанов: Няма да цитирам конкретни хора, не е важно това. Винаги има изкушения да направиш нещо добро за хората, само че Милтън Фридман е казал, всеки е свободен да прави добро за другите, но само със собствените си пари.

Водещ: На вас управлява ли ви се, ние това не уточнихме? Аз чух, че г-н Борисов каза, в момента е по-лесно и че има мода да си опозиция. Имате ли тактика всъщност да останете в опозиция при следващи избори или целта ви ще бъде отново да съставяте правителство? Искате ли Борисов-3 като кабинет?

Владислав Горанов: Естествено. Кой е по-подготвен от Бойко Борисов за премиер?

Водещ: Той каза, че е модно да си опозиция.

Владислав Горанов: По-лесно е да си опозиция. По-лесно е да си опозиция, да критикуваш, да не носиш отговорност. Управлението е носене на отговорност и вземане на решения. И всъщност ако за нещо сме виновни на избирателите, вероятно е това, че през 2014-та не им дадохме възможност да преподредят, може би тогава трябваше да има други избори, но ние решихме, че трябва заради стабилността на държавата да се опитаме да поддържаме едно управление. Защото знаете в други държави с години, примерно в една Испания година и половина не можеха да направят правителство.

Водещ: Искате да бъдете пак финансов министър, защо?

Владислав Горанов: Аз не искам да бъда финансов министър, аз искам да има едно смислено управление. Не го персонализирам. Тук говорим дали ГЕРБ иска да бъде на власт. Повярвайте ми, да се управлява държава е много трудно. Отговорността е много сериозна и в този смисъл вероятно много хора в момента са притеснени, ако им се наложи да поемат отговорността за управление. Попитайте, когато видите Корнелия Нинова, дали тя иска предсрочни избори. Защото дава доста противоречиви сигнали в тази посока. Защото ако БСП е първа политическа сила, така както се показа онази вечер във вашия ефир картата, то значи г-жа Нинова трябва да бъде следващият премиер. Пожелавам ѝ успех, но не е лесно да бъдеш в ръководството на държавата.

Водещ: Запознат ли се с детайли, които ще се отразят на целия политически живот? Искате да се наложат въпросите от референдума на Слави Трифонов, съвсем официално, вашата партия. Изцяло мажоритарни избори.

Водеща: Когото Вие преди малко сложихте в категорията на популистите.

Владислав Горанов: Внесохме в деловодството на НС... Какво мисля аз, всъщност може би е важно за част от вашите зрители, но общо взето по отношение на референдума важното е, че 3,5 млн. гласуваха.

Водещ: Ако популист налага популистка теза и Вие казвате, че сте против популизма, а пък приемате текста му, какво говори това за Вас?

Владислав Горанов: Това говори, че се съобразяваме с мнението на мнозинството, а това вече е демокрацията. След като хората искат това, след като ние не сме им обяснили добро ли е, лошо ли е, те са го решили...

Водещ: Не наказвате хората, защото не им е обяснено...

Владислав Горанов: Не наказваме никой. Вината е изцяло на политиците. Ако те смятат, че това, което са гласували българските граждани, е грешно, трябваше да им го обяснят. Ако не, съобразяват се и го налагат.

Водеща: Но все пак резултатите от референдума, поне в онази част за мажоритарен вот, са изключително изгодни на ГЕРБ. Мажоритарен вот, няма анализатор, който да познава различните избирателни системи и който да не казва, ГЕРБ, БСП, може би и ДПС, защото те имат региони, в които са силни, са категорично в парламента. И то с много повече депутати.

Владислав Горанов: Нека да го видим. Нашата позиция е, че референдумът, след като е спечелил толкова много подкрепа в обществото, е безалтернативен. Дали ще успеем парламента да изпълним волята на хората по един начин, който да е работещ, това е работа на хора, които разбират от изборно законодателство и които знаят как се налагат подобни избирателни системи. Но е безалтернативна темата, че след като хората са пожелали това да се случи, и след като се е изгласувало, трябва да се направи.

Водещ: От мен последен въпрос, за да затворим кръга. Почнахме с президентските избори. Ако към днешна дата можехте да върнете времето назад и да излъчите Росен Плевнелиев за Ваш кандидат отново, щяхте ли да си смените тактиката и подхода, за президентските избори, ако имаше връщане назад? Знам, че (...) не позволява човек да казва сбърках, но все пак такава мисъл?

Владислав Горанов: Имахме грешки в кампанията. Ако ме питате подходяща ли е Цецка Цачева за президент, изключително подготвен и подходящ. Ако ме пипате Росен Плевнелиев добър президент ли е? Президент, управлявал в трудно време е добър президент, спазвайки Конституцията през цялото време. Пожелавам на всеки президент да изпълни основната си роля да пази Конституцията.

Водеща: А ние продължаваме и след краткото прекъсване с президентски теми. Ще си говорим за първата дама. Тя се появи в Зала 3 на НДК онази вечер, първата дама, която видимо ще виждаме, няма проблем с показването ѝ и демонстрирането, включително и на личните си взаимоотношения, щом се появи с него, за разлика от настоящата първа дама, която избра семейството и тя самата да не бъдат част от обществения живот и да продължи нормалния им личен такъв. А вие харесахте ли новата първа дама?

Владислав Горанов: Не я познавам новата първа дама. Българска жена, важното е Радев да я харесва.

Водеща: Очевидно. И ние ще ви я покажем малко по-късно.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация