Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ, ДЪЛГА И ДОХОДИТЕ В „КАРАЙ НАПРАВО“

07.03.2015 г.

 

| Нова телевизия, „Карай направо" | 07.03.2015 |

 

Водещ: 16 млрд. в ръцете на властта. Пари назаем, които и да връщаме стари борчове, и да харчим в изборни години. Всъщност Горанов ще харчи, ние с вас ще връщаме. Караме направо към Министерство на финансите с една банкнота дълг в джоба и със съмнението, че милиардите ще отидат по предназначение.

В залата Буров сме. Добър ден.

Владислав Горанов: Добър ден. Във финансите това помещение е по-известно като кабинета на Кирчо Ананиев. Но в предния мандат на Бойко Борисов Симеон Дянков го направи зала Буров. Иначе това си беше на Киро кабинета, много хубав кабинет.

Водещ: Вие приехте тази моя идея да онагледим разговора ни за пари, защото така ще бъде по-разбираемо и за зрителите ни.

Владислав Горанов: Ами, след като се съгласихте да не шофираме в това време навън, съм готов на всичко за вас.

Водещ: Чак на всичко?

Владислав Горанов: Е, как да кажа, да ме изпитвате на дъската.

Водещ: Чудесно. Готов ли сте да се извините за това, че в рамките на десетина дни тази тема с дълга почти взриви общественото говорене? Хора като г-жа Манолова, като г-н Сидеров си играят и в момента със страховете на хората заради липсата на говорене защо вземаме тези пари, вземаме ли всички тези пари.

Владислав Горанов: Ние не сме взели никакви пари и не сме сключили никакъв договор за дълг. Но гьобелсовата пропаганда, от която се изкушават всички, тя обикновено има много краткотраен ефект. Върши работи, но съвсем краткотрайно. Така че ако някой си мисли, че е надделял в спора - кое е разумното, времето ще го покаже. Истината е, че всеки се изкушава да каже бомбастичната информация, че България била взела видите ли 16 млрд. Ние сключихме един посреднически договор, който не ангажира България с абсолютно нищо.

Репортер: Продължавам да моля за извинението ви.

Владислав Горанов: Извинение към кого?

Репортер: Към хората.

Владислав Горанов: Мога да се извиня на хората, ако не са гледали дебата от ноември миналата година, в който също в пряка реч, а не иносказателно и също в детайли пред българския парламент аз разказах какво предстои. Тогава го нямаше този дебат, решиха да го направят сега, и то по най-грешния начин.

Водещ: Тази горановка е всъщност според изчисленията на левицата, автор е Мая Манолова, но и г-н Гечев много се ползва от тази невалидирана банкнота всъщност, но това е вашият личен дълг за 30 години напред, ако вземем тези 16 млрд. Даваме ви го. Нека стои по средата на масата.

Владислав Горанов: Ако искате, мога да ви го валидирам. Само че не го използвайте в магазин. Защото изкушението да кажем на г-жа Манолова, че е нарушила закона и да я глобим е голямо. Но ние не сме на това ниво.

Водещ: Сега за дълга. Аз като, и на години съм по-възрастна от вас, аз ще стоя като учителка, ще задавам въпроси, а вие ще ми отговаряте. Тази година колко пари имаме да плащаме по стари задължения?

Владислав Горанов: Добре. След като така ще ви достави удоволствие, съм готов. Ще използвам червената химикалка, тъй като тя е подходяща, когато се записва изваждане. Приблизително 7 млрд. ...

Водещ: Ако искате без толкова много нули?

Владислав Горанов: Нека...

Водещ: 9. 9 ли трябва ...

Владислав Горанов: Нека. 9 трябва да са. Приблизително това е сумата...

Водещ: Ама с тези, които платихме през януари или без?

Владислав Горанов: От 1.1...

Водещ: 2015 г. До? До края на финансовата. Преди Коледа.

Владислав Горанов: До края на 2015 г.

Водещ: Добре. Имаме да плащаме 7 млрд.

Владислав Горанов: Пише го в Закона за държавния бюджет.

Водещ: Колко имаме да плащаме през следващата?

Владислав Горанов: По памет ми е трудно да цитирам. Но от целия дебат мога да сложа точки, точки, точки и да кажа - до 31.12.2017 г. приблизително 12 млрд. стари задължения. Имайте предвид, че това не е число, което съм си измислил някоя ранна сутрин. Това е плод на анализ на цялата държавна машина, която е правила бюджетите на всички министри преди мен.

Водещ: Колко от тези пари са пари, които аз, вие, децата ни и всички българи дължим, защото на власт е бил ГЕРБ?

Владислав Горанов: Не съм подготвен с точност да ви кажа. Но може би 5 или 6 млрд. с акумулираните дефицити от 2009 г. до края на мандата, в който управляваше Бойко Борисов - 13 март 2013 г., рождения ден на Румяна Бъчварова.

Водещ: Значи, тя става вътрешен министър няколко дни преди да празнува рождения си ден. Всъщност то гласуването в зала не е минало. Така че ...

Владислав Горанов: Не е минало. Но ако се направи на петък, 13-ти, ще е на рождения й ден. А тя е и родена на петък, 13-ти. Така че...

Водещ: Половината от дълговете са благодарение на Дянков, заместника му Горанов, настоящ финансов министър и премиера Борисов.

Владислав Горанов: Това е единият възможен разказ. Но в дефицита, който генерира първото управление на Борисов, е много близо, и аз мога да го покажа като числа, а и може да се провери лесно, до дефицита, който правителството на Орешарски генерира за година и половина.

Водещ: Платихме ли онзи заем, онзи прословут заем на Милен Велчев?

Владислав Горанов: Платихме го някъде тук - януари. Има и точни дати, разбира се.

Водещ: Винаги НС ще казва - Дянков може да похарчиш тези пари.

Владислав Горанов: Не съм Дянков. Иначе да, това би трябвало да казва ...

Водещ: Добре де, но можехте да кажете - не съм Брад Пит, защото нямам очила или нещо такова. Грешката беше умишлена и беше закачка.

Владислав Горанов: Знам. Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу. Каза шеговито.

Водещ:Добре, обаче ...

Владислав Горанов: Мога ли да си седна?

Водещ:Ами, да, може. Добре, може да седнете.

Владислав Горанов: Колко сте справедлива.

Водещ: Казахте - няма да харчим 2 млрд. Това е дума. Нищо, че е думата, обещанието на финансовия министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов: Ами, когато разговорът се води по темата, много различна от фактическата обстановка, няма никаква пречка финансовият министър винаги да обещае по-малко. Проблемът е, ако финансовият министър започне да обещава повече.

Водещ: Да, ама, ако финансовият министър обещае, за да убеди депутатите да гласуват, а после реши да направи друго?

Владислав Горанов: Това са категории на политическата отговорност.

Водещ: Това обещание...

Владислав Горанов: ... е лесно изпълнимо.

Водещ:И ще го изпълните?

Владислав Горанов: Категорично.

Водещ:Категорично?

Владислав Горанов: Категорично.

Водещ: И мислите, че така убедихте Йордан Цонев и цялата група, която бламира Първанов. Аз все си мисля, че е имало някакви совалки преди това.

Владислав Горанов: Раздавах им от тези пари. Купувах ги с парите на Мая.

Водещ: Да, да. Невалидирани.

Владислав Горанов: Аз ги валидирах на място. Всяка една банкнота, всеки си имаше цена. Това е шега, разбира се.

Водещ: Разбрахме. Разбрахме, да.

Владислав Горанов: Пак повтарям, независимо от пошлия начин, по който понякога изглежда дебата, от него е най-доброто, което може да излъчи политическия елит в този дебат, в този парламент. Всеки си избира ролята обаче за пред камерите. Всички, които подкрепят правителството, аз отделих достатъчно време, за да дам техническите детайли, за да могат те да се позиционират в рамките на този дебат. Според мен, всички партии, които подкрепят правителството показаха разум и показаха държавническо отношение. Това, че и ДПС в опит да се извади от изолацията, в която сама се е вкарала през годините прояви държавническо отношение, си е нейна позиция. Това, че БСП трябваше да направи същото като ДПС, е моята оценка. Но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати. Въпрос на желание, въпрос на решение, въпрос на геометрия.

Водещ:Тази позиция на ДПС променя ли отношението на ГЕРБ към движението?

Владислав Горанов: ДПС са се докарали до там, че никой да не иска да се докосне до тях, тъй като след това се превръща в политически труп. Но ГЕРБ няма никаква вина за това.

Водещ: А и не иска да се трупира толкова бързо.

Владислав Горанов: А и не иска да го сполети съдбата на партиите, които са се доближавали много близко до ДПС.

Водещ:Да отговорим на въпроса, който беше предизвикан веднага след обещанието ви в пленарна зала - защо трябваше да запишем 16 млрд., ако сметката показва, че е 12 ...

Владислав Горанов: Тя всъщност е 18.

Водещ: 12 ми показахте вие...

Владислав Горанов: 12 са дълговете, които вече са поети и които трябва да падежират.

Водещ: Нови ли ще вземаме?

Владислав Горанов: Имаме и дефицити през това време...

Водещ:... трябва да финансираме.

Владислав Горанов: ... от нещо. И ако сборуваме цифрите през тези три години, за които сме направили прогноза от финансовото министерство - 2015, 2016 и 2017 г. и към тях добавим падежите на вече стари дългове, на вече изхарчени пари, сметката вече е 18 млрд.

Водещ: Продължаваме да живеем назаем. Какво произвеждаме, защо не произвеждаме?

Владислав Горанов: Ами, да произвеждаме. Харчим повече, отколкото изкарваме.

Водещ: Как отговаря финансовият министър на един от следните въпроси, зададен от Румен Гечев - защо например вземаме за три години напред...

Владислав Горанов: Ама ние не вземаме нищо.

Водещ: Добре де, правим ...

Владислав Горанов: Сключваме международен договор за посредничество...

Водещ: ... договор за три години напред, като може година за година.

Владислав Горанов: Може година за година и да дадем шанса на Румен Гечев всяка година да говори предизвикателства пред своите студенти на трибуната на НС.

Водещ:Това не е отговор.

Владислав Горанов: Напротив, точно това е отговорът. Ние не сме взели нито лев заем без санкцията на българския парламент.

Водещ:Защо? Там е записано обаче при каква лихва ще вземем...

Владислав Горанов: Не пише нищо в този договор. Пазарът ще определи лихвата.

Водещ: Гечев твърди, че има фиксирана лихва. След три години тя може да е различна?

Владислав Горанов: Не искам да изпадам никога в ролята на Гечев - да фалира тази държава и аз да търся легитимация после, и да търся реабилитация политическа, появявайки се отново след 15-20 години на политическия небосклон. Точно Гечев, точно Гечев трябва никога да не говори за това.

Водещ: Имате ли пари във вас? Ядосахте ме.

Владислав Горанов: Имам, разбира се. И предният път ме питахте. И предният път имах.

Водещ: Искам да си представите как 600 хил. работещи българи, които произвеждат, правят нещо в тази икономика, колкото и под 1% да е растежът й тази година, прогнозируемия, тези хора, като мен, като вас, вземат по 400 лв. на месец. Хайде представете си как ще живеете, Горанов с 400 лв. на месец.

Владислав Горанов: Затова се съгласихме да направим правителство в толкова неконсистентна политически среда и между четири партии, които като изключим ГЕРБ и РБ се намират в много различна геометрия на политическото пространство.

Водещ: Политическо говорене, което не дава никакъв отговор на въпроса - как би живял Владислав Горанов, ако не беше завършил Стопанската академия в Свищов...

Владислав Горанов: Той преди това е завършил Математическата гимназия в Плевен...

Водещ: Докторант на УНСС...

Владислав Горанов: ... този разговор...

Водещ:... и след това член на ГЕРБ.

Владислав Горанов: ... българските деца трябва да разберат, че комунизма приключи много отдавна. Всеки трябва да инвестира себе си и българското общество трябва да си подреди отделните социални системи, заради които съществуват, за да подготви хората за новите реалности. Защото ако преди 25 години държавата искаше да взима 100% от решенията вместо хората - къде да учат, после къде да отидат да работят...

Водещ: Днес хората са свободни да вземат решенията за себе си...

Владислав Горанов: Тук Данчо Цонев теологично би го разказал така.

Водещ: Защо пък Данчо Цонев? Айде сега пак ще ви вържат с ДПС.

Владислав Горанов: Просто е доктор по теология. Нищо.

Водещ: Друг пример нямате ли?

Владислав Горанов: Ами, не познавам други доктори по теология, освен Йордан Цонев.

Водещ: Ама с него така ли се познавате, както с Пеевски пихте кафе?

Владислав Горанов: Не, с Цонев не сме пили кафе. Та...

Водещ:Та какво би казал докторът по теология Данчо Цонев?

Владислав Горанов: Докторът по теология Цонев ще ви разкаже, че единствено на хората Господ, за да ги превърне в подобни на себе си, им е дал възможността да избират и да разсъждават.

Водещ: Това не е задължително да си доктор по теология, за да го знаеш. Един работлив, но човек, който не е завършил висше образование, човек на наемния труд, който живее с 400 лв. на месец, Горанов, как да ги разпердели?

Владислав Горанов: Ярослав Хашек, който е написал Швейк, му взимат интервю. Не Диана Найденова, друг журналисти. И той един трикрак стол, той всъщност е четирикрак, но единият е счупен, го подпира на стената, за да не се клати. И в този момент журналистката или журналистът, но не Диана Найденова, го пита „Добре де, защо толкова аскетично се отнасяте към материалните неща? Нямахте ли друг стол? На този не виждате ли, че единият му крак липсва и се клати?". Той тогава шеговито се обръща и казва „Не го гледай, че този стол е с три крака, единият липсва и се клати. Той можеше и да е с два".

Водещ:Това е една чудесна история. Но ако вие трябваше да живеете с 400 лв. ...

Владислав Горанов: Щях да положа всички усилия, и това полагам по отношение на тези, за които нося непосредствена отговорност - за моето семейство, за моите деца, да им обясня, особено на децата, и затова ходим на курсове примерно в Софийската математическа гимназия всяка сутрин в съботния ден, да им покажа, че само с труд може да се постигне...

Водещ: Как ще живеете с 400 лв.? Вие не се опитвате да ми разпределите тези пари...

Владислав Горанов: Трудно. Много трудно. Е, как да ви разпределя малко? Вижте моята роля - да разпределям професионално един малък бюджет.

Водещ: Събирайте си приходите, Горанов.

Владислав Горанов: Работим, работим, Найденова. 550 млн. имаме повече януари и февруари 2015 г. спрямо 2014 г.

Водещ: Какво ще е първото плащане, което ще направите, ако живеете с 400 лв. сега, когато навън вали сняг?

Владислав Горанов: Какво бих платил? Бих платил, така както и повечето българи биха го направили - бих платил курса по математика на големия си син. Това бих платил.

Водещ: А тока, а парното?

Владислав Горанов: Ами, бих опитал да си платя всички сметки, докъдето остане. Българите ...

Водещ: А тоест вие първо курса, а след това ЧЕЗ, така ли?

Владислав Горанов: Първо на Столичната математическа гимназия.

Водещ: Е, ако ви дръпнат шалтера, и ако нямате ток?

Владислав Горанов: Ами, не винаги е имало ток.

Водещ: Леле, какъв аскет стои срещу нас.

Владислав Горанов: Не, но вие ме бутате в посока да ви дам отговор какви са ми приоритетите. Аз ви ги дадох.

Водещ: Какво става с КТБ? Вие интересувате ли се? Ще си върнем ли парите?

Владислав Горанов: Ще положим всички усилия. Чакаме българския съд да определи съдбата на КТБ. Защо казвам така, и не бягам от отговорност? Защото, когато помолих българския съд да се произнесе по-бързо, ме упрекнаха в намеса на работата на съдебната власт. Нашата първа задача като правителство беше да предложим законодателна инициатива, която да премахне възможността някои от кредиторите на банката да се ползват с предимство от други.

Водещ: Ще си върнем ли парите, според вас?

Владислав Горанов: Оптимист съм, че ще върнем немалка част от тях. Ще положим всички усилия.

Водещ: Ние дадохме колко на Фонда за гарантиране на влоговете?

Владислав Горанов: На фонда са дадени назаем. Но колко общи средства отидоха, за да се удовлетворят кредиторите на банката, обществени средства, а не средства на вложителите - 3,5 млрд. Част от тях бяха собственост на Фонда за гарантиране на влоговете, формирани там от вноски на търговските банки...

Водещ: А други дадохме ние. 1,5 млрд.

Владислав Горанов: Други дадохме на заем. 1,5 млрд., които са дадени на заем на фонда и могат да бъдат върнати и ще бъдат върнати.

Водещ: Има ли гаранции, че активите на банката няма да отидат в ръцете на хора, които са заинтересовани от операции около тази несъстоятелност за сметка на държавата?

Владислав Горанов: То още няма несъстоятелност.

Водещ: Добре де. Приемаме, че предстои да има такава.

Владислав Горанов: Ами, до тогава, от гледна точка на закона, е възможно да се правят различни сделки, които да прекъсват връзката между банката КТБ, която вече не е банка, и това, което е купено с парите от нея.

Водещ: Това не ви ли безпокои?

Владислав Горанов: Категорично, много ни безпокои. Но правовата държава изисква спазването на закона.

Водещ: Не можеше ли този закон да се промени, така че да се препятстват такъв тип спекулации, които ще ощетят по-късно държавата, ако се обяви тази банка в несъстоятелност?

Владислав Горанов: Спомнете си, че много от месеците, в които се води дебата за КТБ, законът го нямаше, в смисъл нямаше законодател.

Водещ: Бързичко, защото времето напредна. За всички пенсионери ли ще има великденски добавки?

Владислав Горанов: По-добре е да дадем на най-бедните, отколкото на всички.

Водещ: Тоест най-бедните пенсионери ще получат така, както на Коледа беше сторено?

Владислав Горанов: Съпоставима е сумата. Ако искате да родите новина.

Водещ: Исках да знам дали на всички или само на ...

Владислав Горанов: На най-бедните.

Водещ:... на най-бедните...

Владислав Горанов: На най-бедните.

Водещ:... пенсионери. Ще има ли увеличения на възнагражденията в бюджетната сфера тази година?

Владислав Горанов: Бюджетът не го позволява. Напротив, повече пари на някои държавни служители могат да бъдат дадени, ако съответният министър или държавен орган, който управлява бюджета си прецени, че може да работи с по-малко персонал за сметка на по-високи заплати. И обратното.

Водещ: Валидирайте ми банкнотата и ви благодаря за това интервю.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация