Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за актуализирания Бюджет’2010

12.07.2010 г.

Програма „Хоризонт" на БНР, „Неделя 150"

Водещ: Приятно ми е да кажа добър ден на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Симеон Дянков: Добър ден.

Водещ: Министър Дянков, заради рождения ваш ден ли се свиква ЕКОФИН в Брюксел, една важна среща?

Симеон Дянков: Наистина във вторник е ЕКОФИН-ът в Брюксел, когато е рожденият ми ден.

Водещ: 40 години.

Симеон Дянков: 40 години, сериозна възраст.

Водещ: Много сериозна, но зряла, хубава.

Симеон Дянков: Но иначе и утре има среща на президента на Европейския съюз Ван Ромпой от гледна точка на стратегията 2020, така че от утре ще съм...

Водещ: Утре ще сте в Брюксел и на рождения си ден ще сте в Брюксел, заобиколен от финансови министри, а може би и подаръци.

Симеон Дянков: Подаръци едва ли ще има, защото всичките в ЕС са в криза.

Водещ: Малки подаръци, като малка пица.

Симеон Дянков: Точно така, подаръците ще са по-скоро, ако те докладват, че икономиката на по-големите държави като Германия, Австрия, Италия излизат от кризата. Това за мен ще е най-големият подарък.

Водещ: Веднага бързам да питам, а темата на екофин не са ли бюджет 2011, отделните бюджети?

Симеон Дянков: Темите са, да, бюджетната политика на европейските държави за следващата година, така че ще се докладва, но това е в основни рамки за всички държави...

Водещ: Груби параметри.

Симеон Дянков: ...в основните параметри за 2011 година

Водещ: Много ви моля за слушателите на „Хоризонт", страшно много са, вие споменахте, че дефицитът ще бъде 2,7% за 2011 година, нали така?

Симеон Дянков: Под 2,7%. В ЕК знаете, че критерият е под 3%. ЕК ни препоръча да е под 2,75%. Аз във вторник ще представя нашето виждане, което ще е малко по-добре от това.

Водещ: А ръст ще отбележим ли 2011?

Симеон Дянков: Ще отбележим 2011 година и той също ще е в порядъка на 3% по сегашните прогнози.

Водещ: Добре, безработицата как ще върви?

Симеон Дянков: Безработицата от края на февруари се свива и всъщност се е свила с цял процент. В момента е около 9%. Тази тенденция ще продължи на подобряване някъде до октомври месец и сега всъщност нашата задача, с министър Тотю Младенов работим по това и неговият екип, е тя да не се качва и по време на зимните месеци. Знаете, че тогава през зимните месеци има по-малко работни места в селското стопанство и в туризма и нашата цел е точно това да я запазим и през зимните месеци, но иначе от последните четири месеца се забелязва стабилна тенденция с намаляване на безработицата.

Водещ: Как я виждате 2011 година? Под 10%, над 10%?

Симеон Дянков: Под 10% през 2011 година. За тази година бяхме прогнозирали в края на годината над 11,4 на сто. Смятам, че ще сме по-добре от това, но това всъщност ще е тежката година за безработицата - 2010 година, защото безработицата винаги следва с известно забавяне икономическия спад, така че 2010 година е тежката година за безработица, а 2011 година ще бъде по-добра.

Водещ: Нещо друго, хубаво е да се гледа напред. Нали бюджетът се готви вече?

Симеон Дянков: Ние вече сме изготвили макрорамката и изчаквахме актуализацията на бюджета този четвъртък. Това беше за нас един голям успех от две гледни точки, че не се е наложило да увеличаваме данъци, както го направиха много от нашите съседки. Ето, само в последните десет дни данъци се увеличиха в нашите съседки - в Гърция и в Румъния се вдигна ДДС, в Португалия се вдигна ДДС, в Дания се вдигна ДДС. Ние правихме сметките така, че това да не стане.

Водещ: Къде скочи най-много? В Румъния ли скочи най-много ДДС?

Симеон Дянков: Да, в Румъния скочи от 19% на 24% с 5%. Резултатът е, че веднага румънците започнаха да купуват неща в Русе. Аз преди седмица бях там и сега говорих в петък с нашите народни представители от там Пламен Нинев и наистина те потвърждават този факт, че румънците веднага минават през „Дунав мост" и започват да пазаруват в Русе.

Водещ: И гърците пазаруват от Петрич, Сандански и не само.

Симеон Дянков: Точно така, при гърците също се забелязва голяма тенденция. Гърците увеличиха по-плавно от 21% до 23% ДДС, но пък вдигнаха акцизите на голяма част от стоките с около 30%-35%, така че там е още по-голям скокът и наистина се забелязва по южната ни граница масово влизат гърци да купуват не само бензин и цигари, а въобще да купуват ...

Водещ: И дрехи купуват.

Симеон Дянков: ...хранителни продукти, въобще всичко се купува там. Португалия също си вдигна акциза от 20% на 21%. Дания направи същото.

Водещ: За нас е сигурно, че няма да вдигаме до края на тази година нищо, става въпрос за ДДС?

Симеон Дянков: Точно така. Ние сме направили разчетите за 2011 година, които във вторник ще представим в Брюксел също за 2011 година да няма вдигане на данъци и акцизи и също да няма пипане на пенсии и заплати, което всъщност е другият ни голям успех, което също стана в една голяма част от европейските държави.

Водещ: Сега да ви върна, вчера слушах лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов по Дарик радио и той казва, че непременно трябва да вземем заем от 1 млрд. от МВФ. Не си спомням, но мисля, че говореше за 6% лихва и че казваше, че много хора така мислят - 1 млрд. евро от МВФ.

Симеон Дянков: Разбира се, хубаво се вслушвам в коментарите и анализа на такива хора, но за мен обаче, аз имам друго мнение, за мен не е нужно да се водят преговори с МВФ, не ни е нужна тяхната подкрепа и ние не водим такива преговори.

Водещ: Понеже се пусна, май че беше слух, че водите преговори.

Симеон Дянков: Просто е слух, но не е верен, не водим преговори и не смятам, че е необходимо каквато и да е помощ от страна на МВФ. Справяме се и без това и ще излезем от кризата без помощта на МВФ.

Водещ: Допускате ли в малка степен още една актуализация на бюджета през есента или края на септември?

Симеон Дянков: Не, определено не. Ние вече сме подготвили, както казах макрорамката и основните приоритети на бюджета за 2011 година, така че нашата следваща задача, вече работим по нея, дори този, тази събота и неделя съм събрал екипа си от МФ и работим и вчера и днес заедно, за да имаме цялостната рамка и това е нашата задача. Убеден съм, че до края на годината няма да има нужда от допълнителна актуализация.

Водещ: Сега, вие отговаряте и за административната реформа.

Симеон Дянков: Точно така.

Водещ: Как върви тя?

Симеон Дянков: В петък имахме голямо заседание на Съвета за административна реформа, на което всички министерства представиха окончателните си доклади за нуждата от оптимизация в съответните структури и по какъв начин това ще стане до края на тази година, а и до края на 2011 година, на два етапа това да стане. Обобщаваме сега всички тези доклади и до края на юли това ще влезе и в Министерски съвет и за обсъждане и се надявам и в парламента за обсъждане, така че до есента, хората като се върнат от отпуските, вече да имаме цялостната програма, не само на визия, програма - какво къде трябва да се прави. Аз винаги давам примера с моето министерство. Ние сме намалили броя на агенциите към Министерството на финансите от седем на пет, закрихме две агенции. До днешна дата с 19% сме оптимизирали броя на хората. Искам всички останали министри да направят подобни крачки. Някои вече са го направили.

Водещ: Има ли свещени крави министър Дянков по този повод?

Симеон Дянков: В криза не би трябвало да има свещени крави, извън криза също. Всички трябва да поемат солидарно тежестта и мисля, че с тези доклади, тези доклади всички без изключение министерства са подготвили, дори и Министерството на труда и социалната политика, на отбраната...

Водещ: МВР.

Симеон Дянков: ... на вътрешните работи, всички са ги подготвили и всички ще работят. Темата с МВР знам, че често се подема, моето мнение е, че понеже знам, че те са много заети, много натоварени точно сега по време на криза и заради тежкото наследство от предишното правителство, реформите там, както и в труда и социалната политика, тръгват малко по-късно, но те са толкова дълбоки, колкото във всички останали министерства и ще се изпълнят.

Водещ: Няма свещени крави. По време на криза не би могло да има, нали така?

Симеон Дянков: Точно така.

Водещ: Имаше една публикация тези дни от Виенския институт. Там ставаше дума, предполагам за реформите ставаше въпрос, търся го.

Симеон Дянков: Да, да, сещам се. Имаше анализатори, които твърдяха, че кризата в България е по-дълбока от колкото в съседните държави. Но това да видим как излиза, това за мен е малко смешен коментар, имам предвид, че съседните държави, които се коментират, същата седмица, когато излезе техния доклад си увеличаваха ДДС - Румъния примерни, е за една от държавите, които те говорят и е малко смешен коментарът, имайки предвид през какви трудности минава фискът на ...

Водещ: Това вярно ли, което Виенският институт, намерих го, че ние сме се оказали сред страните с най-рязък спад на БВП в Европа?

Симеон Дянков: Вярно, но това е пряко свързано със страни, които имат борд, валутен борд. Ако имаш валутен борд, понеже нямаш възможност да правиш промени с валутния си курс, всички страни с валутен борд Естония, Латвия, Литва и България имат по-резки спадове, отколкото страните, които нямат валутен борд, но това е елементарна макроикономика. Положителното на това е, че както бързо спада икономическото производство, като и се излезе от кризата, така и бързо се качва и от тази гледна точка просто явно не са достатъчно анализирали състоянието на страните във валутен борд. Няма нищо притесняващо в това, което се показва за 2009 и 2010 година.

Водещ: Кой за вас, министър Дянков, е ключовият въпрос следващите месеци - движението на приходите, с други думи увеличението на приходите или намалението на разходите, преструктурирането на разходите?

Симеон Дянков: Увеличението на приходите. Разходите ние така или иначе сме ги свили доста. Разбира се с оптимизации има какво да се направи, но това е в средномесечен и средногодишен план, но сега голямата ни задача е да увеличим повече разходите. Това всъщност става от началото на ...

Водещ: Да увеличим приходите.

Симеон Дянков: ... да, от началото на април. Приходите в Агенция „Митници" се увеличават всеки месец и сега всъщност средата на месец юли ще са по план. Те вече са стигнали до плана, който трябва да изпълняват.

Водещ: Това говорите за Ваньо Танов и за Агенция „Митници", нали така?

Симеон Дянков: Точно така. Там събирането на ДДС е над плана, с 16% над плана за годината. За акцизите още не е достигнато 100% изпълнение, но мисля, че до средата на юли, както вървят тенденциите, ще се изпълни и затова се фокусирам малко повече върху НАП, Агенция НАП...

Водещ: НАП

Симеон Дянков: ...относно събирането на ДДС.

Водещ: Но не сте тръгнали там да реформирате, да сменяте НАП?

Симеон Дянков: Ние направихме големи структурни реформи в края на миналата година, след това Агенцията за държавни вземания влезе там, от началото на годината допълнително голяма реформа, която беше забавена от предишното правителство. Сега фокусът е върху борбата с ДДС - веригите и там най-много се работи и да се разработи такава система в самата НАП, която в момента не работи особено добре, за да знаем вече с увеличаването на икономическия растеж, който е факт в производството на България, как трябва да се увеличава и ДДС. В момента по това работим.

Водещ: Ще имате срещи с Красимир Стефанов, шефът на НАП.

Симеон Дянков: Постоянно и с неговия анализаторски екип, защото тази година структурата на икономиката и в България и в Европа рязко се промени. Досега последните няколко години България разчиташе на приходи главно от ДДС. Благодарение на внос. Знаете, че имаше огромен внос на строителни материали, техника и главно на други неща. Това прекъсна и сега се забелязва голяма тенденция за увеличаване на износа от България. Примерно, месец май с 375 износът ни се увеличи, което е прекрасно, защото се създават работни места. Но като се изнася, знаете, че има данъчен кредит, един вид ние връщаме ДДС на тези фирми, а вносът още е слаб. Същото се забелязва и за месец юни по предварителни данни. Икономиката се преструктурира и НАП също трябва да се преструктурира по този начин, за да хваща новите възможности на икономиката и адекватно да събира данъците.

Водещ: Може би най-важният въпрос е - и хубаво е да дадете надежда на мен и на слушателите, ще станат ли реформите? Всички знаем кои. Те са безусловно известни и нужни - пенсионна, здравна, образованието, конкурентно способността, това, за което говорихме преди малко с вас, административната реформа, ще станат ли?

Симеон Дянков: Реформите стават. Реформата в здравеопазването върви. Там наистина имаше едно забавяне в началото на годината, но с новия екип нещата вървят добре. Пенсионната реформа също тръгна след известно забавяне и в момента екипът на министър Тотю Младенов тръгна из страната за кръгли маси да обявява каква е реформата, нови идеи и до средата на септември тази реформа трябва да влезе в парламента и там, всъщност това е вързано с ревизията на бюджета - тази идея - пари за реформи! Ако това не стане до средата на септември, тогава ще има по-малко пари за социалното министерство.

Водещ: Аз да си кажа ли мнението за пенсионната възраст. То може би се различава от това на повечето слушатели, но аз съм „за" вдигане на пенсионната възраст, а не само на стажа. И така ще бъде в Европа, според мен.

Симеон Дянков: Да, в Европа, току що имаше доклад на ЕК от предната седмица, всъщност от тази седмица, в който се казва, че 65 години за европейските държави е нормалната възраст и всъщност това ще бъде една от точките за разговор също на среща на финансовите министри във вторник, защото, а и в понеделник на срещата с Ван Ромпой, понеже като ме питаха преди 4 месеца какъв е най-големият проблем в публичните финанси на Европа, не излезе кризата, а излезе липсата на реформа в пенсионните системи в цяла Европа, така че това е една тема, която ще ни занимава цяла година и ЕК ще излезе с обща политика, която ще е такава неминуема в Европа заради увеличаване на средната възраст ...

Водещ: Значи не греша. То ако човек види този демографски процес в Европа и в България така ще бъде.

Симеон Дянков: Така трябва да бъде и по-добре ние да го направим и да го помислим, да го направим разумно сега, а да не ни се налага след време просто да догонваме другите държави в Европа.

Водещ: Така мисля и аз. Сега за „Белене", вие отговаряте за парите, сега, за този реактор, тази година ли трябваше да се дадат по 260 млн. или 280 млн., както ще става?

Симеон Дянков: По договора, който е подписан 2007 година, мисля, до 15 септември трябва единият реактор да е готов, за „Белене" става въпрос и той ако се появи в България, в смисъл ако има доставка, хазната дължи на „Атомекспортстрой" 280 милиона евро. Тези пари ги няма в хазната, а дори и да ги имаше, аз пак нямаше да ги дам, защото за мен „Белене" е проект, който ако въобще трябва да се строи, трябва да се строи без допълнителни държавни пари. Казвал съм го това многократно, продължава това да ми е мнението. Не трябва лев да даваме оттук нататък за „Белене".

Водещ: Още един въпрос преди да ви питам за Холандия или за Испания ще бъдете. Вчера слушах лидера на БСП Сергей Станишев, който ви обвини за това споразумение, което сте извадили на бял свят между правителството и БНБ, Българската народна банка, централната ни банка?

Симеон Дянков: Там няма нищо конфиденциално, така са ме посъветвали моите юристи, че това е напълно нормално да се извади, няма конфиденциална информация. От тази гледна точка въобще няма сравнение с неговите прегрешения от тази гледна точка и решението на Министерски съвет, защото това мина и през решение на Министерски съвет, този договор да има някаква публичност. Това беше, както знаете, въпрос от г-н Орешарски, в смисъл, това започна от партията на Станишев.

Водещ: Това вчера го чух пак.

Симеон Дянков: Просто искат да имат някакви обвинения.

Водещ: Сега, аз няма да ви честитя рождения ден, защото то предварително не става, но това е една много силна и зряла възраст, да я използвате максимално първо, да ви пожелая успех в Брюксел с министрите на финансите, преди това с Ромпой, новият президент, то преди това нямаше президент де и да ви питам за Холандия и Испания, не само вас, ами семейството. Съпругата ви не знам, но синчетата ви за кого ще викат?

Симеон Дянков: Не знам, аз лично съм за Холандия. Още в самото начало преди първенството като ме питаха веднъж в парламента и аз казах Холандия. Харесва ми техният стил, работил съм доста и в Холандия, в Световната банка, познавам и първенството им там, така че аз мисля, че Холандия ще стане световен шампион, синовете ми, обаче са за Испания.

Водещ: Синчетата са за Испания.

Симеон Дянков: Те понеже бяха в испанско училище. Те вече от вчера са облечени в испанските униформи, така че ще има интерес и в самото семейство, аз съм за Холандия.

Водещ: Ясно, ще видим довечера. Благодаря ви и успех в Брюксел, важно е.

Симеон Дянков: Успех и за вас и за слушателите ви също.

Водещ: Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация