Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

ЗА КРИТИКИТЕ НА ОЛИ РЕН, ПРОВЕРКИТЕ НА „ЕВРОСТАТ” И АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА СИМЕОН ДЯНКОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

17.06.2010 г.

17.06.2010 г., Нова телевизия, „Здравей, България"

 

Водещ: Казвам добре дошъл на министъра на финансите Симеон Дянков. Добро утро.

 

Симеон Дянков: Добро утро и на вас.

 

Водещ: Радвам се, че приехте да участвате в нашето предаване, още повече, че напоследък сте един от най-големите медийни герои. Не е това е някаква новина, но напоследък особено много. Това, което си говорихме преди малко, докато вървяха рекламите, наистина ми се струва, че сте като една мишена по която се гърми от всички посоки с причина, без причина. Как се чувствате?

 

Симеон Дянков: Добре се чувствам. Финансовите министри по време на криза са мишена навсякъде, така че ние събираме част от другите финансови министри от Европейския съюз.

 

Водещ: И си обсъждате.

 

Симеон Дянков: Страдаме заедно, след което се връщаме в страните си и вършим работата, не ме притеснява това.

 

Водещ: Аз искам да започна по следния начин, понеже винаги съм обещавал на нашите зрители, че ще се опитаме да говорим с всички гости в нашето студио на разбираем език, това във вашия случай, може би, е един от най-трудните варианти, защото тук става дума за проценти и за съкращения, които нищо не говорят на хората, за процеси, които също са им тотално непонятни. Нека в първите минутки само да кажем няколко неща, които са важни на прост език и после ще навлезем в останалата част. След като днес ще се разглежда актуализацията на бюджета, първото и най-важно нещо, разбира се, за хората е, предвиждате ли да има някакви промени в пенсиите? Оттам да започнем.

 

Симеон Дянков: Пенсиите остават такива, каквито са. Всъщност има два големи успеха в този бюджет, който едва ли много ще се говори днес в парламента. Първото е, че запазваме ниските данъци, второто е, че запазваме пенсиите и въобще заплащанията за бедните, нещо което голяма част от страните в Европейския съюз не можаха да си го позволят и увеличаваха данъци, и намаляваха пенсии, ние не сме на този етап, не ни е нужно и продължаваме без това.

 

Водещ: Да кажем на хората да знаят, че просто пенсиите няма да бъдат пипани, това е първата важна новина.

 

Симеон Дянков: И за бизнеса, че данъците също...

 

Водещ: И данъците също ще си седят. За ДДС-то нещо?

 

Симеон Дянков: Също, ДДС е част от данъците не ги пипаме. Това всъщност са двете големи новини за бюджета. Ние съумяхме, благодарение на добрата ми политик да не пипаме нито данъци, нито пенсии.

 

Водещ: Как стои въпроса със заплатите на държавните служители?

 

Симеон Дянков: Също не се пипат въобще, макар че вчера излезе една информация от „Евростат", че за първото тримесечие, България е с най-високия ръст на заплащане на заплатите в държавния сектор, което е интересно.

 

Водещ: Да, аз имам този документ, ще говорим за него.

 

Симеон Дянков: Аз специално за днешната ни среща извадих данните къде е това, има интересни данни. Оказва се, че за първите четири месеца вече има, до края на април, Народното събрание си е намалило заплатите с 15%, така че трябва да отчетем народните депутати добре се справят. Министерствата и ведомствата са си намалили заплатите с 2% на фона на миналата година, а увеличенията са в съдебната власт, в общините и интересно във ВУЗ-овете, във висшите учебни заведения. Това са трите места, където заплатите, действително, за първите четири месеца, особено по време на криза, интересно, че това става, са ги увеличили.

 

Водещ: Аз имам една табличка тук, ще я покажем след малко, вчера, между другото, пак в новините непрестанно се говореше за час, гледах едни протести в Бобов дол, в малките общини. Какво ще се случи с тези хора, ще има ли някакви намаления на бюджетите?

 

Симеон Дянков: Да ще има намаление. В бюджета, който днес влиза в Народното събрание, след около час, предвиждаме 15% намаление на разходите в общините, във всички общини. От две седмици, обаче три седмици, говорим със съдружието на общините, по какъв начин можем да диференцираме и ударът върху по-малките общини да е по-малък и между първо и второ четене, предполагам ще успеем да стигнем до такова съгласие с народните представители.

 

Водещ: Но намаляването ще е 15%, казвате, защото се говореше за 30.

 

Симеон Дянков: Не, намаляването е 15%, имайки предвид, че в голяма част от министерствата като моето, намаляването е 20%, така че има някаква разлика. Там намаляването е по-малко, отколкото в министерствата като цяло, но някои общини, особено по-малките общини, вероятно ще е и под 15%.

 

Водещ: Добре, ако трябва да обобщим наистина, за да стане ясно на нашите зрители, приемането на тези ваши предложения до какво ще доведат за живота на всеки един от гражданите на тази страна, какво ще се промени за тях и какво не?

 

Симеон Дянков: За средния гражданин няма да се види, нито намаление на заплатите, нито намаление на пенсии, нито увеличаване на данъци. Ще се намалят парите за държавната администрация, това са бюрократичните пери, един вид, с близо един милиард ще се намалят. За сметка на това ще се увеличат парите в инфраструктурни проекти с около 200 милиона, ще се увеличат парите за бизнес с около 660 милиона, така че да разплатим всичко, което беше дължимо от предишното правителство и около 150 милиона за социално слабите допълнително ще дадем. Това са главно за майки, за деца, за безработни, така че да могат те да минат през последната част на кризата с повече надежда, Общо взето това са големите промени в бюджета, но те не засягат средния човек.

 

Водещ: Добре това звучи оптимистично или поне успокоително за хората, които гледат телевизия в момента. Искам да ви пуснем едно видео. Стефан Софиянски беше гост на Цветанка Ризова в предаването „На четири очи" и отправи доста остри критики и персонално към вас, така че нека да го видим и след това да го коментираме.

 

Симеон Дянков: Добре.

 

Стефан Софиянски: Какъв е проблемът с бизнеса.

 

Водещ: Да, какъв е, какво е сгрешено?

 

Стефан Софиянски: Тръгна се на един изход, невъзможен дефицит, трябваше да се отиде на максимален дефицит, което го правят сега, шест месеца по-късно. Това затормози изключително икономиката, тръгна се на изключително нереалистичната цел да се влиза в Еврозоната. В Еврозоната се влиза, когато страната ти е в икономически растеж, а ние имахме ясен спад, изключително ясен спад и криза, влизаме в криза. Как ще гониш Еврозоната? Икономиката е тази, която те вкарва в Еврозоната. Това правителство, най-вече в икономическата сфера, проспа тази години и ни върна назад, подчертавам го. При 500 милиона, това са думи на финансовия министър, „оставиха ни дупка в бюджета 500 милиона", каза той мъдро август миналата година. Сега каза, да в бюджета има 11,5 милиарда дефицит.

 

Водещ: Върнахте ли наистина страната една година назад?

 

Симеон Дянков: Не, всъщност, то имаше толкова неточности в коментара, че не знам откъде да започна. Първо, Естония миналата седмица беше приета в Еврозоната по време на много дълбока криза, така че явно голяма част от коментара на г-н Софиянски, че в Еврозоната не се влиза по време на криза не може да е така, Естония току-що влезе. Второ, като се създава бюджет и изобщо, каквото и да правиш и в бизнеса, и в държавата, и бих казал в личния си живот, винаги трябва да се стараеш да си първи. Представете се, че ние примерно за волейбол се говореше преди малко с предишния ви гост, и питахте можем ли да станем първи, не питахте как да станем втори, примерно, или трети, питахте как да станем първи. По същия начин като се прави бюджет се стремим да сме най-добри в Европа. Ако обаче има изненади по време на годината, Гърция беше изненада и за нас и за всички останали, трябва да правиш ревизии, но в началото на годината като се прави бюджет, ти искаш да имаш най-добрия бюджет. От тази гледна точка, коментарите са смешни, даже няма какво да се коментира по тях.

 

Водещ: Добре, да поговорим за тези критики, които Оли Рен отправи към промените в бюджета. Аз ще ви ги цитирам. „Притесненията ни са свързани с два аспекта на бюджетната прогноза, първо Европейската комисия беше информирана със закъснение за значителна ревизия в бюджетната прогноза за 2010 година, второ нямаме информация защо България е ревизирала бюджета си за тази година от балансиран до дефицит от 3,8".

 

Симеон Дянков: По втория коментар имах вече три телефонни разговора с Оли Рен. В началото на следващата седмица ще се видим. Там, може би малко некоректно са му представили информацията, в смисъл, че информира се, нотифицира се Европейската комисия, само когато бюджетът е минал през парламента и той става закон.

 

Водещ: А кой му е представил некоректно?

 

Симеон Дянков: Неговите експерти, предполагам, но ясно е казано в регламента на Европейската комисия, че се нотифицира, след като е минал през парламента. Това прави, в смисъл, разбира се, понеже може да има много промени между това, което Министерството на финансите е внесло в Министерския съвет и оттам в парламента и това, което народните представители най-накрая ще гласуват. От тази гледна точка, винаги нотификациите се правят, след като е решено в парламента и ние всъщност сме готови това да го направим, в момента, в който мине през парламента. Все пак се разбрахме, защото има много напрежение и в пазарите, особено за Европа, и в Европейската комисия. Само вчера имаше две неприятни новини за Европейската комисия, първо вероятната нова премиерка на Словакия, каза че ако нейната партия стане водеща, което е много вероятно, те няма да платят вноската си за помощта на Гърция и по този начин целия гръцки план за помощ Европейската комисия може внезапно да пропадне. И второ, Испания обяви, че понеже пазарите много натискат, че вероятно там ще има банкова криза, обявиха нов вече за трети път, един вид ревизия на бюджета, нова група мерки, за да успокоят пазарите. От тази гледна точка, разбирам, че на Оли Рен постоянно му идват оттук, оттам удари и той иска да е сигурен, че в една или друга държава нещата вървят добре. Аз приветствам това и искам, колкото по-скоро, всъщност те дойдат в България и да се запознаят с данните, в началото на следващата седмица аз ще ги запозная с предварителните данни, за да е всичко ясно. Така че приветствам всъщност този интерес към България, по-добре е сега да има такъв интерес, за да се види. Ние сме различни от Гърция, различни сме от Румъния, различни сме от Испания, хората да тръгнат на море спокойни. Така че моята молба към Оли Рен ще бъде тази визита, която те планират да бъде, колкото може по-рано - сега, следващата седмица, по-следващата седмица.

 

Водещ: Знаете ли, хората си задават въпроса, като видяха какво се случва с Гърция, защото са плашени постоянно от страниците на вестниците за това, че това е нашето бъдеще - ето вижте какво стана с Гърция, ето ние сме следващите, а ако не дай си Боже се повтори кризата в Гърция в България, ще получим ли и ние такава подкрепа от страна на Европейския съюз, можем ли да разчитаме на подобно нещо? Защото ето, вижда се...

 

Симеон Дянков: Не.

 

Водещ: Не можем.

 

Симеон Дянков: Не можем да разчитаме въобще на подкрепа от Европейския съюз и точно затова ние сами трябва да си вършим работата и си вършим работата. Тук има и донякъде с основание, притеснение и Европейската комисия, особено дали Гърция ще се повтори някъде на друго място в Европейския съюз. Това е възможно, но няма да е България. Определено няма да е България. Всъщност по двата основни показателя какъв ни е дефицита и какъв ни е външния дълг. По външния дълг ние имаме сребърни медали. В момента сме втори най-добри след Естония, в смисъл 25 държави имат по-висок дълг от нас, като някои държави, като Испания, като Италия, като Великобритания, като Гърция, имат 50 пъти по-висок процентно изражение дълг от нашия. По дефицит, след тази актуализация, ние пак ще сме пети в Европа. В смисъл, нашите показатели са много, много по-добри от средните за Европа. Притесненията идват от това, че от едната ни страна с Гърция, най-големия проблем в Европа, от другата е Румъния, която също е доста проблемна икономика и ние някак си трябва да се покажем, че сме различни и от лявата ни и от дясната ни страна.

 

Водещ: Вие всичко това, което казвате звучи много хубаво, пето място, второ място, медали и т.н. аз съм абсолютно сигурен, че в момента хората, които гледат си казват, добре де, като имаме медали и като сме на пето място, и на второ място, защо ние продължаваме да живеем така трудно?

 

Симеон Дянков: Трудността е заради кризата, но тя е сравнителна и това хората, все пак трябва да го оценяват. На гърците им стана много, много по-трудно тази година и не само това, а ще им е трудно с години.

 

Водещ: Гърците хората разбират, че са им спрени 13 и 14 заплата, каквито в България кога са били изплащани и това им е страшен проблем и излизат на улиците и ако това е голямата драма на гърците, българите си казват, дай Боже, да сме като тях.

 

Симеон Дянков: Увеличи се ДДС от 19% до 24%, корпоративният данък се увеличи от 20% на 46%, представете си вие като бизнес да плащате 46% корпоративен данък. В съседката ни в Румъния, пенсиите падат с 25%, заплатите падат с 15%, това са сравнимите показатели и не са само те. В Испания пенсиите паднаха с 10%, във Великобритания следващия вторник влиза новото правителство в парламента с подобни мерки, предложението е за 10% намаляване на пенсии и заплати.

 

Водещ: В България се говори, че вие също би трябвало да намалите пенсиите, вместо да ги дотирате по някакъв начин и да харчите излишно пари именно в тази посока.

 

Симеон Дянков: Това са социално едни от най-слабите групи, пенсионерите и по време на криза ние трябва да ги пазим и точно това пазим. Прави две неща и пак повтарям, двата най-големи успеха на това правителство в бюджетната политика е, че ние запазваме ниски данъци, което помага на бизнеса и виждате вече последните резултати за месец април показват, че износът ни се е увеличил с близо 40% на месечна основа. Това не сме го имали от 5-6 години. Това от една страна, но по време на криза, особено в края на една криза трябва да пазиш социално слабите, най-бедните с други думи, а пенсионерите са едни от тези групи, затова ги пазим.

 

Водещ: Наричат ви ляво правителство, между другото, заради тези неща.

 

Симеон Дянков: Ние сме центристко правителство. От тази страна и леви, и десни трябва да ни обичат, а опонентите ни и от ляво, и от дясно трябва да се сърдят и те точно това правят. Така че само ако от едната страна ни нападаха или само мен ме нападаха, аз щях да съм притеснен, понеже и от ляво, и от дясно ни нападат, аз съм доволен.

 

Водещ: казах ви, че ще се върнем на темата с този доклад тук на „Евростат" и с една табличка, защото...Между другото да покажа на камерите, това за което говорихме, че са тотално неразбираеми неща, едва ли някой би могъл да вникне в тези цифрички бързо, но има една графика, която е сравнително...

 

Симеон Дянков: Аз такива цифрички всеки ден гледам по доста, така че...

 

Водещ: Това ви е работата, нормално.

 

Симеон Дянков: Моят екип с това се занимава.

 

Водещ: Но има една графика, която може да бъде разбрана лесно, тук става дума за ръста на заплатите, нали не бъркам?

 

Симеон Дянков: Да, точно така.

 

Водещ: И се оказва, тук са минусите, а тук са плюсовете, и се оказва, че в България има 10,5% ръст на заплатите и сме на първо място, втори са румънците.

 

Симеон Дянков: За първото тримесечие да. И казвам, това изглежда абсурдно по време на криза, а точно за това, не знам дали точно това можем да покажем, това са резултатите към месец април и към месец май и се оказва, че един вид, това което зависи от нас са си намалили заплатите с 15 милиона лева спрямо миналата година или това е 2%. Народното събрание тук е отличникът, си е намалило заплатите с 15%, а вижте къде са плюсовете - съдебната власт си е увеличила заплатите с 33 милиона, общините с 21 милиона и държавните ВУЗ-ове с 5 милиона. Така че заплатите реално са увеличени на три места, където Министерски съвет няма пряк достъп. Общините са си увеличили са си увеличали заплати, съдилищата са си увеличали заплатите и професорите във ВУЗ-овете.

 

Водещ: Тоест, тези 10,5% идват благодарение на тези?

 

Симеон Дянков: На тези три категории.

 

Водещ: Да, защото иначе хората изпадат в шок и казват, ама как така.

 

Симеон Дянков: Виждате, ето резултатите за министерствата, че с 10 милиона вече към април са по-ниски заплатите. В министерствата с близо 15 милиона месец май и тази тенденция ще се запази, защото ние там Фонд „Работна заплата" го свихме с оптимизацията. Това трябва да се направи и в съдебната система, и в общините, и във ВУЗ-овете, за да може България да не е на първо място по харчения за заплати, както се показва тук.

 

Водещ: А на кое отгоре съдебната власт при целия този хаос, който цари там и всичко, което виждаме са си вдигнали така заплатите, според вас?

 

Симеон Дянков: Добър коментар е, аз тези данни вчера вечер ги изисках и малко и мен ме шокираха точно за съдебната власт, общините, които точно сега се оплакват, че на тях не може да им се реже бюджета, знаете, а ние не само повече сме си намалили заплатите, както виждате тук, с 20% в тази актуализация на бюджета, днес допълнително намаляваме всички разходи в министерствата. Така че реално тези, които трябва да се замислят от тази статистика, пак казвам, са ректорите във висшите учебни заведения, съдилищата, интересен коментар е това, и разбира се общините.

 

Водещ: да се върнем малко на темата с вашите колеги от Министерския съвет, тъкмо си оправихте отношенията с Цветан Цветанов, сега изведнъж тук ви изкарват с Мирослав Найденов, „Министри се скараха за агро пари", това челото на вестник „Труд" от днес. Не знам дали сте имал време да го видите.

 

Симеон Дянков: Не още.

 

Водещ: „Дянков бавел осем милиона лева за съкращаване на военни", също това е едно подзаглавие. Тук същност става въпрос за едно 521 милиона, които сте обещали за доплащане за фермерите и няма да ги платите, така ли е наистина?

Симеон Дянков: Аз не съм ги обещавал. Работата на финансовия министър е не да обещава пари, а като идват предложения от други министри за повече харчене, аз като финансов министър да казвам това дали трябва да се направи сега, какъв е смисълът на това. В конкретния коментар, вчера действително министър Мирослав Найденов представи за следващия бюджет, не за 2010, а за следващия бюджет, предложение как да се харчат допълнителни пари за няколко групи селскостопански производители и всъщност дискусията беше специално за тютюнопроизводителите и имаше предложение до 143 милиона лева отсега да влязат в Бюджет 2011 година за помощ на тютюнопроизводителите. Това Европейският съюз не го позволява всъщност. Предишната година трябваше да бъде последната година, където се дотират тютюнопроизводителите.

 

Водещ: За тютюнопроизводителите, между другото, имаме още няколко подготвени въпроса. Само ще пуснем една много кратка реклама и след това отново ще говорим, защото това е изключително важна тема.

 

....

 

Водещ: Добре дошли отново след рекламите, вие гледате „Здравей, България", тук сме с финансовия министър Симеон Дянков. Продължаваме разговора, който прекъснахме преди малко. Стана дума, това си говорихме и по време на рекламите, че всъщност историята за тези пари, за които писа в-к „Труд" на първа страница, касаят бюджета за следващата година, а не за тази.

 

Симеон Дянков: За следващата година, 2011-та, да.

 

Водещ: Така че всъщност няма никакъв скандал на практика между вас, нали така, не сте се скарали с министър Найденов?

 

Симеон Дянков: Не темата там е, и тя е актуална и за днес, влизането на бюджета в парламента, е, че където се дават повече пари за тютюнопроизводителите, и в тази актуализация на бюджета са предвидени 116 милиона лева за тази година, трябва да има и структурна реформа, така че да не даваме просто пари и те да изчезват някъде, а срещу тези пари да има наистина някаква промяна. И от тази гледна точка беше предложено вчера от министерството на Миро Найденов и за следващата година да се предвидят до 143 милиона за тютюнопроизводителите. Аз казах - тази година даваме пари, за да има структурна реформа. Не може и следващата година пак да даваме пари, това означава, че реформата явно няма да се случи тази година. И аз настоявам да има стратегия как тази година ще има вече алтернативи за тези бедни хора в тези региони да правят нещо друго, не само тютюн. И докато няма такава стратегия, аз не съм съгласен да даваме и за следващата година още пари за тютюнопроизводство.

 

Водещ: Да ви питам вашето лично мнение, извън поста ви на министър, смятате ли, че трябва да се субсидира едно такова нещо? Според мнозина наблюдатели вече, както се казва, си е изпяло песента.

 

Симеон Дянков: Не, аз не смятам, че трябва да се субсидира. По-важно е, че Европейският съюз не смята, че трябва да се субсидира и всъщност те ясно са казали още от 2002 година, че 2009-та трябва да е последната година със субсидии. А ние правим един вид, за да помогнем на тези хора, и тази година е предвидено в сегашния бюджет 116 милиона лева, но това аз съм с убеждението и разбирането всъщност от Министерството на земеделието и храните, че това ще е последната година с такива дотации и субсидии. Ще има план как да се помогне на тези хора в тези региони да направят и някои други неща, просто да имат по-големи икономически възможности. От тази гледна точка и за следващата година да се предлагат такива субсидии вече показва, че реално структурната реформа не може да стане тази година. А тя трябва да стане тази година и аз ще настоявам на това.

 

Водещ: Добре, понеже говорим за отношенията ви с другите министри, няма как да не ви върна към едно изказване на Цветан Цветанов от вчера, който казва, че може би е добре да се помисли да се намалят акцизите върху цигарите. Какво мислите за това, грешка ли беше увеличаването на акциза?

 

Симеон Дянков: Не, не е грешка. Ние трябва да увеличим акциза до тази стойност в рамките на следващите три години. В началото на едно управление се увеличават данъци или акцизи, в случая ние увеличихме акциза, така че за следващите три години да не ни се налага да увеличаваме. От тази гледна точка е правилната посока, но това е станало само преди два месеца, от 1 април. Така че ние трябва да изчакаме поне до края на годината и чак тогава да правим сметките доколко това е успешна политика, доколко не е успешна. Така че просто трябва да изчакаме и да сме по-търпеливи от тази гледна точка. Знам, че БСП е предложила намаляване на акцизите, тази година няма да стане това, това е просто чист популизъм, но в случая е и глупаво, понеже Европейската комисия явно е казала, че до 2014 година ставките трябва да са на определено ниво. Ние вече го имаме и по този начин за три години ще има стабилност, няма да увеличаваме акциза.

 

Водещ: Добре, в края да ви питам, някъде срещнах една информация из сайтовете, че всъщност, когато е ставало въпрос за това да се дават обяснения пред Европейската комисия защо се е стигнало до този дефицит, обясненията не сте ги давал вие, вярно ли е?

 

Симеон Дянков: Обяснения се дават само след като почне нотификацията. Нотификацията от друга страна може да мине само след като минем с актуализацията. Така че досега официално обяснения не са давани. Ние към Евростат, което е част от европейските институции, но не е Европейската комисия, още в началото на април предсрочно по наша воля ние дадохме официална оценка как върви бюджетът и аз тази година и особено за миналата година. Но това е по протокол и той се дава от Националния статистически институт, не от Министерството на финансите. Така че донякъде информацията е вярна, но просто такъв е протоколът.

 

Водещ: Ще бъда по-конкретен, някъде прочетох, че на някакво изслушване е трябвало да ходите, не мога да си спомня в момента какво беше, защото страшно много информация има, че е трябвало да идете на някакво изслушване и вместо вас е отишла Ана Михайлова, вашият заместник?

 

Симеон Дянков: Това е в реда на нещата. На последния ЕКОФИН, срещата на финансовите министри, която беше в Люксембург миналата седмица, отиде наистина моята заместник-министърка. Това беше по причина, че тогава в парламента по комисиите, бюджетна комисия и т.н. минаваше бюджетът и аз трябва да съм тук, за да защитавам бюджета.

 

Водещ: Тоест, вие не сте бил с нея в Люксембург и да не отидете на изслушването, а просто останахте в България?

 

Симеон Дянков: Просто останах тук, защото бюджетът влезе в парламента и на мен ми е по-важно какво мисли парламентът за ревизията на бюджета. Просто бяхме в комисии и затова останах в България, както е правилно според мен.

 

Водещ: Добре. Накрая все пак още нещо успокоително, ако можем да кажем за хората, тъй като започнахме с успокоителни новини. Вие сте един от хората, които са убедени, че кризата свършва скоро, дайте някаква относително ясна прогноза кога в крайна сметка хората ще разберат, че тази криза е свършила и ще започнат да се чувстват по-добре?

 

Симеон Дянков: В края на лятото. Общо взето, с времето така се развива - април е месецът, който от доста време казвам и се оказва, че е така, промишленото ни производство мина на плюс и данните на Националния статистически институт и на „Евростат", които излязоха преди две седмици, това го показват. В България за пръв път през месец април промишленото производство бележи малък ръст. Това е главно от износа, който с много пък има ръст, но там вече се забелязва доста добро развитие. Безработицата ни пада вече трети, четвърти всъщност месец и сега всъщност сме сред първата третина най-добри държави в Европа. И там всъщност бележим сравнително добри успехи. От това обаче макроикономиката да се развива или бизнеса до това, хората да го усетят по джобовете си, както се казва, минават някъде от три до шест месеца, за да се раздвижи колелото на бизнеса, за да влязат повече пари в работници и т.н. И така, април, от три до шест месеца, значи някъде септември ще усетят според мен всички, че България вече излиза от кризата. И пак винаги сравнение трябва да се прави, аз поне го правя като сравнение, за хората може би е малко по-трудно, какво става в нашите съседки, а нашите съседки не само, че не излизат от кризата, а в Гърция тази година ще се свие икономиката някъде с 3%, по техни показатели, румънската икономика ще се свие някъде с 2%. Така че на този фон България изглежда доста добре. А че има проблеми, има, че хората имат проблеми и са притеснени, притеснени са, но точно затова ние водим последователна политика да не закачаме пенсиите, да не закачаме заплатите и да не вдигаме данъците. И това в крайна сметка ще се окаже най-добрата политика за излизане от кризата.

 

Водещ: Добре, благодаря ви много за това участие. Пожелавам ви успях, след има-няма 50 минути ще бъдете в парламента, сигурно ще ви разкъсат. Стискам ви палци.

 

Симеон Дянков: Благодаря.

 

Водещ: Благодаря и аз.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация