СИМЕОН ДЯНКОВ, ВИЦЕПРЕМИЕР И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ: ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА

07.01.2010 г.

БНТ, „Денят започва"; 04.01.2010 година

 

Водещ: В студиото сме с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Добро утро.

Симеон Дянков: Добро утро.

Водещ: Здравейте. Честита Нова година.

Симеон Дянков: И на вас.

Водещ: Да сте жив и здрав, успешна година ви желая, успешна 2010 година.

Симеон Дянков: Благодаря. на всички нас успешна, не само на финансовото министерство, необходима ни е.

Водещ: Защото, ако годината е успешна за финансовия министър, си мисля, че тя би била успешна и за голяма част от българите. Така се случи, не сме търсили символика, но последен гост в нашето предаване за 2009 година беше министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков, а вие сте първият ни гост за 2010 година. Какъв късмет ви се падна от новогодишната баница?

Симеон Дянков: Падна ми се късметът късмет тази година, който ще ни е необходим, но ние си вършим добре работата и смятам, че и с малко късмет и с всичката работа, която вече сме си свършили, всъщност най-голямата ми надежда за тази година е през пролетта да започнем да излизаме от икономическата криза. Имаме още три - четири трудни месеца ни предстоят, но ако всички се напънем заедно съм убеден, че ще успеем да излезем от кризата и всъщност и бюджет 2010 година и всичката ни работа през последните няколко месеци вървеше на там да дадем глътка въздух на български бизнес, да започнем да задвижваме икономиката, защото това е единственият начин ние да излезем от кризата, бизнеса с нови работни места, запазва сегашните, повече работни места. Бизнесът е този, който храни хората и ние всячески помагаме. Знаете от 1 януари намалихме социалните осигуровки с 2% и със заплащането на земеделците, което успяхме да направим през декември и сега със строителите знаете, че подписахме договори и започваме сега да изплащаме. Всички тези неща дават основание, известен оптимизъм да вярвам, че пролетта ние вече ще почнем да излизаме от кризата, но още няколко трудни месеца ни предстоят и всички заедно трябва да стиснем зъби и да минем през тях.

Водещ: Усмихнато го казвате. Три - четири месеца още до дъното или дъното вече мина и започнахме да излизаме и след три - четири месеца ще почувстваме?

Симеон Дянков: Дъното за мен започна от ноември, ноември - декември. Много трудни месеци за мен бяха, и за бюджета и за всички. Дъното е ноември до някъде февруари, така че ние в момента сме в дъното и аз очаквам вече до пролетта с всичките ни политики, а знаете, че вече от финансова гледна точка, фискална гледна точка ние завършихме 2009, още нямаме окончателните данни, но по предварителни данни завършихме така, както искахме да завършим с най-малкия дефицит в цяла Европа, в целия ЕС. Сега вече се фокусираме и всъщност от ноември се фокусираме икономиката да я задвижим, да я тласнем напред с всичките тези разплащания на земеделци, на строители и с невдигането на данъците, с намаляването на социалните осигуровки. Всичко това предполага някъде през пролетта ние да започнем да излизаме от кризата, но дъното е сега.

Водещ: Дъното е в момента. Според прогнозите и на представители на бизнеса и на анализатори за някои ключови отрасли на българската икономика цялата 2010 година ще бъде много трудна - за строителството, за туризма, да не изреждам всичко. Споделяте ли тези прогнози?

Симеон Дянков: Не напълно. Особено от гледна точка за туризма, смятам, че туризмът ще се справи по-добре от предишната година. Всъщност и за 2009 година не се сбъднаха най-песимистичните прогнози за туризма. Имаше спад, но той беше доста по-малък, отколкото всъщност се очакваше. Строителството - да, ще има трудна година, Аз очаквам не само 2010, а 2011 и 2012 да бъдат трудни за строителството, просто защото много се строи с много ударно темпо. Те не се строяха неща, които бяха необходими като магистрали, а се строяха хотели и този тип неща, които в бъдеще едва ли ще трябват на България в такива големи обеми. Строителните фирми трябва да се преориентират към истинска инфраструктура и ако това стане, а това от части зависи от правителството, а ние правим каквото можем с еврофондове и така нат., тогава и за строителството 2010 година, особено от средата ще стане също успешна. Аз съм по-голям оптимист от голяма част от анализаторите.

Водещ: По-голям оптимист. Така или иначе обаче светът и България няма да бъдат същите след кризата така, както беше преди и като пазари световни и като приток на чужди инвестиции и като възможност за кредитиране и като нива на безработица, нали така?

Симеон Дянков: Да, така е. Някои сектори няма да се върнат поне за няколко години на предишното си ниво. Строителството е един такъв сектор, финансовият сектор е може би един такъв сектор, от друга страна пък някои сектори, особено износните сектори, където България е била традиционно силна, хранително-вкусова промишленост, някои от другите по-тежки промишлености. Там пък аз очаквам България да се справи по-добре тази година, отколкото дори преди кризата. Има ги тези възможности реално и кризата реално и в България и в региона и в световен план прави някои нови възможности. Някои от тях са просто, понеже ние се справяме по-добре от всичките си съседки от финансова гледна точка, а това вече дава възможност на големите чужди инвеститори като гледат в региона и да казват преди щяхме да отидем в Румъния или в Гърция, защото са по-големи икономики, обаче те не са финансово стабилни вече и всъщност няколко години няма да са финансово стабилни, както /.../, България е по-малка, но е финансово стабилна. Така че нашата твърда финансова политика в последните няколко месеца, а и през цялата 2010 година смятаме това да правим, всъщност помага на България да стане един център на финансовите инвестиции.

Водещ: Тоест вие очаквате приток, да се възстанови притока от чуждестранни инвестиции?

Симеон Дянков: Да.

Водещ: Същите нива ли каквито бяха 2006-2007 година?

Симеон Дянков: Не на същите нива, но на по-високи отколко другите анализатори очакват. И това е заради факта, както казах, че България, целият ни регион е в трудност и ще продължава да бъде в трудност още поне 2010 година. България на фона на всичките ни съседки, не само Гърция и Турция, където имат големи проблеми с дефицитите си. Но вижте, Турция има дефицит от 7%, Сърбия има дефицит от 7%. Дефицитът автоматично означава, че те в бъдеще те трябва да си увеличават данъците. А чуждестранните инвеститори гледат на това и казват - ние не искаме да сме там, ние искаме да сме в държави с ниски данъци. България ще има най-ниските данъци в целия регион и в целия ЕС до края на мандата на това правителство.

Водещ: Очаквате ли банките да кредитират бизнеса да го правят, да правят изгодни условия?

Симеон Дянков: Да, очаквам. Там наистина също доста работа свършихме последните два-три месеца. Аз се срещах с банките почти всяка седмица, с Бойко Борисов, с премиера, се срещахме няколко пъти, за да видим те какво им е необходимо от правителството, за да тръгне техния пазар по-добре. Но основните две неща са ясни, банките също това ни го казаха, едното е стабилна финансова политика, фискална политика, ние поне за 2009 година се справихме с това, най-добрият в ЕС. И другото е да започнат разплащанията към ЕС, което ние от ноември, декември започнахме към земеделци, към строители, към всички останали. Това ще правим януари, февруари, март, така че тези задължения, които в момента съществуват да ги изчистим и банките вече наново да започнат да дават кредити. Така че там е ясно какво трябва да се направи от страна на правителството. И на банките, според мен, им е ясно те какво трябва да направят, за да раздвижат пазара.

Водещ: Очаквате те да го направят.

Симеон Дянков: С няколко месеца, разбира се, още трудни, които ни предстоят. Но да, очаквам да го направят.

Водещ: Безработицата ще расте?

Симеон Дянков: Да, ще расте. Безработицата винаги е един показател, който следва спадът на икономиката, спадът на износът, така че по нашите прогнози ще стане малко над 11% до края на годината. Като се има предвид, обаче че вече средното за Европа е доста над това в България. Средно за Европа е над 10% и половина, така че България сравнително се справя с това. Но това действително е голяма трудност и социална, и икономическа, и точно заради основният фокус на икономическата, финансовата политика за тази година е запазване и създаване на нови работни места и това, което започнах да говоря. Трябва да се насочим към бизнесът, към нуждите на бизнесът и на фирмите и да правим всичко, което е възможно те да могат да запазват работни места, да създават нови работни места, защото хранят народа.

Водещ: Вашият колега Тотю Младенов обяви, че очаква да бъде изпълнено джентълменското споразумение от страна на бизнеса, след като има жест от страна на правителството, на държавата намаляване на осигурителната тежест, те пък да поемат своя ангажимент, да го изпълнят, да запазят работни места.

Симеон Дянков: Да, така е и както казах, от 1 януари с 2% - 1.1% за бизнеса и 0.9% за работещите и наистина очакваме това да е духът на ние ще запазим повече работни места. И аз като председател на тристранната комисия и в самата тристранна комисия чувах от работодателите точно тези коментари - това ще ни помогне да запазим повече работни места. Което е основният фокус на правителството тази година, икономически, трябва да е това - запазване и създаване на нови работни места.

Водещ: Ако не се изпълни джентълменското споразумение?

Симеон Дянков: Ще се изпълни, ние затова сме на власт и затова следим внимателно данните, за да се изпълни.

Водещ: Аз имам предвид от страна на бизнеса. Тотю Младенов ги предупреди, ако не стане така ще...

Симеон Дянков: Ще се срещаме, ако трябва всяка седмица, всеки ден, за да е ясно какво още им трябва, какво правителството трябва да направи, за да подпомогне бизнесът и те запазват и създават нови работни места. А аз казах, аз съм оптимист поне от пролетта нататък, че България има една голяма възможност не само да излезем от кризата, а понеже нашите съседки са в сравнително по-лоши финансови състояния от нас, ние да вземем и някои от инвестициите, които иначе са щели да отидат в Румъния, в Гърция, в Турция. Това пък ще даде на България още по-добра възможност не само да стигнем до предишните си показатели на България, но да стане още по-добри. И това е всъщност целта - да станем от икономическа гледна точка една средноевропейска държава. Да сме богати като средният европеец.

Водещ: В предварителният ни разговор казахте, че данните за изпълнение на бюджета за декември месец не са готови...

Симеон Дянков: В края на седмицата...

Водещ: Тогава ще стане ясно и изпълнението на бюджета за цялата 2009 година, нали така?

Симеон Дянков: Точно така, да.

Водещ: Но за ноември беше обявено 47 400 000 лева излишък в края на ноември. Какво сочат тези данни?

Симеон Дянков: Всъщност това е най-успешния на месечна основа бюджет от месец януари, от самото начало на 2009 година. Те сочат, че правителството в период само на четири месеца откакто сме на власт е успяло да овладее фискалната ситуация. И от юли, спомняте си, че юли ние наследихме 566 млн. дефицит само за месец юли, последният месец на тройната коалиция. Ние за четири месеца го превърнахме на малък излишък, който пък ни позволи в месец декември да разплатим на земеделците всичко, което се дължеше, близо половин милиард лева отидоха през месец декември към земеделците и да почнем да разплащаме на строителите и някои други сектори. Което пък е необходимо и това ще правим януари, февруари, март, за да можем да задвижим икономиката, да дадем един тласък на икономиката и вече като имаме стабилна фискална политика, да имаме и добра икономическа политика за излизане от кризата. Това означават тези данни за ноември.

Водещ: Добре. Но как се получават те? В тези данни влизат забавените плащания примерно, за лекари, за октомври? В смисъл през ноември забавени плащания за октомври, защото знам, че в началото на декември се платиха октомврийски задължения към лекарите, забавени плащания към фирми по обществени поръчки, забавени социални плащания?

Симеон Дянков: Влизат дори и тези забавени плащания, които доста се говори в момента. А вие както знаете аз създадох преди три седмици една комисия към Министерството на финансите, Влади Горанов, моят заместник-министър я води. До края на тази седмица тя също ще си завърши работата, за да каже точно колко са забавените плащания и в кои години. Защото се оказаха някои парадокси, че дори за 2007 година все още предишното правителството не си е платило някои задължения. Не само за 2008 година, дори за 2007 година всъщност има разплащания, които се оказаха сега като правим тази комисия и този преглед и ние още за 2007 година трябва да плащаме. Но вече мога да ви кажа, аз работя с тази комисия всеки ден, дори и вчера работихме в неделя, че забавените плащания са доста по-малки отколкото са сумите,м които в момента носят в ефира, те ще са под 800 млн. лева като цяло. Не за 2009 година, а за 2007, 2008 и 2009 година. И като се разпределят, аз както казах, ние до март ще успеем да се справим в с тези плащания.

Водещ: Защо се получи, така че общопрактикуващите лекари трябваше да посрещнат Нова година без пари?

Симеон Дянков: Защото нямаше пари в бюджета. Беше много трудно и тоя малък плюс, който казахте за ноември, той е на фона на големи дефицити в средата на годината и ние се опитвахме по някакъв начин да балансираме тези дефицити, за да можем да завършим годината с най-малкия дефицит в ЕС, който в петък ще знаем със сигурност, но аз съм оптимист, че ще успеем. А пък това ни трябва, за да покажем на европейците, на ЕК, че сме годни да влезем в еврозоната и заради инвеститорите, които казах в момента гледат целият регион и мислят дали в Румъния, дали в Гърция почват да се изтеглят оттам инвестициите и проектите и да мислят къде на друго място да ги вкарват. И всъщност последните два месеца при мен идват много инвеститори вече - китайски, японски, европейски, американски, дори, мексикански и казват - ние мислехме да инвестираме в Румъния, примерно, сега сме много заинтересовани да знаем какво става в България. И всъщност една голяма инвестиция, китайска, от сто млн. лева беше резултат на такива промени в мисленето, тя щеше да бъде в Румъния или поне това ни каза инвеститора, в момента те са се насочили към Разград и вече дори са подписали договор. Това е заводът за стъкло в Разград, бившият завод, който сега ще има инвестиция от сто млн. лева.

Водещ: А другите инвеститори, за които говорите те в какви браншове, те къде имат интерес?

Симеон Дянков: Това е главно електроника, леко машиностроене, този тип производство части на коли, този тип неща, които за свързани с европейската икономика, не могат да са много по-далече от Германия, от Италия, Франция, общо взето този регион им е интересен, но нямат конкретна страна. И в момента като виждат, че България има стабилна фискална политика, Румъния няма, Гърция им е много трудно, Турция им става все по-трудно, почват да се ориентират към България. И всъщност това е нашата цел - да успеем да извлечем инвеститорите, които се интересуват от целия регион към България.

Водещ: Това е реален интерес, убеден сте?

Симеон Дянков: Това е реален интерес, и ако продължаваме да се справяме така добре с фискалната си политика така добре, както последните няколко месеца, макар че ще бъде трудно, пак подчертавам още три-четири месеца, на фона на всички останали в региона, България се справя най-добре. Това обаче не означава, че хората го виждат по джобовете си, за да стане това трябва да тласнем и икономиката и икономическия растеж напред с тези разплащания, които ние почнахме ноември, декември, сега януари, още от днес започваме да правим тези разплащания, това може да стане. И както казах, от пролетта се надявам да виждаме реални сигнали да виждаме, че това става. Ако стане това вече аз съм оптимист, че ние ще завършим 2010 година дори може би на плюс. Няма да е отрицателна година в икономически растеж, а дай Боже и на плюс да завършим.

Водещ: Кога ще го усетят по джоба си хората? Щото това е може би най-важното за хората.

Симеон Дянков: Наистина това е най-важното и то е свързано донякъде и с безработицата. Защото дори да почне износът ни да се увеличава, той, ноември, беше първият месец между другото, където българският износ на годишна основа за първи месец се увеличи. Като цяло това от 18 месеца не е ставало. Ноември 2009 година беше първият месец. Но дори и икономическият растеж да тръгне нагоре, което аз очаквам някъде пролетта, ако се справяме добре да стане има още няколко месеца три-четири месеца забавяне, след което хората почват да си го виждат и по джобовете, а и безработицата спира да расте и почва бавно да намалява. Средата на годината се надявам, че хората, ако имат, могат да изчакат още и да стискат зъби, както и ние стискаме зъби. Това аз от дете, хората нали казват, че децата с най-голямо упование гледат на Нова година, аз всеки ден, всеки час чаках да стане Нова година, за да свърши бюджетът за 2009 година, голяма борба беше. Дано сме успели да стигнем до целта и да почне 2010 година. 2010 година ще е трудна, но имаме цяла година да се справяме, а не само четири месеца както 2009 година и това тежко наследство от тройната коалиция.

Водещ: То ще отпадне като аргумент вече, нали?

Симеон Дянков: То отпада вече, да. Няма вече смисъл да се връщаме назад във времето и да казваме вижте, какво ни оставиха. Надявам се, че на народа му е много ясно какво тежко наследство имаше. От сега нататък вече въпросът е икономически възход, как може това да стане и как след това в бърз ход хората по джобовете си могат да видят, че политиката ни и фискалната, която е вече много стабилна и икономическата политика дава резултата, с който те са ни довели на власт.

Водещ: Средата на годината казвате, като възможен така срок, хоризонт. Това означава ли това, което принципно беше така споменато, че е възможно преразглеждане на бюджета в средата на годината, образно казано развързване на кесията в някакви параметри?

Симеон Дянков: Надявам се всеки ден и за това работим. Вчера говорих пак с премиера. Ние събота и неделя имаме основно повече време да се срещаме и първите ни разговори за тази година бяха основно на тази тема, кога хората ще усетят в джоба си, че политиката, която правим е правилната и вече външните инвеститори и конкретни примери вече виждаме, а и това, че България е единствената страна, на която й увеличиха кредит рейтинга, през декември стана тази година, единствена в ЕС за цялата 2009 година страна с увеличен кредит рейтинг и показва, че външните анализатори вече виждат, че нещо в България става положително, но за да се види в джоба на хората ни трябват още няколко месеца.

Водещ: Ще излязат прави от ДПС май, като казаха при обсъждането на бюджета, че ще се окаже, че кутията за пицата е с двойно дъно и че ще излезе още една пица?

Симеон Дянков: те са свикнали от ДПС да имат двойни дъна. Аз не мисля по този начин. Но това, което ние правим и това е идеята на всичките ни политики, че вече като имаме стабилна фискална политика да се насочим към тласкане на икономиката към положителни резултати и това, ако стане, точно това ни трябва, точно това ни трябва на цялата икономика и на всички хора. И от икономическа гледна точка е добро и от социална гледна точка.

Водещ: Има ли скърцане между вас и магистратите и съдебната система?

Симеон Дянков: Не.

Водещ: Скърцат ли много отношенията ви?

Симеон Дянков: Не, нямаме много отношения. Аз лично на предишния коментар не съм имал много време, 2009 година за мен мина по темата бюджет, бюджет и се надявам, че тази година ще бъде малко по интересна и разностранна, но не, няма поне от личностна гледна точка скърцане. Не се и притеснявам от това, което те правят. Аз съм изпълнил закона.

Водещ: Умишлено ли ги задържахте тези 19 млн.?

Симеон Дянков: Не, не лично, просто има такава административна система във финансовото министерство, че ако няма реални пари просто не се превеждат, защото няма начин как да се преведат.

Водещ: А как се намериха? Нямаше пари, а след това се оказа, че има и бяха преведени, но не можеха да се теглят.

Симеон Дянков: Това е важното за бюджетното салдо, за дефицита какво се харчи през годината, а не какво се превежда. Вие знаете, че имаме голям фискален резерв и всъщност ние завършваме годината с най-високия фискален резерв от както България има фискален резерв последните 12 години.

Водещ: Значи, умишлено е било все пак, в смисъл умишлено е било направено това с превеждането на парите, така че да не могат да бъдат теглени, за да останат там?

Симеон Дянков: Формално законът е изпълнен, така че парите бяха преведени, а това, че не можеха да ги използват за 2009 година, това вече е прерогатив на министъра на финансите. Аз го използвах просто, защото трябваше да се вместим във фискалната политика, която бяхме обещали на хората и беше гласувана от Народното събрание.

Водещ: От тук нататък вече те да решават дали да ги харчат или не.

Симеон Дянков: От тук нататък вече за тази година от днес вече те имат тези пари и по съвест трябва да решат за какво да ги харчат - дали да ги харчат за 13 заплата бонус или за нещо друго.

Водещ: Има ли значение за вас, въобще държите ли на мнението на хората, с които сте били свързан преди в България, примерно на учителя си по литература, тази епистоларна форма на размяна на мнения във вестниците стана популярна през последните дни?

Симеон Дянков: Да, разбира се, държа на мнението на хората и на всички хора, не само на хората, които познавам, а и на нови хора, с които се запознавам в България след дълго отсъствие и аз затова всяка седмица пътувах и конкретните коментари бяха в последното ми работно пътуване за годината, беше в Ловеч, градът, в който съм отрасъл и коментари от учителя ми по литература, един от любимите ми учители, който е на 80 години. Чест му прави, че следи нещата и е активен.

Водещ: Той ви критикува за, образно казано за изразите и ви нарича „поразяващата уста". Сигурно знаете тази квалификация? Съжалявате ли за Квалификациите, които сте направили - малоумно решение, дървен философ, феодални старци, сигурно пропускам някои определения?

Симеон Дянков: Не. Доста добре ги изредихте. Не, не съжалявам за това. За мен една от промените, и аз съм част от тази промяна - в политическия живот на България да влязат политици и млада политическа сила като ГЕРБ, за това и толкова спечели - е политиците да казват истината и да казват какво мислят и да го казват винаги, дори да е трудно, дори и да е непопулярно. Работата с бюджет 2009 г. не беше популярно нещо. Вижте, че магистрати, лекари, джипита и т.н., никой не ме харесва в момента или малко хора ме харесват, но това трябва да се направи.

Водещ: И държите парите, от вас зависи кой ще получи.

Симеон Дянков: Няма ги парите, това е въпросът. Аз да държах парите е малко друго, но то просто няма пари. И аз всеки ден трябва да решавам с малкото пари, които имаме, къде можем нещо да направим. Виждате, че всички социални задължения успяхме да ги изплатим през декември, но това е задача. И от таз гледна точка аз говоря и ще продължавам да говоря това, което смятам, че е истината. Защото е много по-добре вместо по заоволирани начини, политиците да говорят по друг начин от хората, аз искам да говоря като един обикновен среден българин, а средните българи знам, че говорят с такива думи. Аз получавам много писма и всеки ден чета по 5-6 писма от хора от народа, които ми ги изпращат, и те имат и доста по-силни думи, които аз не мога да използвам.

Водещ: Трябва да приключваме, казахте, че е имало нещо, което ви е направило впечатление през 2009 г. в политическия живот?

Симеон Дянков: Да. Нещо, което ми направи много добро впечатление, е всъщност част от тази голяма промяна, която беше необходима и стана в България в политическия живот, това е влизането на много силни жени в политиката. Ако се замислите в парламента имаме Цецка Цачева, Менда Стоянова, шефката на бюджетната комисия, Искра Фидосова, шефката на правната комисия. За първи път парламентът се води от жени. За първи път кметът на София - Дани Фандъкова - е жена. Много силни министри жени има в Министерски съвет - Нона Караджова, Марга Попова. Има и много зам.-министри жени - моята Ани Михайлова, примерно. Интересен факт е, че от 130 години история в Министерство на финансите досега е имало само две жени зам.-министри. Това е третата.

Водещ: Жените изместват мъжете в политиката, ще видим за добро или за лошо е това.

Симеон Дянков: За мен това е за добро, защото показва една политическа зрялост, а жените също, според моята работа в последните 20 години, са по-добри политици, защото те са по-грижовни, грижат се за всички и показват по-добри управленски качества. За мен е много радостна да се видят толкова жени в политиката, особено в една млада политическа сила, като ГЕРБ.

Водещ: Казахте, че сте изтеглили късмета в баницата с късметите, кой изтегли парата?

Симеон Дянков: Парата изтегли големият ми син Андрей, но той общо взето като изтегли първо нещо друго - здраве - след това тегли, тегли, докато стигне до парата, така че ...

Водещ: Спазвате традициите явно, а децата ви знаят ли български?

Симеон Дянков: Знаеха сравнително малко български, като дойдохме, но и двамата учат. Големият ми син Андрей и в училище учи активно и той вече може да говори на български - не със сложни изречения, не може да каже екзистенциализъм на български, но си ги разбира децата.

Водещ: То не е българска дума.

Симеон Дянков: 8-годишните не го разбират много. Но, да, моите деца вече говорят на български, поръчват си в ресторантите на български.

Водещ: Те с какво гражданство са?

Симеон Дянков: Те са с американско гражданство за сега, но като намеря време, ще им взема и българско гражданство. И двамата всъщност питат активно, защото като пътуват забелязват, особено в ЕС, че на мен не ми тракат в паспорта вече щемпели, а на тях, с американски паспорти, все още им тракат и те вече се питат къде ми е българското гражданство.

Водещ: Вие лично, знаете, че и такава интрига върви?

Симеон Дянков: Само българско гражданство имам. Никога не съм имал американско.

Водещ: От кога?

Симеон Дянков: Откакто съм роден.

Водещ: В момента на клетвата на правителството - също?

Симеон Дянков: Да. В САЩ аз работих първо като студент със студентска виза, а иначе работих само в Световната банка и там сме с дипломатически паспорти. Всъщност, българското гражданство е гражданството, което аз винаги си поддържах, така че никога нито съм кандидатствал за американско гражданство, нито ми трябва.

Водещ: Благодаря ви много за този откровен разговор, както и за прогнозите, които направихме за 2010 г. Остава да видим дали наистина ще се сбъднат и това развързване на кесията, което оптимистично предрекохте за средата на годината, евентуално при изпълнение на показателите, дали ще се случи.

Симеон Дянков: Ако работим заедно, ще се случи също.

Водещ: Благодаря.   

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация