Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването "120 минути" на БТВ

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

12.06.2022 г.

Водещ: Време за отговори с вицепремиера Асен Василев. Добър вечер, г-н Василев.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Очаквахте ли да се случи това, което стана тази седмица, излизането на „Има такъв народ” от коалицията?

Асен Василев: Не точно, защото в момента сме в актуализация на бюджета, която е изключително важна за всички граждани. По принцип, вие виждате, от доста време има напрежение по различни теми в коалицията, но не очаквах да хвърлят държавата под автобуса, в интерес на истината.

Водещ: Това ли направиха, според Вас? Хвърлиха държавата под автобуса?

Асен Василев: Вие ми кажете. В момента имаме актуализация, където са антикризисните мерки, увеличението на пенсиите за пенсионерите, мерките, за да може постоянно да се запазят по-ниски цените за електроенергията за бизнеса трябва да бъдат приети, КПКОНПИ да започне да заработи и въобще цялата реформа. И освен това, от сега до края на годината имаме 22 закона, които трябва да бъдат приети, за да можем да получим втория транш от средствата по Плана за възстановяване.

Водещ: Но, както казахте, напрежението не е от сега. Как бихте описали Вие отношенията си с ИТН? Как разговаряхте, как обсъждате едно или друго решение в коалицията? С кого?

Асен Василев: С голяма част от колегите се работеше съвсем спокойно и нормално. Проблемът идваше при политическото ръководство. И най-вече в законодателната дейност, където почти всичко ставаше много трудно. Доколкото знам и колегите в парламента имаха доста проблеми там.

Водещ: Защо? Защото е трябвало да мине през одобрението на някого.

Асен Василев: Да, по принцип и в коалиционното споразумение е записано, че преди един законопроект да влезе като законопроект на коалицията, трябва да бъде предварително обсъден. Истината е, че, ако погледнем законодателната дейност, законопроектите, свързани с борбата с корупцията, промяната в съдебната власт и т.н., изключая закриването на спецправосъдието, всичко друго доста дълго време боксува.

Водещ: Как бихте описали отношенията и контакта си със Слави Трифонов?

Асен Василев: Несъществуващи в момента.

Водещ: Несъществуващи в момента, но от кога?

Асен Василев: От може би седмица преди за втори път да се кандидатира г-н Каримански за БНБ.

Водещ: От тогава връзката прекъсна.

Асен Василев: Да.

Водещ: Да чуем версията на Слави Трифонов, изразена в интервю пред нашия колега от „Дарик радио” Константин Вълков днес.

Слави Трифонов: Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Не ги знам преди това с какво са се занимавали и какво са управлявали, но те трябва да стоят, според мен, далеч от властта. Максимално далеч, максимално дълго време. Тезата на врачката Слави Трифонов е, че тези хора не трябва да се занимават с власт. Никога. Моят избор е, по-малко лош, да продължа да участвам в тази коалиция. По-лошо е, ако продължа да участвам и тези хора продължават да управляват по начина, по който управляват финансите на държавата, решения, толкова важни като за Македония. Поведението им е нагло, безотговорно. Те се смятат за по-важни от всички останали. Те са като солта на земята. Те се държат по начин, който не е коалиционен. Отговорност за това носи министър-председателят. Той е решил да управлява в коалиция и трябва да направи всичко възможно да управлява с партньори, а не да управлява сам.

Водещ: Как отговаряте на това? Чухте описанието в представата на Слави Трифонов, на вас и на Кирил Петков, предполагам. Некомуникативни... Да не изброявам всички тези епитети.

Асен Василев: Първо, дали ние трябва да управляваме, или не трябва да управляваме. Трябва да го кажат всички избиратели, а не г-н Трифонов. В момента трябва да кажат депутатите, пак не г-н Трифонов. Второ, точно от него да дойде дефиницията, че сме некомуникативни. Как нямаме проблеми с БСП? Как нямаме проблеми с „Демократична България”? Като цяло всяка седмица сме в парламента.

Водещ: Добре де, а къде тогава е проблемът? Не си говорите, не си вдигате телефоните? Той опитвал ли се е да разговаря с вас по един или друг въпрос?

Асен Василев: Не. Последните два месеца – не. Но по-важното е, че може да има разговор, но когато тезата на едната страна е – давате ни 4 млрд. за МРРБ, иначе няма правителство, този разговор спира точно там.

Водещ: Преди тези пари за МРРБ г-н Каримански, защото Вие го посочихте като причината, като момента, след който е спряла комуникацията. Защо тази позиция – гуверньор на БНБ, защо г-н Каримански, според Вас, се оказа причина за деградиране на отношенията до това ниво?

Асен Василев: Защото това беше първият случай, в който три от партиите се изказаха негативно за кандидатура, четвъртата партия реши, че няма да я изтегли, а ще се опита да я прокара с гласовете на опозицията.

Водещ: Добре, а защо решихте, че е неприемлив? Аз не искам да Ви карам да повтаряте всичко, което чухме...

Асен Василев: Достатъчно ясно сме изразили позиция, че за нас г-н Каримански, имайки предвид и факти, които излязоха за него в публичното пространство, беше неприемлив за гуверньор на БНБ. Това беше позиция не само на „Продължаваме промяната”, беше позиция и на БСП, и на ДБ. И беше ясно изразена на коалиционен съвет. И отговорът, който дойте – „Ние пък смятаме, че г-н Каримански е най-перфектният човек за тази позиция, обещали сме му и затова ще го предложим и ще го прокараме като гуверньор“.

Водещ: А как си обяснявате това - като личностен или политически инат, инатливост?

Асен Василев: Не мога да Ви кажа. Няма и значение, в интерес на истината. Гражданите ги интересува в момента да се овладеят цените, да се направят антикризисните мерки, да се увеличат доходите, както започна да се случва. Това кой с кого се бил скарал, въобще не трябва да занимава българския народ.

Водещ: Аз съм съгласен, но от това скарване сега, бюджетът и неговата актуализация може и да не се случи по този начин.

Асен Василев: Аз вярвам, че ще се случи. Миналата година се случи, въпреки че нямаше даже излъчено правителство и бяха изпокарани партиите. Спомняте си, актуализацията мина, осигури средства за антикризисни мерки, за Ковид, пак имаше увеличение на плащанията към пенсионерите, към бизнеса се осигуриха средства. Така че вярвам, че има достатъчно отговорни депутати в парламента и сега да мине.

Водещ: Имам много въпроси по този въпрос, но преди това ми кажете, за да изчерпим този въпрос, за да изчерпим темата за отношенията ви с ИТН. Един от аргументите, който чухме, че г-н Гроздан Караджов е поискал 3,9 млрд. за МРРБ. Но не са ли част от тези пари обещаните пари, за да спрат протестите на пътностроителните работници преди няколко седмици?

Асен Василев: Не.

Водещ: Това са други пари, така ли?

Асен Василев: 3,9 млрд. над рекорден бюджет от 2,2 млрд., който беше гласуван първоначално.

Водещ: Над? Тоест не 2,2 млрд. да станат 3,9 млрд., а 2,2 млрд. плюс 3,9. Защо?

Асен Василев: Общо да станат 6 млрд. Има много добри причини. Има редица пътища, които трябва да бъдат построени и т.н. Но от там нататък има и възможности на бюджета.

Водещ: Как си обяснявате това? Бяхте ли разговаряли с г-н Караджов? Той изразявал ли е пред Вас намерението си да поиска тези средства? И какво му бяхте казали преди това?

Асен Василев: Да, разбира се. Бяхме му казали, че няма как да се осигурят тези средства в рамките на бюджета – първо. И второ, че има 2,2 млрд., от които към момента са разплатени, мисля, че малко под 100 млн. Така че нека да бъдем сериозни, да планираме работата и наистина да се случат нещата, както трябва да се случат.

Водещ: Министър Рашков го чух да казва през седмицата, че част от парите за пътища са използвани за строителство на луксозни имоти и комплекси. От кого? Как?

Асен Василев: Това е работа на МВР и на прокуратурата. Това, което ние следващата седмица, живот и здраве, ще приключим като работа, е, знаете, че парламентът възложи на една правителствена комисия, която да разгледа възлагане по възлагане на въпросния 1,2 млрд., който трябва да бъде изплатен. Комисията е завършила работата си, всичко това ще стане публично и ще бъде изнесено като информация, каква част от възлаганията, които са направени по договорите за текущ ремонт и поддръжка, включени в решението на парламента, реално са били текущ ремонт и поддръжка и са спазили законодателството при възлагането.

Водещ: Кога да очакваме излизането на тази информация?

Асен Василев: Комисията, доколкото знам, е приключила работа, сега си оформят пълната документация. Предполагам вторник-сряда би следвало това да стане налично.

Водещ: Още следващата седмица, това е важно и е новина. Друго нещо, което ми направи впечатление. Бойко Рашков като евентуална кандидатура за новия антикорупционен орган, нали така? КПКОНПИ...

Асен Василев: Да, за съществуващия.

Водещ: Преди две седмици слушах интервюта с депутати от ПП, които казваха, че това е слух, че тази информация не могат да я потвърдят, сега обаче тази информация стана публична. Чухме какво мислят ИТН. Какво мислят обаче ДБ, които традиционно са създавали много проекти през годините за борба с корупцията?

Асен Василев: В разговорите с коалиционните партньори и БСП, и ДБ изразиха подкрепа за кандидатурата на г-н Рашков.

Водещ: А защо искате да е г-н Рашков?

Асен Василев: Защото мисля, че той се доказа като един от хората, които наистина се борят с корупцията и които никой не успя да отклони, под една или друга форма. А виждате, че опитите въобще не са малко. В момента се води една много сериозна борба с мафията на много и различни места. Има фирми и потоци от пари, които са били  в последните поне 10-15 години, някои и по-отдавна, абсолютно захранвани, дълбоко окопани и в администрацията, и във всичко, което се случва. Последните 10 години е имало частна граница на „Капитан Андреево”.

Водещ: С тази лаборатория...

Асен Василев: И това, което е най-скандалното – идвайки тирът на граничния пункт, лабораторията отваря и разпломбира товара преди Агенция „Митници” и без присъствието на Агенция „Митници”.

Водещ: Тоест, ако има товар, който е нерегламентиран, той може да бъде свален. Това ли искате да кажете?

Асен Василев: Всичко друго искам да кажа. Да, и това.

Водещ: А това има ли отношение към тези огромни пукнатини в коалицията в момента?

Асен Василев: Не знам дали има отношение, но като говорим за хора, които в момента се опитват под всякаква форма да дестабилизират работата на правителството, това е една група хора. В момента лабораторията като заработи, по 100 000 лева на ден е приходът от държавни такси за държавата. Отделно имаме истински контрол на границата, доколкото знам за последните две седмици над 60 тира с продукти с пестициди над нормата са спрени и върнати, не са допуснати на пазара, за последните години – почти нито един. Това е основна пробойна, заради която ние нямаше как да влезем в Шенген, защото реално ние не пазехме европейската граница, а една частна фирма я е приватизирала и я пазела наужким.

Водещ: А каква ще е разликата в този случай или случаи като този, дали Бойко Рашков ще е министър на вътрешните работи, или ще управлява новата антикорупционна комисия?

Асен Василев: Когато управлява новата антикорупционна комисия, ще има доста повече правомощия, може да влиза директно в съда. В момента каквото и разследване да направи МВР, то стига до българската прокуратура и умира там.

Водещ: Тоест да заобикаля прокуратурата, това ли разбирам?

Асен Василев: Не да заобикаля, то си има правомощия в момента КПКОНПИ да влиза директно в съд и да си налага санкциите, ако установи разлика в имуществено състояние, ако установи нерегламентирани средства, които някой е получавал. Тези правомощия ги има в момента комисията.

Водещ: Тоест вашата теза е – прокуратурата не си върши работата, затова КПКОНПИ е нужно в този вид с този директор.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Разбрах Ви. А ако не сте на власт, а дойде друга власт, с друго разбиране за това как трябва да се управлява страната, в каква посока да върви, кой да е на границата, ако има такава нова агенция с такива нови правомощия, това не е ли малко нож с две остриета?

Асен Василев: Не. Ако ние сме направили нещо, нека ни разследват. Когато бях министър 2013 г., след това дойде правителството на Орешарски, пуснаха ми всякакви видове данъчни проверки и т.н. Нищо лошо няма в това.

Водещ: Добре, ИТН защо не са съгласни? Какви аргументи посочиха? Защото вие сте го обсъждали. Или не сте го обсъждали?

Асен Василев: Обсъждахме го. И това беше – „Ние просто не сме съгласни“. Точка. Без аргументи.

Водещ: Не чухте аргументи?

Асен Василев: Не бяха дадени.

Водещ: Какво е Вашето обяснение?

Асен Василев: Не мога да Ви кажа. Г-н Трифонов даде час и половина интервю, може би ще даде още едно интервю, за да обясни защо.

Водещ: Друго изказване – този път на зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов отпреди няколко дни. Той каза, че от ИТН са поискали продължаване на договора с „Газпром”, докато не се намери друг източник. И тук аз мога да споделя със зрителите и с Вас, че останах много учуден, защото министър Александър Николов, включително и в това студио, многократно не е показвал подобна позиция, а той е работил, поне привидно, в абсолютен синхрон с вашите решения и политика.

Асен Василев: Да.

Водещ: Е как тогава от ИТН, от чиято квота е министър Александър Николов, са искали продължаване на договора с „Газпром”, а г-н Николов защитаваше вашето решение?

Асен Василев: Явно, че има две различни позиции в ИТН – едната на зам.-министър, едната на министъра. Ние лично подкрепяме позицията на министъра и смятаме, че тя е правилната.

Водещ: Предложихте ли на някого от министрите, за които от ИТН заявиха, че ще бъдат изтеглени, да останат в правителството?

Асен Василев: Не са водени разговори министрите да останат в правителството. Аз лично във формат, в който се събере мнозинство за ново правителство, бих поканил някои от тях да работим заедно, защото смятам, че са добри професионалисти.

Водещ: Кои например?

Асен Василев: Например с министъра на спорта работим добре, с г-н Николов работим изключително добре.

Водещ: Г-жа Генчовска няма да я поканите?

Асен Василев: Аз с нея съм нямал много вземане-даване. Финансите и външните работи не общуват особено често.

Водещ: Говорейки за това, готови ли сте с номинациите за нови министри?

Асен Василев: Не към момента.

Водещ: А кога ще бъдете?

Асен Василев: Когато видим, че има мнозинство за ново правителство.

Водещ: Първо чакате мнозинство за ново правителство. И така логично стигаме до следващата тема – за да си набавите необходимите депутати, вие им предлагате идеи – да мине актуализацията на бюджета, пенсиите, намаленото ДДС. Но достатъчно ли са идеите, за да привлечете депутати на ваша страна?

Асен Василев: Това, което ние поставяме като задачи пред парламента – актуализацията на бюджета с антикризисните мерки и пенсиите, постоянната мярка, която да запази цената на електроенергията ниска за бизнеса, и мерките, свързани с борбата против корупцията, по никакъв начин не предполагат тези депутати след това да подкрепят и правителство. Това е задължително да се случи, независимо има ли правителство или няма правителство. От тук нататък това, което ние предлагаме като идеи за подкрепа на правителството, са две много прости неща – България да стане абсолютно пълноправен член на Европа и борбата с корупцията да бъде доведена докрай.

Водещ: Добре де, ако аз съм депутат от друга група, това ли ще посочите като аргументация?

Асен Василев: Да. Много е просто – вие или искате да се борим срещу това да не отиват безконтролно пари към строителните бизнеси, срещу безобразията, които са се случвали на „Капитан Андреево”, срещу безобразията, които се случват в здравеопазването, срещу хикс на брой течове, като едно по едно се спират кранчетата – в енергетиката, това, което се случи; или искате да се борим с това нещо, да си вземем държавата обратно и да има достатъчно пари за социална програма и образование, или не искате да се борим с това нещо и нещата да си продължат както си бяха. Едни 20 фирми да събират милиарди от българската хазна и тези милиарди да отиват в кюлчета и пачки.

Водещ: Има ли депутати, които приеха тези ваши аргументи? Има ли депутати, които казаха – добре, ние ще подкрепим актуализацията на бюджета в този ѝ вид?

Асен Василев: Все още водим разговори, ще видим.

Водещ: Тоест не или да? Или не всичко е изгубено?

Асен Василев: Нека да изчакаме следващата седмица.

Водещ: Като финансов министър не се ли притеснявате, че когато се стигне до гласуването на актуализацията на бюджета, може да се стигне до изменение на някои от параметрите? Например депутатите да кажат „да” на увеличените пенсии, но „не” на новия външен дълг. „Да” на нулевите ставки върху хляба и увеличените върху бирата, например, но „не” на нещо друго. И да се приеме такава актуализация, с чието авторство Вие да нямате общо. Тогава ще останете ли финансов министър?

Асен Василев: Няколко неща трябва да се кажат тук. Първо, допълнителен дълг не е необходим за финансиране на всичките мерки по актуализацията. Тоест, ако кажат „не” на допълнителен дълг, просто ще трябва този дълг да се изтегли догодина, за да се върнат дълговете, 10-годишните, март месец при по-високи лихви. Ние искаме да го изтеглим тази година при по-ниски лихви, за да не плащаме по-високи лихви. Но, ако не се изтегли тази година, а се изтегли догодина, за да се върне старият дълг, това по никакъв начин не влияе на актуализацията. Към момента, само да кажа, дългът, който България има, нетният държавен дълг, е с 2 млрд. по-нисък, отколкото ние го заварихме. Така че актуализацията разчита на приходи и на това, което е заложено в оригиналния бюджет.

Водещ: Да, но въпросът ми беше – ако бъде видоизменен бюджетът и тези предложения, които Вие отправихте и заложихте в проекта за актуализация на бюджета, ако те не бъдат приети или бъдат изменени в пленарната зала, заради вече изгубеното мнозинство, тогава…?

Асен Василев: Това е право на парламента. Парламентът трябва да прецени всяка една мярка дали помага на българския народ, или не помага. Ако парламентът натовари допълнително разходи в актуализацията, трябва да намери допълнително приходи, тъй като по Закона за публичните финанси няма право да се изменя заложеният дефицит. Парламентът трябва да работи с 4,1% дефицит, тоест, ако заложат по-малко разходи, съответно ще заложат по-малко приходи и накрая на годината ще излезем касово на по-нисък дефицит. Ако заложат повече разходи, трябва да кажат откъде ще дойдат допълнителните приходи за тези разходи.

Водещ: През последните няколко седмици чуваме масирано, че българското правителство е готово за компромис с българското вето по отношение на Република Северна Македония. Има ли такова нещо?

Асен Василев: Аз такова нещо не съм чул. Мисля, че и премиерът беше доста ясен на пресконференцията с канцлера Шолц, че докато не се изпълнят всички условия, поставени от българския парламент и докато българският парламент не прецени, че тези условия са изпълнени, няма как България да вдигне ветото.

Водещ: Имаше ли разговори, например с французите, които да кажат – ние искаме да поканим Украйна, да дадем статут на Украйна на страна кандидат, но за целта трябва да решим проблема с две държави, които 17 години чакат – Северна Македония и Албания. Хайде, помогнете. Имаше ли такава молба от французите?

Асен Василев: Разговори има нонстоп за Македония. И това, което, според мен, най-накрая започна в Европа да се чува, надявам се да се е чуло достатъчно добре, е, че проблемът не е между България и Македония. Проблемът е между ЕС и Македония. И когато тук стане не предложение към България или предложение – направете нещо там с Македония, а когато ЕС припознае българската позиция и това стане европейско предложение към Македония, тогава вече можем да започнем истински разговори. Всичко преди това няма как, под каквато и да е форма, каквото и да се случи, да мръднем и на един милиметър. Да не говорим, че всичко това трябва да го прецени българският парламент и да мине през българския парламент.

Водещ: Бихте ли поискали вот на доверие?

Асен Василев: Не.

Водещ: Тъй като се говори много за червени линии на най-различни партии – партньори и опозиция – каква е вашата червена линия, след която вие да кажете – не, не бихме продължили да управляваме по този начин, с този парламент, това подреждане и тази политическа атмосфера в страната? Има ли?

Асен Василев: Ние казахме и тя беше достигната. Ако внимателно сте гледали пресконференцията, която дадохме, всъщност червената ни линия е – в момента, в който ние видим, че някой краде и не можем да го спрем, това е моментът, в който моето лично пребиваване във властта е безсмислено.

Водещ: Доколко е приближен този момент, г-н Василев?

Асен Василев: Засега спряхме. Това мисля, че доведе и до експлозията, която виждаме в момента.

Водещ: Плашите ли се от нови избори сега?

Асен Василев: Не. Гражданите трябва да могат да преценят как искат да бъдат управлявани, кой да ги управлява и какво е най-добре за тях. Аз мисля, че всеки един в България си знае сметката и вижда какво се случва. От една страна, можем да си живеем в едно безвремие и привидна стабилност, където всяка година изоставаме от Европа. И ако въобще стигнем средноевропейските доходи, ако погледнем това, което се случваше последните 10 години, ще достигнем средноевропейските доходи след около 100 години. Това е, което ни се предлага. Причината за това е, че всичките тези средства, които се наляха в българската икономика, бяха откраднати.

Водещ: Добре. Благодаря Ви за отговорите! Беше много интересно. Как ще се развие другата седмица, според Вас? И тотално ли е загубен диалогът с ИТН?

Асен Василев: Аз мисля, че в ИТН, както споделих и за част от министрите, с които аз работя по-близо, така и с част от депутатите, има много нормален разумен диалог. И мисля, че тези хора, тези депутати, тези министри трябва да преценят на кого искат да бъдат лоялни – дали искат да бъдат лоялни на България и на идеята ние да имаме една истинска държава, без кражби и корупция, или искат да бъдат лоялни на един лидер, който е откъснат от действителността.

Водещ: Благодаря Ви за участието! Дами и господа, вицепремиерът Асен Василев в „120 минути”.

 

 

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация