Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Интервю на министър Валери Белчев за предаването "Събуди се" на Нова телевизия

Министър Валери Белчев в "Събуди се", Нова телевизия
Снимка: Министър Валери Белчев в "Събуди се", Нова телевизия

03.10.2021 г.

Водещ: Предстои първото интервю на новия финансов министър Валери Белчев след встъпването му в длъжност. Той замести на поста Асен Василев, който реши да се включи в предизборната битка. За пенсии, заплати, помощи за бизнеса, парите за пътища и избори ще си говорим сега с Валери Белчев. Здравейте.

Валери Белчев: Здравейте.

Водещ: От две седмици сте вече в Министерството на финансите. Кой всъщност Ви предложи тази позиция?

Валери Белчев: Позицията ми беше предложена, ако трябва да бъда напълно честен, от Кирил Петков. Така че аз му благодаря за честта, която ми оказа, и е съгласувана с президента и премиера.

Водещ: Тоест няма смисъл да Ви питам дали сте съгласни с финансовата политика, водена от Асен Василев, щом Ви е предложил Кирил Петков?

Валери Белчев: Разбира се. Както съм казвал и друг път, аз мисля, че Асен свърши страхотна работа. И за мен сега е предизвикателство да поема кормилото от него.

Водещ: Вие влизате обаче в един много важен за цялата ни държава момент, а именно периода, в който започва подготовката за бюджета за догодина. Една от основните теми е минималната работна заплата – тя е 650 лв. в момента. В средносрочната бюджетна прогноза или иначе казано – в документа, който обяснява какво ще се вдига следващите три години, е записано, че тя остава на нива от 650 лв. Планирате ли промяна там?

Валери Белчев: Това е наистина въпрос, който вълнува страшно много хора. Водим в момента разговори и със синдикати, и с работодателските организации. Истината е, че от страна на служебно правителство това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на една прогноза. Сигурно сте в течение, че принципно тя се актуализира на всеки шест месец. Последният път това не е било направено. С други думи, отиваме назад във времето. И на тази база слагаме някакви политики. Но политики се слагат тогава, когато има парламент, тогава, когато има управляваща партия, тогава, когато има редовно правителство. Ние влизаме в неестествената роля да трябва да се погрижим за тези неща.

Водещ: И все пак, ще предложите ли някакво увеличение?

Валери Белчев: И все пак задължително ще направим всичко възможно, така че гражданите на страната да не изпаднат в затруднено положение. Сега, знаем, че прогнозите за инфлацията на книга изглеждат напълно под контрол. Планира се догодина тя да е в рамките на около 2%, което не изглежда като нещо страшно. В същото време моето мнение, лично, като икономист, е, че тези статични погледи много често се оказват погрешни. Смятам, че след всички тези милиарди, които бяха изсипани в световната икономика и през количествените улеснения, и през други инструменти няма как да не предизвикат обезценка на парите. И моето предположение е, че е твърде възможно инфлацията да ни изненада, в световен план.

Водещ: А в България колко, според Вас, е реалният процент на инфлацията?

Валери Белчев: В момента се предполага, че трябва да затворим годината в рамките на инфлация от около 2,5% при средно 3,2% за Европа. Тоест още веднъж нещата са напълно в норма.

Водещ: Това обаче ще Ви даде ли някаква мотивация да вдигате тези минимални доходи? Хората очакват някакъв отговор от Вас – да или не?

Валери Белчев: Ще направим всичко възможно. Сега, математическата част е лесната. Тъй като имаше немалко въпроси на тази тема. Ние бюджет ще бъдем в състояние да предложим в рамките на срока.

Водещ: Там каква сума ще заложите?

Валери Белчев: Още не мога да кажа, защото водим разговори и със съответните браншови организации, и със синдикатите.

Водещ: Но увеличение по-скоро ще има?

Валери Белчев: Ще направим всичко възможно да има. Не мога да потвърдя още. но ще направим всичко възможно. И не само като финансов министър го казвам, защото трябва да съм консервативен в това отношение, казвам го като човек – ще направим всичко възможно.

Водещ: Данъците. Асен Василев каза, че няма да се вдигат през следващата година, поне това не е заложено. Те, това намалено ДДС от 9%, което беше за книги, ресторантьорски, кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, то е в сила до края на годината. Ще бъде ли продължено и през следващата година това намалено ДДС за редица браншове?

Валери Белчев: Това естествено ще трябва да бъде финализирано, но моето лично мнение е, че докато имаме извънредна ситуация, докато има нужда да се подкрепят бизнесът и хората с мерки за адресиране на последствия от ковид, ние трябва да запазим тези нива.

Водещ: Тези намалени данъци. А осигуровки и данъци ще пипате ли през следващата година? Смятате ли, че трябва работещите да платят малко повече, за да се компенсира увеличението на пенсиите, което е заложено в 12,5% от догодина?

Валери Белчев: Засега не. Както казах и в началото, като служебен кабинет ние не можем и да планираме промяна в данъчната политика. Така че засега не обсъждаме такива елементи.

Водещ: Ръст на максималния осигурителен доход бихте ли заложили, Вашата принципна позиция каква е?

Валери Белчев: На максималния казвате?

Водещ: Да.

Валери Белчев: Да, да. Честно казано ...

Водещ: С колко?

Валери Белчев: Не мога да Ви кажа.

Водещ: Сега е 3000, синдикатите искат 3600. Това ли е сумата, към която се върви?

Валери Белчев: Това е сумата, която обсъждаме. Но имаме две-три седмици да стигнем до някаква крайна точка.

Водещ: Как върви изпълнението на бюджета към този момент? И в този контекст, доволни ли сте от шефа на НАП, г-н Румен Спецов?

Валери Белчев: Има доста напрежение покрай Румен Спецов. Всичко, което мога да кажа е, че на този човек е гласувано доверие от правителството. Аз в комуникацията си с него не съм имал никакви проблеми. Приходната агенция работи добре, изпреварва очакванията. Мисля, че над 1 млрд. са сърплюса, тоест повече приходите в сравнение със същия период за миналата година. Така че дотолкова, доколкото приходната агенция преизпълнява плана си, аз съм доволен от нейната работа. Лични отношения с него нямам.

Водещ: Криминалните сюжети, в които той беше вкаран, че продавал фирма със задължение на несъществуващ, на малоимотен гражданин. По тази тема?

Валери Белчев: По тази тема аз съм получил от него обяснения. Не бих казал, че имам всички компетенции, не съм адвокат, за да съдя. Знам, че той направи всичко необходимо, за да се защити и до ден-днешен няма някакъв акт, който да го обвинява в нещо. Ако такова нещо излезе, вече ще мислим. Но за мен неговата защита беше достатъчно аргументирана.

Водещ: Много сектори в България искат в момента пари от вас. Един от тях ...

Валери Белчев: Всички.

Водещ: Да, може би всички. Един от тях е сектор „Пътища“, защото казват в бюджета за пътища има 382 млн., обаче са договорени 1,5 млрд. Има ли откъде финансовото министерство да извади разликата?

Валери Белчев: Сега, темата с пътищата мисля, че малко излезе от спектъра на финансите. Защото, доколкото разбирам, има напрежение относно валидността на договорите, и то най-вече в частта с довъзлагането. Така че тук имаме по-скоро правен спор, имаме ...

Водещ: Аз Ви питам не за тези ин-хаус поръчки, а за парите, които са обещани на фирмите за поддръжка и ремонт на съоръженията. Това са 1,5 млрд., от което има 382 млн. Твърди се, че се търсят някакви вътрешни резерви във финансовото министерство, които да отидат към тези хора, които протестираха под Вашите прозорци буквално преди дни. Ще има ли пари за тях?

Валери Белчев: Засега не предвиждаме проблеми с осигуряване на средствата. Плюс това, имаме все още буфери за поемане на допълнителен дълг. Така че още веднъж, мисля, че от гледна точка на разплащания, нямаме притеснения. Притесненията ни спрямо пътищата са по-скоро, и моето желание е такова – да се разберат, да се стигне до споразумение, така че да не се блокират процесите. Като казвам блокиране на процеси, имайте предвид, че в момента текат, по памет, около 2200 пътни строежа в страната, които не са спрени, които си ...

Водещ: Тоест пари за хората, които протестираха, че нямат пари за заплати, за своите семейства, ще има.

Валери Белчев: Пари има. Въпросът е всичко да бъде както трябва. Да не се окаже, че парите са изтекли някъде другаде, парите от авансите.

Водещ: Защото поне предходната власт, това, което беше правило е чрез министерски постановления и търсене на вътрешни резерви да компенсира тези пари, които са договорени, но всъщност не са планирани в бюджета. Това ли ще е принципът, който се търси и сега?

Валери Белчев: Вероятно да.

Водещ: Поискаха Ви пари от ЦИК индиректно. Казаха, че парите, които те имат, не им достигат, за да купят машините, които им трябват. Ще бъдат ли додадени пари на ЦИК, за да бъде осигурен машинният вот 2 в 1?

Валери Белчев: Всъщност в момента нямаме проблеми с тях. Ние одобрихме средствата. Има достатъчно средства за машините. Мисля, че 1600 машини допълнително ще бъдат закупени и средствата са осигурени. Така че с тях нямаме ...

Водещ: Направихте един пакет от помощи за бизнеса, заради високите цени на електроенергията, компенсацията от 50 лева за мегават/час. Те обаче казват – искаме 70 лв. И казват – не от догодина, а от сега. Възможно ли е?

Валери Белчев: Планира се въпросната мярка да има ретроактивен характер, тоест тя по-скоро ще важи за периода октомври – март. Сега, това беше една много непопулярна мярка. Защото в нормалния случай, ако имаше парламент, ако имаше редовно правителство, нормалната интервенция щеше да бъде било то през акцизите, било то през данъците. Сега ние сме вързани да работим в рамките на обема на одобрения бюджет. Той не предвижда такива средства. Няма от къде да бъдат извадени. А и няма как нормативно да бъдат дадени. В този ред на мисли наистина много разсъждаваме с всички страни-участници в процеса. И предприехме няколко поредици от действия. Първо, по отношение на оптимизация на работата на енергийната борса, второ, по отношение на осигуряване на механизъм за купуване на форуърдни продукти...

Водещ: Но ще бъдат ли удовлетворени тези допълнителни искания?

Валери Белчев: Но най-вече за тези пари трябваше да видим в кой джоб може да се бръкне. И единственият джоб, където имаше такива средства, беше печалбата от производителите, от АЕЦ.

Водещ: Но сумата си остава 50 лв. за мегават/час, която засега няма да се увеличава.

Валери Белчев: Сумата е 50 лв. Имайте предвид, че ние, колкото и да изглежда, че този АЕЦ прави много пари, не можем да си позволим да докараме АЕЦ-а до фалит. Това ще бъде първият фалит на АЕЦ в света. Тоест все пак трябва да действаме в рамките на възможностите. А това е наистина повече, отколкото е разумно.

Водещ: Моля Ви за кратки отговори на следващите теми, тъй като има още доста. От Столична община също поискаха компенсации за общинските фирми, за „Топлофикация – София“. За тях ще намерите ли?

Валери Белчев: За тях не мога да гарантирам. Защото в крайна сметка Столична община е отговорна за тези активи. Не се предполага, че държавата трябва да субсидира, просто защото някой от 20 г. не може да си оправи проблемите в „Топлофикация“. Естествено, че не можем да си позволим да оставим хората на улицата, говоря за служителите от транспорта, и че ще потърсим някакъв механизъм. Но Министерството на финансите не е дойна крава. И всеки трябва да си поеме отговорност за начина, по който управлява активите си.

Водещ: Планът за възстановяване и устойчивост - вчера премиерът Стефан Янев каза, че го внасяте на 15 октомври. Има ли риск да не получим част от парите заради това голямо забавяне?

Валери Белчев: Потвърждавам, че да, до 15 октомври Планът ще влезе. Сега, за парите има ли риск? Надяваме се, наистина се надяваме, Комисията да реагира достатъчно бързо, проектите да бъдат одобрени, Планът да бъде одобрен и авансовата вноска да влезе преди края на годината. Но, ако по една или друга причина административно това не се случи, аз мисля, че драма няма. Защото за нас е по-важно да имаме План за възстановяване и устойчивост, да имаме проекти, които да финансираме и те да бъдат полезни за държавата. Дали ще бъде преди Нова година или след Нова година, за мен това не е чак толкова важно.

Водещ: И Ви моля наистина за кратък отговор - законът „Магнитски“, българската му част, законно ли беше вкарването на български списък с фирми, финансови рестрикции, които бяха свързани с това. Знаете, ЕК каза, че това не е законно. Законно ли беше това, което направи предишната власт?

Валери Белчев: Аз не мога да се произнеса за това дали е законно, или не. Сега има работна група, която работи по това нещо. Министерството на правосъдието е доста ангажирано с този процес. Така че нека да не правя изявления за теми, по които нямам съответните компетенции.

Водещ: Благодаря Ви много за този разговор.

Валери Белчев: Аз Ви благодаря.

Водещ: Валери Белчев, министър на финансите, в своето първо телевизионно интервю тук, в студиото на „Събуди се“.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация