Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Лице в лице"

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Лице в лице"
Снимка: Интервю на министър Асен Василев за предаването "Лице в лице"

24.06.2021 г.

 

Водещ: В студиото е Асен Василев, служебен финансов министър, здравейте и добре дошли!

Асен Василев: Здравейте!

Водещ: Вие ми припомнихте, когато дойдохте сега в студиото, че последният ни разговор общ е бил 2013 година, когато отново бяхте служебен министър. Аз Ви попитах – каква е разликата между сега и преди. Може ли да кажете?

Асен Василев: 2013 година влязох като служебен министър в една много тежка кризисна ситуация в енергетиката. Тогава икономиката, енергетиката и туризмът бяха в едно и също министерство. Трябваше много бързо с помощта на Европейската комисия, Световната банка, но и на нашите експерти, и цялата индустрия да намерим решение на едни доста тежки проблеми и успяхме…

Водещ: Сега по-лекичко ли е?

Асен Василев: Сега ситуацията не е толкова сложна, от една страна, въпреки ковид кризата, въпреки някои технически проблеми, не е толкова остра кризата и колегите в министерството също много помагат да се намери решение. Но това, което виждаме, и то излиза навсякъде, видяхте какво стана в ББР, видяхте какво става в „Автомагистрали“, в НАП заварихме данъци, които не са систематично събирани, това, всъщност, създава една неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното и да започне едно надграждане в позитивна посока.

Водещ: Казахте НАП, и сега два въпроса, свързани с НАП. Първият, наистина ли има повишена събираемост и как го изчислявате, на каква база?

Асен Василев: НАП всяка година си правят план на събираемостта, която е на седмична база. Какво ще съберат в конкретната седмица и в конкретния месец, но тя се рапортува на седмична база тази събираемост, спрямо 2020-та, спрямо плана, който е за 2021 година. И влизайки в министерството, ние заварихме горе-долу в НАП специално събираемост малко под, малко над плана, в зависимост точно за кое перо данъци говорим, тоест както е планът, така се събираха данъците. В момента това, което виждаме, е събираемост, която изпреварва плана и то го изпреварва значително.

Водещ: Тоест, на седмична база?

Асен Василев: Да. Всяка седмица ние получаваме от НАП разчети…

Водещ: И те събират повече, отколкото е предвидено?

Асен Василев: Отколкото е заложено в плана, да.

Водещ: Как си го обяснявате това?

Асен Василев: Според мен няколко фактора има – единият, който не е за подценяване, е, че икономиката се развива добре, тоест нямаме тежка криза, по-добре може би отколкото е планирано. Вторият фактор е, че преориентирахме работата на НАП да тръгне да работи с фирмите, които са големи, големи получатели на обществени средства и такива, които имат трансферно ценообразуване, тоест големи разходи към свързани фирми в чужбина. Третото нещо, което НАП започнаха да правят, е систематични проверки на касовите наличности, пак на големите касови наличности, а не на малките. И четвъртото нещо е, че започна активна работа с фирмите, които дължат пари към момента и са в просрочие, и там също започнаха, част от тези фирми сключиха планове за изплащане и внесоха пари вече в бюджета. Общият ефект на тези мерки предполагам, че ще доведе до допълнителна събираемост към края на годината от около милиард, милиард и половина.

Водещ: Втората тема с НАП веднага се сещате, това е шефът на НАП господин Спецов. Той не Ви ли тежи като воденичен камък на шия, защото непрекъснато излизат нови информации, свързани с неговата фирма, продадена на малоимотно лице?

Асен Василев: Аз нови информации не съм видял от първата атака срещу него…

Водещ: На BIRD има ново разследване и информация.

Асен Василев: Това, което виждам е серия от театрални постановки, които се базират на една и съща информация. Господин Спецов си върши идеално работата и аз не мисля, че там има какъвто и да е проблем.

Водещ: Тоест, Вие казвате – Спецов не е продал фирмата си на малоимотно лице. Това ли казвате?

Асен Василев: Не.

Водещ: А какво казвате?

Асен Василев: Казвам, че той е продал фирмата си, но казвам, че в това няма никакъв проблем.

Водещ: Че в това няма проблем?

Асен Василев: Да. Защото към този момент фирмата е нямала никакви задължения към НАП, което беше обявено още в първия момент, в който излезе тази информация, така че….

Водещ: И не е била в данъчна ревизия?

Асен Василев: Не е била с ревизионен акт, който да каже – тази фирма дължи на малоимотното лице каквито и да било пари. Така че, там аз не виждам никакъв проблем, виждам една подобрена събираемост, подобрена в НАП, виждам преориентиране в службата, така че тя да започне да работи, без да се използва за бухалка. Както знаете, НАП е била използвана за бухалка, затова излязоха и преди това в пресата доста коментари. Знаете и за случая с „Хиполенд“, когато… Всички тези практики са абсолютно преустановени. В момента бизнесът е спокоен, бизнесите, които си плащат данъците, нямат абсолютно нищо от какво да се страхуват, бизнесите, които не си плащат данъците, от най-големите към най-малките, така са сортирани, тоест където най-много данъци могат да бъдат събрани, там са концентрирани проверките и ресурсът. 

Водещ: Сега по друга тема, понеже времето ни е ценно, а има много въпроси. Законът „Магнитски“. Колко фирми удари, колко фирми са свързани, предстоят ли проблеми, свързани с тези фирми, с икономиката ни, ако се окаже че са свързани с лицата, които бяха санкционирани?

Асен Василев: Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона „Магнитски“, не бяха трите физически лица, от икономическа гледна точка говоря, 64-те фирми, които бяха включени. Защото това потенциално можеше да зарази цялата икономика, защото тези фирми имат управители, съдружници, те имат други фирми и цялото това нещо можеше да пламне. И тогава нямаме парламент, който да предприеме някакви законови действия, така че да се предпази икономиката от тази зараза, и правителството, според мен, взе едно много мъдро решение, което е да направи един много тесен прочит на свързаност, много по-тесен от това, което е в Закона за противодействие на корупцията, по което работи КПКОНПИ или други прочити. На база този тесен прочит да ограничи списъка от фирми и от лица, и да каже на държавните дружества, където правителството може да каже нещо – не работете с тези лица, за да не се заразите, да не влезете и Вие в списъка, който потенциално може да бъде санкциониран.

Водещ: Колко фирми са извадени от досега обявените фирми на свързани лица? Знам за една, има ли други?

Асен Василев: Само една има за момента извадена, защото там имало фактическа грешка в Търговския регистър…

Водещ: А майката на Пеевски, Ирена Кръстева, също твърди, че не е свързано лице. Там проверихте ли случая със сина й Делян Пеевски?

Асен Василев: В момента се проверява, но…трудно би могло да се каже, че майката и сина, които са имали страшно много фирми общо и заедно в последните 10-15 години, не са свързани лица.

Водещ: Ако всичко се е случило преди закона „Магнитски“, знаете има разпродажба на имоти, разделяне на фирми, прехвърляне на фирми, това превръща ли ги в несанкционирани по закона „Магнитски“, ако нещата са приключили преди излизането на тази информация?

Асен Василев: Ако всички неща са приключени, в това число офшорните фирми, в това число всички банкови сметки в чужбина, в това число общите бизнес действия и т.н. Това, както знаете, отнеме време да бъде установено.

Водещ: Банките продължават ли да обслужват сметки на лицата, които са обявени по закона „Магнитски“ и на свързаните с тях фирми?

Асен Василев: Всяка банка си прави индивидуалната политика, спрямо политиката на централата на банката.

Водещ: Тоест, БНБ трябва да даде някаква препоръка?

Асен Василев: БНБ даде някакви препоръки и указания, които бяха в аспект банките да прегледат много внимателно и евентуално да провизират, ако има кредити, или ако има влогове, да видят как точно тези влогове да се третират. Но, като цяло, банките са независими икономически субекти и те си решават какво да правят.

Водещ: Решението е тяхно, ако искат ще работят, ако искат няма да работят.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Трябва ли според Вас да се вземат нови заеми, сега като преглеждате финансите на страната? Имаме ли нужда от заеми? Знаете по-предния парламент разреши вземането на заеми?

Асен Василев: В бюджета е заложен допълнителен заем, който все още не е взет, от 3 милиарда и 800 милиона лева. При актуализацията, която ние ще предложим, когато се сформира парламент, идеята е допълнителните приходи, за които говорихме преди малко от милиард-милиард и половина, да бъдат…

Водещ: Това на годишна база ли ще бъдат…

Асен Василев: До края на годината.

Водещ: До края на годината ще имаме допълнителни приходи от милиард и половина, казвате Вие?

Асен Василев: Между един милиард и един милиард и половина. Идеята е, тези допълнителни приходи, първо, всички тези решения на МС, с които имаше недофинансирани дейности по подкрепа за бизнеса, подкрепа за пенсионерите, за лекарите парите, които бяха финансирани едните до март, другите до май, да се финансира, да се оправи разходната част на бюджета и да се заложи, тъй като е почти сто процента сигурно, че ще има трета вълна на здравната криза, на ковид кризата, да се заложи да се подсигурят, и сега работим с Министерството на здравеопазването, да се подсигурят достатъчно средства тази трета вълна да бъде правилно управлявана, да бъде напълно финансово подсигурена, ако се наложи затваряне на бизнеси, там също да има достатъчно пари, предвидени за това нещо. Така че, да не ни изненада, а да имаме план до края на годината как се справяме с кризата.

Водещ: И предпочитате с този милиард и половина да се компенсира това, а не да се тегли заем? Правилно ли разбрах?

Асен Василев: Парламентът ще реши в крайна сметка, но ако ние заложим допълнително мерки, които са на същата стойност, като милиард и половина, дефицитът ще остане същият. Ако дефицитът остане същия,  тогава кредитът, който е предвиден, той ще трябва да бъде изтеглен, за да може да бъде покрит този дефицит. Но към момента не се налага теглене на кредит, тъй като имаме подобрена събираемост и стоим добре фискално. Другото нещо, което е важно да се каже, че един бъдещ парламент трябва да се произнесе по тези планове. Ние в момента правим техническата подготовка, решенията ще зависят от един бъдещ парламент.

Водещ: Следващата власт, следващото правителство може да не харесва това?

Асен Василев: Може нищо да не харесва, но е по-добре да оставим един план, който те могат да подобряват или променят, отколкото да кажем – оправяйте се.

Водещ: Благодаря Ви, за този разговор!

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация