Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Министърът на финансите Асен Василев в "Панорама"

Министърът на финансите Асен Василев в "Панорама"
Снимка: Министърът на финансите Асен Василев в "Панорама"

05.06.2021 г.

Гост: Асен Василев, служебен министър на финансите

 

Водещ: А ние ще говорим за събитието, което разтресе България – американските санкции по закона Магнитски. Започваме със служебния министър на финансите Асен Василев. Добър вечер.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Вие буквално преди час оповестихте мерки – как правителството ще се съобрази със санкциите. За какво става дума?

Асен Василев: Правилно казахте, преди около час, час и половина, се взе решение на Министерския съвет, което има три компонента. Първо, създава се една комисия към Министерството на финансите с участието на ДАНС, Националната агенция за приходи и Министерството на вътрешните работи, която да установи свързаността на лицата, които са посочени в списъка със санкциите, с други лица, които оперират на територията на България. Причината за това е, че санкциите са пуснати по закона Магнитски, който е най-широкият закон за санкции. Там има една думичка – associated, която е доста широка. Тя даже не е свързани лица, а асоциирани лица, под някаква форма. И ние трябва да установим кои са тези асоциирани лица. Второто нещо, което е много важно в това решение, е, че ние трябва да предпазим държавните дружества и държавните структури да не попаднат случайно под удара на санкциите, което може да се случи, ако те, след като санкциите са обявени, започнат да правят или продължат да правят под някаква  форма бизнес, парични транзакции и т.н. със структурите, които са под санкциите, или с асоциираните лица. И всъщност решението на МС е точно в този план – държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия. Така че решението на МС е в този план да се предпази държавната собственост и държавните дружества.

Водещ: Всичко, което откриете, ще бъде ли публично?

Асен Василев: Абсолютно публично.

Водещ: Тоест на сайта на Министерството на финансите ние ще разберем кои от държавните дружества са свързани, било то с Божков...

Асен Василев: Не само държавни. Кои дружества и лица попадат в този списък на свързани лица.

Водещ: Става ли дума тук и за частни структури?

Асен Василев: Абсолютно. Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ние като правителство даваме указания да не работят с тези хора и съответно компании.

Водещ: Санкциите идват от Министерството на финансите на САЩ. Вие видяхте ли се с този човек – Пол Ахърн, който беше тук?

Асен Василев: Да.

Водещ: Научихте ли нещо, което ние не знаем?

Асен Василев: Не мисля. Мисля, че всичко беше казано публично.

Водещ: Нека да видим обаче, Вие взимате под око държавните дружества и запазвате държавния интерес там. Всичко наред ли е обаче в самото служебно правителство? Вие гарантирате ли, че няма хора, свързани с Божков и с Пеевски сред вас?

Асен Василев: Ако такива хора се появят, те ще се появят в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството. Това е смисълът да се изготвят тези списъци по много ясен механизъм. Това са лица, които са съдружници или са били управители в дружества, които са в този списък от 64 компании, плюс дружества, принадлежащи на тримата човека, които подлежат на икономически санкции, гледано в период от пет години.

Водещ: Нека да изчистим казуса Румен Спецов възможно най-точно, защото днес ГЕРБ дадоха пресконференция по този въпрос. Вие самият установихте ли, че той като собственик на фирма, дали е участвал в данъчни измами, по-конкретно в измами, свързани с ДДС?

Асен Василев: Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Но тъй като зрителите и гражданите не са длъжни да вярват на мен, все пак той е мое назначение, изпратихме писмо към прокуратурата те да си направят проверка и да установят тези факти също.

Водещ: Тоест Вие сам установихте – бръкнахте в регистъра, както днес ви подкани Кирил Ананиев, или го направихте по-рано, и видяхте неговата фирма дали е свързана, дали тя е получила ревизия, още докато той е бил собственик.

Асен Василев: Аз нямам право да бръкна в регистъра. Това е данъчно-осигурителна тайна. Но съм говорил с г-н Спецов, той ми е обяснил подробно какво се е случило.

Водещ: Тоест Вие знаете това, което знаете, от него.

Асен Василев: Да.

Водещ: Той увери ли Ви, че към момента, в който той е бил собственик на фирмата, към момента тази фирма не е участвала в такива измами?

Асен Василев: Да, увери ме.

Водещ: Вярвате ли му?

Асен Василев: Абсолютно. Иначе нямаше да бъде на поста, който заема.

Водещ: Добре. Кой Ви го препоръча? Вие казахте, че сте го познавали...

Асен Василев: Никой не ми го препоръча. Аз го познавам г-н Спецов от доста отдавна. Както казах, от малко след предишното служебно правителство, в което участвах.

Водещ: Тоест Вие изцяло лично заставате зад неговото назначение.

Асен Василев: Абсолютно.

Водещ: Никой не Ви го е препоръчал, никой не Ви го е довел, никой не Ви е подшушнал за него.

Асен Василев: Не. Както казах и на Вашите колеги, както мисля, че и г-н Дончев може да потвърди, или г-н Плевнелиев, който тогава беше президент по време на първото служебно правителство, аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев, и в случая с г-н Радев, аз отидох, казах – това са CV-тата на хората, с които аз работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза, ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега. От там нататък влизаме като екип, екипът е мой. По същия начин работя и с хората под мен. Г-н Спецов, г-н Тонев в Митниците, всички хора под мен имаха свободата те сами да си изберат екипите по същия начин. Защото не може от един човек да очакваш резултати, ако ти му редиш екипа. Той трябва да си носи пълната отговорност за хората, които е избрал.

Водещ: Нека да видим какво точно заварихте от гледна точка на корупция. Вие видяхте огромни касови наличности във фирмите и казахте, че това е косвена предпоставка за корупция. Видяхте ли досега преки доказателства за корупция в подопечните ви структури?

Асен Василев: В подопечните ми структури в НАП и в Митниците за момента няма рапортувани случаи на корупция. Надявам се, ако има, както съм предупредил и в Митниците и НАП, тя започва от служители, откъдето потенциално е корупцията и въври по веригата до горе. Тоест, ако там има проблем, всички хора по веригата имат проблем за това, че не са установили наличието на такава корупция. Но по-важното, мисля, в случая е - касовите наличности са ясни, там има фирми с по 10, 20, 30 млн. лв. Някои от тях наистина ги имат на каса, защото проверките започнаха. Някои от тях казват, че това е техническа грешка, тепърва ще се установява. Някои от тях казаха – управителят е с парите в Панама. Така че, как да кажа, разнопосочно е това, което намерихме там. Но за мен е много по-важно да поговорим не толкова за какво заварихме, а за това какво правим за икономиката на България.

Водещ: Ето това е веднага въпросът ми – мерките. Удължавате мярката 60/40, която е стара.

Асен Василев: Ние я преформатираме, така че тя да е насочена към наистина пострадалите бизнеси, тъй като тя е нотифицирана за 1,5 млрд. 1,4 млрд. вече са изхарчени, така че остават едни 100 млн. по нотификацията към Брюксел за тази мярка. И тя трябва да бъде преформатирана, така че да влезе в параметрите, които са подадени към Брюксел.

Водещ: Но чухте критиката на ГЕРБ, че другите мерки, които предлагате, са главно кредити.

Асен Василев: Другите мерки, които предлагаме, са, за да помогнем на фирмите да се възстановят. 2013 г., ако си спомняте, имахме тежка криза в енергетиката, която прерасна в политическа криза. Пак имаше протести и голяма нестабилност. Тогава много добре използвахме инструмента на JEREMY – раздадоха се кредити на половин лихва. И в рамките на годината успяхме за четири месеца да раздадем 700 млн. на бизнеса. Бизнесът отиде и ги взе тези пари. Тези пари помогнаха, така че икономиката да не пропадне, а да остане сравнително стабилна и да нямаме голям спад. В момента не мобилизираме 700 млн. а 2,5 млрд. с търговските банки. Това може да го направим без да бъркаме в бюджета, като използваме извънбюджетни средства и всички средства по програмите. И начинът, по който тези пари се мобилизират, е да помогнат на фирмите, които имат потенциал, които искат да работят, но които са на края на силите си. Затова тези кредити са без гаранции. Разбира се, собственикът на фирмата трябва да се подпише за кредита, за да не стават фалшименти и мушикации. Те са без гаранции, те са за седем години, те са до 70% от оборота на фирмата за 2019 или 2020 г. И влиза един огромен ресурс при компаниите, които могат да се възползват. Той влиза бързо, банките – това, което се разбрахме с тях, че от момента на кандидатстване до момента на получаване на парите ще бъдат 10 работни дни. Влиза бързо, влиза сега. И най-важното – не го раздава администрацията, а го раздават търговските банки, които познават бизнеса и имат капацитета тези пари да ги раздадат бързо и сега.

Водещ: Те не биха ли предпочели да вземат парите като грант, безвъзмездно, а не като кредит?

Асен Василев: Всеки би предпочел да вземе парите като грант.

Водещ: Така призова и президентът, както днес припомниха от ГЕРБ.

Асен Василев: Точно така. Когато икономиката е затворена и нямаш възможност да работиш, единственият начин да оцелееш е да получиш пари като грант. От 1 март икономиката на България е отворена. Вече виждаме, че безработицата падна под нивата, даже на 2019 г., виждаме събуждане на бизнеса. В момента на бизнеса му трябват пари, за да работи, а не грантове, за да не работи. Другото нещо, което мисля, че е много важно да се разбере, и хората, които са в бизнеса, го знаят – държавата не произвежда пари. За да даде държавата пари на някой, тя трябва да ги вземе от някой друг. За да дадем грантове на някой, ние трябва да ги съберем като данъци от някой друг. И какво става – най-добрите фирми ние им вземаме парите и ги даваме на фирмите, които не могат да се справят добре. Много по-добре в тази ситуация е ние да подпомогнем фирмите, които са наистина добри, да станат още по-добри. И да подпомогнем фирмите, които наистина имат нужда от капитал и вярват във фирмата, вярват в бъдещето на фирмата. И това не е заем за една година, после го връщаш. Това са заеми за седемгодишен период, средства, които могат да се използват за инвестиции, за оборотен капитал, за каквото фирмата има нужда. И по този начин парите ще отидат при фирмите, които могат да измъкнат икономиката на България и да доведат до растеж. А няма на база някакви, как да кажа, административни критерии да отидат при фирми, които по една или друга причина са в затруднено положение, не задължително даже заради Ковид кризата.

Водещ: Г-н министър, Вие бяхте в две служебни правителства на двама президенти от двете страни на барикадата, които водят огън един срещу друг. И вие бяхте министър и на двамата. Кое е най-важното нещо, което научихте – големият проблем на държавата един и същ ли е от тогава?

Асен Василев: Големият проблем на държавата е, че има барикада. Големият проблем на държавата е, че вместо да се работи експертно, да се гледат фактите. Примерно в моя случай. Моята задача в момента като министър на финансите каква е? Да напълним хазната и да харчим ефективно парите на данъкоплатците. Това са двете големи задачи. Хората да си плащат... всички хора да си плащат данъците равнопоставено. И когато харчим пари, те да се харчат ефективно. Тази задача няма цвят. Тази задача нито е от тази страна на барикадата, нито е от другата страна на барикадата.

Водещ: Добре, благодаря ви.

 

Цялто интервю може да да гледате на сайта на БНТ.

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация