Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Още по темата

Интервю на министър Владислав Горанов за сутрешния блок на Нова телевизия

Интервю на министър Владислав Горанов за сутрешния блок на Нова телевизия
Снимка: Интервю на министър Владислав Горанов за сутрешния блок на Нова телевизия

27.11.2019 г.

Нова телевизия, Здравей България

Теми:

Посланията от Белия дом;

Спорът за болничните;

Гост: Владислав Горанов, Министър на финансите

 

Водещ: Владислав Горанов ни е на гости. Добре дошли!

Владислав Горанов: Добро утро!

Водещ: По много теми, цял куфар с новини, така да се каже, ще коментираме всичко важно, което се случи или не се случи по време на посещението. Първо, имате ли някакъв коментар за ситуацията с "Пирогов" дотолкова, доколкото знаем, че това може би е най-важната болница от спешните, със сигурност е така, на всеки му се е налагало да търси помощ?

Владислав Горанов: Съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите. Изключително неприятен инцидент. Надявам се да се установи причината. Знам, че последните години доста средства се инвестират в модернизиране базата на болница "Пирогов". Дано по-бързо да се изяснят причините, така че, ако има допусната някаква техническа неточност, да бъде отстранена, подобен инцидент е изключително нелеп – да загинеш в болницата, вследствие на такъв инцидент е изключително нелепо.

Водещ: Реакцията е била бърза, когато са дошли колите. Това казват всички. Въпросът е дали има някаква друга система за сигурност и за реакция, която може да се подбори, която дали е била изградена, не знаем на този етап.

Владислав Горанов: За съжаление, не бих могъл да отговаря. Предполагам, че всички отделения, които са модернизирани, са с изградена система за пожароизвестяване, най-малкото това е изискване за въвеждането в експлоатация.

Водещ: Добре, по темите, по които сме ви поканили. Аз неслучайно се закачих с репликата „цял куфар с новини”. Преди да чуем резултатите от срещата, социалната мрежа беше загряла от една снимка в момента, в който пристигате, как вашият колега - военният министър, си носи сам куфара и е по дънки. Може ли да уточните за какво става въпрос и да преминем към другите сюжети. Вие сам ли си носихте куфара?

Владислав Горанов: В интерес на истината, няма кой да ни носи куфарите. Багажът се натоварва от правителствения протокол в самолета и се сваля от него, и се откарва до хотела. В случая става въпрос за ръчен багаж, който вицепремиерът Каракачанов можеше предварително да остави в самолета и той щеше да бъде свален.

Водещ: Вие така сте направили с Вашия?

Владислав Горанов: Ами аз нямах ръчен багаж. Просто куфарът ми беше придвижен от правителствения протокол. Но аз мисля, че се придава твърде голямо значение на подобно нещо. Да, Краси Каракачанов, казвам му Краси, защото е колега, можеше да изчака малко и да слезем първо министрите, които бяха преценили, че трябва да са с костюми на стълбичката на самолета, за да не попада в кадър и да привлича такова внимание. В интерес на истината, след толкова часове полет човек се колебае как най-добре да си организира слизането. Но, така или иначе мисля, че това не трябва да е в основата на дебата за всичко, което се случи във Вашингтон. Видяхме впоследствие, че вицепремиерът Каракачанов има нелоши костюми, с които той влезе в Овалния кабинет.

Водещ: Позволих си да ви питам първо това, защото видях, че е по-четено като публикация, отколкото информацията за резултата от самите срещи. Понякога става така и вие, като политици, го разбирате, предполагам. Какво поискахме и какво получихме от Тръмп? Какво поиска и какво получи той?

Владислав Горанов: Аз не мисля, че между партньори трябва по този начин да се структурира дебатът. Ние имахме предварителна подготовка за тази среща и излязохме с една декларация за стратегическо партньорство, която разпространихме и ние, и от държавния департамент. В нея са засегнати темите, свързани с енергийната сигурност, с отбранителните способности. Коментирахме по време на срещата с Тръмп и темата с визите, темата въобще със състоянието на региона. Той беше изключително задълбочен в познанията си по отношение на нашия регион и искаше да чуе анализа на премиера Борисов за състоянието в отделните държави.

Водещ: По ред да минем тогава. Искам да разбера дали сте наясно какво означава координационен център на НАТО във Варна. Разбирам, че това няма да е военноморска база, а ще бъде нещо друго. Как да си го представим? Някакъв офис, от който при учение и при, не дай си боже, някакъв конфликт оттам е командването, хора с вратовръзки и телефони пред компютри ли стоят, или е военен обект, който ще бъде изграден извън Варна, строго охраняван, ще има ли военна техника?

Владислав Горанов: Вие знаете, че и в момента една от основните бази на ВМС е във Варна. Тук в случая говорим за един координационен логистичен център за всички учения, които се провеждат под натовски флаг в акваторията на Черно море и...

Водещ: Как ще изглежда това, как да си го представят хората?

Владислав Горанов: Това ще изглежда логистичен център, в който би следвало да има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море.

Водещ: Офис сграда в града, откъдето има командване, това не дава ли някакви допълнителни рискове или напротив?

Владислав Горанов: Някои неща мога да Ви ги кажа по тази тема, някои не мога, но в никакъв случай не става въпрос…

Водещ: Кажете тези, които не можете.

Владислав Горанов: Тези, които не мога, няма да Ви ги кажа, но в никакъв случай не става въпрос за изграждане на голяма военноморска база с голяма инфраструктура, която по някакъв начин да поставя под риск...

Водещ: Това на брега ли е? Говорихме за туризъм, за платноходки, знаем репликата на Борисов, че има…

Владислав Горанов: И сега има военни обекти на територията на Варна, на тази територия, на съществуващи военни обекти ще бъде изграден този координационен център. Става въпрос само за логистика, не си представяйте някакво огромно по мащабите си сложно съоръжение.

Водещ: Там, където в момента си има военни, там вътре...

Владислав Горанов: Там, където в момента има военни съоръжения, там ще има съоръжения, там ще има ситуиране на този логистичен център.

Водещ: Какво ще се случва там? При учения оттам ще се...

Владислав Горанов: При учения оттам ще се извършва координация и общо командване.

Водещ: И при неучения?

Владислав Горанов: Общо взето натовски кораби, освен българските, навлизат в акваторията на Черно море по специален режим, най-често свързано с извършване на учения.

Водещ: Това част ли е от някаква обща стратегия, според Вас, на американците да изградят нещо ново, което да замества несигурна в техните очи Турция, като поведение? Много са примерите за конфликти, включително между Ердоган и Тръмп, директно имаше заплахи и конфликт? Възможно ли е да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да изнесат към Варна това, което са разчитали от Ердоган?

Владислав Горанов: Това, което съм чувал като позиция на американската държава, е, че те не са възхитени от това, че натовска Турция купува модерни, съвременни и изключително, ще ги наречем опасни ракетни установки.

Водещ: Руски.

Владислав Горанов: Руски. Това е най-мекото като позиция, което съм чувал от американска страна. В случая очевидно едно натрупано напрежение и недоразумение през годините между Турция и САЩ избива в посока, в която в никакъв случай не е в изгода за спокойствието на региона. Защото България винаги трябва да бъде нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно.

Водещ: Т.е. да, в този контекст има по-засилен интерес вече към нас заради ситуацията с Турция?

Владислав Горанов: Ние винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите и това го показахме в последните няколко години. Тази последователна политика и взаимодействие със САЩ в областта на отбранителните способности и сигурността на региона все повече ни превръща в стратегически партньор и център ...

Водещ: По-нужни сме сега очевидно от обичайното. По другия голям въпрос. Ще купуваме ли турбина от „Дженерал електрикс” за АЕЦ "Белене"? Видях, по думите на Борисов, че Тръмп, поне Борисов така е усетил, е проявил разбиране по отношение на АЕЦ "Белене", че не можем да хвърлим в реката два готови реактора, макар и руски, и че централата може да бъде дооборудвана с всякакво друго производство, не само руско, включително за гориво чух, американско?

Владислав Горанов: Нека да структурираме така разговора. Ние по една или друга причина, най-малкото правителствата на Борисов могат да бъдат упрекнати за това, по една или друга причина, ние, вследствие на решението на съда придобихме...

Водещ: Щем, не щем, по скъпия начин.

Владислав Горанов: Всъщност в края на краищата на базата на оценката на съда и на решението на съда може да се направи извода, че относително изгодно придобихме два руски реактора от последно поколение, които в момента са на площадката на АЕЦ "Белене". И всъщност тук големият дебат и големият разговор и обяснение, което споделихме с американската страна е, че ние имаме желанието, в случай, че се прояви интерес от страна на партньори от различни държави, от Франция, САЩ, разбира се, руската технология вече е тук, тя е даденост, да се изгради една българска или смесена между България и другите държави, които са заявили интерес в тази посока, като примерно, Македония, Черна гора, които вече са изразили желание да се включат по някакъв начин с участие в един подобен проект, да изградим един проект, който да бъде икономически рентабилен и в никакъв случай, разбира се, това е моята позиция, която винаги съм застъпвал, да не бъде поставен българският данъкоплатец като заложник на един подобен проект, т.е. без държавни гаранции, които да го превръщат....

Водещ: Все пак Тръмп настоя ли да ни продадат и те нещо, прочетох и чух за турбина например, може ли?

Владислав Горанов: Почвайки от този разговор, ние представихме на Тръмп проекта. И искахме от него позиция на американската страна доколко те имат желание да се включат в един подобен проект и позицията от тяхна страна е, че в България ще дойдат експерти в енергийната сигурност, и специално в ядрената енергетика, които ще разгледат по-внимателно този проект. Аз съм умерен оптимист, че с включването, например на „Дженерал електрик”, и с участието на други държави, които произвеждат техника, този проект би могъл да се сглоби на разумна цена, на цена, която да излиза сметката, така че да изглежда проектът или да се оценява като жизнеспособен.

Водещ: Малко изглежда като да искат постоянно да ни продават те нещо и ние като да трябва да го купим…

Владислав Горанов: Не, такова внушение предполагам, че...

Водещ: Включително хвалбата колко даваме за отбрана.

Владислав Горанов: За съжаление, БВП още е на такова ниво, че покупката на военна техника дава голямо отражение в разходите ни за отбранителни способности. В случая действително еднократната покупка на тези 8 самолета Ф-16 увеличи разходите ни за тази година до 3.1% от БВП. В следващата година нещата си идват на нормалното ниво - около 1.61 – 1.62 % от БВП. Но, когато говорим за покупката на самолети, останахме с грешното впечатление в дебата, че едва ли не ние сме насилени да купим американските самолети. И сега продължаваме да смятаме, че това беше единствената изгодна и възможна сделка за българските въоръжени сили, най-малкото защото, ако изходим от принципа нови и НАТО, по естествен път стигаме до решението за Ф-16. В Европа има и друг самолет, произвеждан в държави от НАТО, но той е по-скъп от Ф-16. Тук говорим за „Юрофайтър“.

Водещ: Гледам кадрите и ми се ще, извън протокола или пък и Вие да кажете Вашето впечатление, как Ви се видя Тръмп? Виждаме, че Борисов се чувстваше сравнително добре, като че ли си улучиха енергиите в един момент, макар да искаше като една Херо Мустафа да прегърне, да целуне Тръмп, той сякаш се дръпна. Какво мислите за тази ситуация? Искаше по-хладно, не толкова сърдечно да започне срещата им може би.

Владислав Горанов: Аз се включих на един последващ етап, няколко минути по-късно...

Водещ: Но сте видели кадрите.

Владислав Горанов: Видях тези кадри, но видях и други кадри вътре в Овалния кабинет по време на безпрецедентно дългата среща между двете правителства. Трябва да Ви кажа, че съм приятно впечатлен и изненадан от начина, по който Тръмп комуникира. Естествено и Борисов е известен със способността си много бързо да скъсява дистанцията и да изпада в неформални разговори, но Тръмп беше изключително добре запознат...

Водещ: Т.е. това, че първо се дръпна, после не беше така?

Владислав Горанов: После не беше така и наистина съм много приятно изненадан и впечатлен от отношението на американския президент към Борисов в случая. Ние бяхме леко впечатлени за закъснението в началото на срещата, оказа се, че имало извънредни решения, които е трябвало да взима Тръмп. След това обаче тези 5 мин., които очаквахме бързо да приключат, защото първоначално срещата на 4 очи беше предвидена да бъде протоколна само за няколко минути, прераснаха в близо двучасови разговори по всички възможни теми с изключително цветен диалог между премиера, президента, вицепрезидента, държавния секретар.

Водещ: Агресивен, с чувство за хумор, като риалити звезда, как Ви се видя? Защото е популярен, че може да бъде много остър и скандален в поведението си.

Владислав Горанов: Не, изключително дружелюбен е, ако говорим за отношението му към България. В случая той искаше да извлече колкото може повече от позициите на Борисов по отношение на НАТО и неговата жизнеспособност, лидерството в ЕС, състоянието на Балканите, Русия, Турция.

Водещ: А ще дойде ли? Понеже това пред журналистите да се каже: ще дойда, ако ме поканят, звучи малко общо, има ли идея наистина да дойде или го казва от куртоазия и дипломатичност?

Владислав Горанов: Не мога да преценя какво му е в главата на Тръмп. Подобни посещения…

Водещ: Официална покана имаме ли всъщност?

Владислав Горанов: Официална покана, ако приемем, че в една среща на живо между премиер и президент премиерът отправи такава покана, аз бих я счел за официална, независимо дали дипломатическият протокол изисква други форми. Според мен, и репликата на Тръмп шеговито беше накрая: „Бойко, не го повтаряй, защото ще вземе да ти се случи“. Предполагам, че подобни срещи на американския президент се планират с някаква перспектива от няколко месеца. Има момент в отношенията между България и САЩ, които предполагам и допускам, че могат да доведат и до подобна визита. Всъщност начина, по който бяхме посрещнати в Щатите, показва, че след дълги години на лутане и колебания накрая са преценили и оценили, че ние можем да бъдем надежден партньор и всъщност част от...

Водещ: Ако дойде и съобщи, че падат визите ще изглежда по друг начин. Малко е като: тати ми обеща колело, ама друг път. Това с визите специално, знаете, колко пъти…

Владислав Горанов: Темата с визите е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени количествени критерии. Но аз продължавам да смятам, че при добра воля от американска страна и добра координация с посолството в България може по-бързо да се придвижим в посока отговаряне на критериите за включване в програмата.

Водещ: Естествено, че ако кажат: ще ви махнем визите, има начин това да се промени, това с критериите, според мен, е дългогодишно оправдание, като технически въпрос да се разглежда, мисля, че и според Вас е така.

Владислав Горанов: Аз мисля, че по-добра координация от страна на визовите служби в България от гледна точка на посолството могат да ускорят процеса. Това е начинът, по който мога да го кажа.

Водещ: Да, това е начинът, по който може да го кажете. Естествено, че има и други теми, искам обаче, понеже сме към края на разговора, да коментирате днешен протест във връзка с болничните и този скандал, който назря. От една страна, работодатели, товарени през годините с болнични в повече, отколкото навремето това им се обеща като кризисна мярка само, антикризисна, от друга страна, работниците, които не могат да носят отговорност за това, че да, има и измамници, но има и действително болни хора. Въпросът ми е защо НОИ, там, където се осигуряваш, не си поеме задълженията, и въобще не трябва ли да сме осигурени там, където се осигуряваме? Някой може да каже след 20 години „няма пари за пенсии, нищо, че се осигурихте“. Първите 6 месеца няма да имате пенсии, ще си ги поемете сами.

Владислав Горанов: Дебатът, макар и да тръгна по грешен начин, е необходим. Защото при нас често, когато има натрупани сериозни проблеми и диспропорции, решението се отлага, тъй като решението често не може да отговори на очакванията на абсолютно всички. Проблемът с почти удвояването на дните в неработоспособност за последните няколко години не би могъл да се реши само със сегашните конвенционални методи на контрол, които НОИ може да предлага, защото, съгласете се, че примерно, в едно субективно състояние някоя сутрин Вие може да се почувствате неразположен заради висока температура или някакво друго субективно състояние, което може да изчезне след 3 часа. А междувременно Вие вече сте получили решение и медицинска експертиза, че 3 дни не трябва да посещавате работа. Често интелектът на някои работодатели е провокиран от това, че недобросъвестни служители се връщат след няколко дни лечение с по-добър тен, отколкото са излезли.

Водещ: Няма спор, че измами има, и вие го знаете, всички се съгласяват с това, че измами има, но въпросът е, че се изисква държавата, с тези механизми, с които разполага, по някакъв начин да намали броя на злоупотребите. Ние самите показахме с журналистически средства фалшива медицинска документация. Въпросът е да не пострадат тези, които нямат вина.

Владислав Горанов: Текстът, предложен от народните представители между двете гласувания в парламента по бюджета на ДОО, възлага задача на правителството с помощта на НЗОК и НОИ да предложи мерки в тази посока и да се проведе дебат. Хубавото е, че една тема, която има нужда от решение, вече е на масата, защото тази тема не е от вчера, но тук очевидно въвлечените в процеса институции не са могли да направят нещо много. Бързам да кажа, че вероятно и огромният брой хоспитализации през последните години водят след себе си увеличение на болничните листа, т.е. един порок в системата, със злоупотреби в системата на здравеопазването веднага се пренася и в другите осигурителни системи.

Водещ: Въпросът е, че работодателите и синдикалистите не са виновни за това, че има измамници, а държавата трябва да ги разкрие.

Владислав Горанов: Държавата със своите органи прави необходимото, но в случая, ако имаме едно недобросъвестно поведение, особено ако е в сговор между работодатели и работници, силата на държавата и възможността ѝ да се справи е компрометирана.

Водещ: Добре. Тема с продължение. Много Ви благодаря! Владислав Горанов ни беше на гости.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация