Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министър Владислав Горанов за предаването "Панорама"

Интервю на министър Владислав Горанов за предаването "Панорама"
Снимка: Интервю на министър Владислав Горанов за предаването "Панорама"

18.11.2019 г.

| БНТ, „Панорама“ | 15.11.2019 |

Водещ: Финансовият министър Владислав Горанов. Добър вечер.

Владислав Горанов: Добър вечер.

Водещ: Кой предложи първия ден на болничните да не се плаща? Защото вие с патриотите цял ден си прехвърляте вината.

Владислав Горанов: Това не е онзи въпрос “Кой предложи?“.

Водещ: Не съм го задал в този смисъл. Но, ако искате, да. Не е „Кой предложи?“.

Владислав Горанов: Няма този заряд. Имаше напрежение между ГЕРБ и Обединените патриоти, че темпото, с което се изпълнява програмата на Обединените патриоти, макар и да не сме съгласни с част от тезите й, свързани с нарушаване на принципите в пенсионната система, примерно някои пенсии да изпреварват нарастването на други, което е извън принципите, заложени в модела, който функционира у нас, не се изпълняват. Те, легално вероятно, изложиха пред нас алтернативата, че независими дали сме прави, или не, ако искаме заедно да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите ангажименти на всеки един от партньорите. И предложиха да направим един коалиционен съвет, макар и, според мен, малко закъснял, тъй като трябваше този разговор да се води преди МС да предложи бюджета, така го разбирам за нормално. За добро или лошо той се състоя и намали напрежението между нас и тях по темата коя програма е водеща и дали само приоритетите, които ГЕРБ предлага…

Водещ: Но увеличи напрежението между вас и всички останали.

Владислав Горанов: Това е решение, свързано с цялостния модел на осигуряване и е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство с всички плюсове и минуси.

Водещ: Ама кой първо каза? Патриотите го казаха…

Владислав Горанов: Това няма абсолютно никакво значение. Ако искате да говорим за самата мярка, дали тя има терен или не. Защото нито г-н Ангелов, нито г-жа Стоянова участваха на политическия съвет, на който обсъдихме възможни мерки и възможни решения. Този дебат стартира рано във вчерашния ден. Бях поканен там като финансов министър. Но там нямаше представители, освен партийните лидери, и се обсъдиха различни варианти, различни решения, различни перспективи.

Водещ: Добре. Защо трябва да се наказват честните заради тези, които взимат фалшиви болнични? Ето това е въпросът. Истинските болните.

Владислав Горанов: Този въпрос може да се зададе и по друг начин. Тук няма да връщам към статистиката колко са броя дни нараснали при равни други условия и при равен брой заети лица, че примерно 2013 г. са били около 8 млн. дни в неработоспособност, а последните години отчитаме удвояване и утрояване – около 18 млн. дни във временна неработоспособност са в 2019 г. Това, което, мога да ви върна назад и това е по-притеснително, се оказва, че 30 г. след прехода народопсихологията не се е променила и проблемът, който днес обсъждаме, е една вкоренена в миналото българска поговорка – орташката кобила кучета я яли. Проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, според мен, защото той гледа на държавата като чуждо тяло. И желанието да измамиш системата или да спекулираш с нея заема такива мащаби, че дори държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти. Защото чухме днес критика – няма ли механизъм с мерки на контрол, мерки на силовата държава да се преодолеят подобни спекулации. Сигурно има и подобни решения. Но години наред това не е адресирано. Години наред различни управления, тук г-н Вигенин вероятно травматично ще напомни, че последните 10 г. ние управляваме, независимо от това, по-добре е грешно решение, отколкото никакво решение. А това решение за нас не е грешно. Защото, ако говорим с работодателските организации, дори с обикновените и малки бизнесмени, състоянието на пазара на труда в момента е такова, че малкото на брой хора, които са готови да мамят системата, за съжаление, те не са толкова малко на брой, мога да Ви дам статистика за как рязко се ускорява злоупотребата с подобни права в традиционните празници и тогава може да видите как броя на отпуснатите болнични листове нараства в пъти – около Гергьовден или около други празници, когато изведнъж си правим едни малки отпуски. Това вероятно и би трябвало да може да бъде регулирано и по линия на държавната репресия. Но обикновено в другите държави, и тук има един много хубав анекдот – Наказателният кодекс е писан за честните граждани. Наказателният кодекс не е писан за престъпниците.

Водещ: Аз го разбирам, обаче честният човек ще отиде на работа болен и ще зарази всички останали. Това казвам аз. Въпросът е дали ще останете докрай върху тази мярка, ще я защитавате ли докрай или ще отстъпите, както понякога правите?

Владислав Горанов: Онзи ден г-н Цонев, Йордан Цонев, спекулираше, не, по-скоро коментираше в пленарната зала при първото гласуване на бюджета, че джипката на Бойко Борисов тръгва рязко с газ, после спира рязко и тръгва на заден ход. Аз се надявам, че това коалиционно решение, което е пакетно, може да бъде отстояно и то не е като самоцел. Подобни мерки в осигурителните системи на други държави са доста по-сериозно изразени. Мога да Ви дам пример за една от най-социалните държави – Швеция, където този „период на изчакване“ се нарича, е около 7 дни.

Водещ: Още едно непопулярно предложение, обаче със сигурност май дойде от Вас – България да се присъедини към страните, които да плащат самолетен данък, което вероятно ще вдигне цените на билетите. Трябва ли тъкмо България да се присъединяваме, да бърза за такива неща?

Владислав Горанов: Ние ще сме толкова по-бедни и толкова по-далеч от успеха, колкото по-далеч стоим от ценностите, които богатите държави изповядват. България се присъедини към една декларация, която констатира, че определен вид бизнес замърсява изключително много околната среда. България призова Европейската комисия да извърши анализ и да предложи решение. Тепърва имаме възможност и право да преценим дали това законодателно решение, което евентуално ЕК ще предложи е добро или лошо. Движех се в момента в София, в която въздухът, за съжаление, в момента не е на качеството, на което всеки един от нас претендира да бъде. Кога сме честни - когато упрекваме обществото, че гори дърва в центъра на София, или когато претендираме, че този, който замърсява, трябва да може да прави спокойно бизнес?

Водещ: А вие кога сте честни – когато опонирате на зелените от политическа гледна точка или когато предприемате зелени мерки преди всички останали?

Владислав Горанов: В България зелените са по-скоро анархисти, защото не сме чули много зелени тези от тях.

Водещ: Добре. В последните две години от мандата обаче, всяко ваше непопулярно предложение изглежда ще вдига голям шум. Това не е ли признак на слабост?

Владислав Горанов: Това е признак на политическа смелост. Колкото си по-близко до избори, ако имаш смелост да предлагаш непопулярни решения, означава, че не си на власт самоцелно. Защото лесно е да се возим в скъпите автомобили, които НСО предоставя на част от нас. Но е трудно да променяме средата, която понякога се променя с правилни решения, които не се харесват от всеки.

Водещ: Коя е голямата идея на вашия последен бюджет за пълна година? Да дадете на кого?

Владислав Горанов: Чухме, че даваме на …

Водещ: Всички.

Владислав Горанов: … още от същото. Ами, ние сме същите. Ние сме това управление, което успява в последните 10 г. да печели доверието на българските избиратели. И не е лицемерно да си го признаем. Приехме и възприехме като приоритет образованието и нормално е да го поддържаме. Естествено, ще има инвестиции в инфраструктурата. Здравеопазването по естествен път ангажира много повече ресурс. И то не е приоритет номинален. То просто ангажира много обществен ресурс и тук дебатът трябва да продължи, защото здравната система не е цъфнала и вързала. Но ангажиментите ни към НАТО също имат място. За мен единственият ни приоритет, който сме заложили още от 2017 г. е свързан с образованието. И, ако ме питате кое е повече или кое е още от същото, това е желанието да успеем в средното образование, подчертавам средното образование, защото академичната автономия роди доста пороци, които тепърва трябва да бъдат фокус на управленците, говоря за висшето, средното образование е обществено благо и ценност, върху което загубихме темпо да инвестираме достатъчно.

Водещ: Това е голямата идея – образованието, средното образование, така ли?

Владислав Горанов: Децата се формират от първия ден. Някои психолози или други твърдят, че те се раждат различни. Но ние трябва да им дадем еднакъв шанс, независимо от имущественото им състояние, да израснат в едно хармонично общество, където, независимо колко богат или беден си се родил, може да бъдеш пълноценен участник. Много дълги години, за част от периода и аз имам вина, не фокусирахме вниманието си в тази посока. Загубихме най-ценното на едно общество – качеството на човешкия ресурс.

Водещ: Защо не се радвате толкова, че спечелихте изборите? Сякаш ГЕРБ е в …

Владислав Горанов: Защото е отговорност, г-н Василев. Защото е отговорност за хората, които представляваш, вместо които взимаш решение. Защо да се радваме, че сме победили левицата? Левицата вероятно има идеи, които могат някога да спечелят повече подкрепа, отколкото сега. Те вероятно тържествуват, че от нула областни центрове са стигнали до четири. Аз не знам как се умножава по нула. Но това е игра на думи. Те наистина спечелиха доверие в някои големи областни центрове, макар и на някои места с малка преднина, на други по-убедително. Да управляваш е отговорност. И примерно аз като финансов министър, ако говорим пречупено през местните власти, вече трябва да общувам не с мои съпартийци в 130 общини, а в 140. Това е отговорност, която не, че не ми дава същата отговорност и по отношение на другите до 265, но да управляваш, може би има хора, които се радват и за тях е самоцел. За мен специално, а предполагам и за голяма част от колегите от ГЕРБ, е отговорност. И там, където не е възприемано по същия начин, там загубихме.

Водещ: Не искате ли да прехвърлите тази отговорност на общините, като ги натоварите, като им казвате да си вдигат данъците?

Владислав Горанов: Аз казвам на общините да си заемат тяхното място. Защото знаете ли колко примерно са приходите от местни данъци, имуществени, в българските общини?

Водещ: Малко.

Владислав Горанов: Данък върху недвижимо имущество в българските общини сумарно е 300 млн. лв. С 300 млн. лв. едва ли може много да се направи, като се има предвид, че общият консолидиран бюджет е 46 млрд. лв. Друг е въпросът дали сме бедни, или не сме бедни и къде сме бедни и къде не сме бедни. Моята хипотеза е, че докато не възприемем като ценност това, че всеки трябва солидарно да допринася към развитието на обществото, ние ще си останем бедни. И това е връзката с начина, по който започнах – орташката кобила и кучетата. Общественият ни договор е нарушен. Има желание да сме солидарни. 45 г. ни превърнаха във врагове на държавата, отчуждиха ни от нея.

Водещ: Искахме да сме солидарни, но нямахме желание, както казва друг един израз.

Владислав Горанов: Както казват тези, за които не успяхме нито при онзи далеч по-репресивен строй, нито сега с по-сoфистицирани методи да приобщим.

Водещ: Добре. Благодаря Ви!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация