Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю с Владислав Горанов, министър на финансите: Битката за София

Интервю с Владислав Горанов, министър на финансите: Битката за София
Снимка: Интервю с Владислав Горанов, министър на финансите: Битката за София

04.11.2019 г.

| bTV, „Тази сутрин“ | 04.11.2019 |

Водещ: Оспорвана битка в София, оспорвана беше битката и на много места, включително изненади в различните градове, особено в някои от областните. Всичко това ще коментираме заедно с финансовия министър Владислав Горанов, който е при нас. Какъв е анализът ви за резултатите ви в София, да започнем с тази дамска битка, с този дуел, който предизвика най-много интерес, и при гласуващите включително?

Владислав Горанов: Добрата новина е, че София не се подведе по манипулативните внушения на един политик, който излъчва във всички спектри възможни, на всички честоти от крайно ляво до крайно дясно с една-единствена цел – да промени София, а София се променя доста успешно в последните години и всъщност тази манипулация, която се опитвахте година и половина да направите, за да ерозирате всичко, сторено в София, в това число и внушенията за купен вот и всички възможни манипулации...

Водещ: Казахте не успяхте, опитахте вие?!

Владислав Горанов: Ако се припознавате…

Водещ: Вие го казвате, аз не се припознавам в нищо.

Владислав Горанов: Ами значи няма проблем. Година и половина...

Водещ: Ама вие казвате в тази форма, а можехте да кажете опитаха, но опитахте?

Владислав Горанов: Малко гузен негонен бяга става историята.

Водещ: Никакъв гузен негонен бяга няма, аз Ви слушам внимателно. Мисля, че това е моята работа...

Владислав Горанов: И аз много внимателно говоря. Година и половина...

Водещ: Да, и затова Ви питам кои са те, кои са ние, кои сме Вие, кои са те?

Владислав Горанов: Година и половина изключително много внушения се направиха, видите ли, колко лоши неща се случват в София. Дали сте ги правили Вие, дали ги е правела някоя друга медия, това...

Водещ: Не, не, искате да кажете, че един материал, който е журналистически, е критично настроен към нещо, което е направено, и показва някаква нередност, е нещо, което е внушение?

Владислав Горанов: Искам да кажа, че натрупването и акцентирането само върху определен аспект от случващото се може умело да бъде превърнато в манипулация.

Водещ: Да, но не смятате ли, че когато има натрупани грешки, ние и нещата, които са направени, също ги показваме, нали така, и доброто показваме, показваме обаче и когато има дефект в нещо, направено в столицата или в който и да е друг град. Смятате ли, че това е внушение или просто вършене на работа?

Владислав Горанов: Не съм сигурен, това ще го покаже времето и оценката, атестацията към гледаемостта на отделните медии. Това са нашите впечатления. Нали знаете, че всеки гледа телевизора по свой начин. Чашата може да бъде полупълна или полупразна. Факт е обаче, че в София успяха либералните анархисти, защото така вече ще наричам тези, които довчера се смятаха за десни, а могат да гласуват за Мая Манолова, която дори не е и лява, защото не е ясно точно какъв политически субект представлява, между другото вероятно скоро ще разберем...

Водещ: Скоро ще разберем какъв политически проект ще направи, така ли?

Владислав Горанов: Ами тя е една изключително амбициозна жена, болезнено амбициозна и аз предполагам, че тя ще продължи напред в опита си да се реализира. София щеше да ѝ е тясна и може би за нея е добре, че не успя, защото нейните амбиции и възможности са много по-големи от столичния град. Тя си мислеше оттук да превземе държавата. Пак казвам, добре е, че ще има допълнително време да се подготви за бъдещите си политически...

Водещ: Ще има ли такъв опит за превземане на държавата от страна на Мая Манолова? казвате, че тя е изключително амбициозна.

Владислав Горанов: Ами ако добавим нейната енергия в паралелно енергийната система, ние трябва да спрем АЕЦ "Козлодуй". И това не го казвам иронично или с нещо лошо, проблемът обаче е къде се насочва тази енергия. И дали си честен с избирателите. Защото голяма част от опита ѝ в политиката е свързан с изричането на неистини и манипулации. И не бива да се притесняваме да връщаме назад 2009, 2013 г. – всичките ѝ метаморфози и проявления.

Водещ: Добре, казвате, че тя е отворила ветрилото от крайноляво до крайнодясно, ако така можем да го наречем, или поне много широк спектър, но когато става въпрос за изборите в София, специално за тях говорим, не отчитате ли този резултат и като протестен вот, за това, че тя е натрупала този резултат в друг резултат, в резултат на свършеното в София и това, че някои от гражданите, или една голяма част от тях може да са недоволни от направеното?

Владислав Горанов: Вероятно има и такъв вот. Затова и пред Фандъкова и нейния екип следва един доста нелек мандат с шарени, казвам шарени районни кметове, имам предвид голяма част от районите бяха загубени в София на балотаж, с един шарен общински съвет. Начинът на правене на политика става все по-фино изкуство и все по-малко ще трябва да се разчита на лозунги и все повече на прецизност и на добре свършена работа.

Водещ: Ами ето, казвате добре свършена работа, означава ли това, че отчитате грешката, че не цялата работа, не всичката работа е била свършена добре, за да постигнете този резултат? Реално 50% от районните кметове са ваши и 50 на 50 е резултатът в битката на балотажа.

Владислав Горанов: Това, което казвам, е, че се свърши доста и се положиха доста усилия да се внуши, че всичко свършено... Давам пример, вчера имах възможността да мина през този нов подлез, който се направи на Житница и Цар Борис Трети. Какви ли неща не ми чуха ушите, гледайки различни ефири, вчера минах и видях едно прекрасно съоръжение.

Водещ: Мисля, че за подлеза не е имало проблем, а горе имаше едно табло...

Владислав Горанов: Имаше манипулации, видите ли, през подлеза не можело да минават автобуси на градския транспорт, защото бил нисък. Всякакви щуротии се използваха. Фактор в нелошото представяне на Мая Манолова, между другото този социален експеримент, аз понякога си казвам: що ли не го направихме в някои други големи градове, примерно в Рим направиха един подобен социален експеримент, не им потръгна особено, но има такъв елемент на желание за самоцелна промяна, който се проявява понякога, когато има натрупано политическо напрежение. Добрата новина тук е, че столичани запазиха самообладание и не се подведоха...

Водещ: Политическо и социално напрежение включително, кое наричате обаче социален експеримент?

Владислав Горанов: Социален експеримент е да сложиш един човек, който през живота си не е управлявал нищо, да управлява най-големия град в България. Един човек, който няма сериозни политически... не е проявил сериозна ценностна система в политиката, и да го сложиш да представлява най-големия град... как да кажа, с най-голямата икономика в България, си е социален експеримент.

Водещ: Наричате Мая Манолова социален експеримент, така да разбираме?

Владислав Горанов: И поддръжник на другите експерименти в политиката доскоро.

Водещ: Добре, а на другите места как се представя ГЕРБ, виждаме, че в Русе губите, в Благоевград също интересна рокада с човек, който до този момент не е бил в политиката.

Владислав Горанов: Нека да почнем от дефиниране на понятийния апарат, тъй като съм на път да се потисна от това, че сме загубили снощи изборите. Имаме... ако трябва малко във футболна стилистика да се изкажа, загубихме там, където не победихме. Загубихме в Русе, в Благоевград. Оценката за Русе и Благоевград може би е малко по-различна. В Благоевград очевидно с годините Камбитов е натрупал едно, независимо от всички материални неща, които показа на хората и които се направиха, градът е почти изцяло обновен, особено ако се мине през новия участък на магистралата и се погледне вляво...

Водещ: Факт е, нов площад, блоковете са санирани, обаче хората не го избраха.

Владислав Горанов: Очевидно не можеш да купиш хората само с материалните придобивки. Вероятно е натрупал напрежение в местния бизнес. Неслучайно виждаме една инициатива на независим кандидат, подкрепен от много други партии...

Водещ: Вие видяхте ли го, като правехте анализите, кой ще бъде кандидат за кмет на ГЕРБ това напрежение, натрупано при Камбитов, за да разрешите казуса?

Владислав Горанов: Имаше дебат както по отношение на Камбитов, така и по отношение на кандидата за кмет на Банско. Много внимателно анализирахме... Имайте предвид, че този анализ започна в последните няколко месеца. Знаете, че малко преди това бяха изборите за ЕП. А и структурата така настояваше. Преценихме, че по-малките движения са по-разумното нещо. Факт е обаче, че очевидно е натрупал напрежение с работата си Камбитов в последните години. Дано новият управник на града да се справи по-добре!

Водещ: Да, всички казваме обаче, че накрая са победители, или зависи как тълкуват резултатите, какво внушават чрез тълкуването на резултатите. Вие най-вероятно имате предвид кой къде печели и като общински съвети. Аз казвам, че губите Русе, например, защото нямате кмет там и кметът на БСП печели с голяма преднина.

Владислав Горанов: Всъщност Русе, ако трябва да сме откровени, е единствената чиста победа на левицата. По една или друга причина...

Водещ: С техен кандидат.

Владислав Горанов: С техен кандидат. Защото на повечето места те нямаха смелост да издигнат свой кандидат и всъщност, ако оцветите в червено Благоевград, ще е малко лицемерно. Да, подкрепен бил от левицата, ОК, но не е кандидатът на левицата.

Водещ: Казахте – губите там, където не печелите. Губите там, където не е искал да спечели г-н Цветанов ли?

Владислав Горанов: Не. Ролята на Цветанов се преекспонира. Той вършеше изключително ефективно работа, беше изключително енергичен като партиен функционер, но тази интрига не стои. Защо, примерно, Търново, където беше един от избирателните райони на Цветанов, бием на първи тур, а Благоевград, където беше друг избирателен район на Цветанов, падаме, и то доста болезнено на втори тур...

Водещ: Може би анализът предстои.

Владислав Горанов: Не, анализът е, че всъщност Панов в Търново е успял да убеди своите съграждани, независимо че и той е толкова мандати, колкото Камбитов, че заслужава да продължи и го направи още на първи тур. Очевидно при Камбитов е натрупано напрежение, което доведе до това, въпреки че партията му помогна, и всъщност партийният вот, който е свързан с общинската листа за съветници в първия тур, е с 5-6 процента имаше разлика тогава, във втория тур очевидно е издразнил по някакъв начин хората и благоевградчани го махнаха.

Водещ: Връщаме се една крачка назад към изборите, и на първи, и на втори тур много сигнали за купуване на гласове, но се връщаме и към думите на г-жа Манолова от късно снощи: „Безобразно и безнаказано купуване на гласове за ГЕРБ” – казва тя. И още няколко цитата за това, че „силово е имало склоняване гората да гласуват за ГЕРБ”.

Владислав Горанов: Ако има някакво купуване на гласове от ГЕРБ, то е правено от 2009 г., всъщност в София от 2006 г. с всички положителни неща, които са се случвали – нека ей така да завъртим разговора, защото аз мога да ви кажа, че и Мая Манолова е купувала гласове. Нито аз обаче, нито Мая Манолова можем да го докажем по някакъв начин, защото това са... обикновено когато губиш, най-удобната тактика е да обвиниш съдията. Как можеш да купиш гласовете в столичния град? Хайде да си го представим? Колко гласове трябва да купиш, за да спечелиш изборите в столичния град?

Водещ: Показаха се едни протоколи от ромските секции например, в седмицата между двата тура.

Владислав Горанов: С 50 или 10 гласа.

Водещ: С 300 на места и с повече.

Владислав Горанов: И колко са тези протоколи?

Водещ: Предполагам, че вие знаете с точност, кажете ни го колко са и колко гласа?

Владислав Горанов: Не знам, аз въобще не искам да участвам в този дебат с Мая Манолова. Мая Манолова примерно, можем сега да влезем в тези пререкания, е купила повече гласове.

Водещ: Как го доказвате?

Владислав Горанов: А как тя доказва?

Водещ: Затова ви питам, ако ГЕРБ твърдите, че е така.

Владислав Горанов: Всеки, който губи, и тук прави чест на тези загубили и от страна на левицата, и наши кандидат-кметове, които вечерта на изборния ден излязоха и казаха: Приемаме изборния резултат такъв, какъвто е. Странно ми беше вчера малко реакцията на г-н Карадайъ, но да кажем и той сигурно си има някакви свои основания.

Водещ: Между другото г-н Карадайъ също каза, че навсякъде се е включил държавният апарат и категорично навсякъде е присъствала държавата, което е в разрез със закона. Ето казва: „Цялата държавна машина е била впрегната незаконно в кампанията на управляващите”. Г-н Карадайъ, ДПС.

Владислав Горанов: Ако визира, примерно, че секциите са охранявани от полицията, това е факт. Не знам каква друга държавна машина визира. Според мен ДПС направи един нелош резултат, увеличиха влиянието си в доста населени места, така че реакцията...

Водещ: Разширяване на географията го нарече той, между другото снощи, на места обаче вие печелите категорично.

Владислав Горанов: ДПС трябва да говори за разширяване на геометрията. За разширяване на географията не е добре да говори, но така или иначе в случая имат един приличен резултат и реакцията му от снощи за мене беше малко странна.

Водещ: Геометрията в какъв смисъл?

Владислав Горанов: В смисъл да се представят по-добре.

Водещ: Добре, може би някаква математическа формула да включат?

Владислав Горанов: Той е завършил математика Карадайъ, така че може би ще разбере какво му казвам.

Водещ: Най-вероятно ще се разбирате индиректно чрез послания на математически език. На езика на математиката обаче, пък и не само какво означава Бюджет 2020?

Владислав Горанов: Само да се върнем с още малко математика, иначе наистина ще изглежда доста подтискащо за привържениците на ГЕРБ това сутрешно мое участие. ГЕРБ увеличава кметовете си от 130 на предните избори на 140 в тези. Първият тур сме първа политическа сила на повечето места в областните центрове с изключително на Пазарджик. И общо взето това, което коментираше Борисов преди години, че ще дойде време, когато партията ще работи за кметовете, за съжаление, се оказа истина. В случая на много места хората подкрепиха повече ГЕРБ, отколкото нашите кандидати и това е урок за всички тези, които се изкушиха през времето на своето управление да не са на нивото, на което се опитвахме да поддържаме партията.

Водещ: Така ли беше и в Пловдив? Там кандидатът на предишните избори, който тогава се е явил като независим, Здравко Димитров, сега печели много повече гласове, отколкото тогава.

Владислав Горанов: Факт.

Водещ: Бюджет 2020 предизборен ли беше?

Владислав Горанов: Бюджет 2020 преди изборите 2021 г. В този смисъл е предизборен. Иначе в него продължаваме всички политики, които бяхме заложили в 3-годишната бюджетна прогноза още от пролетта. От 2017 г., ако проследите последователно, сме сложили стратегия 2020 г. бюджетът да е балансиран. Увеличението на доходите за достигане на 1500 лв. средна заплата е нещо, което сме заявили още по време на изборите през март 2017 г. Удвояването на учителските заплати сме го заявили още тогава. Т.е. ако има някаква новина в бюджета за 2020 г., е това, че за първи път едно правителство, макар и коалиционно, се опитва да следва последователно в няколко години определена политика и стратегия – нещо, което надявам се, скоро ще започне да дава резултати. Защото примерно, и това е добра новина, учителската професия вече е доста атрактивна и доста мои колеги се оплакват, че напускат скъпи и добри служители, които отиват да стават преподаватели в средните училища. Изпуснем ли, доста време сме изгубили там, изпуснем ли и сега да не оправим системата на средното образование, оттам нататък не можем да говорим за никакво качество на работната сила. А на един образован човек не можеш да му купиш гласа нито с кебапче, нито с пари, нито с манипулации и обещания.

Водещ: Добре, освен да ви накарам да обещаете, че ще дойдете конкретно да говорим за бюджета в следващо ваше участие, тъй като все пак това беше посветено на изборните резултати.

Владислав Горанов: Бюджетът ще е тема, днес наистина по-скоро бях тук по повод на изборните резултати. Тепърва стартира дебатът в НС. На 7 ноември ще бъде гледано в комисия, ще имаме много поводи за дебати.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация