Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в подкаста на "Капитал" - "Първа точка"

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в подкаста на "Капитал" - "Първа точка"
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в подкаста на "Капитал" - "Първа точка"

18.07.2022 г.

Водещ: Здравейте, това е „Първа точка” – подкастът на „Капитал”, аз съм Полина Паунова. При мен е вицепремиерът в оставка Асен Василев.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Здравейте и добре дошъл. Сега, г-н Василев, предлагам да почваме направо. Говорим си в деня, който предхожда нови консултации за съставяне на кабинет. И няколко часа след като ГЕРБ отказаха да съставят правителство. Как ще продължи промяната от тук нататък?

Асен Василев: Аз мисля, че е доста ясно. Президентът ще трябва да връчи трети мандат, в зависимост от това на коя партия го връчи, може да има някакъв шанс наново да се търси мнозинство от 121 човека, може и да няма. Като при нас е много ясно – ако няма мнозинство от 121 депутата, които са готови да подкрепят съдебната реформа, КПКОНПИ, г-н Рашков за ръководител на институцията, и всичко, което написахме в програмата, ние нямаме тема за разговори и отиваме на избори. Ако се намерят 121 такива депутата, разбира се, тема на разговори ще има.

Водещ: За съдебната реформа са ви нужни повече от 121, обаче.

Асен Василев: За ключови елементи ни трябват 121. За закона за КПКОНПИ са 121...

Водещ: Антикорупционната?

Асен Василев: Да, за закона за съдебната власт, така че да има магистрат, който да разследва главния прокурор, също са 121. Така че ключови елементи от съдебната реформа могат да се случат. Други, като например избора на ВСС, там трябва конституционно мнозинство, но затова не е и част от програмата, така да се каже, с конкретните срокове.

Водещ: Добре, казахте, ако се върнем на това след малко, защото е важна тема, която поставяхте от самото начало, още от кабинета „Петков” в началото, но важен момент ми се струва, че някак си президентът очевидно ще избира между БСП и ДБ. Тоест между двама от останалите ви двама коалиционни партньори. Само че те говорят, и двете партии, в различни изяви на лидерите си и на депутати, говорят някак си за възстановяване на четворния формат, тоест за вкарване на ИТН в тези разговори. Как гледате на тази идея?

Асен Василев: Пак казвам, за нас беше важно, когато при нас беше мандатът, да съберем достатъчно подкрепа за много ясна законодателна програма, директно по седмици я бяхме дали, за много ясна управленска програма. И не успяхме да съберем 121 човека, които да подкрепят тази програма. Имахме разговори и с Христо Иванов, и с Корнелия Нинова, и с ген. Атанасов, и с Владислав Панев. И всъщност те казаха, че са много доволни от управленската програма, която беше сглобена, и ако отиде при някой от тях мандатът, най-вероятно това ще бъде управленската програма и за нея ще се търси парламентарна подкрепа. От там нататък всичко друго, както и в нашия случай, персонален състав и т.н., са много вторични въпроси. Дали има подкрепа да се свършат тези важни задачи за страната.

Водещ: Тоест, пак към конкретиката да се върнем, ако ИТН кажат: Ние ще гласуваме за тази програма и ще подкрепяме тези реформи...

Асен Василев: В тези срокове.

Водещ: ... в тези срокове, въпреки негативния опит, който вече имате с тях, има поле за разговор. Така ли да ви разбирам?

Асен Василев: При нас това би било трудно, но ние не сме мандатоносител, нека така да кажем. Честно казано, моето лично мнение е, че с ИТН като институция, ПП не биха влезли в разговор.

Водещ: Защо пък ги въздигнахме в институция?

Асен Василев: Говоря като партийно ядро, институционално вземане на решения и т.н. Защото истината е, че ние там видяхме много нелогични решения, които се случиха и имаме нулево доверие към това, че те биха направили необходимите стъпки към това да се борим с корупцията и България да си изпълни ангажиментите по еврото и всичко останало.

Водещ: Тоест не бихте преговаряли с тях, или бихте? Или бихте трудно? Не мога да се ориентирам от отговорите ви.

Асен Василев: Нека да го кажа по може би най-ясния начин. С партия ИТН партия ПП не би преговаряла. Защото това, което ние видяхме от партия ИТН, като партийна структура, че независимо какво техни депутати мислят или не мислят, се спуска инструкция и депутатите натискат копчетата. Ако депутатите могат сами да вземат решения, ако депутатите решат, че програмата, която е предложена, и че законодателната програма, която е предложена, те са готови да я подкрепят, ако те са готови да подкрепят решенията за КПКОНПИ, казахме, за г-н Рашков, за разследването на главния прокурор...

Водещ: За всичко това, което подготвихте за проект на вашия кабинет.

Асен Василев: Точно така. Тогава, това, разбира се, е добре за България, и ние бихме подкрепили това. На никой не му се ходи на избори, това е истината.

Водещ: И на вас не ви се ходи на избори.

Асен Василев: Да, защото в страната ни очаква много тежка зима. И страната има нужда от работещ парламент, най-малкото да се изпълни законодателната програма, която и така е напрегната, приемайки, че има работещ парламент. Освен това, ако отидем на избори, примерно в началото на октомври, кабинет ще се сформира най-рано в края на октомври.

Водещ: Ако изобщо се.

Асен Василев: Така. Което означава, че ще имаме по-малко от един месец да подготвим бюджет за догодина. Пак ще трябва да се готви бюджет в някакви безумно кратки срокове, да се залагат политики. В смисъл, не е добре за страната да се ходи на избори, ние това го осъзнаваме. Но много по-зле за страната е да се преструваме, че имаме правителство и парламентарна подкрепа за реформи, а такова да няма.

Водещ: Затова, пак ще поциклим малко на този въпрос, вие казвате, че вие няма да преговаряте с тях. Ако ДБ или БСП преговарят с ИТН и ви кажат: Г-н Василев, г-н Петков, осигурихме необходимата подкрепа за кабинет, в сроковете и в законопроектите, които бяха разписани за кабинета „Василев”, вие с каква позиция ще бъдете – „по-добре да опитаме”, или „не, с ИТН не бихме опитвали пак”?

Асен Василев: Всъщност трето – хайде да го направим. Хайде до парламентарната ваканция да минем КПКОНПИ, да изберем г-н Рашков за шеф на комисията, има достатъчно време, дайте това мнозинство да го тестваме, да видим, че наистина работи.

Водещ: Тоест не сте съвсем затворени и ще вървите на вариант – тест, дали...

Асен Василев: Ако се случват неща, които са добри за България, няма как да сме затворени.

Водещ: И Корнелия Нинова, и Христо Иванов в последователни дни казаха, че... сега, сигурно няма да ги цитирам напълно правилно, но логиката беше, че ако третият мандат отиде в една от тези две партии, моралното право, или правото на първия, мисля, че г-жа Нинова го нарече, е да излъчи премиера и да си избере екип. Вие бихте ли бил премиер в такъв кабинет?

Асен Василев: Нека не слагаме каруцата пред коня. Да видим къде ще отиде мандатът, право на мандатоносителя е да избере премиер. От там нататък...

Водещ: Това е прехвърляне на топката. Те казват – ПП е първата политическа сила в 47-ото НС, те досега управляваха, затова е редно ние като техни коалиционни партньори ще настояваме те да излъчат премиер. Искате ли да бъдете премиер?

Асен Василев: Аз лично?

Водещ: Да.

Асен Василев: Въобще не държа да бъдат премиер.

Водещ: А бихте ли се съгласил да бъдете лицето на такова управление, за да гарантирате случването на всички тези неща, разписани по седмици в срок от шест месеца?

Асен Василев: Ако има парламентарно мнозинство, бих се наел с тази задача. Ако няма парламентарно мнозинство, смятам, че е много по-добре за държавата да отидем на избори, за да се формира парламентарно мнозинство за тази задача.

Водещ: Смятате ли, че избори биха формирали обаче парламентарно мнозинство? Три последователни социологически проучвания, на три различни агенции, сочат един доста фрагментиран следващ парламент. Горе-долу като този, с някои малки девиации.

Асен Василев: На нас не ни трябва голяма девиация. Четири човека ни трябват.

Водещ: Пак ли ще ги люспите...

Асен Василев: Не, общо между трите партии, ако се замислим, спрямо това, което се събра като подкрепа за първия опит за съставяне на правителство и за подкрепа на тази програма.

Водещ: Не, трите партии имат по-малко. Четирите партии имаха...

Асен Василев: Да, да, но аз мисля, че това, което се случи с депутатите на ИТН, го виждаме, че се е случило и в социологията. В смисъл, там има преливане и на хора, не само на депутати – нека така да кажа. Така че реално в момента, ако погледнем, дали може да се съберат 121 гласа, които да подкрепят антикорупционна програма, аз лично смятам, че може.

Водещ: Не може, аз ги смятах. Вие сте по-добър в математиката от мен, сигурна съм, че и вие сте ги сметнал. Според социологическите данни трите партии нямат 121 гласа.

Асен Василев: Точно това казах, четири депутата. Въпросът е в една кампания дали може тези четири депутата да ги... Да убеди българския народ да гласува така, че тези четири депутати да ги има.

Водещ: И ако не убеди българския народ тази кампания, влизаме отново в спирала от избори, връщаме се в 21-ва година, когато произвеждаме избори след избори, докато партиите не мирясат.

Асен Василев: То не е за мирясване. Да видим какви са алтернативите. Едната алтернатива е това, което, нека да кажем, може би и отвънка подшушват, да се правят някакви евроатлантически неща с ГЕРБ.

Водещ: Спирам ви. Кой го подшушва това?

Асен Василев: Видяхме вчера, че имаше даже изявление на Държавния департамент на САЩ.

Водещ: На вас подшушват ли ви го това нещо?

Асен Василев: И да ни го подшушват, няма смисъл. Ние инструкции от посолства не приемаме, независимо какви са.

Водещ: А подшушвали ли са ви го до момента?

Асен Василев: Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем, коалиционните партньори, че може би е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали.

Водещ: От кои коалиционни партньори?

Асен Василев: Мисля, че е ясно.

Водещ: Не, не, не е ясно. Чакайте сега, казвате нещо, дайте да го уточним. Кой коалиционен партньор ви каза, че трябва да вървите в посока коалиция с ГЕРБ?

Асен Василев: От два от коалиционните партньори.

Водещ: Вие имате два. Тоест и от БСП, и от ДБ ви казаха това.

Асен Василев: Не, не са го казали. Казаха, че с тях са водени разговори в такава посока. Дали няма да е добре да се прави някаква...

Водещ: Тоест отвън подшушват на БСП и ДБ подобно нещо, но на ПП – не.

Асен Василев: Ние ясно сме заявили нашата позиция там, нека така да кажа. Но това за нас означава да върнем цялата политика на шкафчета, кюлчета и всичко, срещу което ние влязохме в политиката да се борим. Така че това е невъзможна коалиция. Каква е алтернативата на тази коалиция? Алтернативата на тази коалиция е това, което беше сформирано – ГЕРБ, ДБ, ПП и ИТН. Което беше сформирано, това са идеологически много различни партии. Единственото общо беше борбата срещу модела ГЕРБ, и за това да станем нормална правова държава. Видя се, че ИТН като партия дълго време саботираха тези усилия, накрая излязоха и от кабинета по тази тема. Втори път да се опитаме да направим същото нещо, при условие, че ИТН са показали, че те не искат да се случва тази промяна, за мен би било проява на някаква висша форма на идиотизъм. Има хора вътре в тази партия, част от които се отделиха, които казаха, като видяха какво се случва, казаха – не, ние искаме тази промяна да се случи...

Водещ: Няма да играем с тях, ясно.

Асен Василев: Да. Но другите хора не се еманципираха. И съответно това означава, че те са съгласни с политиката, която тази партия е провеждала и продължава да провежда. Която, много ясно стана, че тази политика няма за цел да се направи истинска съдебна реформа и няма за цел да се разгради начинът на управление на държавата, който смачка фирмите и който направи България да е с най-голямо неравенство между бедни и богати.

Водещ: Какво казвате?

Асен Василев: Това, което казвам, е, че... вчера или онзи ден слушах Ива Митева по телевизията. Тя каза: Ние сме „За” КПКОНПИ закона, но искаме четири месеца да го обсъждаме. Това е типичното мотане, на което ние станахме свидетели последните шест месеца. Или КПКОНПИ законът се приема преди парламентарната ваканция, или тези хора не искат да има съдебна реформа, а просто искат да влачат и да размазват времето.

Водещ: А от кога кръстихме КПКОНПИ съдебна реформа? Аз това се опитвам да разбера.

Асен Василев: То е част. То не е съдебната реформа, но е част от нея.

Водещ: Защото съдебната реформа, във времето, в което преговаряхте за правителство, тъй като аз отразявах тези преговори, много добре помня как беше дефинирана. Тя беше дефинирана с няколко приоритетни задачи – премахването на Иван Гешев, тоест премахването на главния прокурор, след това орязване на функциите на главния прокурор, за да не бъде с толкова широки правомощия, с които да може да влияе върху политическата система, като включително нито една от вашите четири партии по това време не изключи от разговорите тогава ГЕРБ, ДПС, защото всички твърдяхте, че без опозицията подобно нещо не може да се случи. Това показва и математиката.

Асен Василев: То трябва конституционно мнозинство, точно така.

Водещ: Как ги включихте за това време? Разговаряхте ли с тях, опитахте ли да видите дали пък тази съдебна реформа няма начин да се случи?

Асен Василев: Вие как виждате ГЕРБ да гласуват за това да няма главен прокурор?

Водещ: Ама то аз това нещо го виждах и преди вие да разкажете красивата съдебна реформа, която влезе в някакви ангажименти...

Асен Василев: Но освен тези неща, за които сега казахте, имаше няколко конкретни неща, които могат да станат и без опозицията. Едното беше КПКОНПИ, затова го повтарям. Второто нещо беше да се промени Законът за съдебната власт, за да има магистрат, не прокурор, а съдия, който да разследва главния прокурор. Също не се е случило. И за това не трябва опозицията да е вътре, трябват 121 гласа. Можеше да се излъчи ново ръководство на КПКОНПИ, не е излъчено. Можеше да се променят редица регулатори, също не са се променили.

Водещ: За това ще се върнем. Само, видяхте вчера какво се случи през Брюксел, когато говорим за прокуратурата.

Асен Василев: Да.

Водещ: Евродепутат изчете едно писмо, което е преразказ на преразказ на експертиза. В преразказа на преразказа на експертизата ни разказва как снимките, дето сме видели, с кюлчета и пачки, които толкова ползвате като примери, може да са истински, може и да не са, а пък евродепутатът разбрал от преразказа, че не са. Как си представяте, че с подобна прокуратура и с една КПКОНПИ ще се случи нещо?

Асен Василев: Няколко неща могат да се случат. Първо, подобната прокуратура да бъде разследвана от съдия – за бездействие, дали е умишлено, дали не е умишлено, защо определени дела не се случват. И съответно срещу подобната прокуратура да бъде заведено наказателно производство, ако там има умисъл. Това е първото. Това е в Закона за съдебната власт, не ни трябва опозицията. Второто нещо е КПКОНПИ с разследващи функции, както е по закон, има право да прегледа имотните състояния и директно да влезе в съд, без тази прокуратура. И да започне да гони за несъответствие в имотните състояния.

Водещ: Как така директно да влезе в съд?

Асен Василев: КПКОНПИ има право директно да влиза в съда, без да минава през прокуратурата. Имат право да завеждат дела в съда, без да трябва да има прокуратура към тях. Тези две неща не са идеални, но това е едно начало, за което не трябва конституционно мнозинство. Затова и те са записани като първите няколко стъпки във въпросната програма. Ако има... Аз затова казах, англичаните имат една хубава поговорка – „the proof is in the pudding”. Тоест, дайте да го видим направено това нещо, а не само да си го говорим. Ако от ИТН твърдят, че те подкрепят истинска съдебна реформа и борба с корупцията, нека да гласуват за тези неща.

Водещ: Каква е разликата между ИТН и ГЕРБ?

Асен Василев: ГЕРБ са управлявали 12 години. И са градили структура в абсолютно всички държавни администрации и т.н., имат кметове в по-голямата част от общините. Там е изградена една много сериозна структура, която до голяма степен работи, за да пази лидера си в момента.

Водещ: ИТН нямат такава структура.

Асен Василев: Те не са били в управлението.

Водещ: Мисълта ми е, че някаква по-дълбока философска разлика между двете партии, извън тези технологичните, че има как да си пазят лидера, не намирате, така ли?

Асен Василев: Аз, честно казано, не мисля, че е моето място и моята позиция да коментирам другите партии.

Водещ: Е, вие сте и партиен лидер, освен това.

Асен Василев: Да. И мога да кажа ние как виждаме, ПП, като партия. И основното нещо, на което ние заложихме, беше точно това – България да стане една нормална държава, с нормално функционираща съдебна власт, без да има рекет на фирмите. Между другото, това, което се вижда, за последната една година, когато се махна рекетът над фирмите и те заработиха спокойно, виждате в момента сме на първо място по ръст на индустриалното производство в целия ЕС. Най-накрая сме на първо място по нещо добро в ЕС. Това са данните на Евростат.

Водещ: Да ви върна към ГЕРБ. Ако приемате подкрепа от ИТН, какво е различното да приемете подкрепа от ГЕРБ?

Асен Василев: Ама ние не приемаме подкрепа от ИТН. Видяхте го.

Водещ: Не, в хипотезата за доказателство. Ако изведнъж Бойко Борисов изживее един катарзис и каже...

Асен Василев: И каже, че гласува за това да има съдия, който да разследва главния прокурор, че ще избере Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и ще гласува за това КПКОНПИ да имат разследващи функции. С удоволствие бихме приели тази подкрепа парламентарно. Просто искам да видя как ще се случи.

Водещ: Добре, сега няколко неща, понеже казахте, че може да отговаряте за ПП. Сега, за да съм конкретна, и двата ви оцелели коалиционни партньора – БСП и ДБ – казват, че са имали проблеми в комуникацията с вас. Тоест между партиите в управлението е имало проблем с комуникацията в кабинета „Петков”.

Асен Василев: Аз не мисля, че с БСП или с ДБ сме имали проблеми в комуникацията. Даже днес като се видяхме, си говорихме, че между трите партии комуникацията винаги е текла много добре.

Водещ: А защо го твърдят публично тогава?

Асен Василев: Не, те казват, че е имало проблеми с комуникацията в коалицията, което е спрямо четвъртия партньор. И там е много нормално да има проблеми, защото хората, които вземат решенията, не бяха хората, които идваха на коалиционните съвети.

Водещ: Не, не, те казваха, че трябва да се подобри комуникацията в коалицията, ако се създаде ново правителство.

Асен Василев: Да се вземат по по-структурен начин решенията. Това, между другото, го изговорихме много детайлно и с двете партии, докато вървеше нашият мандат. В момента, когато неща стигнат за решаване на коалиционен съвет, те не са предварително обсъдени, подготвени и т.н. И всъщност това, за което взехме решение, е да има – една сравнително бюрократична дума, но секретариат. Това са няколко човека, които всъщност да подготвят нещата, така че като стигнат до коалиционен съвет, да са изговорени по-широко в партиите. Това наистина е нещо, което би помогнало, за да не трябва лидерите на момента да вземат решения по въпроси, без да са предварително консултирани при тях. Но това не е нещо драматично.

Водещ: Защото ми направи впечатление, че ПП беше партията, или формацията, защото още не сте регистрирани, за да сме коректни, която настояваше да има съвет, през който да минава законодателството, за да няма такива солови акции. А законът за КПКОНПИ си го внесохте вие, по-малко от 24 часа след като обявихте, че ще го внесете. Тоест не изглеждаше координиран.

Асен Василев: Само да кажа, че този закон шест месеца седя в този съвет. И беше блокиран от една партия.

Водещ: От ИТН. А защо тогава не потърсихте другите коалиционни партньори?

Асен Василев: Потърсихме ги, те бяха съгласни. Текстовете не са солови, те са синхронизирани с всички партии...

Водещ: Но не го подписаха просто.

Асен Василев: Да, в крайна сметка ние го внесохме, защото...

Водещ: Тоест не сте ги изненадали. Твърдите, че те са знаели.

Асен Василев: Не, те знаят. Да, и за текстовете знаят. Има подкрепа за законопроекта, там няма никакъв проблем.

Водещ: Добре. Откакто стана този разрив с... Тоест откакто падна правителството „Петков”, от ИТН опитваха ли се да общуват с вас?

Асен Василев: Не и официално. В смисъл, аз лично не съм получавал нито обаждания, нито опити за комуникация към мен.

Водещ: Тоест, ако е имало някаква комуникация, тя минава през другите коалиционни... Опитвам се да разбера на каква...

Асен Василев: Не, в НС очевидно хората и групите си говорят. Там тече някаква комуникация.

Водещ: Как ви се получи контролът на четири очи? Помните ли, че обявихте с Кирил Петков, че през вас ще минава контрол на четири очи? Тоест вие двамата ще решавате...

Асен Василев: Мисля, че се получи добре. Като цяло имаше няколко грешки, които успяхме да избегнем по този начин. И другото е, че имаше добра стиковка като цяло в правителството, винаги е имало много добра стиковка.

Водещ: На кое?

Асен Василев: На различните министри, на министерствата, на решенията и т.н. Знаете, че всички актове на МС първо трябва да дойдат във финансите за финансова обосновка, дали има средства за тях и т.н., преди да влязат в МС. Което помага, ако има неща, още на по-ранна фаза, преди да стигнат до МС, да бъдат отразени, изчистени и т.н.

Водещ: И колко добра стиковка да е имало, при положение, че – хайде, да кажем, че Гроздан Караджов има своите основания да твърди, тоест има интерес да твърди кой знае какви неща, но пък Корнелия Нинова също твърди, че с нея не са синхронизирани. Ето, за изгонването на 70-те дипломати каза, че това е солова акция на Кирил Петков, че не е било обсъждано.

Асен Василев: Това беше обсъждано на оперативно заседание няколко пъти. И мисля, че доста хора го заявиха от МС, не само...

Водещ: Заяви го спортният министър в деня, в който г-жа Нинова каза, че не е обсъждано. Тоест той някак си я опроверга. Но сега какво, г-жа Нинова лъже ли?

Асен Василев: Не, тя е права, че това не е формално решение на МС. Но то такъв акт и не минава през решение на МС. Беше обсъдено на оперативно заседание – какво МВнР е установило и евентуално какви мерки смята да предприеме. Не беше казано точно кога ще бъдат предприети тези мерки.

Водещ: Г-н Василев, ще има ли газ в България?

Асен Василев: Да.

Водещ: Кога?

Асен Василев: То има и в момента, пълни се „Чирен”. За момента на „Булгаргаз” разчетите са, че може да бъде пълен, както е европейското изискване, на 80% към началото на отоплителния сезон, може би и повече. Нямаме драма в момента с газа.

Водещ: Тоест имаме за колко време осигурени доставки напред?

Асен Василев: Първо, азерските доставки, очевидно те са дългосрочни, 25-годишният договор. Други доставки, честно да ви кажа, не мога да ви дам детайлно докъде са. „Булгаргаз” си работят ежедневно, така да се каже, по осигуряване на доставките. Знам, че Министерството на енергетиката работи по три или четири варианта за дългосрочен договор, но за момента все още такъв не е сключен.

Водещ: Вариантите за дългосрочен договор бяха обявени още с първия танкер, който пристигна в България. Но това беше преди доста време. А няма никакво съобщение за сключен дългосрочен договор.

Асен Василев: Когато сключите договор за 5, 10, 15 години, това не става за една седмица.

Водещ: Разбирам, обаче, ако няма правителство...

Асен Василев: Служебен кабинет може също да го сключи този договор.

Водещ: Тоест нещата ще бъдат така подготвени, в момента така се работи... опитвам се да изясня технологично...

Асен Василев: Да, в момента върви, доколкото знам, преговорен процес с няколко различни доставчика.

Водещ: Кои са те?

Асен Василев: Това е въпрос, който трябва да зададете към „Булгаргаз”. Те най-вероятно ще ви кажат, че е търговска тайна. С няколко доставчика върви преговорен процес, като там има два елемента – едното е количествата газ, другото е трасетата, по които газът може да стигне до България. И честно казано, не го следя отблизо този процес.

Водещ: Да изясним – с „Газпром” преговаря ли се?

Асен Василев: С „Газпром” ние имаме текущ договор до края на годината, който „Газпром” не изпълнява.

Водещ: Не изпълнява, защото българската държава плаща всеки месец...

Асен Василев: И ни връщат плащането. Така че малко е безсмислено...

Водещ: Преговаря ли се за нов договор...

Асен Василев: При условие че не се изпълнява текущият, какъв е смисълът да се преговаря за нов?

Водещ: Тоест не се.

Асен Василев: Не.

Водещ: Ако дойде служебно правителство, тоест то не идва, а ако бъде назначено от президента, какви са стъпките за това държавата да се върне към „Газпром”, например? И имате ли опасения, че служебно правителство на Румен Радев може да направи именно тези стъпки?

Асен Василев: Всичко е възможно в този свят. Истината е, че „Газпром” към момента спря газоподаването за почти цяла Европа. Или драстично ограничи, или спря газоподаването. Така че това да плащаш в рубли, да не плащаш в рубли – всичко това, което се въртеше в медиите, се оказа, че няма нищо общо с реално „Газпром” какво прави. „Газпром” не се държи като търговски партньор, който иска да си реализира стоката на пазара, а се държи като компания, която изпълнява политически решения на Кремъл. Тук говорим, спряха газа на Италия, на Германия, на Франция – в смисъл, както и да го погледнем, те си отрязаха целия европейски пазар по този начин. Това няма нищо общо с търговската политика. Това е геополитика, опит за налагане на някакъв вид политическо влияние, използвайки газа. Аз лично не смятам, че България има нужда от доставчик, който няма да се държи като търговски партньор, а ще се опитва да ни извива ръцете и да налага някаква политическа доктрина, използвайки спирането или пускането на газовите доставки. Имаме достатъчно трасета, по които можем да получим газ, има достатъчно доставчици, които могат да ни доставят газ.

Водещ: Ако зацикли преговорният процес, дойде служебно правителство – както се разбрахме, то не идва, а го назначават – какво може да се случи? Има ли сценарий, при който България остава без газ?

Асен Василев: Не. Има сценарий, при който България остава с по-малко количества газ. Без газ – не. Като това като цяло се отнася и за Европа, не само за България. ЕК работи по такива сценарии, също така. Както знаете, там имаме и обща преговорна рамка, така че те преговарят и за общи доставки за България, Румъния и Гърция.

Водещ: Това отдавна беше обявено, пак не се размърда много този случай.

Асен Василев: То си върви процесът. Там също очакваме резултат. Но така или иначе има сценарий, при който – да, цяла Европа, не само България, остава с по-малко газ. Това, което ние работим, е съвсем отделна писта от това, което се случва в Европа, затова се водят и отделни разговори, ние да си подсигурим цялото количество газ, което ни трябва.

Водещ: В началото на разговора казахте, че и вие не копнеете някак си за избори, защото пред държавата се сгъстяват едни облаци. Какви са кризите, които предстоят, в средносрочен план, бъдещата половин – една година.

Асен Василев: Аз нямам кристална топка, но мога да ви кажа кои са кризите, за които ние се подготвяме, така да се каже. Едната е кризата със зърното, по която сега има някакво раздвижване, евентуално украински кораби ще почнат да изнасят от Украйна зърно. Това може би ще облекчи донякъде нещата, но така или иначе там голяма част от реколтата няма да се случи, както е нормално. Русия продължава да не изнася, Индия продължава да не изнася. Така че криза със зърното ще има, въпросът е колко голяма. Това може да създаде сериозен проблем в Европа като цяло, и в България като частност. Не да нямаме зърно, но зърното се продава на база на котировките на чикагската борса.

Водещ: Вие това няколко пъти сте го обяснявал.

Асен Василев: Да. И съответно това ще вдигне цената. Което създава проблем с инфлация на хранителни продукти, и то не само директно, а фуражът за всички животни – всичко става по-скъпо, съответно храните се вдигат допълнително. Другото, което може да създаде, ако се остави текущият механизъм, при който всичко се движи на борсов принцип, зърното ще отиде при най-богатите държави, основно Китай, и ще остави Северна Африка без достатъчно зърно и тогава можем да очакваме и наплив от бежанци.

Водещ: Извън продоволствения проблем...

Асен Василев: Имаме проблем с газа, който се очертава, тъй като намалените или спрени напълно доставки на „Газпром” не позволяват да се пълнят в момента, много държави не могат да си пълнят газохранилищата. Съответно, ако това остане и през зимата, има голяма вероятност Европа да не може да посрещне цялата консумация на газ. Варианти има най-разнообразни, предполагам, че и от комисията ще излязат, част от мощностите, които използват газ, да минат на друг тип гориво, основно мазут.

Водещ: За „Топлофикация” говорим.

Асен Василев: Примерно за София, което означава, че една трета от консумацията на газ изчезва. Но тук не говоря за България конкретно, а за цяла Европа.

Водещ: Продоволствена, енергийна, здравна също, може би, заради това, че се предвижда със застудяването нова вълна на Ковид.

Асен Василев: Текущият щам на Ковид е заразен, но не е толкова опасен. Ние виждаме, в момента имаме 40 заети интензивни легла.

Водещ: Не, аз говоря занапред. Войната в Украйна. Тоест, до тук колко ги изброихме, четири. Още има ли – такива, за които вие се подготвяте, както казахте?

Асен Василев: Има още едно нещо, което е свързано с наплив на бежанци и по двете линии – и от Украйна, и от юг. Защото, ако изведнъж в България дойдат 200 000 човека...

Водещ: Трябва да се реагира.

Асен Василев: ... трябва да може да се реагира.

Водещ: Добре, не се ли притеснявате, че ще ви обвинят, ако отидем сега на избори, че оставяте държавата без управление, най-вече без работещ парламент, който да взима адекватни решения и да представлява хората?

Асен Василев: Повечето от тези решения не изискват парламент. Има буфери заложени в бюджета, актуализацията също подпомогна да се рамкират част от тези проблеми, да се ограничат, да се подпомогнат и гражданите. Тя изисква изпълнителна власт. Там, където се изисква парламента, са законите по ПВУ, които трябва да се приемат до края на годината, промените в съдебната власт, част от която са законите по ПВУ...

Водещ: Да обясним какви са тези закони по ПВУ. Това са онези 22 закона, които гарантират Плана за възстановяване.

Асен Василев: Точно така. И не на последно място – подготовката на адекватен бюджет за догодина, защото догодина ще бъдем в много сложна обстановка.

Водещ: Тоест, ако тези 22 закона не бъдат приети, България има опасност да загуби...

Асен Василев: Да не получи плащане от около 1,5 млрд. лева догодина.

Водещ: Така. И пак се връщаме – не се ли смущавате, че могат да кажат – и то не да го каже Бойко Борисов, а да го кажат избирателите – тези хора не правят всичко възможно, за да управляват тази държава?

Асен Василев: Знаете ли, избирателите имат един много ясен избор. И ние го предоставяме, като продължаваме промяната. Изборът е много прост. Ние можехме да имаме най-стабилното управление като се прегърнем с ГЕРБ, имаме директно над 121 гласа, да кажем, че няма да търсим сметка за откраднатото, ще оставим схемите на ГЕРБ да си вървят, няма да разбутваме границата, няма да разбутваме строителните фирми, всичко щеше да се строи не с лъжици, а с камиони асфалт. И ще си приемем ПВУ-то, ще го напишем така, че да няма съдебна реформа в него, доколкото това е възможно, и ще подсигурим една стабилност като в последните 12 години. И ще си откараме четири години по този начин. Това няма как да го предоставим на избирателите.

Водещ: А не се ли опасявате, че в един момент, рано или късно, ще ви се наложи да правите това с ГЕРБ?

Асен Василев: В момента, в който ни се наложи да правим това с ГЕРБ, няма да има смисъл да бъдем в политиката.

Водещ: Нямам предвид да забравите за възгледите си. Имам предвид, че чисто математически в един момента, вие като две големи партии ще ви се налага поне да разговаряте.

Асен Василев: Ние можем да разговаряме, това не пречи. Но разговорът не може да бъде за това – дайте да забравим корупцията, кражбите, чекмеджетата и да гледаме само напред. Не може някой да е ограбвал систематично българския народ, не може, влизайки в най-социалния съюз на земята – ЕС, при нас разликата между бедни и богати да се е увеличила от 30 на 40% - (...) коефициент говоря, от 0,3-0,4. Драматично се е увеличила за тези 12 години. Бяхме си оставили пенсионерите под линията на бедност. Не може всичко това да му теглим хикса, да кажем – каквото било, било, дайте сега напред. Не става. Трябва да заработят системите, трябва да се почисти обществото от тези порочни практики, защото иначе ще си останем най-бедната държава в ЕС, а не държавата с най-висок ръст на индустриалното производство.

Водещ: Тоест какво казвате, по по-достъпен начин – вие няма да си сътрудничите или да управлявате с ГЕРБ, докато какво, докато Бойко Борисов е начело...

Асен Василев: Докато съдебната система не си свърши работата и не зачисти тази партия.

Водещ: Тоест докато ГЕРБ не съдействат за съдебна реформа, която да прочисти така държавния апарат...

Асен Василев: Или докато с тези 121 гласа и страничните механизми не добутаме нещата донякъде. Европейската прокуратура и тя ще ги добута доста бързичко, започна вече да работи. Така че това не е невъзможно. То започна да се случва. Една от причините да има толкова остри атаки срещу правителството е, че тези неща започнаха да се случват.  И се видя, че ние такъв тип сделка няма да направим, дали официално, дали неофициално. Всъщност тези неща, много процеси се задвижиха. Страшно много процеси се задвижиха и те са от типа, които трудно могат да бъдат спрени.

Водещ: Тоест вие смятате, че след следващи избори, независимо кога са те, било то на 2 октомври, дали било по-нататък, тези процеси така ще вървят, че партиите от статуквото, както ги наричаме, ще са започнали да бъдат притискани да се реформират, така ли?

Асен Василев: Да, от една страна. И от друга страна, мисля, че и изборът пред българските граждани става много по-ясен. Много маски паднаха в тези шест месеца, много ясно се видя кой къде стои, кой къде се позиционира по различни въпроси. И аз силно вярвам, че и гражданите все повече ще правят избора за това, че искат да живеят в една нормална държава, която не пълни с осем големи фирми милиардни поръчки, а която си инвестира нормално в инфраструктурата абсолютно навсякъде, която има нормална социална програма, която се грижи за гражданите си. И вместо да отглежда осем бебета по името на Гроздан Караджов – за осемте големи строителни фирми, отглежда 7 милиона граждани. И им дава най-малкото шанс да работят нормално и спокойно. Защото това е ролята на държавата.

Водещ: Понеже започнахте с това, че гражданите вече имат ясна алтернатива, а и са паднали маските, как стои въпросът за евентуална коалиция с ДБ преди избори, ако се стигне до избори?

Асен Василев: Това вече е въпрос на социология и много премерена, почти научна сметка за това дали двете партии поотделно биха взели повече гласове, или двете партии заедно биха взели повече гласове.

Водещ: Започнали ли сте да я правите тази сметка?

Асен Василев: В момента ние сме си поръчали социология, така че очакваме да излезе. Предполагам, че ДБ по същия начин. Но това е, как да кажа, въпрос на изборна тактика, то не е някакъв дълбок философски въпрос.

Водещ: Защото знаем, че демократичната общност има история с общо явяване, необщо явяване, тоест поотделно.

Асен Василев: Вие си спомняте миналия път, като тръгнахме да се явяваме на избори, пак седеше този въпрос. Тогава ние имахме разговори с ДБ, социологията ясно показваше, че ако се явим         поотделно, ще вземем повече. Което се и случи. Ако сега социологията покаже нещо различно, може да се случи нещо различно. Честно казано за това се изисква едно дълбочинно изследване, поне 2000-2500 анкети, с много конкретни въпроси, на база на това може да се вземе конкретното решение, което да е съвсем прагматично.

Водещ: Но е рано да се говори на този етап, така ли?

Асен Василев: Е още нямаме данните.

Водещ: А кога ще ги имате?

Асен Василев: Предполагам след две седмици някъде. Сега излизаме на терен, докато се случи, две седмици, до три максимум.

Водещ: Тоест това ще бъде и времето, в което евентуално ще се преговаря за правителство с третия мандат.

Асен Василев: Едното е преди другото, както е ясно.

Водещ: Да, да. Мисълта ми е, че ако пък тези данни случайно покажат, че не събирате онези митични 150 гласа общо в парламента, с БСП и ДБ...

Асен Василев: 121 мисля, че ще са достатъчни. Но може би 122, да има един, ако е болен.

Водещ: Аха, един болен. Добре, малко по-широк въпрос, г-н Василев. Какви са ви дългосрочните виждания за данъчната система? Вървим ли към прогресивно облагане?

Асен Василев: Не. Няма нужда. То се видя, че няма нужда. Видя се, че при текущата данъчна система, която, разбира се, примерно сега за максималния осигурителен доход, като се вдига средната заплата, се вдига и максималният осигурителен доход, това не е промяна на данъчна ставка. Видя се, че текущата данъчна система...

Водещ: Доста бяхте критикуван тогава от IT сектора.

Асен Василев: Бях, да, че нямало прогнозируемост напред. Сега работим по формула, така че от догодина вече да се смята по формула, да не е решение на правителството или на парламента. Същото нещо се отнася и за минималната работна заплата, за да има прогнозируемост за бизнеса. Но се видя, че данъчната система генерира достатъчно приход, за да може да си посрещнем социалните плащания, плюс да можем да си направим капиталовите инвестиции, които са необходими за държавата. Още повече, че ние имаме един огромен поток от евросредства, който се насочва към България, който е около три пъти по-голям от това, което имахме предишните години.

Водещ: Ако не се приемат тези 22 закона, този поток само ще се насочи и ще заобиколи.

Асен Василев: Това е въпрос на това да си свършим работата, ние в България. Но няма нужда от някакви драматични промени в данъчната система. Даже бих казал, че няма нужда от никакви промени в данъчната система. Това, което направихме сега с актуализацията, е смислено – увеличихме данъчния кредит за деца и го направихме да се изплаща на всеки три месеца, така че да не чакат една година родителите, преди да го получат. Такива дребни неща...

Водещ: Като заговорихте за актуализацията на бюджета, преди да влезе в зала, ГЕРБ, спомняте си, че ви обвиниха, че това е един изключително разточителен, предизборен бюджет, базиран само на харчове – всичко това бяха техните тези, след което ГЕРБ предложиха още по-разточителни харчове, след което всички подкрепихте тези разточителни харчове. Не се ли упражниха всички партии, г-н Василев, предизборно, за да кажат на избирателите колко се грижат за тях? 230 гласа получиха някои гласувания.

Асен Василев: В това число и целият бюджет, като бюджет. Истината е, че когато внесохме бюджета, ние все още имахме мнозинство, като тръгна разглеждането вече нямахме. Но този бюджет всъщност подпомогна редица ключови групи граждани, които в период на инфлация имат нужда от подпомагане. По линия на опозицията, след атаките, както правилно казахте, че това било разточително, щяло да разори държавата, още 760 млн. казаха, че трябва да се похарчат и че ще има приход отнякъде за още 760 млн. Записаха го в графата ДДС. Дали това е било политически популизъм – донякъде.

Водещ: Ами вие участвахте в него.

Асен Василев: Не, ние като цяло казахме, че тези допълнителни разходи не са според нас необходими. От там нататък, ако те ще бъдат направени, защото има мнозинство, което да ги прокара, по-добре да се модифицират така, че все пак да са малко по-смислени...

Водещ: Вашата група как гласува?

Асен Василев: Срещу някои „против”, между другото...

Водещ: Но други подкрепихте.

Асен Василев: За, някои – „за”, да. И това, което може би не се е случвало в историята, спомням си, миналата година бях също много атакуван за това, че без ясно мнозинство и като служебен кабинет вкарахме актуализация, която също мина без ясни мнозинства. И мисля, че и миналогодишната актуализация помогна да се посрещне и Ковид кризата, и енергийната криза, и 60/40 за бизнеса да върви, и т.н., така че накрая всъщност реализирахме един много добър растеж и добри показатели, тази актуализация мисля, че по същия начин ще помогне на гражданите и на фирмите.

Водещ: Последно – сега тук търся данните от вчерашната социология на „Маркет линкс”. Президентът си запазва одобрението. И остава фигурата в обществото, която се радва на доверие. Смятате ли, че обострените отношения между ПП и държавния глава ще даде някакво негативно отражение по време на евентуални избори? Тоест на отлив на избиратели от вас. Това искам да ви питам.

Асен Василев: Не мисля. Ние виждаме, че в момента нивата на подкрепа са горе-долу тези, с които ние спечелихме изборите, в рамките на статистическата грешка. Ако е имало някакво такова движение, то се е уталожило. И реално виждаме няколко сондажа, един след друг, които показват горе-долу една и съща картина.

Водещ: Да, те показват същите числа. Но тези числа показват много лек ръст за БСП и пак не отиват до онези четири депутата, които вие смятате, че ще са четири.

Асен Василев: Има все пак възможност за кампания и да убедим гражданите, че, ако искат да живеят в една модерна и по-добра България, си заслужава да отидат до урните и да пуснат бюлетина.

Водещ: Сътрудничество с „Възраждане” възможно ли е?

Асен Василев: „Възраждане” искат да ни извадят от ЕС и НАТО, така че там нямаме допирни точки.

Водещ: Сътрудничество с ДПС възможно ли е?

Асен Василев: Докато ДПС са с г-н Пеевски на първи ред и въобще тези практики, които те налагаха дълги години на обръчите от фирми, също е невъзможно.

Водещ: Сътрудничество с ГЕРБ възможно ли е?

Асен Василев: Мисля, че този въпрос дълго го дискутирахме. Краткият отговор е не.

Водещ: Тоест остава възможното сътрудничество с ДБ и с БСП.

Асен Василев: Да. Което виждаме и в момента.

Водещ: Добре. Смятате ли, че има вероятност да влезем в спирала от избори?

Асен Василев: Силно се надявам, че няма да влезем в спирала от избори. Честно казано, аз напълно разбирам всички хора, че им е писнало от избори. От друга страна, по-добре да отидем на едни избори, отколкото да позволим обратно да се върнат неща като „Осемте джуджета”, където един човек не пускат сина му на хемодиализа, за да му откраднат фирмата, да се върнат практики като това поръчки да се раздават на големи фирми...

Водещ: И все пак, ако отидем на втори избори?

Асен Василев: Ако не наложи, ще отидем. За мен е много по-важно да имаме една нормална държава, която се управлява по нормален начин...

Водещ: От това колко пъти ще има избори.

Асен Василев: ... от това колко пъти ще отидем на избори, да.

Водещ: Добре, благодаря ви. Това беше Асен Василев, аз бях Полина Паунова, това беше „Първа точка” – подкастът на „Капитал”.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация