Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Още по темата

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Говори сега" по БНТ

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Говори сега" по БНТ
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Говори сега" по БНТ

09.05.2022 г.

Водещ: Посланиците на страните – членки на ЕС, заседават днес, за да продължат преговорите по шестия пакет със санкции срещу Русия, който ще включва и отказа от руски петрол до края на годината. България, знаете, поиска дерогация и отлагане на тази санкция, но засега съобщенията са, че това ни е отказано. Ще наложим ли вето на шестия пакет санкции – в студиото е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Добре дошли при нас.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Знаем, че срещата свърши, г-н Василев, и резултат няма. Вие каква информация имате, какво каза българският посланик?

Асен Василев: Разговорите и преговорите продължават. Няма да се постигне, най-вероятно, в рамките на уикенда съгласие по пакета със санкции. Доколкото знаем почти всичко друго е договорено, остават санкциите върху петрола, където не само България, а Унгария, Словакия, Чехия – доста държави има, които имат притеснение със санкциите. Гърция и Малта, що се отнася до корабите, с които се доставя петрола, също имат притеснения, така че там вървят едни доста сложни преговори между държавите членки, специално за петролното ембарго.

Водещ: Забавихме ли се с искането ни да отложим това...

Асен Василев: Не. От самото начало позицията на България е абсолютно ясна. Имаше първоначално предложение, което излезе, в което нашата позиция не беше отразена, което казваше всички, които получават по тръбопровод. Но даже и там видяхме, че унгарците като цяло не са съгласни със сроковете  с конкретните неща. България от самото начало е заявила, че ако има отлагане на влизането в сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане, по няколко причини, едната от които е, че имаме доста голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е, че има да се довърши допълнително сероотчистките инсталации в „Лукойл“, в „Нефтохим“, за да можем да посрещнем петрол, който не е миксиран с руски петрол, така че чисто технически причини има също. И третата, разбира се, както знаете, в момент цената на руския петрол е значително по-ниска от цената „Брент“ на международните пазари.

Водещ: Експертите го оборват. Казват, че е точно обратното.

Асен Василев: С 36 долара е по-евтин в момента.

Водещ: Това, което казват, е, че от „Брент“ в момента излиза по-голямо количество, тъй като в момента можело да работи „Лукойл“ и с „Брент“, и с (...). Така че няма да има голям технически проблем.

Асен Василев: Той работи и в момента и с двете. Технологично, ако се наложи, от утре може да започне да работи и с неруски петрол. Но това означава много сериозни проблеми в сероотчистването, тоест опасност от обгазяване на Бургас, от една страна, или да се намалят драстично потоците петрол, които „Лукойл“ обработва, което би създало дефицит в региона.

Водещ: Което означава ли и повишаване на цената?

Асен Василев: Точно така. И за да се избегне това, ние казваме – санкциите, окей, налагат се санкциите. Но ако ще има изключение за държавите, които получават руски газ по тръба и имат нужда да преустроят рафинериите си, ние също имаме нужда да допреустроим рафинерията, така че искаме същия тип изключение.

Водещ: И основната причина за това е, че ще има проблем за околната среда в региона и че цената на петролните продукти ще скочи. Това е хубаво, че го правите като уточнение, някои казаха, че всъщност причината да искате отлагане на това ембарго, е това, че там няма посредници и че там държавата няма да печели. А по отношение на газа имаме посредници и всъщност това е...

Асен Василев: Не, това са глупости на търкалета, в общи линии. Това, което в момента стана с газа и вие го видяхте, едностранно беше прекратен договорът от страна на „Газпром“. Не българската страна е направила нещо активно. В момента, в който този договор на „Газпром“ беше прекратен, „Булгаргаз“ излезе и осигури количествата газ, които са необходими. Текат много сериозни преговори и с азерската страна в момента, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец, а на да чакаме 1 юли...

Водещ: Частни фирми ли водят тези преговори?

Асен Василев: Не. „Булгаргаз“ си говори с консорциума, където са компанията „Сукар“ на Азербайджан, вътре са също така „Бритиш Петролиум“, „Лукойл“ и още няколко други компании. Тя е консорциум.

Водещ: Възможно ли е обаче Азербайджан да предостави тези евтини количества не от 1 юли, както трябва да е по договор, на връзката, която предстои, гръцката, да го направи по изключение на тази точка, на която – Неа Месембрия, мисля, че беше – на която в момента?

Асен Василев: Точно това са преговорите, които се водят в момента. Така че ние да си получим количествата сега, а не да чакаме 1 юли.

Водещ: Вчера имаше среща на премиера с министъра на енергетиката на Азербайджан. Какво му беше обяснено, ще стане ли това?

Асен Василев: Продължават разговорите. Докато не стане една такава сделка, няма нужда да се говори къде точно в момента е ситуацията. Но срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това най-вероятно може и да стане. Другото, върху което работим, е освен Ревитуса, да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, които имат огромни капацитети свободни при тях. Там говорим общо за около 60 млрд. куб. м. на годишна база. Нашето потребление е 3 млрд. А с Турция, както знаете, имаме и по връзката в Странджа – около 17 млрд. свободен капацитет на тръбата. Така че няма проблеми и от там да си получим втечнения газ, а не само да разчитаме на гръцкия терминал.

Водещ: Защото разбрахме преди малко от Иван Иванов, че на 20 май е падежът за плащането при тях. Те твърдят, че няма да платят също в рубли. Днес виждаме обаче едно интересно писмо от „Газпром“, което се появи, до европейските клиенти, че не е нарушения на санкциите плащанията в евро. Ние получихме ли това писмо?

Асен Василев: Не мога да ви кажа „Булгаргаз“ дали са го получили. Ако „Газпром“ сменят механизма на плащане, това вече е друг филм. Може би се опитват, имайки предвид, че от ЕК много ясно заявиха, че механизма, който бяха предложили, е абсолютно в нарушение на санкциите, така че няма как държавите да плащат, излязоха и разяснения, след като беше спрян газът на България и на Полша в тази посока. Сега виждаме, че „Газпром“ се опитват да сменят и нещо да натъманят в механизма...

Водещ: Какво правят в механизма?

Асен Василев: Аз имам информация от медиите, както и вие имате, не съм гледал в детайли дали и какво сме получили при нас, но това, което се опитват да направят, което аз виждам, е да кажат, че няма да вкарват трета страна, която всъщност да ходи да обръща...

Водещ: Борсата. Московската борса няма да присъства там.

Асен Василев: Не само борсата, там имаше и трета страна – самата банка, да влезе и да ходи да обръща на борсата рублите. А ще се опитат да сложат някакъв административен курс, който автоматично банката да ги обръща. Но цялото това нещо, аз честно казано не мога да го разбера. Тъй като плащанията така или иначе се правят в долари и в евра, след това да си ги вземат „Газпром“, да си ги обръщат както искат и където искат. Защо се опитват да вкарват някакви такива изкуствени усложнения, които...

Водещ: Така беше представено в началото. Да разбирам ли обаче, че българската позиция вече е, че ако те направят това и ние си плащаме там, както е по нашия договор, в долари, ако ние си плащаме...

Асен Василев: Не, ние вече не можем да разчитаме на „Газпром“. „Газпром“ се показаха като абсолютно нелоялен партньор – от една страна, и като абсолютно ненадежден контрагент – от друга. Няма как от днес за утре да спреш газа.

Водещ: Ако те променят условията по договора?

Асен Василев: Това няма значение. Веднъж като са ви излъгали по договора... да – ние най-вероятно ще сме задължени да си изпълним договора, ако почнат да приемат плащания в долари, както ни е договорът. Той свършва в края на годината и приключва. Но това е много далечна хипотеза. В момента, както казахме, ние от няколко месеца работим, направихме (...) с ЕС, видяхте в България дойдоха 10 министри на енергетиката – това не се е случвало, мисля, че почти никога – не искам да използвам думата „никога“ – които са всички държави по южния газов коридор, представители на Италия, представители на ЕК. В момента се разработва как да се използва цялостната инфраструктура, не само за България, а за целия регион, тъй като освен нашите 3 млрд., ние можем да продадем 17 млрд. куб. м. към региона, това нещо да се обвърже с производството на електроенергия, така че където се произвежда електроенергия от газ, ако може тя да се замести с електроенергия от други източници, да се намали консумацията на газ. Всичко това го ръководи „Ди Джи Енерджи“ на ЕК, работните групи са сформирани, на 15 май трябва да почнат да излизат с резултати. И зад това нещо седи общо закупуване на газ за региона, което е изключително важно, защото то дава много по-добри условия, при които може да се купува и втечнен газ, и газ по южния газов коридор.

Водещ: Което до какво ще доведе обаче, ако всички страни от Европа откажат да купуват руски газ в рубли, ако на 20 май договорът на Гърция... тя не пожелае да преведе парите по начина, по който иска руската страна и ние газ от Гърция не можем да вземем? Ще бъдем зависими от Турция ли?

Асен Василев: Ние в момента газът, който вземаме, е по южен газов коридор и втечнен газ. Доколкото знам „Булгаргаз“ имат договорени танкери вече до края на юли...

Водещ: До края на юли имаме договорени танкери.

Асен Василев: Да. И от там нататък влиза общоевропейската покупка, между Европа и САЩ има договорени 50 млрд. куб. м. Както знаете ЕК се договори с американското правителство.

Водещ: Ако всички се откажат, тези 50 млрд. няма да ни стигнат, вие знаете най-добре.

Асен Василев: Това е така. Но от друга страна ние сме в началото и сме първите, които правят тази обща стратегия и „Ди Джи Енерджи“ работи с нас. Докато стигнем до всички да се откажат, за Северна Европа решението е съвсем различно, защото там нямат достъп до южния газов коридор, там евентуално трябва да се търсят резерви, които могат да дойдат от Норвегия, от Северно море и т.н. В Югозападна Европа са активирани доставките от Алжир, даже доставките от Либия, доколкото знам, в момента също така. Така че обща стратегия за Европа има, за нашия регион тя се прави, водена е ЕК в София, затова дойдоха и всички тези министри, затова дойдоха всички тези експерти, те не бяха само министрите, делегациите. И буквално до 15 май трябва да имаме първите резултати, които са за това как да се използва газопреносната мрежа най-оптимално, след което отиваме към как да се направят договорите най-оптимално. Като тук договорите не става въпрос за месец-два, а таск форса е направен от тази година до май месец догодина.

Водещ: Едногодишни договори.

Асен Василев: Поне за една година, за да се реши проблемът, цялата зима да е решена.

Водещ: Подобно е решението, между другото, КЕВР което трябва да вземе, за цена на газа за една година напред. Можете ли от сега да кажете горе-долу каква...

Асен Василев: КЕВР взема решението месец за месец.

Водещ: Месец за месец, но мисля, че следващата... Може да е моя грешката, възможно е да съм допуснала грешка.

Асен Василев: На 1 юли има решение за електроенергията, която се взема.

Водещ: Да, да, вероятно съм го объркала. Кажете ми по отношение на газа, обаче, каква цена очакваме да има на газа? Тя ще бъде ли по-висока? По-рано в предаването стана ясно, че поляците всъщност са спечелили от отказа от руски газ, защото го взимат от германците, които пък го получават по-евтино от руснаците, и те в крайна сметка пак са на печалба, доколкото при нас очевидно искаме да сме независими, обаче май ще платим по-скъпо.

Асен Василев: Очакваме, в момента се водят последните преговори на „Булгаргаз“, затова и цената още не е финализирана, за да се види дали ще може да се постигне цена, която е същата или по-ниска от тази, която имахме април месец, което е по-ниско от цената, която имахме от „Газпром“. Тоест също работим по такъв сценарий.

Водещ: В проценти можете ли, за да се ориентираме?

Асен Василев: В момента, докато не завършат всичките преговори...

Водещ: Те утре би трябвало да предоставят всъщност пред КЕВР...

Асен Василев: Когато са готови, сигурен съм, че ще го предоставят, ще стане ясно от КЕВР.

Водещ: Тъй като има намеци, че става въпрос за някакви сметки, които се правят изцяло с формулата, а не че реално ще бъде по-евтин газът, можете ли да гарантирате, че реално ще е по-евтин газът?

Асен Василев: Всичко това е на открито заседание на КЕВР. Методиката не е променяна. Какво ще е по-различно? Открито заседание, по старата методика. Вие ми кажете какви сметки се правят, които не са реални и които хората не могат да видят.

Водещ: Добре. Договори за втечнен газ за една година напред, съобразно...

Асен Василев: Това трябва да дойде в резултат на тази група, която е европейската група...

Водещ: На работата на тази европейска група. За момента – за да изясним и да е ясно – ако на 20 май Гърция спре газа, ще разчитаме на Турция.

Асен Василев: Момент. Ние в Гърция имаме резервиран капацитет на газ, който да стигне до нас. Така че това дали ще спре газът в Гърция или няма да спре газът в Гърция, ще се отрази на няколко неща. Ще се отрази на цената на електроенергията драматично, защото около 40 % от гръцката електроенергия се произвежда от газ. Съответно нашият износ за Гърция ще трябва да скочи, което е в този сезон обикновено ние изнасяме, но не изнасяме чак толкова много. Другото, което ще стане – ще трябва да се пренаредят доставките по южния газов коридор в целия сектор, като говорим чак до Италия. Тъй като има възможност, при наличие на LNG, то да се достави в Италия, италианците да се откажат от част от количествата, които получават по тръбата, която върви през Турция и Гърция и те да бъдат получени съответно в Гърция от България. Така че, ако има количества газ, има инфраструктурно решение това как да се случи. И отделно, както казах, в Турция има много терминали за втечнен газ, които до момента се използват само за Турция, не се използват за доставки към Европа. На тях има капацитет.

Водещ: Правилното е, че така наш основен резерв ще бъде свързан изцяло с Турция. Добре, само да доуточним, защото не ми казахте дали ще наложим категорично вето на шестия пакет санкции, по отношение на нефта и на нефтените продукти. Готови ли сме да наложим категорично вето и да спрем по този начин налагането на санкции срещу Русия и по този начин да финансираме войната в Украйна, каквито обвинения има?

Асен Василев: В момента вървят преговори. Ако има удължаване за някои държави, тоест те няма да трябва да поемат технологичния риск и това, за което си говорихме, екологичния риск за автоматично преустройване на инсталациите, ние също искаме да бъдем включени в това удължаване. Това всъщност е дерогацията. Това, между другото, е правено – примерно Маришкият басейн, централите няколко пъти получиха дерогация, докато влязат в екологичните норми, тоест не е някакво огромно изключение. Преговорите в момента, доколкото знам, не са приключили успешно, утре ще продължат, във вторник ще продължат, може да се наложи лидерска среща, за да завършат. Нашата позиция е абсолютно ясна – че ако има дерогация, ние искаме да сме включени в дерогацията.

Водещ: Ако не – вето. Ако не, ще наложим вето.

Асен Василев: Ако не – няма да подкрепим санкциите.

Водещ: Тоест ще наложим вето, на практика. Добре.

Асен Василев: Но аз не очаквам да се стигне до там, на база на разговорите, които имаме към момента.

Водещ: Тоест няма България да бъде спирачката към това да бъде въведен шестият пакет санкции.

Асен Василев: България гледа българския интерес. България не гледа интереса на Русия, не гледа интереса на някой друг. Ние си гледаме нашия интерес. Нашият интерес е, ако има дерогация, ние да сме в дерогацията.

Водещ: Добре.

Асен Василев: Всичко друго, искам да кажа, е изключително тежка манипулация, защото колкото лош съветник е страхът, толкова лош съветник е и сляпата омраза. България трябва да си гледа абсолютно прагматично своя интерес. И другото, което парламентът ни позволи да направим и ние правим, е всичко, което Украйна е поискала като помощ, да ѝ бъде дадено. И по двете линии това се случва, и България, както казах, си гледа интереса, който интерес включва това Украйна да излезе като победител в този конфликт. И там също правим всичко възможно. И всичко, което Украйна е поискала, за да може тя да спечели.

Водещ: Вярвате ли, че Украйна ще излезе победител в този конфликт?

Асен Василев: Да.

Водещ: Категорично.

Асен Василев: От едната страна имаме целия цивилизован свят, от другата страна имаме Русия.

Водещ: Предоставянето на оръжия ще помогне ли за това Украйна да победи в тази война? Милиардите, които Германия дава за въоръжаване, САЩ, програмата (...) – смятате ли, че това наистина ще доведе до победа на Украйна над Русия, или по-скоро ще удължи конфликта, според вас?

Асен Василев: Истината е, че от едната страна – това го видях, между другото, и във Втората световна война – ако Русия не беше получила всичките тези оръжия, камиони и т.н., не е ясно дали щяха да удържат и Москва. Тоест там едни огромни количества материална помощ се изсипа в Русия, вследствие на което тя успя да си пренастрои всички заводи, да си ги построи отново, немалка част от заводите, и да започне постепенно да избутва Германия. Това се случи Втората световна. В момента виждаме подобен процес в Украйна. Този процес не е свързан само с доставка на оръжия. Този процес е свързан с обезпечаване на това да работи икономиката, с обезпечаване на логистиката, с обезпечаване на експерти, с ремонтните помощи, които толкова се говориха към момента, но те също помагат. Давам ви един пример. В момента Украйна има нужда от около 30 млрд. куб. м. газ до май месец догодина, за да изкара зимата. Газоподаването от Русия за Украйна е спряно.

Водещ: Кога?

Асен Василев: В началото на войната. Тоест тези 30 млрд. куб. м. трябва да бъдат доставени на Украйна, иначе тя няма да може да се отоплява, всички заводи спират да работят, абсолютно всичко спира да работи в тази държава. Тези 30 млрд., това, което казахме и което се вижда при нас, е, че ако влязат от юг на север през България, една немалка част могат да бъдат доставени през нашата газопреносна мрежа, до Румъния, от там да стигнат до Молдова, до Украйна. Другата част ще трябва да бъдат предоставени през северния коридор, доколкото е възможно, през Германия, Полша и от там да ходят към Украйна. Когато говорим за война, която ще продължи поне 4-5 години...

Водещ: 4-5 години – толкова виждате конфликта в Украйна?

Асен Василев: Представете си, да разгледаме различните варианти. Вариант 1: Русия завзема цялата територия на Украйна. Пада правителството на Зеленски. Какво ще се случи? Видяхме го в Ирак. Имаме в момента няколко милиона украинци, които са въоръжени, които няма да търпят такава окупация. И видяхме в Ирак – 4-5 години постоянно нещо избухваше, ставаха битки...

Водещ: Гражданска война.

Асен Василев: Гражданска война. Вариант 2: Зеленски казва: Ето, сега всичко, което путин е взел, да остане за него, Украйна остава в останалата част. Да приемем, че може да го каже. Какво ще се случи? От едната страна няма ли да се намерят 200, 300, 500 човека, които да искат да си завземат града, в който са живели? От другата страна, там ще стане един постоянен конфликт, както гледахме в Босна и Херцеговина, в Сърбия, в Югославия – постоянно едните завзели едно село, други завзели едно село. Това е една война, която си спомняте, в Югославия продължи 5, 6, 7 години.

Водещ: Вътрешна война. Третият вариант?

Асен Василев: Третият вариант е Украйна стига до границите си, взема си обратно територията. Да приемем, че това се случва. Това ще е такава огромна загуба за Русия, че започва вътрешен процес в Русия, в който в началото на 90-те години го гледахме, различни републики започват да искат самостоятелност, почват да стават конфликти. Ние за Русия си мислим като за едно цяло, но там са 86 различни краища, републики и т.н.

Водещ: Тоест казвате кой от тези три вариант според вас е най-реалистичен?

Асен Василев: Няма значение. Който и да стане, ние сме за следващите 4-5 години във военна икономика. Следващите 4-5 години ние трябва да планираме, че ще има постоянна несигурност, ще има движение, примерно, това, което си говорим за газа, за петрола, за електроенергията. Трябва да се огледат всички логистични пътища, които в момента има в Европа, кои от тях биха били засегнати, как можем ние да се подсигурим, така че това нещо да има минимален ефект върху българската икономика. И от може би десетина дни, до две седмици преди избухването на войната, досега, всеки ден, това, което ние правим, всъщност е цялото това военно планиране, за да сме готови във вариант 1, вариант 2, вариант 3, във вариант 4, във вариант 5. Така че това, което се случва с българската икономика, това, което се случва с България като страна, и с българското население, ние да не бъдем ударени тежко. Че ще бъдем ударени – ще бъдем, както и цяла Европа и целият свят.

Водещ: Ще обеднеем ли? И да се стегнем ли следващите 4-5 години, да намалим разходите си, г-н Василев?

Асен Василев: Аз мисля, че с подготовката, която сме направили, с подготовката, която продължаваме да правим, няма да е лесно, но няма да има някакво драматично обедняване.

Водещ: Кажете ни да се стегнем, по-добре бъдете честен.

Асен Василев: Абсолютно съм честен.

Водещ: Със сигурност ще обеднеем, поне...

Асен Василев: Не. Това да обеднеем не е точно така, сега ще ви кажа защо. Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, в целия свят, не само в България. В България в момента всъщност ние сме успели...

Водещ: Енергията ще поскъпне.

Асен Василев: Не драматично повече от там, където е в момента. Но това поскъпване, което имаме до момента, няма как да се избегне. Второто нещо, което е, цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, тъй като и Украйна, и Русия са огромни производители на жито, на зърнени култури, въобще на хранителни продукти, и износители на световния пазар, така че ще има поне период...

Водещ: България, слава богу, също в това отношение е доста добре.

Асен Василев: Точно така. Но цените при нас са вързани със световния пазар. Третото нещо, което ще стане, е логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа. Просто риск – водят се военни действия в съседство. И застраховки за кораби, и кораби ще отказват да влизат в Черно море и т.н. Така че тези три фактора няма как да не ги отчетем като основни, които ще бъдат, пак казвам, те няма да си тръгнат след два месеца. Няма да си тръгнат и след една година.

Водещ: 4-5 години, това е прогнозата, която вие дадохте. Никак не звучи оптимистична. Много кратки коментари, ще ви помоля, по няколко от основните теми от седмицата. Искате ли първо да коментираме превозвачите? Искат оставката ви. Настояват наполовина да падне акцизът. Кратък отговор – защо не го правите? Наполовина акцизът на горивата, по сметки на Делян Добрев – 40 ст. по-евтино на колонка ще плащаме бензина. Звучи логично.

Асен Василев: Да, звучи много логично. Две причини. Първата причина е свързана с това, че сме на най-ниския акциз в Европа и от Европа не позволяват допълнителни дерогации. Втората причина, специално за превозвачите, е, че махайки акциза – това означава, дефакто те какво казват – дайте ни 1,5 млрд. субсидия. Ние трябва да ги вземем от данъците – вашите, моите, на всички работещи граждани, на всички други фирми.

Водещ: Ще пострада бюджетът – това казвате.

Асен Василев: Не страда бюджетът. Ако тези 1,5 млрд. не ги платят превозвачите, трябва да ги платят другите данъкоплатци. Истинският въпрос тук е другите данъкоплатци искат ли да финансират с над 1,5 млрд. лева превозвачите. Това е отговорът на въпроса, който се задава в момента.

Водещ: Този акциз обаче не е само за превозвачите, нали така? Той е на колонката на бензиностанцията и за мен и за вас.

Асен Василев: Едно нещо е да кажем, че примерно искаме да намалим цената за определени групи, за крайни клиенти и т.н., съвсем друго е това, което казват превозвачите. Ако говорим за акциза, между другото, основната част от акциза, мисля, че над 80%, е върху дизела, а не върху бензина, не е и върху газа.

Водещ: Възможно ли е да го направите? Ще го направите ли?

Асен Василев: Не е възможно, тъй като Европа не се е съгласила, така че няма да се направи.

Водещ: От газа и от тока обаче казват, няма да се спечели кой знае колко, ако се премахне акцизът. Защо там искате това?

Асен Василев: Премахването на акциза на газа и тока е позволено по евродиректива, която ние от 2013 г. досега не сме въвели напълно. Сега си я въвеждаме, това е една мярка...

Водещ: Позволено ни е да го правим.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Звучи логично. Балансиращите мощности и Планът за възстановяване и устойчивост. Тази седмица министрите успяха да приемат окончателно нашия План за възстановяване и устойчивост. Знаете за завода за батерии, в който всички са съсредоточени като погледи върху него.

Асен Василев: Той е под 10 % от общата сума от Плана за възстановяване, всъщност. Останалите средства са за спешна помощ, изграждане на центрове, примерно, срещу инсулт, инфаркт, има страшно много средства, които са за градски железници, които да се направят в три или четири български града, да се пуснат бързи влакове. Има страшно много средства, които са за геотермална енергия, достатъчно много средства, които са за енергия, свързана с поставяне на соларни панели и със саниране. Най-голямото перо всъщност е една огромна програма за саниране на жилищните сгради, така че да може да се довърши санирането, което беше започнато.

Водещ: Когато реално ще влязат тези пари и ще започнат да идват при бизнеса и за изпълнение на проектите?

Асен Василев: В момента имахме вече две срещи с министерствата. Средствата са там, въпросът е министерствата да се организират, за да си пуснат търговете за съответните фирми, които ще изпълняват проектите.

Водещ: Ще започнем ли първо да плащаме от бюджета, след което да възстановяваме парите от Европа?

Асен Василев: Имаме средствата в бюджета да започнем плащането. Първото искане за плащане към ЕС ще излезе на 30 юни и ще влезе плащане в рамките на тази година.

Водещ: В рамките на тази година, първото искане – 30 юни. Добре. Въпросът е да не загубим държавни пари, обаче, тъй като, ако не се спазват точно проектите, знаем, че Европа няма да плати. Гаранция, че няма да загубим държавни пари.

Асен Василев: То е едно и също, де факто. Те трябва да се направят проектите и да се направят реформите, което е изключително важно. Това е много по-различно от нормалните европейски програми. За да поискаме плащане, трябва всички реформи, които са за това полугодие, да бъдат изпълнени. Ако една реформа не е изпълнена, независимо в кой сектор, това спира парите за всички сектори. Така че всъщност Планът за възстановяване, най-важната му част са реформите, защото те ще ни помогнат. Втората важна част са проектите, които, както казахме, още от преди две седмици министерствата имат свобода, за да организират процеса по пускане на търгове за изпълнението на тези проекти.

Водещ: Доколко тези пари, които ще дойдат по Плана за възстановяване, са достатъчно основание коалицията да остане цяла? Основание ли са и ще оцелее ли коалицията?

Асен Василев: Аз не мисля, че коалицията трябва да остане цяла заради пари. Коалицията трябва да остане цяла до момента, до който тя продължава да работи за българския интерес. В момента, в който спре да работи за българския интерес и работи за някакви пари, в този един момент, мога да ви гарантирам, че аз лично ще помоля нашата парламентарна група да гласува „против“ коалицията.

Водещ: Готов ли сте за предсрочни избори?

Асен Василев: Винаги трябва да сме готови за предсрочни избори.

Водещ: Преформатиране в сегашния кабинет вариант ли е, предвид разногласията в коалицията?

Асен Василев: За момента – не мисля.

Водещ: Септември?

Асен Василев: Също. Септември – също.

Водещ: Добре. Но поне до септември изяснихме нещата. Президентът Радев – защо се скарахте?

Асен Василев: Ние не сме се скарали, просто имаме много твърди различия по една определена тема – това е дали и как да се помогне на Украйна.

Водещ: Вие казвате, че поведението му е позорно, а той сякаш се обърна към управляващите...

Асен Василев: Аз казах, че позицията му е позорна.

Водещ: ... към управляващите като мошеници. Вие разпознахте ли се в това определение?

Асен Василев: Не. И в разговори с него той каза, че няма предвид нас.

Водещ: Вие не сте мошеници.

Асен Василев: Не.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор.

Асен Василев: Благодаря и аз.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация