Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Лице в лице“ на БТВ

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Лице в лице“ на БТВ
Снимка: Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването „Лице в лице“ на БТВ

22.02.2022 г.

Водещ: Първият ми гост днес е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Току-що стана ясно, че зеленият сертификат почти ще отпадне, а до месец съвсем. Това как ще се отрази, според вас, на бизнеса и на икономиката?

Асен Василев: Ами, доколкото има все още ограничения би забързало тази част на бизнеса, която страда от ограничения. Най-вече, знаем, хотелиерство, ресторантьорство, пътуване. Така че по-скоро е позитивна стъпка. Вие видяхте, че и ние минахме през една доста тежка вълна на ковид, без да се затвори икономиката, като зеленият сертификат си изигра своята роля. Но сега вече като спадат и хората в болниците, и заболеваемостта, съвсем нормално е да отпадне, за да не пречи на икономическото развитие.

Водещ: Това значи ли, че ще отпаднат и помощите за бизнеса и за засегнатите сектори, след като отпада зеленият сертификат и всичко е отворено? Много се вълнуват хората.

Асен Василев: Те са предвидени до края на юни - помощите. Така че до края на юни са подсигурени. Истината е, че и за икономиката два-три месеца, след като спрат ограниченията е нормално постепенно да се намаляват помощите, така че да не е рязко, изведнъж.

Водещ: И сега да ви върна към бюджета. Звучи сухо, обаче всъщност това е най-важното нещо сякаш за всеки човек. Какво ли не съм чула за бюджета, който вие предложихте – че това е бюджет на фантазиите, че е социален експеримент, че е левичарски, че е на раздаването. Че всичко, което съм се сетила от определенията, мога да го вложа към вашия бюджет. Вие как го определяте?

Асен Василев: Като инвестиционен. Това е бюджет, с който ние от една страна инвестираме в човешки капитал – образование, здравеопазване. От друга страна, правим много сериозни капиталови инвестиции, от които и бизнесът, и хората имат нужда, за да тръгнат на по-бързи обороти – и икономиката, и инвестициите, и икономическото развитие, като цяло в страната.

Водещ: Само че мнозина критици на този бюджет смятат, че с увеличаването на капиталовите разходи и включването на държавата като играч в икономиката и бизнеса, вие създавате условия за корупция. Защото ние сме свикнали с това, когато държавата дава парите, следват схемите, следват връщанките и условията за корупцията неимоверно много нарастват. Не създавате ли прекалено много държава и условия за корупция?

Асен Василев: Не. По две причини: първото, което е – всички разходи трябва да се случат през ЗОП по правилния, прозрачен, начин, без инхауси, без големите аванси, без всички тези неща, на които бяхме свидетели, които са изключително тежките корупционни практики. Дори знаете, че от друга страна пък ни атакуват, че нямало да може да се случат, защото сме щели да ползваме бавни процедури. Но другото по-важно нещо е, че на нас, за съжаление, все още ни трябва базисна инфраструктура – трябват ни пътища, тунели, мостове, болници, детски градини. Говорим си наистина за базова инфраструктура в страната, не говорим за това държавата да прави инвестиции в някакви видове производства, нали, или нещо, което частният сектор би могъл да направи.

Водещ: Включително и завода за батерии?

Асен Василев: Е частна инвестиция. Това, което държавата прави, държавата казва - по плана за възстановяване ние искаме да закупим толкова батерии, от който построи завод в България и ни ги продаде. Така че заводът не е държавна инвестиция. Имаме план за подпомагане за пренос, за преход от въглищните региони, който може да подпомогне Фонд „Работна заплата“, преквалификация на работници и т.н. Но това са си изцяло частни инвестиции. Там държавата не инвестира. Държавата от една страна казва...

Водещ: А в какво ще инвестирате? Казвате капиталови инвестиции? В какво?

Асен Василев: Казахме – пътища, мостове, тунели, детски градини. Довършване, примерно, на болницата в Ямбол е част от капиталовата програма. Всички тези разходи, които не са се случили, а е трябвало да се случат.

Водещ: И това ще се случи прозрачно, обещавате, с обществена поръчка?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Защото казахте за инфраструктурата и се сетих, че от Камарата на пътищарите, Камара пътища, казват, че те са пред колапс, защото нито им давате пари, дори за изработеното не им давате пари. Как ще строим инфраструктура, когато хората, които строят тази инфраструктура, стоят с неизплатени, но изработени вече пътища и обекти?

Асен Василев: Изработени по договори, които са направили възлагания 10 пъти над себестойността на договора, изработени в нарушение на всички закони, изработени без разрешения за строеж. В момента има ...

Водещ: А те виновни ли са?

Асен Василев: Ами, разбира се. И те са страна по този договор. Те знаят, че правят основен ремонт без да има разрешение за строеж. Не е виновен само възложителят. И в момента това, което е направена комисия към МС с регионалното министерство, с Министерство на финансите, което да огледа реално свършената работа, да огледа договорите, да огледа кои договори са били в рамките и параметрите без да има нарушения на закона и на база това да тръгне разплащането. Но много по-важно е, че оттук-нататък точно тези хора, за които си говорихме и корупцията, за която вие споменавате трябва да са наясно, че правилата са други. Прозрачни търгове, който даде най-евтина цена – той печели.

Водещ: Ами, те, ако колабират, както заплашват и тъй като ние не сме необятна страна с необятно много фирми, които могат да правят тези неща, от къде ще намерите хора, които да строят?

Асен Василев: Има достатъчно фирми и в Европа, и по света, които могат да дойдат и да строят. И същите работници, и същите машини най-вероятно ще строят. Така че нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата. Правилата се промениха, ще спазваме законите. Ако те не искат или не могат да ги спазват, има фирми и хора, които искат и могат.

Водещ: Тоест това, което е надплатено, според вас, но незаплатено, според тях, те няма да си го получат? Каквото сте им дали, каквото са си взели – взели?

Асен Василев: Не, не казах това.

Водещ: Те казват – чакаме от държавата още пари.

Асен Василев: Да, чакат.

Водещ: Защото ние сме го изработили, тя не ни е дала парите. И какъв е отговорът, най-краткият?

Асен Василев: Най-краткият отговор е – има комисия, която ще провери какво реално е свършено и ще заплати само това, което реално е свършено.

Водещ: Независимо на каква цена? На каквато са се договорили, нали така?

Асен Василев: На пазарната цена.

Водещ: Но договорена с предишните управляващи, с които са сключвали договора или вие ще предоговаряте?

Асен Василев: Пак казах, има си комисия, която има юристи, която ще седнат, ще огледат тези неща, вече е сформирана, вече е започнала работата. В най-кратки срокове, тук до няколко седмици, вече документите в голямата част са прегледани. Сега вървят физически огледи.

Водещ: Обаче хората протестират, браншове протестират, полицаите протестират. Искат 20% увеличение на своите заплати, хората, които работят в затворите, също искат увеличение на заплатите. Какъв е вашият отговор?

Асен Василев: Когато има реформа в дадена система, тогава идва увеличението на заплатите.

Водещ: Те също я искат. Кой трябва да направи реформата?

Асен Василев: Ами, днес примерно си говорихме точно преди да дойда при вас със синдиката на огнеборците. И имахме много добър разговор, в който стана ясно, че те е са минали през подобна реформа 2011 г., когато са си структурирали пожарни клас, трета категория и т.н. От 2011 г. досега знаете почти 1 млн. човека са излезли от страната, има нови индустриални зони, има спрели предприятия, работещи, така че трябва да се пренаправи цялото това нещо и да се види как би изглеждала частта пожарна ефективно. И това, което си говорим за реформа е, разбира се, с хората, които са в системата, политическото ръководство на МВР и Министерство на финансите, доколкото има нужда от остойностяване и допълнителни анализи, така че нещата да станат.

Водещ: Преди този анализ няма да има увеличение?

Асен Василев: В момента, в който този анализ е завършен и е ясна програмата – обществото получава такава услуга с такива параметри, това е необходимата инвестиция. Давам ви пример, последните няколко години сме свидетели всяко лято как имаме проблем с пожарите в планините и горските райони. Те нямат техника, с която да се справят. Това никъде не е заложено. Това трябва да е част от една много ясна реформа. Това, което те самите предложиха е вариант, има държави, където примерно пожарната и спешната помощ работят много по-близко интегрирани. Така че това трябва да се огледа. То не е някакъв безкрайно дълъг процес. Говорим за няколко седмици, до месец.

Водещ: Това щях да кажа. Знаете вече се шегува опозицията с това, че вие непрекъснато правите анализи и вместо да вземате решения, правите анализи.

Асен Василев: Ами, решенията се вземат след анализ, защото иначе излизат много скъпо и на парче.

Водещ: А намалените пари за съдебната власт е вид наказание за нежеланието на Гешев да си подаде оставката ли?

Асен Василев: Не. В момента България плаща най-много в ЕС за съдебна власт – 0,7% от БВП при средно за ЕС 0,3%. Тоест два пъти и отгоре плащаме за съдебна власт повече. Съдебната власт е единствената, при която нямаше как да приложим този принцип – да се увеличават заплатите само след реформа, защото в Закона за съдебната власт е записано, че тяхната заплата е свързана със средната заплата. Тоест проектобюджетът от МС изпълни закона. Оттам-нататък, ние сме парламентарна република. Право на парламента е да прецени доколко това, че съдебната власт няма да си раздаде 20% увеличение на заплатите, в частта й прокуратура би накърнило функционирането й.

Водещ: А ако не беше Гешев главен прокурор, щеше ли да има това намаление?

Асен Василев: Най-вероятно да. Защото няма реформа. Прокуратурата е неефективна. Ние виждаме, че стигат, цялата информация, ето сега от Испания стигна информация до прокуратурата и вместо прокуратурата да каже – да, ще я разгледаме и примерно в срок от един месец ще внесем обвинение или ще обясним защо няма да внесем обвинение, това, което получихме като обратна връзка е – ами, ние трябва да си го преведем от испански и от английски. Това е несериозно. Няма значение кой е главният прокурор, има значение какво прокуратурата върши. И мисля, че всички български граждани виждат в момента, че прокуратурата не си върши работата. Поне що се отнася до корупцията по високите етажи на властта.

Водещ: Това е вашата оценка. А вашият път, понеже сте и вицепремиер и лидер на една от, основната формация всъщност в управляващото мнозинство – имате ли някакъв план за някаква промяна, след като така или иначе заявявате абсолютно недоверие? Този режим е много смущаващ. Властта не вярва и го заявява на прокуратурата, голяма част от обществото също го заявява. И тогава какво?

Асен Василев: И тогава трябва да настъпи смяна в прокуратурата. Доколкото знам, колегите, които са юристите в коалицията работят по промените в Закона за съдебната власт, работят по промени в начина, по който функционира, доколкото това може да стане без промяна в Конституцията. Има някаква мисъл и за конституционни промени, но те са далеч в бъдещето...

Водещ: Почти невъзможно.

Асен Василев: Да, точно така. Така че се подготвят промени и в частта прокуратура. Промени в частта КПКОНПИ вече бяха направени. Очакваме новата комисия в нов състав живот и здраве да заработи в скоро време. Така че постепенно да започне едно изчистване на всички тези наслоени проблеми и недовършени разследвания.

Водещ: Добре. Връщам се отново към бюджета – коя е реформата, която се съдържа в него? Аз от години, когато разговарям с финансови министри, задавам въпроса – заложили ли сте реформа чрез бюджета или сте заложили просто едни пари, които трябва да бъдат раздадени, било за капиталови разходи, било за заплати, било за пенсии, било за купуване на доверие към обществото. Кажете една реформа, която искате да постигнете чрез този бюджет?

Асен Василев: Много има. И ще ви кажа всъщност основната философия на правене на реформа. Ако кажем – сега тук изведнъж ще променим всичко в рамките на един месец, това никога няма да се случи. Това обикновено става система по система, стъпка по стъпка. Всички допълнителни средства, които са заложени в бюджета с едно изключение, после ще ви кажа за изключението са заложени срещу реален измерител, реални действия и реален резултат. Примерно, 100 млн. за извънучилищна дейност в училищата. Трябва да се направят програми, както имаме олимпиадите по математика, физика, програми по три колективни спорта, всяко училище да може да излъчи шест отбора и това да е организирано със съдии, с всичко, докато стигнем до национален училищен шампион. Същото нещо има и в частта култура за три или четири различни пак колективни форми – хорови състави, танцови състави и т.н. по училищата. Ето това е нещо, което е остойностено и накрая трябва да имаме ясен резултат от него. Ако погледнем, ако искате парите за музеите, които музеите искаха – 12-те млн., които бяха финансирани на бюджетна комисия. Те пак са заложени за проекти. Музеят казва, примерно, давам ви пример с, ако вземем Природонаучния музей. Ще кажете – ето, ние ще направим нова експозиция, всички видове бръмбари и пеперуди, ще докараме децата да ги видят, ще ги подредим в нова зала, ще направим реклама, ще направим мултимедия, така че да видят с естествена среда как изглеждат не само самите експонати. Това става интересно, носи нови хора, могат да си платят не по 10% отгоре на заплатите, могат да кажат – за тези уредници ние ще дадем по 10 хил. лв., по 20 хил. лв. за това, че са направили ...

Водещ: Те не са ви разбрали. Утре затварят за по един час.

Асен Василев: Ами, нека да затворят.

Водещ: На протест.

Асен Василев: Нека да затворят в знак на протест. Но това, което искам да кажа. Вие ме питате каква е реформата? Реформата е точно това – че който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт, направи нова експозиция, докара нови хора в музея в конкретния случай. Тези 12 млн. ги има. Но те не са – ще вдигнем заплатите на всички уредници с 10%. Уредниците, които направят експозицията, уредниците, които направят този план, подават си плана – получават си финансирането. И за техните заплати, и за допълнителните средства как да стане експозицията, и всичко останало. Ако нищо не направят, ако само забърсват праха по старите витрини, няма да получат увеличение.

Водещ: А как ще отговорите, забелязах няколко пъти, вие може да отречете, но няма никакъв смисъл критиките на президента, които ви отправи? Първото беше заради енергийната политика и уволнението на шефа на Булгаргаз. След което отиде в завода за производство на хляб в Добрич и каза, че трябва да има друга ставка, друго ДДС за хлебопроизводителите. А пък вие му отговорихте, че няма да подписвате проекти на хартия във връзка с онова съвещание на КСНС, което поиска повече пари за отбрана. Има проблем, нали?

Асен Василев: Не.

Водещ: А, не?

Асен Василев: Мисля, че това са съвсем нормална политическа дискусия, която трябва да се случва в една нормална държава с много учтив тон. Има различни виждания и визии за това каква трябва да бъде икономическата политика. Прерогатив на правителството е да я провежда, прерогатив на президента е да дава други идеи.

Водещ: Обаче вие не одобрявате до този момент нито една от тези идеи.

Асен Василев: Напротив.

Водещ: Коя одобрихте?

Асен Василев: Средствата за отбрана. Това, което казах, за да бъда напълно цитиран е, че ако проектите са на хартия, няма да ги платим авансово, за да не седим и да чакаме закъснения и т.н. Но ако има реални проекти, с реално остойностяване, с инвестиционен план, приет от парламента, както вървят военните проекти, тогава ще намерим финансиране за тях. Тоест, ако се върнем на тази, въпроса ви за реформите по същия начин, както към музеите е отношението и към отбраната – свършена работа, реални резултати, одобрени от парламента, тогава идват парите.

Водещ: Сега е моментът да кажете, бяхте в САЩ. Предположението ми, вие ще кажете дали е правилно е, че отидохте заради проблема с горивата, напрежението в Украйна, дори известния риск да ни бъде спряно кранчето от страна на Москва заради напрежението с Украйна. От друга страна обаче, поръчването на изтребителите, което ние направихме преди време нямаше как да не е на хартия, тъй като то трябва да се произведе, нали така. И ако ни трябват още изтребители – вие какво ще искате, да ги видите вече произведени?

Асен Василев: Ще искаме първата доставка преди да поръчаме още, първо. Второ, дори да поръчаме изтребителите на хартия. Ето, вие отивате, поръчвате си апартамент на зелено. 100% от парите ли давате или давате 20, 30, 40, останалите, когато ...

Водещ: За апартамента е ясно.

Асен Василев: Същото е и с изтребителите.

Водещ: А така може ли? Вие говорихте ли с фирмите-производители?

Асен Василев: Ама дали може, то като е подписан договорът и сте дали 100% от парите, вече какво да преговаряте.

Водещ: А за следващия път ще стане ли така да дадете авансово пари?

Асен Василев: Ама, разбира се, че парите ще бъдат давани на етап на база доставка. Може да се даде аванс, разумно е да се даде аванс, когато става въпрос за такава голяма поръчка за милиарди, за да е сигурна отсрещната страна, че ние ще си изпълним договорните отношения. Но не е разумно този аванс да е 100%.

Водещ: Е, тогава защо според вас той е направен? И ако е било възможно да бъде спестен и да се даде само аванс, защо някой е платил 100%?

Асен Василев: Това е въпрос към г-н Борисов, не към мен.

Водещ: Добре, а вие смятате, че другото е допустимо, това искам да разбера?

Асен Василев: Искам да кажа, че ние сме една от малкото държави, която плаща 100% аванс.

Водещ: А има ли някаква неустойка в случай на закъснение?

Асен Василев: Няма.

Водещ: Тоест те могат да закъснеят колкото си искат самолетите, ние 100% сме ги платили, те ще дойдат, когато бъдат произведени, независимо от това по каква причина е забавянето?

Асен Василев: Точно така пише в договора.

Водещ: А такава неустойка възможно ли е да бъде договорена изобщо, според вас?

Асен Василев: Ако вие сте производител и имате такъв договор, бихте ли го предоговорили?

Водещ: Аз не бих го предоговорила, ако съм производител.

Асен Василев: Ами. Сега ние ще положим усилия, имайки предвид, че има желание, нали, за още една осмица и т.н., и т.н. Но по договор ние нямаме право на неустойка. И се връщам на това, което ви казах – когато казваме, че няма да се дават пари в торби за самолети на хартия, означава точно това. Договорът трябва да е изгоден и за двете страни. Трябва да се даде аванс, той няма да е 100%. Трябва да има неустойка, ако не се изпълнят задълженията. Трябва да има инвестиционна програма, която да е детайлно разписана за инвестиции в нашата икономика, която да е детайлно разписана с бюджети, с конкретни проекти и т.н. Когато това го има, ние имаме един изряден договор, който е добър за българската държава.

Водещ: Разбрах ви. А договорихте ли някакви алтернативни източници на горива, да речем втечнен газ от Америка или каквото и да било? Кажете, какво всъщност договорихте при посещението си в САЩ?

Асен Василев: Не, ние не бяхме там на търговски преговори. Това, което цялата делегация беше там, за да се запознае с нови технологии, с възможности и да изговорим нещата, които са свързани с рисковете с кризата Украйна – Русия в случай, че станат много сериозни проблеми или истинска война.

Водещ: И какво говорихте за кризата?

Асен Василев: Няколко неща, свързани с газовите доставки – доколко ние сме уязвими, доколко ...

Водещ: Много ли сме уязвими?

Асен Василев: Ами, уязвими сме дотолкова, доколкото количествата газ от Азербайджан, които получаваме са изключително малки и няма как да могат да поддържат консумацията в страната. С всеки ден ставаме все по-малко уязвими с приключването на отоплителния сезон.

Водещ: Добре. Един важен въпрос на тема енергетика. Знаете, той предизвика след разговора ми тук с премиера Петков, който каза, че няма да строим АЕЦ „Белене“. Аз помня, че вие го казахте още преди да станете вицепремиер и финансов министър, че няма да строите АЕЦ „Белене“. Това предизвика обаче междукоалиционен взрив и не само междукоалиционен, знаете, АЕЦ „Белене“ има много поддръжници в обществото. Дайте повече разяснения, каква е идеята ви за ядрена политика у нас?

Асен Василев: Много е проста. България е и трябва да продължи да бъде ядрена държава. Очевидно имаме нужда и от нови ядрени мощности като базов товар. И то не само ние, а целият регион – и Гърция, и Сърбия и т.н. Оттук-нататък много ясно в коалиционното споразумение е записано какъв е пътят. Думичката анализ, която не обичате, но тя е необходима ...

Водещ: Не, не. Аз напротив, много обичам да анализирам. Но при вас се превърна вече в лайтмотив.

Асен Василев: Ами, да. Но преди, но как да похарчиш 4 млрд. без да си направиш предварително сметката, колкото примерно би струвал един реактор. Не знам дали е 4, но там 4, 5, 6 млрд. Как да го похарчиш преди да си направиш сметката? И трябва да си направиш сметката – къде е по-евтино, къде е по-бързо и какви са възможностите за изграждане. И това пише в коалиционното споразумение. Правим сметката, виждаме къде е и там продължаваме ядрената енергетика.

Водещ: Обаче вие и двамата казахте – няма да строим, няма смисъл да строим АЕЦ „Белене“. Не предпоставяте ли по този начин разговора и това ли е вътрешното ви убеждение, че няма смисъл от АЕЦ „Белене“?

Асен Василев: Моето вътрешно убеждение, че площадката в Белене не е подходяща. Но сме поели коалиционен ангажимент да направим анализ. След анализа, детайлния анализ, който няма как, нали, аз да съм го правил предварително. Мога да ви кажа защо вътрешното ми убеждение е, че не е подходящ.

Водещ: Кажете.

Асен Василев: Първо трябва да се лицензира нова площадка, да бъде позволено от ЕС, което е трудно. Второ, от гледна точка на кадрите, ние трябва да изградим изцяло нов кадрови състав за „Белене“. А ние знаем, че в момента имаме проблеми да попълваме кадровия състав на „Козлодуй“, тоест ние трябва още един комплект хора да ги сложим в „Белене“. От трета гледна точка, част от довеждащата инфраструктура не е завършена, а тя е доста скъпа. Но пак казвам – това, което ние сме поели като ангажимент, то ще бъде изпълнено. Ние ще си направим анализ, тези въпроси ще бъдат огледани, ще си говорим с експертите и накрая ще се тегли чертата и ще се каже къде е по-разумно да се построи тази мощност.

Водещ: Юли месец отново ще гледате бюджета, ще има актуализация. Много хора, които вземат пенсии, знаете колко проблеми, няма да ви кажа колко фишове от вземане на пенсия са ми изпратили, все едно. Нека да го обобщим така – можете ли да гарантирате, че нито един пенсионер, който днес е взел определена пенсия, няма да вземе по-малко през август или през септември?

Асен Василев: Това, което работи Министерството на труда и социалната политика, заедно с НОИ, ние ги подпомагаме, е да се решат два основни проблема на пенсионната система – чувството за несправедливост и недофинансираността на пенсионната система, неустойчивостта. Това е най-важният въпрос и той трябва да подсигури, че пенсионерите ще продължават да получават високи пенсии, доколкото това е възможно, по-високи от това, което е в момента. Другото важно нещо е, когато говорим за солидарност, за пенсионери, които не са си направили вноските или не са си работили през целия период и получават по тази причина по-ниски пенсии, ние не можем да ги оставим да ровят по кофите за боклук, но това подпомагане трябва да дойде по линия на социалната система. По линия на социалната система да кажем – ако пенсията не е достатъчна, трябва да се доплати до линията на бедност на този пенсионер, защото искаме да се погрижим социално за тези хора. Но хората, които са работили, хората, които са си направили всички вноски, хората, които са си изпълнили задълженията към пенсионната система трябва да получават справедливи пенсии.

Водещ: А Ковид добавките кога ще отпаднат?

Асен Василев: Ковид добавките в момента са предвидени до края на юни месец за пенсиите.

Водещ: Като добавим към това, че ще отпадне и зеленият сертификат, ако, не дай боже, не ни залее някаква нова вълна, значи ли, че няма да има повече Ковид добавки?

Асен Василев: Означава, че най-вероятно Ковид добавки няма да има, но до този момент трябва вече да е направена тази нова корекция в пенсионната система и в социалната система, така че да не оставим пенсионерите на произвола на съдбата. Но това да се решава с 50-60 лева по усмотрение на правителството, а да бъде устойчиво заложено в законодателството. И да е ясно какво се случва не само тази година, а и 2023 г., 2024 г., 2025 г. и нататък.

Водещ: Добре, а какво ще правят обаче с големите загуби, които понесе бизнесът? И дори токът да се оравновеси, което изобщо не е видимо, според мен, на този етап, какво ще направите с тези хора да не фалират, да продължат да работят?

Асен Василев: То вече се прави. Компенсациите за декември и януари бяха изплатени с февруарските сметки, компенсациите за февруари ще дойдат с мартенските сметки, за март – с априлските сметки. Така че бизнесът вече получава компенсации. Виждаме нормализиране на цената на електроенергията.

Водещ: Когато падне мораториумът ще има ли увеличение на цената на тока?

Асен Василев: Не очаквам такова.

Водещ: А за бизнеса, а нерегулирания пазар?

Асен Василев: Нерегулираният пазар не зависи от мораториума.

Водещ: Не зависи, аз питам по принцип.

Асен Василев: Също не очакваме.

Водещ: Какъв тренд очаквате на цената на тока?

Асен Василев: Това, което очакваме, е да може в рамките на април-май месец да се предложат дългосрочни договори, 12-месечни, 24-месечни договори, които и бизнесът, и НЕК като доставчик последна инстанция за бита, да могат да се възползват и да има гарантирани евтини цени на електроенергията – не само за няколко месеца напред, а за 12 месеца или за 24 месеца напред.

Водещ: Колко милиарда повече за здравеопазване давате?

Асен Василев: Тази година бюджетът на здравеопазването е 6,5 млрд. директно в НЗОК. Плюс още няколкостотин милиона в Министерството на здравеопазването.

Водещ: Това са много пари. Въпросът ми е срещу какво. Ние имаме една крайно нереформирана здравна система.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Фатално нереформирана, фатално провинциална. С прекрасни лекари. Какво ще направите за тях и за нас, пациентите, така че да имаме модерно здравеопазване – болниците да не приличат на крематориуми, да няма две бутикови болници в столицата и хората да се разболяват само от вида на болницата, когато отидат. Какво ще направите за тази реформа?

Асен Василев: Там екипът на Министерството на здравеопазването работи. Доколкото Министерството на финансите има представители...

Водещ: Попитах, нали казахте пари срещу реформи.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: И понеже това е много важна тема за мен...

Асен Василев: Доколкото Министерството на финансите има представители в надзора на НЗОК, работим и с НЗОК и с БЛС, така че да се случат няколко неща. Първо, ако погледнете как се разпределят допълнителни средства за здравеопазване, половината от допълнителните средства отиват за доболнична помощ, която, знаете, че и по европейски стандарти, и исторически в България е силно недофинансирана. Не да трябва да ходите в болницата, а да можете да отидете в лекарските кабинети, преди да се наложи профилактика, детска помощ, скрининг. Скринингът се вдига от 25% на 90% на майките. Кабинети във всички училища и детски градини за децата се финансират. Финансират се допълнително няколко капиталови инвестиции в болници, които са в ужасно състояние – едната е детската болница, педиатрична, която трябва да се случи, която я няма.

Водещ: Тя трябва да е нова.

Асен Василев: Нова, точно така.

Водещ: Болница без скенери и без ЯМР, която трябва да лекува децата ни.

Асен Василев: Така. А другата такава болница е в Ямбол. Там има предвидени средства за завършване на болницата в Ямбол.

Водещ: А къде ще бъде построена детската болница, знаете ли?

Асен Василев: Не мога да ви кажа. Колегите от здравеопазването работят по въпроса.

Водещ: Отделили сте пари?

Асен Василев: Има заделени средства, точно така.

Водещ: Финален въпрос. Помня спора ви с бившия финансов министър Ананиев, който твърди, че инфлацията, която сте заложили, върху която сте разчели бюджета, няма да бъде такава, ще е двойна инфлацията. Вие готови ли сте да се басирате с него, че инфлацията ще е такава, каквато вие сте я заложили в бюджета, върху която сте строили сметките си?

Асен Василев: Да. Мисля, че инфлацията ще е доста по-близко до тази, която ние сме заложили. Ние сме заложили 5,6%средногодишна. Няма да е със сигурност двуцифрена. Тук има една голяма въпросителна, която е какво се случва с Украйна. Ако руски войски влязат в Украйна, стане истински конфликт, тогава цени на петрола скачат, цени на газа скачат и влизаме в съвсем различна международна обстановка. Но ако това не се случи, а ние се надяваме да не се случи, тогава мисля, че това, което сме заложили в бюджета, ще бъде горе-долу това, което очакваме. Като тук сме заложили и действие на ЕЦБ по овладяване на европейската инфлация, започвайки то месец април.

Водещ: С „да“ или „не“ – Eврозоната?

Асен Василев: Да.

Водещ: Кога?

Асен Василев: Както е по план. 

Водещ: По план. Не бавите нарочно?

Асен Василев: Не.

Водещ: Защото не сте особен поддръжник.

Асен Василев: Не, напротив.

 

Водещ: Така изглеждаше.

 

Асен Василев: Да.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Асен Василев: Благодаря и аз.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация