Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АПР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" на БНТ

Министър Василев в "Панорама"
Снимка: Министър Василев в "Панорама"

10.09.2021 г.

Водещ: Сега темата от деня. Финансовият министър Асен Василев е тук при нас направо от парламента, където и в момента продължава гледането на актуализацията на бюджета. Добър вечер!

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Сега видяхте ли какво означава актуализация на бюджет в обречен парламент? Правите я и вратата на хаоса е отворена.

Асен Василев: Нека да кажем, че парламентът, обречен или необречен, е парламент и е основната институция в политическия живот на България. Няма как да се случи голяма промяна без участието на парламента. И това, което ние направихме – проект за актуализация на бюджета без да е ясно какъв ще е животът на този парламент, в очакване, че ще има нормално правителство, което да поеме този проект и да го доразвие, да вложи неговите политики. Той беше предложен на 30 юли, когато никой от нас не знаеше, че този парламент ще бъде толкова краткотраен, даже не можехме да подозираме. Но, ако говорим за хаос – да, има много хаос в парламента, това, което обаче ми дава надежда, е първо, че парламентът в момента заседава и продължава да работи по Закона за бюджета, тоест има отговорно отношение, и след предаването ние най-вероятно ще се върнем там, за да довършим този процес, и второто е, че въпреки всичкия хаос вчера всъщност се случи нещо голямо - с приемането на Закона за Държавното обществено осигуряване ние извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност.

Водещ: А?! Генерално със 120 лв. ли?

Асен Василев: 120 лв. до края на годината. На 25 декември влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи с поправките от парламента, 370 лв. минимална пенсия, плюс добавката, социалната, която ще продължи да се изплаща и догодина до линията на бедност. Така че до края на тази година със 120 лв. даже към минималната пенсия, пенсионерите са над линията на бедност, на 25 декември, когато влязат в сила промените в Кодекса за социално осигуряване, които са трайни, те продължават и занапред, докато някой не ги отмени, не свършват със Закона за бюджета тази година, всъщност тези пенсионери, всичките са над линията на бедност. Това за мен е един голям успех за толкова разпокъсан парламент с толкова различни партии. Въпреки всички скандали, въпреки всички проблеми, се намери, как да кажа, разум накрая. И ако погледнете последните гласувания на чл. 1 на този закон, всички бяха за.

Водещ: Ама това не ли прекалено силна дума? Знам, че ако имаш 400 лв. пенсия, 100 лв. са една четвърт повече, разбирам това. Обаче да кажете, че партиите, които са петимни да създадат добър образ за себе си преди изборите, са спасили от бедност българските пенсионери с това, че са им дали 120 лв. в повече, дали не е прекалено силна дума?

Асен Василев: Аз не казах, че тези пари са достатъчни за българските пенсионери, нито казах, че те ще станат богати с тези пари. Нека сме наясно за какво говорим. Има линия на бедност, дефинирана от Евростат, дефинирана от правителството и т.н. Какво означава да си под линията на бедност? Това означава, че не можеш да си покриеш нормалните нужди, да се прехранваш и да живееш нормално. Това е линията на бедност – как да преживееш, така че да не умреш от глад. Когато кажа – извадихме 1 млн. пенсионери над линията на бедност, аз казвам точно това – ние на тези хора им помогнахме да не умрат от глад. Това направихме. Не сме направили нещо велико, не сме направили нещо грамадно за тези хора, но това е една първа, и, според мен, много добра стъпка. И пак Ви казвам… Вие казахте хаос. Да, всички видяхме грозните сцени – и вчера, и деня преди това, и т.н. Но накрая на всички тези грозни сцени всъщност, в крайна сметка, партиите се обединиха и гласуваха за тази промяна.

Водещ: Как щяло да не се обединят, като предстоят избори и всеки ще си накичи тези 120 лв. на ревера преди изборите?

Асен Василев: Знаете ли, има ли значение дали ще ги накичи на ревера, или няма да ги накичи на ревера. Много по-важно е, че тези хора няма да се страхуват дали ще умрат от глад.

Водещ: Знаете ли какво има значение, дали не е продънено бъдещето на България като финансова стабилност и като бюджет и финанси?

Асен Василев: Не е! Казвам Ви го като финансов министър.

Водещ: Обаче, аз …

Асен Василев: И мога да Ви обясня защо.

Водещ: Аз разбирам. Обаче това огромно, грандиозно харчене даде например повод днес в бТВ Николай Василев, който беше кандидат, първият на „Има такъв народ“, за премиер, да Ви нарече „ляв ултрапопулист“.

Асен Василев: Знаете ли, ние не харчим пари, които нямаме? Всъщност с тази актуализация дефицитът, който беше първоначално заложен в държавния бюджет за тази година се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора са изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да помогне на здравеопазването, как да помогне на фирмите, които са в затруднено положение и как да помогне на всички други сектори, които вследствие на тази актуализация получиха някакви средства.

Водещ: Да. Ама как имаме пари, които сме събрали, като всички казват, че няма пари? Ресторантьорите, които протестираха онзи ден, казаха, че няма мерки за тях, не се подпомагат. Днес идват строителните работници, Вие им давате само 320 млн. А на тях са обещани и те работят за милиард и толкова.

Асен Василев: Точно така. Пари има, както казах. Парламентът трябва да реши как тези пари да бъдат разпределени. Събрали сме към момента, с последните актуализации на събираемостта, които дойдоха от юли и август, след като бяхме внесли проекта за бюджета, ще сме събрали 2,5 млрд. повече, отколкото е първоначално предвидено.

Водещ: Заради световната инфлация и ДДС-то, което се вдига на всички стоки, включително петрола, които растат нагоре.

Асен Василев: Давам Ви пример. Събираемостта юли месец тази година спрямо юли месец миналата година е почти 30% повече, инфлацията е 3% повече, ръстът е 10% на икономиката.

Йордан Цонев: Този пример не е коректен.

Асен Василев: Значи, говорим 13.

Йордан Цонев: Не е така.

Асен Василев: Аз винаги съм казвал – да, има инфлация, да, има растеж на икономиката, но има и елемент на събираемост. Те са горе-долу по равно двата елемента. Но как сме ги събрали, защо сме ги събрали. Истината е, че в момента в хазната има средства и с тези средства могат да бъдат подпомогнати и пенсионерите, и здравеопазването, и бизнеса, и всички останали сектори, както парламентът прецени. Както казах в самото начало, истината е, че в бюджетна комисия, която имахме днес, и работната група, която се случи снощи, да, имаше много заявки, но се прояви разум и се стигна до едно разумно обединение около това какви да бъдат разходите. По същия начин стана и за пенсиите. Да, имаше различни предложения, да, имаше различни неща, но накрая се стигна до едно разумно предложение, което няма да издъни държавната хазна и не залага мина пред бъдещите бюджети. Средносрочната програма, която ние дадохме на бюджетната комисия – цялата актуализация на пенсиите е вътре, 1,8 млрд. лв. допълнително догодина, всички разходи са вътре, допълнително 900 млн. за Агенция „Пътна инфраструктура”, тоест 1,4 млрд. има заложени, които са реалните разходи, а не както тази година – само 400 млн. заложени. Вие казвате – те очакват 1,3 млрд. Защо очакват 1,3 млрд., при условие, че в бюджета пише – 382? Нали, а са направени поръчки за 1,3 млрд, което е абсолютно безотговорно. Прави са хората да ги очакват, защото са направени поръчки. В бюджета за АПИ пише 382. За догодина пише 1,4. Значи, слагаме пенсиите, слагаме 1,4 за АПИ, слагаме си всички разходи, които имаме, слагаме 3 млрд. за ковид кризата и ни остават 3 млрд. за допълнителни политики, които да решим какво да правим, и сме на дефицит от 3%, които са Маастрихтските критерии. Тоест напълно може държавата да поеме съвсем спокойно това, което в момента се залага и догодина, и по-догодина без да пипа данъците.

Водещ: Значи не се чувствате ляв ултрапопулист, дори ако харченето стига 45%, както днес каза Николай Василев?

Асен Василев: Дайте ми един ляв ултрапопулист, който намалява бюджетния дефицит. И другото, което ще Ви кажа. Ако цената да извадим 1 млн. пенсионери от бедност е някой да ме нарича „ляв ултрапопулист“, ами нека да ме нарича „ляв ултрапопулист“.

Водещ: Добре. Знам, че … От коя партия, от коя политическа сила срещнахте най-принципна подкрепа, за да попитам, за да видя как, къде се идентифицирате и къде срещате идеологически приятели в цялата тази история около бюджета?

Асен Василев: Истината е, че в бюджетна комисия всички партии са конструктивни, в зала е съвсем различен филм. В самата бюджетна комисия, където са експертите, се работи експертно. За наше съжаление, ГЕРБ не винаги присъстват на бюджетна комисия. Но това, предполагам, е някакъв избор, който те са направили. Но всички колеги, които са там, в това число и ГЕРБ, когато присъстват, са конструктивни. Тоест, когато разговорът е експертен, не мисля, че има някакви големи различия. Да, всеки си го гледа през неговата призма. Да, всеки има различни приоритети. Но разговорът е много конструктивен. Когато влезе разговорът в зала, особено пък когато се включат телевизионните камери, спираме да си говорим експертно и това, което се вижда в залата е едно, за мен, леко детинско поведение, ако трябва да бъда честен. Но така или иначе крайният резултат, който беше постигнат, мисля, че е голяма победа за българските граждани.

Водещ: Г-н Василев, не е ли време вече да кажете дали ще правите партия с Кирил Петков?

Асен Василев: Аз съм казал много ясно. В момента, в който спра да бъда финансов министър, ще си взема малко време, ще го обмисля. Това не е нещо, където щракаш  с пръсти или скачаш без никаква подготовка, без премисляне. Това е много отговорна стъпка. Това означава да, ако примерно аз вляза в партия, никога не съм бил член на партия, между другото, или, не дай си Боже, поведа партия, това означава да поема отговорността и да обещая на много хора, че аз ще имам силите да се боря за тях, да им кажа точно за какво ще се боря и точно по какъв начин ще се боря в дългосрочен план, а не за два или за три месеца, както едно служебно правителство. Това е призвание. Това не е професия. И такава стъпка не може да се направи леко, поне аз не мога да я направя леко.

Водещ: Въпросът е дали, докато Вие отказвате и казвате това, някой не действа вече от Ваше име? Защото ето казват БСП, че им се дърпат цели структури, че се говори с техните хора, Радан Кънев Ви призова да се присъедините към „Демократична България“. Дали не се действа, докато Вие казвате това, което казвате в момента?

Асен Василев: Знаете ли, в първия ден в министерството, 2013 г., когато влязох в Министерството на енергетиката, икономиката и туризма, тази година, когато влязох в Министерството на финансите събрах всички директори и им казах едно нещо – единственият човек, който може да ползва моето име, съм аз. Ако някой Ви се обади и каже: „министърът каза”, ако някой Ви се обади и каже: „правя го, защото министърът ме помоли”, обадете ми се и ми кажете „да ми се обади министърът, тогава ще го направя”. Така че, ако някой седи и се опитва да действа от мое име, единственото, което мога да кажа на всички зрители е – не му вярвайте. Кажете му: „да ми се обади Асен Василев”.

Водещ: Тоест Вие не смятате, че трябва да се бърза за тези избори сега? Или не казвате това?

Асен Василев: Това, което казах е, че когато спра да бъда финансов министър…

Водещ: Ще мислите известно време.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Примерно, седмица, две, три, месец …

Асен Василев: Колкото е необходимо.

Водещ: Добре, да видим. Все пак думата, казана тук, тежи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация