Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Интервю на министъра на финансите за предаването „Опозиция“ на в. „Сега“

Министър Василев в "Опозиция" на в. "Сега"
Снимка: Министър Василев в "Опозиция" на в. "Сега"

07.07.2021 г.

Водещ: Здравейте, господин Василев. Предлагам да започнем с новина от последните минути.

Министър Василев: Здравейте.

Водещ: Имам предвид едно съдебно решение, което засяга прословутите списъци „Магнитски“, черните списъци, които Вашето министерство състави като продължение на санкциите, които Вашингтон наложи на трима български граждани, техните фирми, а Вие добавихте и свързани с тях фирми и лица. Както разбрахме, днес има съдебно решение, което на практика блокира Вашите списъци. Така ли е?

Министър Василев: Всъщност има 7 съдебни решения, 6 от които казват, че молбите на съответните граждани и фирми трябва да се разглеждат по същество и едно, което твърди, че има предварително изпълнение, което ние, разбира се, ще обжалваме пред ВАС и смятаме, че всички граждани трябва да минат през нормалния процес техните молби да бъдат разгледани по същество. Така че към момента всичко, което е прието, си продължава действието.

Водещ: Не разбрах – съдът казва, че се замразява действието на списъците, Вие казвате, че продължава.

Министър Василев: Има 6 определения, които казват, че действието продължава и молбите трябва да се разгледат по същество и има едно определение, което казва нещо различно, така че аз съм малко озадачен, че има две различни решения по едни и същи казуси…

Водещ: Те са гледани от различни съдебни състави.

Министър Василев: Може би това е причината, но така или иначе ние това решение го обжалваме пред 5-членен състав на ВАС, така че си вървим по законовите процедури, както са.

Водещ: Значи, да обобщим – има подадени 8 жалби към момента?

Министър Василев: Има подадени доста жалби към момента и съдът се е произнесъл по 7 от тях, доколкото аз знам. Другото, което следва да се отбележи, е, че днес вървят дебати  и утре се очаква решение на ЕП по това как Европа като цяло да реагира на казуса Магнитски

Водещ: Да има европейски закон „Магнитски“ или как да се пренася законът „Магнитски“ на територията на ЕС?

Министър Василев: Как да се пренася законът „Магнитски“ на територията на ЕС. Освен това, в неделя ще изберем парламент, който трябва наистина тази законодателна дупка при нас да бъде запълнена, парламентът да се произнесе, за да нямаме този тип казуси напред-назад, интерпретации и т.н. Това, което е много важно да се знае, е, че всъщност решението на МС беше взето и е в сила да ограничи щетата върху българските държавни фирми.

Водещ: Т.е. Вие казвате тези фирми и граждани са токсични и ако общувате с тях, има риск да попаднете под санкциите.

Министър Василев: Точно така и мисля, че от тази гледна точка решението свърши своята работа досега – нямаме български държавни фирми, поставени под санкции, които са в риск. Рискът не беше малък.

Водещ: А има ли други фирми, които са поставени под санкции?

Министър Василев: Има, с решението на американската страна 3 физически и 64 юридически лица.

Водещ: Искам да Ви попитам и за работата на тази Междуведомствена комисия, която отделно от съдебните жалби, разглежда възражения на граждани и фирми, които са включени във Вашите черни списъци. Колко възражения са постъпили до момента, Вие споменахте, че една от възразилите е Ирена Кръстева, която е заявила, че няма нищо общо със сина си Делян Пеевски? Комисията разгледа ли нейните възражения и произнесе ли се по тях?

Министър Василев: Възраженията се разглеждат, има процедура в НАП, която гледа парични потоци, свързаност и т.н. Има процедура в ДАНС, която работи с  оперативни данни и обикновено отнема по-дълго време, освен ако не е чисто фактологическа грешката, на базата на която е взето решението, защото чакаме информация и от чужди служби, както и от чужди търговски регистри, защото може да нямате търговска свързаност в България, но може да имате в чужбина.

Водещ: Не разбрах колко са възраженията?

Министър Василев: Няколко десетки.

Водещ: Има ли изслушване на възразилите или всичко е по документи?

Министър Василев: Всичко е по документи.

Водещ: Да минем към друга тема от днешния ден – АДФИ обяви, че ДКХ не е събрала една огромна сума от фирмите на Васил Божков, които организираха лотариите, става дума за 556 млн. лв., а с лихвите стават близо 700 млн. лв. Това обаче сякаш не е новина, защото ние го пишем от миналата година. Каква е тази констатация, която се появява сега?

Министър Василев: Първо, констатация на АДФИ е различно от нещо, писано в медиите. За мен важно в констатацията е, че там има едно изречение, което мен силно ме притеснява, че всъщност ДКХ е предприела активни действия за предприемане на вътрешни правила, които са нанесли тази щета. Тоест това не е просто затваряне на очите и бездействие, имало е и активно действие от страна на ДКХ, което е допринесло за щетата.

Водещ: Т.е. спомогнало е на лотарийния бизнес на Божков да не плаща такси в пълен размер.

Министър Василев: В доклада на АДФИ съвсем ясно е разписано колко са тези юридически лица, кога какви такси са плащали, какви не са плащали и в кой момент са започнали да плащат по-ниски такси, един месец са плащали високи такси, друг месец ниски такси.

Водещ: Миналата година министър Ананиев призна, че са събрани само 8 млн. лв. от всичките тези стотици милиони, които би трябвало да бъдат събрани от хазартни такси. Има ли някакъв напредък в събираемостта?

Министър Василев: Мисля, че НАП, които са правоприемник на ДКХ, доколкото си спомням преди няколко седмици спечелиха дело на първа инстанция за 200 млн. лв. Колко от това ще бъде събрано, дали следващите инстанции ще потвърдят решението е въпрос на време, но активно се работи по събирането на тези пари.

Водещ: Също новина от днес е, че най-сетне успяхте да се разделите с директора на АДФИ, Георги Начев е освободен. Първо, да кажете кой ще го замести.

Министър Василев: Нека да излезе официално, да не сме с едната медия напред, ще пуснем официално прессъобщение.

Водещ: Не стана съвсем ясно защо решихте да освободите Начев. Стана дума за една почивна станция…

Министър Василев: Това с почивната станция излезе впоследствие. Основният проблем беше, че около седмица след като станах служебен министър на финансите, господин Начев излезе в отпуск по болест, който беше поне за месец, след това беше удължен и т.н. Не искам да слагам под съмнение медиците дали наистина е имало болест или не, но беше леко странно.  Освен това, получихме редица сигнали, че АДФИ е забавяла проверки, така че да изтече давността, не е реагирала адекватно на сигнали, които са подавани от граждани.

Водещ: Можете ли да споменете някой впечатляващ случай на забавена реакция?

Министър Василев: Вътрешният одит направи доклад, който предполагам, че в някакъв момент може да стане публичен, за момента не знам дали чисто юридически мога да го направя публичен, но имаше пропуски в работата на АДФИ, които бяха силно притеснителни, особено на база кои неща се проверяват, кога се пускат проверките, кои проверки не се пускат и кои не се правят.

Водещ: Очаквах да кажете нещо за работата на АДФИ по работата на „Автомагистрали“ и довършването на „Хемус“, тъй като АДФИ каза, че няма никакви нарушения.

Министър Василев: А Сметната палата каза, че има нарушения. Но това, да кажем, че е било индивидуален казус, но като се погледне в цялостност действията на АДФИ, говорим за много сериозна сума и много сериозни нарушения. Основното е, че погледнато във времето, се видя не точно тенденциозност, но как някои неща се проверяват, някои не, а някои се проверяват прекалено късно.

Водещ: Не Ви ли прави впечатление, че и КЕВР реагира с огромно закъснение на задлъжняването на „Булгартрансгаз“, който плаща за строителството на „Турски поток“ на българска територия. Изведнъж е появи един резултат от проверка на КЕВР от април, изведнъж те прозряха, че държавното предприятие е силно задлъжняло и че това е много голям гаф. Как така се случват нещата, ние, медиите, пишем и говорим за това задлъжняване много отдавна.

Министър Василев: По-добре късно, отколкото никога, така че това, че КЕВР все пак е взела отношение по въпроса, е едно добро начало. Може би ще бъде още по-добре, ако се вземат тези решения своевременно, за да се предотврати щетата, а не само  да се констатира,

Водещ: Имате ли усещане, че много ключови институции са били с нещо като политически намордник, диктувано им е какво да виждат и какво не и в момента, в който властта се смени, имаме служебно правителство, което може да проверява и да казва истини, тези органи започнаха да работят, да контролират, да проверява.

Министър Василев: Силно се надявам, че не се оцветени политически институции, може би в момента като е махнат някакъв похлупак, почват да действат по-спокойно и свободно и да си вършат работата.

Водещ: Вчера на брифинг казахте много интересно и впечатляващо число – АПИ е поела ангажименти за 2,8 млрд. лв. за пътни ремонти, при положение че бюджетът ѝ е 370 млн. лв. Обяснете малко повече какъв е този случай, говорите за някакъв рамкова споразумение ли?

Министър Василев: Ангажиментите са по редица договори, които те имат сключени, възложени са изпълнения на ремонтни дейности, като има фрапиращи неща, в договора пише максимална стойност  на договора 19 млн. лв., а за тази година има възложена дейност на стойност 188 млн. лв. Анекси не са ни предоставяни. Предоставен ни е договор, в който пише максималната сума, която може да се изплати за всички години на действие на този договор, е 19,8 млн. лв. и ни е казано в табличен вид, че по този договор на тази фирма са възложени дейности на стойност 188 млн. лв., вече са изплатени 60 млн. лв. и са фактурирани още 20, например. Това е било в първите 4 месеца на тази година.

Водещ: Може ли да кажете за кой обект става дума и кой е изпълнителят?

Министър Василев: Всичко това ще стане ясно на Обществения съвет в четвъртък, ще бъдат изнесени и фирмите, и договорите, и различните харчове, но това за мен е абсолютно фрапиращо, защото няма как да имаш одобрен бюджет от 370 млн. лв. и да започнеш да възлагаш такива суми. Да, в бюджета пише, че ако АПИ събере от тол такси допълнителни пари, тя може да възложи допълнителни дейности, но към момента не виждаме приходи, които биха оправдали 2,5 млрд. лв. допълнителни дейности.

Водещ: А и никога не са били планирани такива гигантски приходи от тол системата. Всъщност това дълбае дефицит в бюджета, ако трябва да се разплатят всички тези дейности

Министър Василев: Точно.  Трябва да се прегледат договор по договор, трябва да се види кои от тях всъщност са възложени юридически издържано, кои от тях са възложени юридически неиздържано, кои от тях ще се разплатят, как ще се разплатят, нашите специалисти заедно с МРРБ работят заедно, за да може да се анализира ситуацията и да се види какви действия трябва да бъдат предприети.

Водещ: Строителни фирми се оплакаха, че на практика имат свършена работа за 600 млн. лв., а парите не са платени.

Министър Василев: Ами трябва да се отнесат към бившето ръководство на АПИ.

Водещ: Очевидно това няма да помогне.

Министър Василев: Това няма да помогне, но другото, което е важно, е да се види на база на какви договори е възложена тази работа, извършена и съответно трябва да бъде платена.

Водещ: Благодаря Ви.

Министър Василев: Благодаря и аз.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация