Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • МАР
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Алтернативата“ на TV 1

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Алтернативата“ на TV 1
Снимка: Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването „Алтернативата“ на TV 1

03.07.2021 г.

Водещ: Сега в студиото е министърът на финансите Асен Василев, с когото ще говорим за разхищението на обществения ресурс и финансите на държавата. Здравейте, г-н Василев!

Асен Василев: Здравейте!

Водещ: Взимам повод от една от дамите в това видео, която каза „До просяшка тояга ще ни докарате”. Как, извън шегата, Бойко Борисов и неговите съмишленици в предизборната кампания непрекъснато разказват как всъщност служебният кабинет е предизборен щаб на президента и това е всичко, което отговарят на разкритията за злоупотреби. Вие чувствате ли се като част от предизборния щаб на президента, когато правите разкрития за раздаване на милиарди без обществени поръчки, със злоупотреба с т.нар. ин хаус процедура?

Асен Василев: Знаете ли, това са нашите пари. Тези пари не са паднали от небето, не ги е изработил г-н Борисов. Тези пари всеки един гражданин, Вие, аз, всеки, който ни гледа в момента внася данъци всеки месец, като си купува хляб и кисело мляко, плаща ДДС 20 %, и така се събират тези пари. И е много важно те да се харчат прозрачно и ефективно, а не да се раздават на определени фирми без обществени поръчки.

Водещ: В този смисъл, чувствате ли се от предизборния щаб на президента и какво бихте отговорили на Бойко Борисов и неговите фенове, които викат – „до просяшка тояга ще ни докарате“? Кого, кой ще обеднее?

Асен Василев: Ще обеднеят хората, които карат Майбаси. Защото са получавали поръчки без конкурс. Те ще обеднеят. И, честно казано, и до просешка тояга да стигнат, ако не могат да си спечелят конкурса, не мисля, че това ще е трагедия. Но не мисля, че трябва за тях да се грижим. Не ги виждам да тръгнат по кофите за боклук скоро време. За разлика от над 2 млн. пенсионери, половината от които в момента живеят под прага на бедността, официалния.

Водещ: Вие казахте на тази пресконференция, общата с други министри, че ако тези 8 млрд. не бяха по този начин разхитени, те биха стигнали за пенсиите за девет месеца на всички пенсионери, правилно ли Ви цитирам?

Асен Василев: Пенсиите, които се плащат в рамките на годината, са 12 млрд., 8 млрд. са две трети.

Водещ: Така или иначе с тези числа много може да се играе. Но злоупотребата с тези ин хаус процедури, които Вие много надлежно обяснихте, че са процедури, които би трябвало да са ползват в краен случай. Толкова ли е голяма и може ли да кажете нещо по-конкретно?

Асен Василев: Ами, злоупотребата, според мен, е голяма. Първо, както видяхме, в другите ин хаус поръчки – на язовирите, там са давани по договори на двойни, на петорни цени. За „Автомагистрали“ - също. Цената ни на километър магистрала е в пъти по-голяма, отколкото беше и отколкото е в други държави в Европа. Но не са само ин хаус поръчките. Имаме обществени поръчки, една голяма част от които имат по един кандидат. Има общини, в които над 50 % от обществените поръчки са с по един кандидат. Има сключени рамкови договори. И, ако говорим за пътното строителство, „Автомагистрали“ са единият проблем. Но АПИ, самата агенция, тази година например е имала 370 млн. предвидени бюджет за текущи ремонти на пътища, полагане на маркировки и т.н. Те са изхарчили горе-долу 2,8 млрд. лв., са възложили.

Водещ: Това е доста повече от предвиденото.

Асен Василев: Почти ...

Водещ: Три пъти, четири.

Асен Василев: Не. От 370 млн. до 2,8 млрд. Говорим за 2,5 млрд. повече възлагане. Възлагане, което е по договори от 2019 г., има по договори от 2015 г., където със сигурност е нарушено законодателството, защото този договор няма как да е в сила към момента. Има договори с лимит от 20 млн., по които са възложени тази година, в първите четири месеци, дейности за 180 млн. За такъв тип неефективно използване, течове, говорим в държавата.

Водещ: А тези пари отиват при, това, между другото, не сте го казвали – за АПИ.

Асен Василев: Не. Това е новата информация, която ние продължаваме да изискваме и да я събираме, защото я няма централизирано.

Водещ: Няма централизирано кое?

Асен Василев: Няма централизирано, има централизирано оригиналната поръчка, но какво се случва след това, го няма централизирано. Няма централизирано ин хаус процедурите – колко пари, на кои фирми, колко са разплатени, как са възложени. Всичко това буквално последния месец и половина го събираме фирма по фирма, договор по договор. И започваме да го преглеждаме, за да видим, за първи път да се упражни контрол върху целия този харч. Тук говорим за огромни харчове. Ако имате бюджет от 370 млн. и сте изхарчили 2,8 млрд., това са 2,5 млрд. 50-те лв. за пенсионерите, да го поставим в контекст, са по 100 млн. на месец. Тоест Вие за две години с тези пари може да раздавате по 50 лв. на пенсионерите. И това е изхарчено в първите четири месеца на годината.

Водещ: Вие намерихте ли от Агенцията за държавна финансова инспекция директора, г-н Георги Начев, болният?

Асен Василев: Не, все още не сме го намерили. Но изтече едномесечният срок с нотариус. Така че съм щастлив да обявя, че от понеделник вече ще може да имаме нов директор на Агенцията.

Водещ: Широката публика не знае с какво се занимава Агенцията за държавна финансова инспекция. Всъщност тя какво трябва да съблюдава?

Асен Василев: Тя е контролният орган на държавата, когато има съмнения за нарушения или по планови процедури да влезе, да провери дали всички обществени поръчки, всички процедури са проведени както трябва, дали са законосъобразни.

Водещ: Тоест какво е проспала тази Агенция?

Асен Василев: … какво е проспала ще разберем като влезе новият директор. Но доколкото знам, има доклад за „Автомагистрали“, който доста се различава от този, който Сметната палата изнесе като информации за големите проблеми там. Има и други доклади, които не са още публични, които се надяваме да станат публични в скоро време. Примерно, работи се по Комисията за хазарта и какво се е случвало там и защо се е стигнало до несъбирането на данъци. Работи се по проблемите в електроенергийните дружества – ЕСО и т.н. Работи се по проблемите в ДКК и „Монтажи“, където беше комбинирано в Министерството на икономиката и там вече започнаха да излизат информациите по част от проверките. Така че това е един от контролните органи на държавата, който има правомощия да влезе, да разгледа и да оцени дали всичко е законосъобразно или не.

Водещ: Вие преди месец точно казвате пред "Свободна Европа", че влиза проверка на нефтено пристанище на Росенец на Лукойл. Какво показва тази проверка?

Асен Василев: Още нямаме резултатите. Чакаме ги всеки момент. Но другото, което предприехме на Росенец – там заварихме общо седем човека, които трябва да дават денонощни смени на пристанището, т.е. по един човек на смяна, ако не са болни. Засилихме капацитета. Сега в момента смените са комбинирани – не са само Агенция „Митници“, Агенция „Митници“ има повече хора, има хора от НАП, има хора от Гранична полиция...

Водещ: То не е въпросът да има хора, а да вършат работа. Те дали до този момент са вършили работа?

Асен Василев: … като за начало нека да има хора. Освен това, гледаме дали вършат работа. Това, което говорим за преизпълнение на приходите към края на годината, мога да Ви кажа, че в митниците имаме преизпълнение на ДДС при внос. Като имаме около 160 млн. лв. преизпълнение в Бургаската митница за последния месец и половина.

Водещ: В този ред на мисли да Ви питам, тук съм си отбелязала – дали приехте новия правилник за служителите, митническите?

Асен Василев: Да, мина на МС. Не знам дали е обнародван, но би следвало да е и обнародван вече.

Водещ: Според този нов правилник, остава ли условието митничарите да декларират, че са съгласни да няма банкова тайна?

Асен Василев: Да, остава.

Водещ: Но още не е минала такава процедура, да знаем колко митничари са съгласни, колко са болни, колко отсъстват?

Асен Василев: Сега започва процесът по въвеждането на новия правилник и тогава вече ще видим колко са съгласни и колко не са съгласни?

Водещ: Течеше проверка, която беше провокирана от г-жа Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, която декларира, че няма нищо общо с него, или поне няма търговски отношения, и иска да бъде махната от Магнитски, от списъка. Вие казахте, че се проверява този сигнал. До къде стигна проверката, има ли общо г-жа Кръстева с Делян Пеевски?

Асен Василев: В момента сигналът се проверява от НАП, от ДАНС, има запитване и към чуждите служби, и към чуждите министерства на финансите и търговски регистри, за да се види не само в България, а и по офшорни и всякакви други юрисдикции дали имат общи фирми, дали има движения на пари, дали има оказване на материална или нематериална помощ, от този тип.

Водещ: Т.е. всеки от този списък може да пусне такава молба и тръгва по същата процедура някаква проверка, така ли?

Асен Василев: Абсолютно, да.

Водещ: А срокове има ли?

Асен Василев: Срокове …, нашите служби сравнително бързо може да се справят, но когато се изисква информация от чужди служби, това обикновено отнема малко по-дълго.

Водещ: А има ли вероятност, всъщност вярно ли е, че фирмите по този списък санкционирани, трябва предсрочно да си върнат кредитите?

Асен Василев: По принцип, това е становище, което американската страна е изразявала нееднократно, че фирми, които са взели кредит и са попаднали в списъка, трябва банките или съответните институции да прекратят отношенията си с тях. Това е интерпретация на американската страна. Ние, като правителство, както знаете, с решението на МС не можем да казваме нито на банковата система, нито на гражданите и другите фирми какво да правят. Ние сме предприели само действия относно държавните предприятия, за да ги предпазим тях от щета и сме казали на държавните предприятия да прекратят тези отношения.

Водещ: Въпросът е дали нещо, дали има риск за банковата система, нещо може ли да се разбута...

Асен Василев: Не мисля. Мисля, че ако имаше, как да кажа, големи експозиции или големи проблеми, те вече щяха да се случили. Мисля, че ситуацията е овладяна към момента.

Водещ: Вие започнахте проверка на фирмите с най-големи касови наличности. Мисля, че за 4 млрд. ставаше въпрос.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: И едни 35 млн. на фирмата с „гьола“ от границата се губеха. Намериха ли се?

Асен Василев: В момента управителят на фирмата е болен, в болница, и твърди, че като оздравее, ще ги покаже. Но междувременно бяха установени редица нарушения на тази фирма, като повече пари в касата, отколкото са декларирани към НАП, несвързани касови апарати към НАП и още редица нарушения.

Водещ: Т.е. не са пускали бележки след всяка кола.

Асен Василев: … или не са отчитали апаратите към НАП и други тип нарушения. Тъй като това няма как да бъде запечатано като обект, границата ще спре, в момента действията, които НАП са предприели, е всяка вечер се иззема оборотът от касата с жандармерия и НАП, и се внася в държавата, тъй като там има наложени обезпечителни мерки за щетата, която е нанесена към момента.

Водещ: Вие смятате ли от всичките тези неща, първо, между другото, бяхте казали, че списъкът с тези фирми ще бъдат качен на сайта на Министерството на финансите – тези, които са с най-много касови наличности...

Асен Василев: Не го качихме, въпреки че имаме право. Там няма ограничение, по съвет на юридическите дирекции в Министерството и в НАП, тъй като, ако се каже, нали – това е списъкът с фирми с големи касови наличности, те може да станат обект на кражби...

Водещ: На посегателства.

Асен Василев: На изнудвания и т.н. Това е причината да не го качим списъка.

Водещ: А установихте ли нещо за тези фирми и за тези хора?

Асен Василев: Да, примерно фирмата, която е със „златния гьол“, е в този списък.

Водещ: Освен нея, други?

Асен Василев: Има, както казах нееднократно, фирма открихме, на която управителят е в Панама с касата. Как точно е изнесъл парите, не е много ясно. Има фирми, при които се оказа, че има техническа грешка при документите, която те си коригират. Има фирми, които казаха – да, имаме пари на каса, елате ги избройте, бяха изброени. Има и фирми, които декларираха дивиденти. Казаха – ок, парите ги няма, но ние си декларираме данък дивидент. Т.е. както си върви проверката, в зависимост от фирмата и ситуацията, има различни, как да кажа, действия, които се предприемат...

Водещ: А оставате ли си с впечатление, че тези пари са ползвани за нещо друго, както в началото заподозряхте?

Асен Василев: Със сигурност това, което наблюдаваме е, че има фирми, за които примерно и в МВР, или в ДАНС, са имали информация, че са близки до хора, свързани с купуване на гласове в този списък.

Водещ: В този списък, с големите кешови наличности?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: И намерихте ли ги при тези фирми с кешовите наличности?

Асен Василев: Те или ги показаха, или декларираха дивидент, или са болни в болница и не може да ги изброим.

Водещ: Или е техническа грешка.

Асен Василев: Технически грешки са по-малко при тях.

Водещ: Т.е. Вие сте направили връзка с конкретни имена, това, което се знае за тях...

Асен Василев: Разбира се, да. Това е целта на проверката в крайна сметка – да се види тези големи касови наличности. Те пораждат риск, те са един сигнал, една червена лампа за риск, за неправомерни действия – или неотчитане на оборот, или нещо друго.

Водещ: Обаче, интересно е, че не са съдени най-вероятни, както и с финансовите и данъчните престъпления, сигурно сте запознати, че голяма част от тях са с условни присъди. И сега се сещам за това, което Вие още в началото на вашето встъпване обявихте за несъбираемите милиарди по най-различни причини. Колегите от "Медиапул" са написали за една официална статистика на НАП към януари 2018 г. Тогава неплатеният ДДС е за 5,8 млрд., а всички несъбрани задължения за годините на прехода, които тогава са отчетени, са в рамките на 25 млрд. И това са само регистрираните и документирани от данъчните нарушения и измами, пишат от "Медиапул". И реално те казват, че това са несъбираеми пари, защото голяма част от тях са вследствие на престъпления, на измами, за които обаче има само някакви актове, ревизионни. Така ли е?

Асен Василев: Към момента тези, които подлежат на събиране, т.е. не им е изтекла давността, са малко под 10 млрд. Един предварителен анализ на НАП установи, че някъде между 1 и 2 млрд. са потенциално събираеми и са започнали да провеждат разговори с длъжниците, за да започнат те да си връщат съответно тези вземания, които са към НАП. И една немалка част, всъщност, започнаха да си ги връщат тези пари.

Водещ: Колегите от Медиапул дори сега са доста по-остри. Казват, че всъщност това, което Вие обявихте, тези 10 млрд. са кухо досие и че НАП е бил регистратор, лош, на данъчни измами.

Асен Василев: Голямата част, ако 1 до 2 млрд. са събираеми, това означава, че между 8 и 9 млрд., са точно това, те са несъбираеми. И всъщност тогава въпросът, истинският е – ако се установи, в хода на една проверка, че нещо, едно задължение, е несъбираемо, защо не се преориентира този ресурс, да ходи да проверява неща, които трябва да се проверяват, както ние сега го преориентираме.

Водещ: Фирмата на Вашия директор на НАП дали е с такъв несъбираем дълг, на г-н Спецов?

Асен Василев: Не мога да Ви кажа.

Водещ: Защото те въпросите около него винаги се завъртат именно в контекста на това дали това, което той е направил, макар и законно, с неговата фирма, не е учебникарски пример за това как се избягва плащането на данъци и въобще и на задължения?

Асен Василев: Според мен, не. И както говорихме с Генка Шикерова, мисля, че беше в "Свободна Европа", започна проверка, тя е прехвърлена в прокуратурата. Тъй като прокуратурата е, първо, независима. Ако проверката се прави от Министерството на финансите или МС, ще се каже, нали, зависимост и т.н. И второ, тя има достъп до цялата информация – данъчно-осигурителна и т.н.

Водещ: То е ясно, че като се стигне до един сламен човек, нещата опират там. Тази тема явно е дълга, Вие смятате, че това не е проблем. Тази седмица беше внесен планът за присъединяване към еврозоната на България 2024 г., нали така?

Асен Василев: Не е внесен. Той беше изработен, завършване на изработването, да. Тепърва предстои обществено обсъждане, след което той трябва да мине през МС, евентуално парламент и т.н. Като този план, всъщност, е техническите детайли, които трябва да се попълнят – примерно колко месеца по-рано се слагат двойни цени, в левове и в евро, до кой знак се показват, как се превалутират различните сметки, БНБ какво трябва да направи ...

Водещ: Аз исках да Ви питам като финансист, като експерт в тази област, дали смятате, вече от това, което познавате в българската реалност и като министър, и като бизнесмен, дали смятате, че към 2024 г. България ще отговаря на критериите за еврозоната, специално в частта инфлация?

Асен Василев: Мисля, че да. Мисля, че ще отговаряме на техническите критерии със сигурност.

Водещ: Ама това, защото ще нагласим числата ...

Асен Василев: Не, не. Според мен, България и като ниво на дефицит, и като ниво на дълг, и като инфлация към момента стои много прилично и сме изцяло в рамките на критериите, изключая ковид, но той така или иначе се изключва от критериите за всички държави към момента и това ще продължи за догодина. Но тук е важно да се каже, че този план, който ние приехме, той е заложен с решение на МС от 2020 г., както и датата – 1 януари 2024 г. е заложена с решение на редовното правителство, предишното. И до 30 юни трябваше да бъде изготвена техническата част как да се случи.

Водещ: Да, ясно е това.

Асен Василев: Оттук нататък, идвайки едно редовно правителство с парламент, трябва да предприемат съответно или да не предприемат стъпки по промяна на законодателство и всички други неща, които са необходими това да стане. Но чисто технически не виждам проблеми с това България да е готова в края на 2023 г., началото на 2024 г.

Водещ: Пада мораториумът сега на кредитите, вноските по кредитите. Смятате ли, че ще има проблеми?

Асен Василев: Аз мисля, че той падна в края на март, ако не се лъжа. За някои кредити може би е бил по-дълъг периодът.

Водещ: Очаквате ли сътресения?

Асен Василев: Не, не очаквам. Говорили сме и с търговските банки. Доколкото знам, нито те, нито ние очакваме някакви сътресения.

Водещ: Т.е. от обществото нищо лошо не очаквате?

Асен Василев: Според мен, обществото…, не знам какво имате предвид под нищо лошо, но то, как да кажа, е ползвател на услугите на държавата.

Водещ: Последен въпрос, който е свързан с гражданите. Имате ли, нали, числата в банковия сектор са добри, имаше пак отчет за тримесечието, хубави числа, но инфлацията изяжда доходите... Имате ли Вие вече, от гледна точка на министър, някакъв механизъм да защитите всъщност доходите на хората, предвид реалността? Има реално поскъпване, независимо дали то е отчетено в сухите числа инфлационно, или не.

Асен Василев: По принцип поскъпванията се отчитат в инфлацията. В България потребителската кошница е доста ясна. Що се отнася до защитата на доходите, държавата пряко отговаря за доходите на няколко групи лица – пенсионерите, държавните служители, докато доходите в частния сектор зависят изцяло от трудово –правните отношения между хората и фирмите. Според мен е много важно, това, което се опитаме да правим и с по-високата събираемост на данъците, и с ефективното харчене, е държавата да има ресурс да осигури добра среда, за да може хората и фирмите да работят спокойно и да работят ефективно, и да са конкурентноспособни.

Водещ: С да или не ми отговорете – поправимо ли е всичко това, което Вие виждате, че се е случило и смятате, че не е редно?

Асен Василев: Абсолютно поправимо, при целенасочена работа и политическа воля.

Водещ: Много Ви благодаря за този разговор.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация