
Question Answer 
1. For projects under Lot 2: if there is a 
partner organisation, is it necessary for the 
partner to have 2 years of experience, i.e. to 
have been established at least 2 years ago, 
and to have implemented projects with a 
budget over 10 000 euro? 
 

No. 

2. Ако за целите на проекта се използва 
помещение, което се намира в общинско 
училище, необходимо ли е да се приложи 
някакъв документ? 
2. If for the purposes of the project will be 
used premises located in a municipal school, 
is it necessary to attach some kind of 
document. 
 

If the premises are to bee used free of charge 
– this should be stated in the application and 
there should be attached a statement from the 
owner of the premises, declaring that the 
premises will be provided free of charge for 
the respective period. 
 
If the budget includes expenses for rent of 
the premises, in case of approval/financing of 
the project, the grantee should conclude a 
lease contract and attach the respective 
expenditure verification documents to the 
financial report for the project. 
 

3. Will there be information sessions for the 
programme and if yes – when will it take 
place in Sofia? 
 

No. 

4. We are an NGO registered 8 years ago in 
Sofia. We would like to submit an 
application for a project addressing issues in 
a town located in another planning region. 
 
We would like to know under what legal 
form should we be registered (if necessary at 
all) in the Pazrdzhik Region in order to be 
eligible candidate? 
 

Candidates under the regional and local 
components (Lot 2 and Lot 3) should be 
registered in the planning region where the 
proposed activities will take place. 
 
It is not acceptable for a candidate to re-
register in another region for the purposes of 
this call for proposals. 
 

5. Is the decision of the Municipal Council 
for the application of the proposal obligatory 
if the Municipality will be a partner only not 
an applicant under Lot 2 of the Programme? 

Yes. 

6. Are the specified target municipalities 
shown in section 1.3. /under Lot 3/ eligible 
partners under Lot 1 or Lot 2 ? 

No. 

7 We are an NGO with headquarters in Sofia, 
Bulgaria and a branch registered in Silistra. 
We would like to ask the following question 
regarding the eligibility of applicants for 
grants for Civil Society Development, Phare 
Project BG2004/016-711.01.01 and in 
particular about the interpretation of the 

Branches are not legal persons and hence not 
eligible candidates. 
 
 



phrase taken from the Guidelines for 
Application that eligible applicants for Lot 3 
should: “Have their headquarters in Bulgaria 
and are registered in the planning region 
where the proposed activities take place”: 
 
Are we eligible to apply for the above 
mentioned grant scheme if the actions we 
propose take place in Silistra region and our 
headquarters are in Sofia, but we have a 
branch in Silistra? 
8. Във връзка с поканата за предложения 
по проект "Развитие на гражданското 
общество" бих искала да задам въпрос 
относно критерии за избираемост на 
кандидата във връзка с "LOT 3", а 
именно: 

Допустимо ли е сдружение с основно 
седалище град София, регистрирало клон 
в някой от изброените райони да участва 
чрез своя клон или е задължително 
сдружението да е с основно седалище в 
района, за който кандидатства. 

8. In relation to the call for proposals under 
project “Civil Society Development” I would 
like to ask a question regarding the eligibility 
of candidates under Lot 3, namely: 

Is it acceptable for an association, which is 
based in Sofia, but has registered a branch in 
one of the indicated regions, to apply through 
its branch or is it mandatory the association 
to have its main seat in the region, for which 
it is applying. 

 

Branches are not legal persons and hence not 
eligible candidates. 
 

Imam vupros otnosno Civil Society 
Development 2004, Phare Project 
BG2004/016-711.01.01, chiito kraen srok za 
kandidatstvane e 03.07.2006godina. 
 
I have a question regarding Civil Society 
Development 2004, Phare Project 
BG2004/016-711.01.01 with deadline 
03.07.2006. 
 

(questions 9 - 11) 
 

9. Za Lot 2 edno ot iziskvaniqta e 
kandidatstvashtata organizaciq da e izpulnila 

9. The project has to be completed (at the 
time of publication of the call) in order to be 



pone edin donorski proekt na stoinost nad 10 
000 evro.  
Moje li da se posochi proekt nad stoinost 10 
000 evro kato opit na organizaciqta, ako toi 
teche v momenta i oshte ne e zavurshil ili e 
zaduljitelno uslovie da ima veche realiziran 
na tazi stoinost proekt, za da otgovariame na 
iziskvaniqta?  
 
9. For Lot 2 one of the requirements is the 
candidate have implemented at least one 
donor-funded project with a budget above 10 
000 euro. 
Is it acceptable to indicate as experience a 
project with a budget above 10 000 euro, if it 
is on-going and is not completed, or is it 
mandatory requirement to have completed a 
project with such budget in order to be 
eligible? 
 

considered as relevant experience. 
 

10. Moje li da schitame,che organizaciqta 
otgovaria na tezi izskvaniq, ako e uchastvala 
v rpoekt nad posochenata stoionost kato 
partnior, no ne e usvoila suma nad 10 000 
evro, makar i proektut da e bil na po-visoka 
stopinost.  
 
10. Can we consider that the organisation is 
eligible if it has participated in a project with 
a budget above the indicated amount, but it 
has not received an amount above 10 000 
euro, although the overall project value was 
higher? 
 

10. The type of the participation and the 
received amount has to be clearly specified 
in order to consider the relevance of the 
reference project. 
 

11. Ako e taka, absoliutno sushtite usloviq li 
vajat i za partniorskata oraganizaciq? 
 
11. If so do the absolutely same conditions 
apply for the partnership organization? 
 

No. The partnership organization is not 
required to have implemented at least one 
donor-funded project with a budget above 10 
000 euro. However, any relevant experience 
of the partner organisation is considered as 
contributing to the overall capacity of the 
candidate.  

12. Къде в бюджета се вписват кафе- 
паузи и материали за участници в 
семинари, които няма да са чрез 
подизпълнители.  
 
12. Where in the budget should we include 
coffee-breaks and materials for the 
participants in seminars/workshops, which 
are not to be subcontracted? 

Budget Section 3. Equipment and supplies 



13. Дадена общината е задължителен 
партньор на всички кандидатстващи по 
Лот 3 за проекти на нейна територия. В 
същото време един и същ партньор не 
може да се повтаря в различни проекти. 
Това означава ли че за дадена община 
може да се кандидатства само е един 
проект? 
 
13. A municipality is mandatory partner for 
all candidates under Lot 3 for projects within 
its territory. At the same time one partner 
cannot appear in different projects. Does this 
imply that for a given municipality only one 
project application can be submitted? 

Yes. Eligible organisations may participate in 
only one application. In case an organisation 
appears in more than one application, all 
related applications will be automatically 
excluded from further consideration. 
 

14. Могат ли държавни служители да 
бъдат на граждански договори като 
обучители и пр.- т.е работата им не е в 
качеството им на държавни служители 
и свързана с длъжността им. 
 
14. Can civil servants be hired under fee 
contracts as trainers, etc, i.e. if their services 
are not in their capacity as civil servants or 
related with their position? 

No 
 

15. Подава ли се още при 
кандидатстването информация за одитор 
за проекти от третия лот, чиято стойност е 
доста под посочената в Общите условия 
стойност (т. 15. 6)  
Should the information about auditor be 
submitted at the stage of application with 
regard to lot 3 projects, having in mind that 
their value is below the value referred to in 
the General Conditions (art.15,6) 
 

The information about the proposed auditor 
must be provided before contract signature at 
latest, as this information is included in the 
grant contract. This applies for all grant 
contracts, irrespective of the lot. 
 

16. Може ли да се заплаща по 
граждански договор за дейности, услуги 
извън т. 1. Човешки ресурси - например за 
превод, предпечатна подготовка (в раздел 
5)  
 
16. Can fees be paid under civil contracts for 
activities, services outside Item 1. Human 
Resources – e.g. for translation, pre-print 
formatting (in Section 5) 

It is important to distinguish between fees 
and salaries (Budget Section 1. Human 
Resources), which are based on time inputs 
and subcontracting (Budget Section 5. 
Other Costs, Services), which is based on the 
procurement of goods or services. 
The form of subcontracting for such services 
has to take into account the applicable rules 
and conditions (ANNEX IV Procurement by 
grant Beneficiaries in the context of 
European Community external actions). 

17. Може ли ръководителя на проекта да 
получава отделно възнаграждение за 
обучител или като редактор на сборник. 

No. The proposed fee and time input of the 
expert should cover all the tasks to be 
undertaken by that expert. 



 
17. Can the project leader receive separate 
fee as trainer or editor of a compilation? 
18. Може ли една община да бъде 
партньор на повече от една 
неправителствена организация? 
 
18. Is it possible for one municipality to be a 
partner to more than one organization? 

No. Eligible organisations may participate in 
only one application. In case an organisation 
appears in more than one application, all 
related applications will be automatically 
excluded from further consideration. 

19. ABOUT: Civil Society Development 
2004, Phare Project BG2004/016-711.01.01 
 
2.1. ELIGIBILITY CRITERIA 
"have implemented at least one donor-funded 
project with a budget above 10 000 euro" 
 
Is it possible to apply for this project if we 
are implementing a project according to your 
conditions or it has to be finished before this 
application? 

The project has to be completed (at the time 
of publication of the call for proposals). 

20. Wuzmojno li e organizacia - kandidat po 
edin proect da bude i partnior po drug 
proect? 
 
20. Is it possible a candidate under one 
project to be a partner under another project 
as well?  

No. Eligible organisations may participate in 
only one application. In case an organisation 
appears in more than one application, all 
related applications will be automatically 
excluded from further consideration 

21. Wuzmojno li e edna organizacia da bude 
partnior w poweche ot edin proect? 
 
21. Is it possible an organization to be a 
partner in more than one project? 
 

No. Eligible organisations may participate in 
only one application. In case an organisation 
appears in more than one application, all 
related applications will be automatically 
excluded from further consideration 

21. Ние сме сдружение с нестопанска цел, 
регистрирано в обществена 
полза.Възможно ли е да бъдем  
бенефициент/водеща организация/ по 
проектопредложение по ЛОТ 3 в 
партньорство с клъстер от общини и 
същевременно да бъдем партньорска 
организация  на бенефициент по проект 
по ЛОТ1 
22. We are NGO registered in public benefit. 
Is it possible for us to be beneficiary/leading 
candidate for a project proposal under Lot 3 
in partnership with a cluster of municipalities 
and to be a partner organisation to a 
beneficiary for a project under Lot 1? 

No. Eligible organisations may participate in 
only one application. In case an organisation 
appears in more than one application, all 
related applications will be automatically 
excluded from further consideration. 

23. Moiat wypros e swyrzan s kriteriite za 
dopustimost na partniorite po proekta. 

Yes. The partner organization is not required 
to have implemented at least one donor-



Wazhat li i za tqh wsichki iziskwaniq, koito 
wazhat za aplikanta i w tozi smisyl kak da se 
tylkuwa 2.1.2 - t. 1 1. NGOs established and 
run in any of the EU Member states1 or the 
Phare eligible countries2 (for Lot 1 only). 
 
Oznachawa li towa, che kato partnior na 
wodeshtata organizaciq mozhe da byde 
dopusnata NPO, koqto naprimer ne e 
zawyrshila dosega proekt po PHARE za 15 
000 euro? 
 
23. My question is related to the eligibility 
criteria for project partners. Are they subject 
to all requirements for the applicant and in 
this sense: how to interpret section 2.1.2 - 
item 1 1. NGOs established and run in any of 
the EU Member states1 or the Phare eligible 
countries2 (for Lot 1 only). 
 
Does this imply that a partner of the leading 
organisation may be NGO, which for 
example has not completed a PHARE project 
with a budget above 15 000 euro? 

funded project with a budget above 15 000 
euro. However, any relevant experience of 
the partner organisation is considered as 
contributing to the overall capacity of the 
candidate. 

24. Is it needed to supply with the application 
form any supporting documents – court 
decisions, etc. 

Only the provisionally selected applicants 
will be asked to provide all the supporting 
documents needed. 

 


