МИНИСТЪР ГОРАНОВ ПОДПИСА МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО С МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ И ПРОВЕДЕ РАБОТНИ СРЕЩИ В БРЮКСЕЛ

11.07.2017 г.

Министър Владислав Горанов подписа Меморандум за разбирателство за техническо сътрудничество между Министерството на финансите на Република България и Министерството на финансите на Кралство Нидерландия. От холандска страна документът беше подписан от холандския министър на финансите Йерун Дейселблум. С Меморандума се поставя рамка на съвместно техническо и финансово сътрудничество между двете министерства за осигуряване на обмен на знания, опит и експертиза между служителите им и за споделяне на информация за изпълнението на политиките, процесите на вземане на решения, законодателството и услугите в областта на публичните финанси. Дейностите в изпълнение на този Меморандум ще бъдат включени в годишни двустранни програми за сътрудничество.

Министърът на финансите е в Брюксел за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

След заседанието на Съвета министър Горанов проведе работна среща с европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси. Двамата обсъдиха приоритетите на страната ни по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

В контекста на българското председателство на Съвета на ЕС Владислав Горанов се срещна и с европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Горанов проведе също работна среща с генералния директор на ГД „Икономически въпроси и конкурентоспособност" към Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз Карстен Пилат. Двамата обсъдиха практическите аспекти по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.