ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА ИМА

18.05.2017 г.

„Това, което анонсирахме в предизборната кампания като ангажимент, е да премахнем лимита и ограниченията въобще пред достъпа до асистирана репродукция. Нашият ангажимент беше да направим така, че финансовите лимити да изчезнат и с вчерашния акт на правителството това е факт." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия. По думите му след приетото решение България ще се нареди сред първите няколко държава в Европа, която ще увеличи броя опити за ин витро процедури от три до четири, тъй като това е биологичното и физиологично ограничение. Финансовият министър увери: „Работата на Центъра за асистирана репродукция и процесът по издаване на заповеди за подпомагане ще се ускорят, като средствата по бюджета му ще бъдат увеличени толкова, колкото е нужно". Той разясни, че по време на проведени консултации водещите специалисти в областта са предупредили за опасността при пълно безлимитно предлагане на неограничен брой опити за ин витро, да се отиде в другата крайност, в която недобросъвестни лекари, които са по-далеч от Хипократовата клетва и за които това е вид бизнес, да се опитат да получат безкраен ресурс. „Друго предложение на медицинските специалисти е да финансираме съхраняването на яйцеклетки на онкоболни жени, с което те ще запазят шанса си да имат деца", допълни той.

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от края на януари 2017 г., с което беше определен нов размер на минималната работна заплата. Министърът на финансите коментира ситуацията по следния начин: „Това се случи в края на кабинета „Борисов 2", когато не беше ясно как ще бъде спазена конституционната процедура за назначаване на  служебно правителство. Колегите от МТСП са допуснали пропуск в стремежа да си да спазят срока и реализират ангажимента си съгласно Закона за държавния бюджет и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество." Изходът от казуса според него е следният: „Ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв. Ако не успеем, ще препотвърдим постановлението, като спазим всички процедури". Министър Горанов е категоричен че минимална работна заплата трябва да има, тъй като ако разчитаме само пазарът да определя възнаграждението, което е добър подход, е много възможно да напредваме с твърде бавни темпове. „През годините сме били много внимателни към минималната работна заплата заради ситуацията на пазара на труда, заради мантрата за конкурентоспособност на българската икономика, но тя е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда и да се влияе върху доходите особено в производствата с ниска добавена стойност", обясни той и зададе естествения въпрос дали въобще в България трябва да има такъв вид бизнес. „Време е в България, посредством механизма на минималната работна заплата, да се прави такъв тип високотехнологичен и конкурентен бизнес, който да дава възможност да се получават по-високи доходи", изрази убеждението си той.

Злоупотребите с инвалидни пенсии министърът коментира, че те служат за допълване дохода на пенсионери - неслучайно и натискът за увеличаване броя на този вид пенсии идва след реформата от 1999 г. - и ако бъдат спрени, ще се отнеме доход на бедни хора, но несправедливостта да се лъже системата и от там да се черпят права би трябвало да бъде преодоляна. По негова оценка 20% са хората с неистинска експертиза или такава, която не отговаря на действителността. „Реформа на експертизата на работоспособността трябва да има и всичко спестено от това ще остане в социалната система. 1,7 млрд. лв. е размерът на инвалидните пенсии за година, а болничните листове, изплатени от НОИ и от бизнеса, са в размер на над половин милиард лв. Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и временна нетрудоспособност, в социалната система ще се освободят стотици милиони за хората, които действително се нуждаят", посочи министър Горанов.