ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ВТОРА КТБ НЕ ТЛЕЕ

21.06.2015 г.

 

| Канал 3, „Беновска пита" | 21.06.2015 |

 

Водещ: Уважаеми зрители, продължаваме със следващия гост, това е г-н Владислав Горанов. Много ми е драго, че сте тук! Благодаря ви, че приехте моята покана! Заповядайте! Разположете се удобно! Но може би ще ви стане неудобно сега малко след въпросите, но знам, че за вас няма неудобни въпроси. Лесно ли е да си министър на финансите?

Владислав Горанов: Концептуално е лесно, защото имаш лесни рамки, в които трябва да действаш. Трябва да харчиш по-малко пари, защото те не са твои, а са на хората. Трябва да ги харчиш по-ефективно и трябва да събираш дължимото за хазната. В този смисъл политическата програма на един финансов министър е ясно очертана. Докато примерно в образованието или в социалните дейности трябва да имаш много по-тесни познания и много по-задълбочени познания, за да променяш нещо. При финансите трябва да се събира повече, да се харчи по-малко, да не се трупа дълг, да се харчи по-ефективно.

Водещ: Като казвате да се събира повече и да се върне повече, колко ще си върне от масата на несъстоятелността на КТБ държавата според вас? Хвърлям ви дълбоко.

Владислав Горанов: Това не зависи само от държавата, зависи от българския съд. Предполагам, че ще са стотици милиони. Оптимист съм да мисля, че може да минат и милиард.

Водещ: Стотици милиони. Вече дадохме почти 4 млрд.

Владислав Горанов: Да, дадохме 3.6 млрд., колкото са гарантираните вземания, но, за съжаление, нямаше воля 2014 г. да се реши проблемът. Оттогава много хора поработиха срещу това сега да е трудно да се върнат парите в патримониума на банката, но уверявам ви, всичко нужно е направено.

Водещ: Главният прокурор беше преди малко тук преди вас, не знам дали сте го гледал, сигурно сте пътувал. Той каза, че няма у него тайни списъци на тайни, как да кажа, фаворизирани вложители на физически и юридически лица от КТБ. Това, което усилено се говори. Вие имате ли такива сведения за някои видни представители на политиката и на индустрията?

Владислав Горанов: Официално не съм виждал такива документи, но съм чувал, че има много хора, които са ползвали преференциални лихвени равнища, най-вече по влоговете си. Това не е незаконно, разбира се, но уврежда във всеки случай бизнес модела на банката и може би е част от причините състоянието да е такова, че тя да е в несъстоятелност. Във всеки случай законодателната инициатива, която се прие за разкриване на банковата тайна, колкото и да не е безспорна, ще даде отговор на някои от тези въпроси.

Водещ: Така е, но оттук веднага пък след случая КТБ, пък и нека да не забравяме и ПИБ, и да продължа всъщност да ви попитам и за ПИБ, какво ще стане, ще си върне ли ПИБ 900-те млн. лв. държавна помощ след една година? И ако не ги върне, какво ще стане?

Владислав Горанов: Те вече са доста по-малко. И уверявам ви, мениджмънтът на ПИБ настоява тези пари да бъдат върнати, тъй като те са предоставени срещу лихва от правителството и цената на финансирането за ПИБ е висока според тяхната оценка. Т.е. те предпочитат максимално бързо да ги върнат и имат възможност за това. Аз мисля, че спекулирането и целенасоченият натиск срещу нея и друга банка, защо казвате само ПИБ, кажете и някоя друга банка, нима няма..

Водещ: „Инвестбанк".

Владислав Горанов: Защо само „Инвестбанк"? Може да изредим цялата банкова система.

Водещ: Общинска банка.

Владислав Горанов: Може да изредим цялата банкова система. Това обаче не почива на някакви...

Водещ: Тези работи не са публични факти.

Владислав Горанов: Не, не почива на нещо обективно. Затова ние приехме и сме предложили от правителството законопроект, в чиито преходни заключителни разпоредби има ясно описан ангажимент за преглед на качеството на активите. Оттам нататък спекулации от типа тази или онази банка показват само незрялост на обществото да си реже клона, върху който седи. Защото когато имаше проблем в КТБ, никой не говореше за него. А сега, когато в другите банки няма същия проблем, всеки се упражнява върху тях, което едва ли е в полза на обществото, но показваме зрялост с това, че нямаме свръхреакция.

Водещ: Не говоря за мълви, говоря наистина за рационално поведение и се надявам, че много добре ме разбирате, защото и вие следвате такава политика. Но...

Владислав Горанов: Ако има някакъв проблем в други банки...

Водещ: Да, има ли проблеми в други банки?

Владислав Горанов: Не. Ако има обаче някакъв проблем в други банки, нали не се съмнявате, че много отдавна щяхме да сме го отрегулирали, за да не се стигне до това, което преди една година се случи.

Водещ: Е, не ги ли отрегулирате в скрита форма както всяко правителство прави като насочвате определени пари на държавни търговски дружества към определени банки, за да ги стабилизирате?

Владислав Горанов: Едва ли можем да получим този упрек. Най-малкото по отношение на ликвидната подкрепа на ПИБ е категорично и ясно, че точно това е направено. Депозиран е един ресурс срещу цена, и пак казвам, тя за банката изглежда висока и те са готови вече да върнат. Проблемът при тях с ликвидността дойде в средата на миналата година, точно когато стана проблемът с КТБ и когато вероятно някой се опита да пренесе проблема върху цялата банкова система, за да може по този начин да се размие отговорността за конкретен казус и...

Водещ: Добре на държавните търговски дружества парите къде са? В кои банки и в какви пропорции?

Владислав Горанов: Във всички банки. Не знам да има концентрация някаква, но това лесно може да се провери, тъй като те редовно подават информация за това.

Водещ: Вие публикувате ли, скоро не съм виждала?

Владислав Горанов: Всяко търговско дружество я публикува.

Водещ: Не, понеже аз непрекъснато исках правителството на Орешарски да публикува и много пъти питах какво значи 20% от депозитите? Защото 20% може да е брой депозити, но комулативно средствата на тези 20% да са много повече от 50% депозити някакви, нали ме разбирате какво ви казвам?

Владислав Горанов: Разбирам ви. За да затворим тази тема...

Водещ: Говорим за КТБ. Той тогава твърдеше 20% от държавните...

Владислав Горанов: В КТБ проблемът не е бил ресурсът на държавните дружества, защото съпоставен с капиталовата дупка той е много пъти по-малък от това, което липсва в КТБ...

Водещ: Но е бил използван, г-н Горанов.

Владислав Горанов: Със сигурност концентрирането на ресурс на бюджета или на държавни предприятия в конкретна банка не е добра практика, тъй като тя създава изкривяване на пазара от гл.т. достъп до ликвидност и именно по тази причина в първия мандат на ГЕРБ се въведоха правила за недепозиране - нещо, което всъщност липсваше преди това. Но това, което исках да кажа като цяло за банковата система е, че след трудния начин, по който научихме, че регулаторите не работят в българската банкова система, искам да ви уверя, че сме доста по-предпазливи и изричаме нещата с истинските им имена и няма банка, която да има проблеми, съпоставими с тези на КТБ.

Водещ: Кой ще бъде гуверньорът на БНБ, Димитър Радев ли?

Владислав Горанов: Ако зависи от управляващото мнозинство, ще бъде Димитър Радев. Аз мисля, че той е най-доброто решение.

Водещ: Кой ще бъде шеф на банковия надзор, ако зависи от управляващото мнозинство?

Владислав Горанов: Това е рано, тъй като такъв разговор не е воден. Виждам, че и колеги от други партии се опитват да предрешат този дебат като го използват под една или друга...

Водещ: Димитър Костов, няма ли да бъде той, не е ли ваше предпочитание той?

Владислав Горанов: Димитър Костов е добър вариант. Но това, което исках да кажа е, че забелязвам желание в някои от политическите партии да предрешат отделните портфейли на БНБ. ГЕРБ застава зад управителя. След това ще изчакаме управителят да предложи съответните портфейли. Със сигурност, загубата на време и празнотите в управлението на БНБ...

Водещ: Нали се сещате, че те ще се пазарят, г-н Горанов?

Владислав Горанов: Трябва да разберат...

Водещ: А и другото, което ще ви се казва, вие си сложихте Димитър Радев, но той ви слушкаше и си сложи отделно надолу онези, които вие му продиктувахте. Не е ли това дебатът?

Владислав Горанов: Аз искам да разберат всички колеги, в това число и хората, които ни гледат днес, в това число и другите политически партии, БНБ не е място за политически пазарлък. Ако ще търсим на някой работа за 10 хил.лв. заплата, по-добре да му намерим друга такава, защото БНБ не е място за социални експерименти или редене на наши хора. В БНБ според мен двата най-важни ресора са банковият надзор и управление емисионно. Едното управление отговаря за инвестирането на валутните резерви и за валутния борд. Другото управление отговаря за сигурността на банковата финансова система. Според вас редно ли е заради дребни политически сметки, една или друга партия да прави експерименти там с хора, които няма достатъчно гаранция, или поне не може да се застане с политическата отговорност за тях, че те ще бъдат достатъчно независими и че няма да се стигне до ситуацията, в която изпаднахме.

Водещ: Хайде веднага да ви дам пример от днеска. КЕВР - Комисията за енергийно и водно регулиране...

Владислав Горанов: Много плавен преход правите.

Водещ: Много хубава е аналогията обаче. Иван Иванов бил независим. Виж ти, бил представител на РБ от ДСБ, известен факт, и те си взимали в тази комисия абсолютно независими решения за повишение на цената на тока.

Владислав Горанов: Това Мишо Миков ли го казва?

Водещ: Дори Меглена Кунева го казва и ще иска изслушване на Иван Иванов в парламента....

Владислав Горанов: Изслушването е добра тема, защото всъщност в момента изпадаме в една относително шизофренна ситуация...

Водещ: Какво ще изслушвате? Какво има да изслушвате? Те ги изслушват, Иван Иванов го изслушват...

Владислав Горанов: Всички партии казват, че са против решението, което предлага КЕВР. След като са против, добре е да поканят в парламента, защото парламентът е избрал тази комисия, и да ги попитат как са стигнали до това решение, за да си изяснят за себе си срещу кое са против.

Водещ: Ама извинявайте, вие като министър на финансите не сте ли виждали разчети досега от тях защо трябва да се увеличава цената на тока? Или ще кажете, първо трябва министърът на енергетиката да го види и после...

Владислав Горанов: Аз като министър на финансите знам, че...

Водещ: Като член на кабинета.

Владислав Горанов: Като член на кабинета знам, че заради небалансирани решения и от популизъм, и от грешки, натрупани във времето, не казвам, че правителството на Борисов I няма също частичен принос към това, но най-големите проблеми са трупани преди и след това, знам, че държавната енергийна система има 4 млрд. задължения. Половината от които са свързани с инвестиции в АЕЦ „Белене" и „Цанков камък". Другата половина са свързани с тарифни дефицити, по-простичко казано цената на тока, разпределена в зависимост от различните потребители не стига, за да плати разходите в системата. НЕК като обществен доставчик поема този дефицит и всъщност държавната енергийна система е задлъжняла с 4 млрд., и то за по-малко от 3 години. Това е проблемът, който финансовият министър вижда. Оттам нататък е ясен отговорът, че нещо трябва да се направи - било то днешното анонсирано решение за намаляване на разходите...

Водещ: На административните разходи обаче.

Владислав Горанов: Административните разходи няма да стигнат само за подобно решение.

Водещ: Аз така го разбрах.

Владислав Горанов: Тук ще трябва на глас да се изрече, че производството на електроенергия в държавните производители би могло да бъде оптимизирано, защото е ясно, примерно ако се погледне начинът, по който американските централи произвеждат, с какъв човешки персонал...

Водещ: Кои американски, "Марица-Изток" I и "Марица-Изток" III?

Владислав Горанов: Да, ако се погледнат тези централи с какъв човешки ресурс работят и с какви разходи произвеждат електроенергия и се сравнят с държавната, може да се открият някои разлики. Някои разлики, върху които трябва да се замислим, когато коментираме разходите на системата. Но всъщност за финансовия министър, ако така задаваме въпроса, е важно тази система да не декапитализира държавата. И по какъв начин ще достигне до това е въпрос стратегически, който с годините се отбягваше. Особено се задълбочи проблемът след, пак казвам, двете инвестиции със съмнителна ефективност, едната не завършена АЕЦ „Белене", и „Цанков камък", който ще се изплаща стотици години. Оттам идва половината проблем. Другата половина от проблема идва, че се намаляваше цената на тока без да е ясно дали това може да се поеме от системата.

Водещ: Да, хвърляте кал в правителството на Орешарски. Добре, да ви попитам за в бъдеще обаче. Миналата седмица Кирил Домусчиев заяви по радио К2 пред мен, че тази седмица, която идва, ще има черен ден за икономиката. Бизнесът ще протестира. Те вече развиха идеята как ще го правят това нещо...

Владислав Горанов: Мисля, че се преиграва малко...

Водещ: Попитах го дали иска оставката на правителството, той каза, че не е казвал такова нещо.

Владислав Горанов: Най-лесно е да си дадем оставката.

Водещ: Ще ви свали ли бизнесът?

Владислав Горанов: Най-лесно е да си дадем оставката в момента и тогава ще ви припомня какво се случваше в края на миналата година.

Водещ: Какво ще се случи обаче?

Владислав Горанов: Не, какво ще се случи не знам, дали Михаил Миков или някой друг от лидерите на партиите е готов да поеме отговорността за управлението в момента...

Водещ: Чакайте, то кой е готов да поеме е едно на ръка, но кой може е друго?

Владислав Горанов: Ами нали си говорим за управлението. Нали казвате, че това правителство не трябва да управлява...

Водещ: Не, казвам, че бизнесът почва да ви клати.

Владислав Горанов: Не, бизнесът... Кой иска да му се вдигат разходите? На бизнеса позицията е най-естествена, аз не мога да очаквам от една или друга бизнес организация...

Водещ: Добре, как ще ги успокоите. Днес успоредно, докато бяхте в МС, те дадоха пресконференция, в която бяха доста категорично ясни, че няма да се съгласят с увеличаване цената на тока, даже сега...

Владислав Горанов: Ще се да е нелогично, ако кажат, че ще са щастливи от увеличението на цената.

Водещ: Добре де, но това само палиативни ходове ли са?

Владислав Горанов: Ние предлагаме, след като всяка една парламентарнопредставена партия с изключително на "Атака" е излъчила представители в КЕВР, и всички те са съгласни с това предложение, което сега се обсъжда и буди дебат, да се съберем в българския парламент, там е мястото за този дебат, ще поканим, ако трябва и представители...

Водещ: Кога?

Владислав Горанов: В понеделник, кога.

Водещ: В понеделник.

Владислав Горанов: Защо не? Аз не определям тази дата, но при първа възможност...

Водещ: Къде да се съберете в комисия или в зала?

Владислав Горанов: В парламента, в пленарна зала. И всички членове на КЕВР да излязат и да кажат, ние предлагаме този модел за това, това и това. Защото нито един от тях, а те са представители на всички политически партии, не е бил против това, което сега се предлага.

Водещ: Какво ще ви кажат те, което вие не знаете? И ако те ви кажат, ние предлагаме такъв модел за увеличаване цената на тока, и вие ще кажете, ами добре, тогава не е ли редно, ето, вие сте финансист, както се прави по света, ако аз поемам като мениджър или председател на комисията някакъв риск, финансов риск, да го обезпеча по някакъв личен начин, нали знаете. Откъде накъде те ще въвеждат управлението на държавата в риск, като не носят никаква своя отговорност освен да бъдат уволнени.

Владислав Горанов: Тогава вие поставяте под съмнение въобще принципът на представителна демокрация. Тогава трябва парламентът да определя...

Водещ: Не поставям нищо под съмнение, поставям въпроса за отговорностите.

Владислав Горанов: Отговорността се носи от държавните органи, в случая КЕВР е държавен орган, избран от парламента и независим от изпълнителната власт. Предлагате 240 депутати да определят цената на тока, и това е вариант.

Водещ: Защо не?

Владислав Горанов: Ще учудим света отново, но и това е вариант. И тогава вече по силата на закон може да определяме всичко, каквото решим, стига то да отговаря на някаква икономическа логика.

Водещ: Ама не, има някои въпроси, които наистина трябва да се подложат на много голяма дискусия, защото вие виждате, депутати от БСП имали ВЕИ, депутати от БСП имали фирми за продажба на енергетика и за покупка на електроенергия...

Владислав Горанов: Вероятно имат ВЕИ, но аз...

Водещ: Депутати от ГЕРБ имали също интереси в тази посока. Самос е говори, но нищо конкретно. Що не извадите на светло, да видим един списък, може би не е във вашия патримониум, може би в този на Теменужка Петкова е, но защо не излязат на светло тези лица? Както не излизат на светло и вложителите в КТБ.

Владислав Горанов: Има разлика между вложителите и банковата тайна...

Водещ: Правя груби паралели за мълчанието.

Владислав Горанов: Аз мисля, че точно днес поискахме да спре да се мълчи и вместо да се дават декларации, вместо да се правят политически декларации, да излязат на парламентарната трибуна и да кажат, ние сме против това решение, защото. Само че в същия момент трябва да кажат, ние сме против това решение и предлагаме някакво друго решение. Защото е ясно, че всяка година, това не знам дали се разбира от хората, НЕК като обществен доставчик търпи загуби от 800 до милиард. Колко години може да продължава НЕК да се декапитализира по този начин.

Водещ: Колко според вас?

Владислав Горанов: Мисля, че е понесъл твърде много и това не може да си го позволи. Не случайно...

Водещ: И какво трябва да се направи?

Владислав Горанов: Първо трябва да се балансира така системата, че да престане да се губи от производството на електроенергия. България е една от малкото държави, в която се губи от производството на електроенергия. Прекалихме със скоростта, с която въведохме производството от ВЕИ. Твърде бързо го направихме, твърде голям дял заеха...

Водещ: ...хвърляте, май, на министър-председателя Бойко Борисов. Той беше един от...

Владислав Горанов: Законът е приет 2007 г., така че тогава мисля, че нямаше отношение към...

Водещ: Как ще е приет 2007 г.?

Владислав Горанов: 2007 г. е приет законът за ВЕИ.

Водещ: А увеличаването на броя на разрешенията не беше ли по вашето управление, първия кабинет?

Владислав Горанов: Не мисля. 2008 г. са издадени най-много. Естествено, че и по времето на нашия кабинет има много издадени, но това, което исках да кажа и казах е, че избързахме с това, има натрупани много дисбаланси в системата и най-малкото това...

Водещ: Е как ще върнете ход назад?

Владислав Горанов: Няма да се връща ход назад, само напред се върви. С оптимизиране на системата, намаляване на разходите и ако това, което предлага КЕВР е единственото решение, се приема. Ако не е това решението и някой може да предложи пребалансиране в рамките на енергийната система, се приема друго, но то става през закон.

Водещ: Добре. Хайде да се върнем към вашата специфична територия. Бяхте в Люксембург, където на среща на финансовите министри от ЕС поехте ангажимент да се направят стрес-тестове на всички български банки. Това е поради случая с КТБ.

Владислав Горанов: Има съмнения за начина, по който функционира банковата система. Тези съмнения могат да бъдат изчистени само чрез анализ на качеството на активите. Връщам ви назад в нашия разговор...

Водещ: До декември месец сте поели...

Владислав Горанов: Това не знам къде го прочетохте, няма...

Водещ: Чета го навсякъде.

Владислав Горанов: Добре, някой го е написал, но това не е нито официалната държавна позиция...

Водещ: А срок има ли?

Владислав Горанов: Срокът, който сме сложили е в закона за преструктуриране на финансовите институции, който законопроект беше вкаран от правителството преди две седмици в НС, прие се на първо гласуване миналата седмица в бюджетна комисия. В него е записано в едногодишен срок от приемането на закона. Знаете, че сега сме близо до лятото, едногодишният срок е близо до следващото лято, а и няма гаранции, че ще успеем в рамките на тази сесия на парламента да го приемем, тъй като е обемист и относително сложен като...

Водещ: Не е ли по-(...) да предприемете този стрес-тест по-раничко и инвентаризация на активите, за да стане ясно дали не тлее някъде втора КТБ?

Владислав Горанов: Ние сме наясно, че втора КТБ не тлее, наясно сме, категорично мога да го заявя. И този анализ...

Водещ: Това е много важен отговор.

Владислав Горанов: Категорично е така и този анализ е направен много преди това. този стрес-тест както вие го наричате, всъщност тази оценка на качеството на активите има за цел да легитимира българската банкова система пред света и...

Водещ: И веднага ви питам, кой ще прави тази оценка на качеството на активите и по каква методика, как ще бъде избран?

Владислав Горанов: Ще бъде избран с конкурс, в много напреднал етап е БНБ в това отношение. Не мога да предреша конкурса, но със сигурност ще е фирма, която е консултирала ЕЦБ за същото. И всъщност с така дадения отговор очертах кръга до не повече от една. Но готови сме да наемем и единствената фирма, която е консултирала ЕЦБ, за да сме сигурни, че начинът, по който ще се направи това отговаря на европейските стандарти.

Водещ: А какво се случва с тази фирма, която ще преглежда активите, дейностите, паричните потоци на КТБ?

Владислав Горанов: Фирмата се развива добре вероятно, а иначе тя отскоро има договор с Фонда за гарантиране на влоговете и работи.

Водещ: Кога ще имаме новини?

Владислав Горанов: Трудно ми е да прогнозирам, надявам се максимално бързо, тъй като те не тръгват от нула. Има много информация, събрана предварително, а и те са сериозна компания, която има изградена мрежа в целя свят и за тях способите и начините на подобни разследвания не са нещо ново. Надявам се в рамките на месец-два да дойдат първите резултати от тяхната работа. но може би част от нещата, които те ще открият, няма да може веднага да бъдат изкарани пред българското общество, защото това, което, не знам дали спомена главният прокурор при вас, но ние ще използваме тази фирма и като инструмент, като помощник на българската прокуратура в делата, които тя води.

Водещ: Не, не стигнахме дотам, правите новина в момента.

Владислав Горанов: Не е голяма новина. Естествено, че този ресурс трябва да бъде използван, за да помогне едно наказателно производство и бъдещо преследване.

Водещ: Така, и предстои също така да направите преглед на активите на пенсионните фондове и на небанковите институции?

Владислав Горанов: Така е, всичко това е пакет и е включено в законопроекта, който ви цитирах.

Водещ: В този срок до другото лято?

Владислав Горанов: В същия срок, 12-те месеца важат за абсолютно...

Водещ: Със същата фирма, която ЕЦБ...

Владислав Горанов: Веднага отварям скоба. Трябва да ги делим различните видове юридически лица. Банките ще бъдат по една методика, КФН трябва да си изработи методика за пенсионните фондове и за застрахователните дружества и за финансовите посредници. Т.е. това, което коментирахме досега, касаеше банковия сектор. Вероятно по точно същия начин ще протекат нещата и с КФН, но по-отблизко наблюдавах подготовката, тъй като и темата беше по-чувствителна с банките и имам уверението на колегите от БНБ, че са доста напреднали в това отношение.

Водещ: Поели сте още ангажимент в Люксембург 15-та - 16-та година да се промени законът за училищното образование и да се увеличи участието на децата от ромски произход в образователната система. Това ваша работа ли е или понеже става дума за пари?

Владислав Горанов: Не, това е тема, свързана с специфичните... country recommendation, специфичните препоръки към държавите членки в зависимост от дисбалансите, които са идентифицирани от комисията. Това е тема по-скоро свързана с образователното и социалното министерство, вероятно...

Водещ: Добре, имате ли пари, можете ли да отделите пари за ромската интеграция? Ей сега, преди това говорихме с двамата вицепремиери Калфин и Томислав Дончев. Защото това е наложително, няма училища, няма детски градини в тия квартали...

Владислав Горанов: Нали се сещате, че ако ние искаме да ги интегрираме, ние няма да им прави ромски училища и ромски детски градини.

Водещ: А какво, ще ги пратим в български квартали?

Владислав Горанов: Темата за интеграцията не включва...

Водещ: Имате ли пари за жилища?

Владислав Горанов: Темата за интеграцията не включва сегрегация. В този смисъл...

Водещ: Сегрегация.

Владислав Горанов: В този смисъл това, което трябва да се прави...

Водещ: Не казвам класово разделение да има. Интеграция.

Владислав Горанов: Темата за интеграцията не включва това, което вие предлагате, и за него не са нужни задължително много пари. Достатъчно пари се изхарчиха без резултат. Очевидно трябва някакъв нов модел на политики и главното нещо, което аз отстрани като наблюдаващ финансирането на отделните сектори мога да заявя, че от години е проблем и слабост, това е задържането на ромските деца в училище. То между другото е било и е проблем откакто и аз съм ходил на училище, което не беше чак толкова отдавна, но не и в периода на прехода. Така че и тогава, само че държавата имаше доста повече, и използваше доста повече репресивни инструменти и към родителите, и към децата за задържането им в училищата. Не казвам, че това трябва да се прави така, но трябва да се търси отговорност между привилегиите, които родителите ползват и участието на децата им в образователния процес.

Водещ: Министърът на... военният министър, на отбраната, си позволи да поиска да се включат в новия бюджет, който вече беше направен, когато той дойде на власт, да се ангажира под диктовка на президента Плевнелиев увеличаване на бюджета, на частта от БВП за военни нужди до 2%. В същото време си позволи и да предлага да се купуват самолети от 700 млн. до 1 млрд. Това допустимо, пък има ли пари за циганските региони?

Владислав Горанов: За това е правителството, да си разпредели ресурса според приоритетите. Със сигурност за следващата година трябва да направим...

Водещ: Има ли (...) от вас или от Бойко Борисов да се отделят пари за интеграцията на ромите, или от социалния вицепремиер?

Владислав Горанов: Ако приемем, примерно, че от получаващите семейни помощи за деца български граждани, 70% или 80% са от ромски произход, то тогава мога да ви цитирам числото 400 млн. 400 млн. са средства, които постъпват в бюджетите на ромските семейства, който един вид, не говоря интеграция, но инструмент за политика за интеграция.

Водещ: Имали пари?

Владислав Горанов: Има. Трябва по-добро насочване на политики и със сигурност най-простото нещо, защото е най-очевидно, е задържането на ромските деца в училище. Не ми отива да говоря в крайни категории, но децата трябва да бъдат принудително задържани в училище, ако може да се използва тази категория.

Водещ: Харесва ми на мен лично, макар че много хора ще ви обвинят в...

Владислав Горанов: Направих уговорката, че не трябва да се разбира крайно, но тези деца трябва да бъдат отделени от начина, по който живеят сега и да бъдат адаптирани към начина, по който ние искаме те да живеят. Това става само чрез отделянето от средата, в която те са се родили и са възпитавани, защото е ясно, че проблемът се самовъзпроизвежда.

Водещ: Г-н Горанов, ще ви стана обществен защитник, защото тук предвиждам следващи нападения, които ще ви обвинят в дискриминация. Два блица. Къде живеете?

Владислав Горанов: В София.

Водещ: В комплекс на Кирил Домусчиев?

Владислав Горанов: Да.

Водещ: Престъпно ли е?

Владислав Горанов: Не.

Водещ: Упрекнаха ви?

Владислав Горанов: За кое?

Водещ: Че живеете там.

Владислав Горанов: Кое е укоримо, вие къде живеете?

Водещ: Не съм в комплекс на...

Владислав Горанов: А къде живеете?

Водещ: В апартамент от майка ми и баща ми.

Владислав Горанов: Сигурна ли сте?

Водещ: Да.

Владислав Горанов: Не е вярно.

Водещ: Кое не е вярно?

Владислав Горанов: Че живеете там.

Водещ: А къде живея?

Владислав Горанов: Не знам, не се интересувам.

Водещ: Изигравате ми в момента онова, което...

Владислав Горанов: Давам ви пример...

Водещ: Харесва ми. Дължите ли обяснение на някого за нещо?

Владислав Горанов: Всички критерии за публичност смятам, че ги обяснявам. Ако някой има претенции, да ми ги зададе. Ето, вие ме пипате, аз ви отговарям.

Водещ: Именно, затова ви питам.

Владислав Горанов: Аз ви отговарям.

Водещ: Защото човек трябва да каже, че не дължи обяснение и...

Владислав Горанов: Не, аз ги дължа и нужната степен на обяснение ги давам.

Водещ: И вторият въпрос от днеска. Ваш кум бил станал велик майстор на обединението на масонските ложи, извинете ме, но не съм много веща в тази тема...

Владислав Горанов: Моят кум е едно симпатично момче, приятел, състудент. Едва л и е такъв, моят кум се казва Иван Василев...

Водещ: Иван Сариев се визира?

Владислав Горанов: Иван Сариев ми е приятел...

Водещ: Който е застанал начело на двете обединени ложи.

Владислав Горанов: Иван Сариев ми е приятел, но той не ми е кум. Той ме е кръщавал в църква през 2004 г.

Водещ: И какво от това?

Владислав Горанов: Е не знам, и аз това питам, какво от това. Ако въпросът ви е познавам ли Иван Сариев? Да, близки приятели сме, семейни приятели.

Водещ: Нещо страшно ли има в това да го познавате?

Владислав Горанов: Не, не виждам, аз даже не знам що ме и питате всъщност.

Водещ: питам ви, защото каскадно върви в момента, и ако не отговорите тук, ще трябва да отговаряте на друго място.

Владислав Горанов: Но аз нямам нито един въпрос, на който да не мога да отговоря и да не искам да отговарям. В този смисъл ако това е най-интересно, което може да научите от финансовия министър днес, на първото ви предаване, мога да говоря и за това.

Водещ: Не. В следващите предавания ще говорим за повишаване на рейтингите, за което не можахме да говорим, за събираемостта, повишаване на събираемостта...

Владислав Горанов: Ами вие налагате въпросите.

Водещ: За нарастване на събираемостта за пръв път от 4 години и т.н. Последно, каква инициатива ще ни предложите вие, която да можем да изпълним заедно?

Владислав Горанов: Заедно можем...

Водещ: Може и да не сме заедно, но да помогнем.

Владислав Горанов: Ами изисквайте от политиците да си свършат работата.

Водещ: Как точно?

Владислав Горанов: Ами така както ги каните и ги питате. Иначе в лично качество инициатива в полза на обществото, това, което мога да направя е да си свърша моята работа. Защото ако един финансов министър ви каже, че ще тръгне утре да копае градинки...

Водещ: Вашата инициатива е да си вършите работата и да отговаряте на всичките въпроси, които ви се задават.

Владислав Горанов: Моята инициатива като финансов министър е да си свърша моята работа, да възтържествува законът по отношение на събираемостта на приходите и да търся ефективност в харченето на общите пари.

Водещ: Дотук биете, да ви кажа честно. Ето наградата ви фланелка добре дошли в клуба на онези, които имат инициативи и си ги изпълняват.

Владислав Горанов: Ще ми стане. Със сигурност следващия път ще претендирам за жълтата фланелка.

Водещ: Това е на обиколката на месеца. Каква книга ни носите?

Владислав Горанов: „Българският възрожденски дух" на Константин Косев, едно издание от 2015 г. с интересна история...

Водещ: Какво е посланието, какво искате да кажете на нашите зрители?

Владислав Горанов: Че трябва да прочетем как нашите предци са правели нещата по правилния начин...

Водещ: За да можем да ги правим и ние?

Владислав Горанов: Да, да се субсидираме от историята, както препоръча и Фандъкова.

Водещ: Благодаря ви!

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация