ПЕТЪР ЧОБАНОВ: ИСТЕРИЧНОТО ГОВОРЕНЕ ЗА ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА Е В РАМКИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СПЕКУЛАЦИИ

03.06.2014 г.

| БНР, 12+3 | 03.06.2014 |

 

Водещ: Президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата поиска Реформаторския блок. Анализ на икономически екип на блока представен пред журналисти вчера е показал, че финансовата дупка е над 10 милиарда лева. Това означавало, че всеки българин е задлъжнял с по една минимална заплата на месец. Всъщност според изчисленията на тези икономисти този дълг включва три милиарда задлъжнялост на НЕК, един милиард на БЕХ, 8 милиарда бюджетен дефицит, половин милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, нов дълг, който кабинетът се кани да вземе и наистина апокалиптична картина. Здравейте казвам на министъра на финансите Петър Чобанов.

Петър Чобанов: Здравейте. Добър ден и на вашите слушатели.

Водещ: Колко сериозен е проблемът с финансите на държавата и доколко са верни тези прогнози на Реформаторския блок? Споменават се думи като виденова зима, фалит на държавата. Това опозиционна риторика ли е или наистина е сериозен проблемът?

Петър Чобанов: Мисля че в последните дни ставаме свидетели на едно истерично говорене по въпросите за фискалната стабилност на страната, което истерично говорене за радост е затворено само в рамките на политическия спектър, т.е. анализатори извън политическия спектър, външни наблюдатели не стигат до подобни крайности в своите твърдения. Категорично няма никакво основание да се смята, че ни чака фалит на държавата. Няма как да се смята, тъй като искам да припомня и на опозиционните критикари и като цяло на вашите слушатели, че фискалния резерв към края на април е в размер на 6 милиарда лева. Ако се върнем малко повече от една година назад в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 фискалният резерв беше 3,9 милиарда. Т.е. 2,1 милиард по-малко и беше напълнен благодарение на извънредно емитиране на дълг в размер на 800 милиона. Т.е. в края на февруари миналата година имахме основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това категорично не е така.

Водещ: Добре. Мартин Димитров тази сутрин ви призова кажете кое от тези изчисления, които, предполагам сте се запознали с тях така или иначе от вчера до днес, много от икономистите на Реформаторския блок говореха почти навсякъде, кое от тези твърдения не е вярно?

Петър Чобанов: Споренето от дистанция и влизането в диалог, подобен тип диалог, не е най-доброто в тази ситуация. Като цяло наистина сборуването на числа може да представи една картина, която да изглежда страшна, но трябва да се вникне зад тези числа. Значи като цяло...

Водещ: Тези 10 милиарда, да започнем с тях, защото тази (..) като че ли изглежда най-стресиращо.

Петър Чобанов: Но нали тези числа по принцип говорите за енергетиката, за огромни дупки, за огромна нова задлъжнялост. Има нова задлъжнялост в енергетиката, но това е благодарение на факта, че в момента се провежда една по-мащабна инвестиционна програма. Тази нова задлъжнялост без да искам да навлизам в ресора на своя колега, ще доведе до подобряване на възможностите на енергетиката като цяло. Оттам нататък така наречената дупка в бюджета отново имаме вариант на профанизиране на говоренето по отношение на толкова сериозни числа и толкова сериозни показатели. Значи за дупка в бюджета не може да се говори. Наистина дефицита е малко над 800 милиона лева, по-голям е от миналата година, но за това си има абсолютно логично обяснение.

Водещ: Какво е то, защото наистина сравнението с данните от април 2014- април 2013 и г-н Костов преди минути го каза, че картината, тази година картината е по-лоша от миналата.

Петър Чобанов: Тази година картината не е по-лоша от миналата. Просто тази година имаме едно ускорено усвояване на европейските фондове и ако погледнем разликата в двата дефицита тя е в от порядъка на около 550 милиона и 517 милиона от тях се дължат на по-високите разходи по европейски фондове. Т.е. това е едно директно обяснение на ситуацията. Просто за разлика от други години, когато плащанията по европейски фондове спираха в края на октомври и се подновяваха някъде в средата на февруари, тази година, тази и миналата година ние успяхме да плащаме до последния работен ден на годината и да продължим още от първите работни дни на новата година. Т.е. едно от обясненията се крие точно в това. Просто капиталовите разходи се увеличават, увеличава се усвояването на европейските средства. Това между другото е отчетено и в препоръките към България на ЕК. Да ви припомня, че миналата година те бяха 7 и една от препоръките беше да се ускори усвояването на европейски средства. Това вече е направено и затова тази година картината е малко по-добра и препоръките вече са само 6.

Водещ: Каква е оценката ви за работата на НАП?

Петър Чобанов: Оценката ми за работата на приходните администрации като цяло зависи от техните резултати и ако се оцени, че към даден момент има рискове тези рискове започват да се управляват. Това е и основна разлика спрямо предходното управление. Тогава когато се оценяваха или се наблюдаваха рискове от неизпълнение веднага се спираха плащания, те се пренасочваха към следващи години, т.е. се отлагаха, нарастваше задлъжнялостта към бизнеса и се задържаше ДДС. Оценката за работата ми към НАП, за НАП се базира и на това колко ДДС е задържано за бизнеса, колко е невъзстановено и ако в началото на мандата заварихме около 350 милиона невъзстановено ДДС на бизнеса данните към края на май показват, че то е 160 милиона. Сами може да си направите извода каква е разликата, какво е отношението към бизнеса и като цяло към икономическите процеси в страната.

Водещ: Т.е. доволен сте от работата на НЕК и не се очакват промени там, защото периодично се появяват такива информации.

Петър Чобанов: Не се очакват промени нито в ръководството на НАП, нито в ръководството на Агенция Митници към този момент. Разбира се, както казах, те имат ясно поставени цели и се оценяват според целите им, но към момента такива структурни промени не се очакват. Може да прехвърлим разговора и към Агенция Митници. Това, че до април някои оценяват рискове от неизпълнение на приходите, искам да им припомня, че през второто полугодие на миналата година Агенция Митници събра 630 милиона повече приходи, отколкото първото полугодие. Това трябва да се има предвид като се оценява в момента ситуацията по отношение на приходите.

Водещ: В този момент ГЕРБ мисля, че дават пресконференция именно за финансовото състояние на държавата като анализите им се приближават до тези на Реформаторския блок и те отчитат внимание за контрабандата например.

Петър Чобанов: Може би са координирани преди това, така че... О, за контрабандата чудесно повдигате темата. Просто наистина за контрабандата ГЕРБ нямат какво да кажат.

Водещ: Не, не ми се ще да се обвиняваме и да влизаме, а какво се прави в този момент.

Петър Чобанов: Не, не, няма да се обвиняваме. Въпросът е, че ако погледнем колко са задържаните наркотици тази година и прекурсори те са първите няколко месеци на годината са около 2,5 тона. Това категорично е в пъти повече от цялото задържано количество, което се е наблюдавало през предходните 4 години. Т.е. за няколко месеца Агенция Митници съвместно с МВР са задържали повече наркотици и прекурсори, отколкото за цели години. Оттам нататък да говорим за контрабанда мисля, че идва малко в повече.

Водещ: Все пак възможен ли е някакъв гръцки сценарии за България? Георги Ганев казва цитирам „През следващите месеци няма да има ръст на работните заплати, нито на новите работни места, но за сметка на това ще се повишават данъците, таксите, лихвите по кредитите. Българинът ще обеднява с гръцки темпове, въпреки че сме много по-бедни."

Петър Чобанов: Надявам се, че гръцкото влияние върху българската икономика ще намалява и повече български граждани ще предпочетат да летуват на море в България, отколкото в Гърция. Така ще си позволя да ви отговоря на този въпрос, тъй като гръцки сценарии за българската икономика е невъзможен.

Водещ: Консултативен съвет необходим ли е при президента?

Петър Чобанов: Консултативен съвет знаете се свиква напоследък по редица теми включително за еврофондовете. Тогава се свика в момент, в който се бяха ускорили вече усвояване на европейските средства и мисля, че не постигна кой знае каква цел, но разбира се това е в правомощията на президента да реши по какви теми ще предложи свикване на консултативен съвет.

Водещ: Ще успеете ли да минете без актуализация на бюджета?

Петър Чобанов: Както ви казах фискалната политика поражда, нали при изпълнението на бюджета се пораждат и рискове въпросът е с какво умение те се управляват, така че към този момент няма основание да се смята, че се налага актуализация на бюджета.

Водещ: Някакъв спешен план, който да бъде написан?

Петър Чобанов: Както ви казах планове се създават във всеки един момент във времето, когато се оцени наличие на рискове, как ще се подобри събираемостта, така че от спешни планове в момента няма нужда.

Водещ: Възможно ли е да се дадат допълнителни пари за спешната помощ? Министър Таня Андреева каза, че ще говори с вас, не знам дали е имало такава среща. Знаете исканията на протестиращите лекари- 1500 лева заплата за младите лекари, останалите да стигнат по някое време до 4500. Недостиг в НЗОК също голям.

Петър Чобанов: Разбира се проблемите на спешната помощ са много важни, тъй като от тях зависи спасяването на човешки животи и с тази тема не трябва да се спекулира. Слушах внимателно и сутринта министър Андреева. Това, което тя каза е валидно и за цялата система на здравеопазването. Т.е. първо ще се види какво е истинското състояние на центъра за спешна помощ, ще се види дали няма вътрешни резерви, как се използват финансите и тогава, ако е необходимо държавата също би могла да помогне да се преодолеят проблемите. Искам да припомня, че и благодарение на усилията на министър Андреева и на волята на цялото правителство има отпуснати 12 милиона лева за оборудване на спешни центрове в страната, т.е. спешната помощ категорично е приоритет. В момента сме свидетели на криза, но мисля, че тя е управляема и ще намерим подходящото решение в тази ситуация.

Водещ: Ако не се установят такива резерви вие готов ли сте да помогнете на лекарите, които протестират?

Петър Чобанов: Както ви казах това е решение на цялото правителство, така че ако се наложи ще помогнем за разрешаване на ситуацията. Въпросът е да има ясна програма какво се случва, тъй като част от исканията засягат и следваща бюджетна година и ще бъдат дискутирани, когато дойде времето и за бюджет 2015, но категорично там са насочени повече усилия и това сее вижда и от по-големия отпуснат ресурс за спешната помощ в страната.

Водещ: Притеснявате ли се от ремонта на кабинета? Слуховете твърдят, че могат да ви сменят именно заради спадналите приходи.

Петър Чобанов: Нека да не дискутираме теми, които са в сферата на вземането на политически решения на високо ниво. Аз си върша експертната работа, оттам нататък (..) ще видим какви ще са решенията.

Водещ: Благодаря ви. Министърът на финансите Петър Чобанов.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация