ПЕТЪР ЧОБАНОВ: НЕКА ОПОЗИЦИЯТА ДА МИСЛИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ

03.06.2014 г.

Водещ: Здравейте, вие сте с „Лице в лице". От два дена опозицията - и ГЕРБ, и реформаторите говорят, че държавата е във финансова криза - не, а във финансов колапс, катастрофа, апокалипсис, чака ни Виденова зима. Такива неща се говорят. За да разберем поне донякъде каква е истината, съм поканила - и благодаря, че приехте - финансовият министър Петър Чобанов.

Петър Чобанов: Здравейте.

Водещ: Преди да почнем, аз ще ви питам пункт по пункт за упреците на опозицията, защото е важно да се отговори, става дума за милиарди, които ни се трупат на главата и страховете. Но да ви попитам, чувствате ли се виновен като министър и като част от правителството, за изборната загуба на БСП? Всички казаха първа, втора, трета причина, сред първите три - работата на правителството.

Петър Чобанов: Аз избягвам да коментирам политически теми, тъй като такъв ми е и профилът - експертен. Мисля, че като правителство заварихме една разбита държавност, едни институции, които не функционираха добре. И се постарахме през тази една година да заздравим тяхната работа. Мисля, че като бюджет успяхме да покажем социалната страна на политиката, която водим. Обърнахме внимание и на бизнеса, но бизнесът е който осигурява работа на хората. Така че мисля, че си вършим работата, но да оставим оценките на политиците. И молбата ми е те да вземат по-бързо решение, за да можем да продължим напред.

Водещ: Да де, но чувствате ли се лично виновен, когато чувате - ето сега, днес, преди малко Дъбов е казал „Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на Коалиция за България и БСП."

Петър Чобанов: Разбира се, това е право на всеки да изразява своето мнение. Г-н Дъбов е важен политик, част от ръководството на БСП. Наистина, сигурно според БСП още доста неща трябва да се направят. Аз се съгласявам с тях, че след годините на замразяване на социалната сфера, бяха необходими такива мерки. Мисля, че вървим в правилната посока.

Водещ: Нямате огорчение. Не се чувствате обиден от всички тези неща, които наговориха от БСП, че заради вас са загубили изборите.

Петър Чобанов: Както ви казах, аз се опитвам да изолирам политическото от експертното и мисля, че това е нормалната позиция.

Водещ: А емоционално успявате ли да се изолирате - да не се обидите, да не се оскърбите, да се демотивирате?

Петър Чобанов: Не, не мога да се демотивирам. Поел съм своя ангажимент, че ще си го върша докрай.

Водещ: А чувствате ли се разглезен? Буруджиева каза, че БСП са ви разглезили, при Ани и Виктор.

Петър Чобанов: Явно имат добро отношение към нас, за което има благодаря.

Водещ: Добре. Ще ви питам, както се разбрахме, пункт по пункт. Но преди това, Теди Енчева беше на пресконференцията на ГЕРБ и специално за „Лице в лице" помоли бившия премиер Борисов да направи разлика - ще помоля колегите да го пуснат - между вашата работа и тази на Дянков. Много е любопитно, вижте го.

Бойко Борисов: Сравненията са много простички. По времето на нашето управление всички кредитни агенции вдигаха рейтинга на България и на София. Всички, непрекъснато - факт. България и Германия бяха извадени само от процедурата свръхдефицит заради добрата финансова дисциплина. И до ден днешен България е за пример в Европа, спазваща финансовата дисциплина. Включително и Орешарски, където и да отиде в чужбина, казва, че макрорамката е много добра на България, защото такава завари. За една година той я влоши, защото не му работят приходните агенции, и в същото време непрекъснато взима кредити, които не са обезпечени.

Водещ: Почваме наистина с кредитите, но последен въпрос, който е на границата между експертността и политиката и обществения живот. Усетих при вас едно нетърпение да се вземе решение за ремонта на кабинета. Вие не го изговорихте, но в крайна сметка така ви усетих.

Петър Чобанов: Да се вземе решение да продължим напред с една амбициозна програма, да направим необходимите реформи, за да подобрим състоянието и на хората, и на бизнеса. Това е моето нетърпение.

Водещ: Това е вашето нетърпение. А иначе чудите ли се дали при един ремонт, който е неизбежен - каза го и Местан, казват го и БСП - че може да бъде разклатен вашият стол?

Петър Чобанов: Това ще го решат политиците, както казах.

Водещ: Вие казвате, че сте си свършили работата максимално.

Петър Чобанов: Аз казвам, че смятам, че си върша работата. Но винаги има още какво да се желае, човек трябва да се стреми към все по-добро ниво.

Водещ: Между другото, като заговорихме за упреците за това, че не сте достатъчно леви и не се харесвате достатъчно на левия електорат и по-специално на електората на БСП, вашето лично мнение - има ли възможност да бъде премахнат плоският данък и да се мине към подоходно облагане?

Петър Чобанов: От срещите ми с хората не съм останал с впечатление да не се харесвам на електората, но може да се заблуждавам. По отношение на плоския данък, ние направихме една много голяма промяна, която трябва да се отчита, и това е, че ще бъдат връщани данъците на хората с най-ниски доходи до минималната заплата. Това на практика е един необлагаем минимум за тях. И тази промяна беше обещана и по време на предизборната кампания. Аз лично, като участник тогава в кампанията от гражданската квота, съм обещавал на хората и това го изпълнихме. Между другото, може би над 90% от социалните ангажименти, които бяха обещани в програмата, вече са изпълнени. Оттук нататък, когато дойде време за новия бюджет, ще говорим конкретно и за данъци, ще говорим конкретно и за това как продължават ангажиментите в социалната област.

Водещ: А Обсъждате ли евентуално наистина премахването на плоския данък?

Петър Чобанов:  Това, както ви казах, е въпрос на дискусия, в която ще участва както правителството, така и представители на партиите.

Водещ: Вие как бихте гласували? Ако е въпрос на гласуване вземането на решение.

Петър Чобанов: Както ви казах, към момента сме направили много сериозна промяна. Трябва да видим как тя ще проработи. Очакваме 150 милиона да останат обратно в хората, това съвсем не е малко.

Водещ: Добре. Сега почваме, както се казва, по конспекта и по всички упреци, които направи опозицията. Можете ли да кажете колко в крайна сметка са общо дълговете на държавата или да ви питам перо по перо?

Петър Чобанов: Можем да говорим за дълговете дълго време, тъй като на всички стана ясно, че управление на ГЕРБ ни струваше 8 млрд.

Водещ: Как, обяснете.

Петър Чобанов: По 2 млрд. на година. 1 млрд. намаление на фискалния резерв и 1 млрд. увеличаване на задлъжнялостта. Когато беше министър г-н Орешарски, когато си тръгваше, остави този 8 млрд. фискален резерв, а към края на февруари 2013 г., когато ГЕРБ падаше от власт, фискалният резерв беше в размер на 3,9 млрд. лева. При това няколко дни преди това беше взет извънреден дълг в размер на 800 млн. лева. Като цяло, към края на април тази година, фискалният резерв вече е 6 млрд. лева. Коя държава, според вас, е по-фискално стабилна - тази, която има резерви 6 млрд. или тази, която има резерви 3,9 млрд?

Водещ: Така, както ми го говорите, отговорът е лесен. А дали е така?

Петър Чобанов: Точно така. И това е статистика, която е публикувана на страницата на БНБ, на страницата на Министерство на финансите. В БНБ е частта от фискалния резерв, който стои в банката, на страницата на Министерство на финансите е останалата част от този фискален резерв. По отношение на дълга - ако разгледаме последните месеци от управлението на ГЕРБ и служебното правителство, от февруари до май включително, 2013 г. , дългът се е увеличил с 1,450 млрд., тоест близо 1,5 млрд. Ако разгледаме периода от юни до края на годината, когато е нашето управление, държавният дълг е нараснал само с 550 млн., тоест близо три пъти по-малко. И сме далеч от тези милиарди, които се хвърлят произволно в публичното пространство последните дни. От началото на годината до края на май, за първите 5 месеца, дългът е нараснал, с колко според вас, като слушате опозицията?

Водещ: Аз ще ви питам за опозицията, за 7-8 млрд. говорят.

Петър Чобанов: 800 млн. лева.

Водещ: Чакайте. Казвате, че вие в момента имате само 800 млн. лева дългове.

Петър Чобанов: От началото на годината държавният дълг е нараснал с 800 млн. лева до края на май. При това, това е краткосрочен дълг, това са две емисии - 6-месечна и 9-месечна, които ще падежират в рамките на тази година. Тоест този 800 млн. дълг няма да прекрачи границата на годината и няма да увеличи дълговото Бреме като цяло за тази година. Това е една от основните разлики между нас и ГЕРБ - при нас всичко е планирано.

Водещ: Чакайте сега, вие направо всичко объркахте. От 8 млрд. станаха 800 млн.

Петър Чобанов: И те ще изчезнат.

Водещ: Тоест нула.

Петър Чобанов: Но всичко е планирано при нас, както ви казах. Тези дискусии ги водихме по време на бюджета. Предстои емисия на международните пазари, МС одобри документите, тя предстои да бъде ратифицирана в парламента. За съжаление тази истерия, която се развихря, може да създаде проблеми с тази емисия.

Водещ: Защо, какво може да се случи?

Петър Чобанов: Защото това може да създаде впечатление за нестабилност в държавата, което да се оцени от външните инвеститори. Силно се надявам това да не е така. И това е една от моите задачи  и това е една от причините да съм тук -да ви кажа, че държавата няма да фалира, че нямаме толкова увеличено дългово бреме, че всичко, което поемаме като задължения тази година, е предварително планирано. Ние не се отклоняваме нито на сантиметър, нито на стотинка от него и си го изпълняваме. Да ви попитам друго - тази година някой разбра ли кога платихме на земеделските производители? Имаше ли това напрежение, което имаше миналата година? Не разбра. Платихме още в края на януари, платихме над 1 млрд. Тези пари после бяха възстановени от ЕК, но нито се вдигна шум, нито се предизвика този проблем за пазара - да емитираме изведнъж извънредно някакви допълнителни пари.

Водещ: А това, което правите с общините?

Петър Чобанов: Какво правим с общините?

Водещ: Казват, че им спирате проектите и на практика ги правите по-големи длъжници от колкото е тяхната субсидия, от колкото е техният бюджет. Да не говоря, че опозицията твърди, че това го правите специално за опозиционните общини.

Петър Чобанов: Министърът на финансите не налага финансови корекции и не спъва общините.

Водещ: А кой го прави?

Петър Чобанов: Имахме проблеми поради факта, че някой от проектите, които са изпълнявани в миналото, точно по време на управлението на ГЕРБ, бяха оценени като не дотам прецизни по линия на обществените поръчки. Имаше 5 критерия от ЕК, според които трябваше да се проверят всички поръчки от онова време и да се изготви оценка доколко те са правилно проведени, доколко не е ощетен публичният интерес и оттам нататък да се вземе решение. МОСВ, което е управляващ орган на „Околна среда", изпрати  на общините уведомление за финансовите корекции. Те имаха възможност да обжалват, част от тези корекции са обжалвани, одитният орган, който е независим и се води за част от системата на МФ, може би затова ни обвързват с целия този процес, но той е абсолютно независим орган - и това е много важно за неговото нормално функциониране, той също даде своето предложение и в момента доколкото знам някои от тези корекции са намалени.

Водещ: И са на гербаджийските общини.

Петър Чобанов: Абсолютно не е така. Има на всякакви общини.

Водещ: Добре. Чакайте сега обаче. 800 млн. и 8 млрд. са страшно различни стойности.

Петър Чобанов: Абсолютно. Те някак ескалираха - тръгнаха от 3 млрд., стигнаха 5, в предизборната кампания бяха 7. Сега изведнъж стигнаха до 10.

Водещ: Борисов наистина преди изборите говореше за 7, нали? Гледахте го? Хайде сега кажете, Менда Стоянова днес казва, цитирам, че вие заблуждавате, че хазната е стабилна. „Как ще е стабилна - казва тя - като се готвите да вземете нов заем от 3 млрд."

Петър Чобанов: Правилно. Нов заем ще бъде взет, но той е част от планираното в рамките на бюджета. Това не е нова дискусия, това не е нова информация. Всичко това беше дискутирано, когато приемахме бюджета. Там беше дадена възможност от международните пазари да вземем този дълг. За какво ни трябва този дълг? Този дълг ни трябва, за да платим в началото на следващата година 1,7 млрд. дълг, който падежира тогава.

Водещ: Кой е този дълг?

Петър Чобанов: Това е дългът на Милен Велчев, който е взет преди известно време, когато той беше министър. И той падежира тогава, тоест тогава ще трябва да го платим. Както и в началото на 2017 г. ще трябва да платим дълга на Дянков, който взе 2012 г., това са нормални икономически процеси.

Водещ: Колко е дългът на Дянков от 2012 г.?

Петър Чобанов: Не мога да цитирам точно сега. Беше пак голяма емисия, която ще трябва да се плати, може би около 2 млрд. Както ви казах, 4 млрд. беше увеличен дългът по времето на управлението на ГЕРБ. Те си емитираха редовно дълг, но тъй като тогава в опозицията имаше държавническо отношение и се знаеше, че тези проблеми и тези въпроси не трябва да са обект на скандали, не трябва да се създава истерия около тях, може би и заради това не се създаде подобна истерия. Като цяло да, този дълг от 1,7 млрд. отиват да се погаси дълг през следващата година. Тази година, като цяло, имаме да погасяваме 1,3 млрд. дълг, който е от стари години, който постепенно се погасява в течение на годината. Тоест допълнителните 1,3 млрд. ще отидат за погасяване на този стар дълг. Тоест към януари 2015 г., ако засечем дълговата ситуация, тези 3 млрд. просто ще са използвани за заплащане на старт дълг и по този начин те се неутрализират. Нещо повече - излезе оценката на ЕК и там е подчертано - и през 2017 г. България ще остане с втория най-нисък дълг в ЕС, както е прогнозирано за останалите държави. Тоест дългът ни е нисък, само Естония има по-нисък дълг от нас, но тя беше държава, която почна на чисто, тоест нямаше дългове като се създаде като държава. И затова на тях им е по-лесно и те поддържат това ниско ниво на дълга. Нашият дълг тогава ще бъде малко над 20% от БВП.

Водещ: Какви чудни работи вие разказвате, какви апокалиптични - опозицията. Човек наистина да се обърка. Сега кажете, краткосрочните задължения на НЕК са 3 млрд. и на БЕХ - 1 млрд. Така ли е?

Петър Чобанов: Мисля, че отговор на въпросите по отношение на НЕК и БЕХ бяха дадени в дебата по вота на недоверие.

Водещ: Кажете на нашите зрители, повечето не са го гледали.

Петър Чобанов: Не мога аз точно да кажа колко са краткосрочните задължения, това е в портфейла на министър Стойнев. Но тук мога да кажа...

Водещ: Няма значение на Чобанов или на Стойнев, това ако е на моята глава и  на целия български народ...

Петър Чобанов: Тук мога да кажа нещо друго. Това не са бюджетни задължения. Това са задължения на държавно предприятие. Тези задължения...

Водещ: Кой ще го изплаща, г-н Чобанов?

Петър Чобанов: Ще го изплаща самото предприятие. Има строги правила.

Водещ: Нали НЕК е фалирала, как ще изплати?

Петър Чобанов: Фалирала е другият път.

Водещ: Ако нямам 2 лева, как ще си изплатя дълга.

Петър Чобанов: Държавното предприятие има строги правила на ЕК за държавни помощи , които забраняват подобно изплащане на дълг от държавата.

Водещ: Е какво ще стане тогава?

Петър Чобанов: Тези задължения, коитио се генерират в енергетиката, са свързани с конкретна инвестиционна програма. Те са свързани с разширяване на възможностите на българската енергетика. Както всеки икономически субект взема пари назаем, за да се развива, това е нормално, това го прави всяко предприятие. Оттук нататък да се драматизират излишно заради подбни икономически тенденции, ми се вижда в повече. И като цяло - пак казвам - тези пари не натоварват бюджета.

Водещ: Вие казахте на моята реплика за фалиралата НЕК, че е фалирала друг път. Аз не съм чула някой да казва, че НЕК не е фалирала. Вие сте първият човек.

Петър Чобанов: Е как да е фалирала?

Водещ: Във фактически фалит, не юридически.

Петър Чобанов: Аз мога да следя НЕК от гледна точка на това как си покрива данъчните задължения и какви са отношенията с администрациите, за които аз отговарям.

Водещ: И какви са, трудни ли са?

Петър Чобанов: Нямаме забавяне. Поддържа се това, абсолютно нормално се обслужват задълженията, така че аз не виждам конкретно как можем да кажем, че НЕК е фалирала.

Водещ: Вие обърнахте представата ми за всичко нагоре с главата.

Петър Чобанов: Това, че енергетиката все още не е в цветущо състояние, е факт.

Водещ: Ама не е ли в трагично състояние енергетиката?

Петър Чобанов: Точно затова, че състоянието, което заварихме, не беше цветущо, се правят опити то да бъде оздравено.

Водещ: Но така като си прехвърляте топката на тези въпроси, Борисов като го питахме като беше премиер, казваше „Те ни оставиха Цанков камък, те ни оставиха „Белене", те ни оставиха всичко."

Петър Чобанов: И докъде стигна „Белене"? Доникъде.

Водещ: Доникъде. И сега не е доникъде, и при него не беше доникъде, и при Станишев не беше доникъде. Кажете обаче за „Южен поток". Какво сме похарчили за този прословут „Южен поток", за който освен това ни праснаха и наказателна процедура?

Петър Чобанов: Не виждам причина, според която да сме похарчили каквото и да било.

Водещ: А, не сме похарчили?

Петър Чобанов: Аз не виждам да е положена тръба...

Водещ: Според опозицията - 1,2 млрд.

Петър Чобанов: Кога са похарчени? За какво? Те казваха за „Белене" и се отнасяха подигравателно към проекта, говореха за гьол и т.н. Сега за какво са похарчени? Да обяснят.

Водещ: Не е за наем на тръбите, които взехте, за да ги разреже Орешарски, нали? Този наем не може да е 1,2 млрд.

Петър Чобанов: Преминаваме в сферата на шегите.

Водещ: От време навреме трябва.

Петър Чобанов: По-добре да се шегуваме, отколкото да истеризираме ситуацията.

Водещ: Тоест вие твърдите, че за „Южен поток" нула сме дали.

Петър Чобанов: Според мен. Доколкото аз имам информация, не би трябвало да сме дали.

Водещ: Може ли някой извън финансовия министър...

Петър Чобанов: Икономическият министър е отговорен, това е неговият ресор.

Водещ: Откъде ще вземе той парите?

Петър Чобанов: Както ви казах, това е компания, която има нормален кредитен рейтинг, която емитира дълг. Този кредитен рейтинг беше потвърден...

Водещ: Тоест БЕХ може да е взела този милиард назаем и да го е дала за „Южен поток"?

Петър Чобанов: Не, аз няма как да бъде уведомен. Това са си нормални търговски отношения в една компания. Доколкото знам няма такъв заем, но по-добре питайте министър Стойнев.

Водещ: ще го питам като дойде, с удоволствие, даже с любопитство и нетърпение.

Петър Чобанов: Попитайте го за този заем, точно и конкретно - има ли го, за какво е. Но просто нищо не е построено до момента за „Южен поток", как там да бъдат изхарчени пари?

Водещ: Да, аз това се учудвам. Предполагам, доколкото съм следила изявленията на опозицията, че за някакъв заем, който е взел БЕХ.

Петър Чобанов: Заемът е заем, харченето на пари е... изразходването на средства е друго.

Водещ: Ако ние имаме заем 1,2 млрд. за нещо, което  още е въздух...

Петър Чобанов: Попитайте министър Стойнев.

Водещ: Ще го попитаме. Но уточнихме, че от бюджета не са.

Петър Чобанов: Абсолютно не.

Водещ: Вариантът е БЕХ да е взел заем. Има ли трети вариант?

Петър Чобанов: Това са, както ви казах, нормални търговски взаимоотношения в рамките на холдинга.

Водещ: Но няма трета опция, ако това съществува?

Петър Чобанов: Не.

Водещ: Добре. Сега, казват реформаторите, че всеки българин е задлъжнял с 3000 лева само от началото на годината.  Тоест, очевидно са преразпределили дълга така, че са ни го разделили на глава от населението. И аз се озовавам с 3000 лева дълг, който държавата е взела от мое име и за моя сметка.

Петър Чобанов: Не е така. Както ви казах, от началото на годината държавният дълг е нараснал с 800 млн. Това се пада някъде, при 7 милиона население, може би около 100 лева.

Водещ: А тези, които са извън вашия портфейл, не ги ли броим за дългове? Ако допуснем, че държавни предприятия - БЕХ, НЕК...

Петър Чобанов: Както ви казах, това са икономически субекти. Това не е бюджет.

Водещ: И те, каквото и да им се случи, от мен една стотинка няма да вземе държавата, за да ги спасява.

Петър Чобанов: Разбира се, да не изпадаме в апокалиптични сценарии. Но като цяло към момента няма основание да се твърди, че тези пари ще ги плащаме аз и вие.

Водещ: Добре, колко е дупката в бюджета, според вас? За да сравня с това, което казва опозицията.

Петър Чобанов: За бюджета в последните години се говори със странни за мен понятия - пици, дупки. Не бива да се профанизира така този разговор. Вярно, че звучи популярно, звучи някак си секси, интересно, но не бива така да се говори за бюджет.

Водещ: А как?

Петър Чобанов: Дефицитът е бюджетът.

Водещ: Какъв е дефицитът?

Петър Чобанов: Дефицитът в бюджета е около 864 млн. към април.

Водещ: Това много ли е или малко е, от ваша гледна точка?

Петър Чобанов: Това е повече, отколкото беше миналата година. В това опозицията е права. Наистина, тази година към април дефицитът е по-голям, отколкото беше миналата година към април. На какво се дължат основните разлики?

Водещ: На какво?

Петър Чобанов: Имаме 514 млн. по-големи плащания по европейски фондове. Тоест това са пари, които стигнаха до бизнеса, а оттам и до хората, защото този бизнес плаща заплати, наема хора и т.н. Разликата е съизмерима с увеличението на дефицита. Просто ние имаме различна философия на фискалната политика като цяло и стратегия.

Водещ: Сравнено с кого?

Петър Чобанов: Между нас и ГЕРБ. Г-н Борисов направи сравнение с г-н Дянков и т.н.

Водещ: Без да му споменава името. Макар, че въпросът беше така зададен.

Петър Чобанов: Абсолютно. Различна е философията. Ние не постигаме бюджетните си цели като отлагаме плащания за следващи години, като увеличаваме задлъжнялостта към бизнеса или като задържаме ДДС. Ще ви дам един пример. Нивото на невъзстановеното ДДС на бизнеса към края на май тази година е 160 млн. Не е било такова от април 2007 г. Това е най-ниското ниво за този период насам. Тоест философията е плащай си навреме, да вървят разходите нормално като профил през годината, да стигат до хората и до бизнеса, за да може да имаме растеж в икономиката. Винаги има рискове, съгласен съм с това. Но когато се появи риск, която се забележат проблеми със събираемостта, с някой данък, се предприемат мерки тези рискове да се управляват. Така че бюджетът не е толкова лесна система и управлението на бюджета също. Няма апокалипсис. И както ви казах, когато се чувам с шефовете на приходните агенции, те ми казват „Има вероятност да не изпълним плана си с някакво число." Аз им казвам „Добре, още утре ми представете корективни мерки, остойностени, как ще намалите това неизпълнение."

Водещ: Ама от опозицията казват, че приходните агенции не събират никакви...

Петър Чобанов: От опозицията чух днес, че имат претенции към контрабандата.

Водещ: Единият шеф на митницата в контрабандни канали...

Петър Чобанов: Този шеф на митницата и той е наследен, но както и да е, няма да го осъждаме човека преди съда да си каже думата. Но контрабанда - добре. Тази година за първите 5 месеца са хванати прекурсори и наркотици 2,5 тона, което е 10 пъти повече от същия период на миналата година и 5 пъти повече от всичко хванато през цялата минала година. Наркотиците само. Хероин - над 350 кг. Отново, това е най-голямото хващано количество за този период от 2009 г. насам. Тоест от 2010 до 2013 винаги е било по-малко. Късове цигари - тази година до края на май са заловени, ако не се лъжа, около 17,740 млн. къса цигари, което е с 48% повече от същия период на миналата година. Аналогични са числата  за алкохола, аналогични са числата и за горивата. За горивата малко по-малко.

Водещ: Слуховете, че шефът на митниците е подал оставка са силно преувеличени.

Петър Чобанов: Абсолютно няма защо шефът на митниците към момента да подава оставка.

Водещ: И вие не му я искате.

Петър Чобанов: Не му я искам. Като цяло контрабандата е така. По отношение на приходите - да обясня. Миналата година казваме, че има забавяне в приходите. Може така да изглежда през първите месеци...

Водещ: Така им изглежда на цялата опозиция.

Петър Чобанов: Така е, окей.

Водещ: И на Георги Кадиев,  600 и няколко милиона.

Петър Чобанов: Да, прочетох мнение на г-н Кадиев, той познава процесите, интересува се от тях, има право да пита, така е. Тази година очакванията са, че през втората половина на годината ще бъдат събрани много повече приходи от първата. Има няколко причини за това. Просто мерките, които взехме - и обратното начисляване на ДДС, и фискалният контрол, ще дадат своя резултат тогава, чисто сезонно тогава се пада. Има и други причини.

Водещ: Ще ги кажем след рекламите. И тогава ще ви питам какво ще правите с парите, които трябва да се плащат на железниците - огромни суми, за мотрисите, за „Сийменсите" - 300 млн. не са платени, падежите - 2015 г. Всичко това, веднага след рекламите.

Продължава разговорът в „Лице в лице" с финансовият министър Петър Чобанов. Кажете, ще дадете ли тези 20 млн. на Бърза помощ? Оставете железниците, оставете „Сийменсите", „Кугърите" и всичко останало. 20 млн. за Бърза помощ.

Петър Чобанов: Ако са 20 млн., които трябва да се дадат за следващия бюджет, това е въпрос на дискусия, която ще водим наесен. Но като цяло мисля, че те наистина са приоритет, а за конкретната сума ще се разберем. Но и тази година бяха положени грижи за спешната помощ, дали сме 12 млн. по искане на министър Андреева, за да заработи програма за оборудване на спешни центрове в страната. Тоест тази грижа я имаме, знаехме, че това е приоритет, знаехме проблемите там и почваме да ги решаваме. Те са на практика част от програмата, която изпълняваме и ще продължим.

Водещ: Значи 20 млн. има.

Петър Чобанов: Да.

Водещ: Добре. Ние сме на финала на нашия разговор. Аз искам да припомня това, което казахте, за да го чуят и тези, от които зависи. Да обобщя - министърът каза „Нека политиците се разберат каквото ще правят с кабинета, каквито ремонти ще правят, да ги направят час по-бързо, защото изпускаме време, демотивира се и администрацията, и правителството." Правилно ли обобщих?

Петър Чобанов: Да, по-добре да се разберат по-бързо, за да не губим темпото, което бяхме така или иначе наели. И така или иначе да изпълняваме програмата и каквито реформи трябва да правим. И освен това искам да се обърна и към опозицията. Те са в правото си да говорят опозиционно, но нека да мислят и държавнически, нека да не създаваме истерия, нека да не говорим за фалит. Това се отразява на обстановката, това наистина влияе на решенията на рейтинговите агенции. Час от тях казаха, че има политическа нестабилност. Тази ситуация наистина създава впечатление за голяма политическа нестабилност, без задължително да я има. И може наистина, благодарение на тяхното поведение, да ни намалят рейтинга.

Водещ: Благодаря за този разговор.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация