Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ИКОНОМИКАТА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ БЮДЖЕТЪТ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ДА РЕШИ ДОСТА ОТ НАТРУПАНИТЕ ПРОБЛЕМИ

30.10.2017 г.

| Нова телевизия, „Здравей, България" | 30.10.2017 |

Водещ: На пожар вчера ГЕРБ реагира на намерението на БСП да внесе вот на недоверие на тема корупция. Борисов строи ръководството на ГЕРБ да обяснят колко добре работи ГЕРБ за държавата и колко фалшиви новини произвежда БСП. Страх ли ги е ГЕРБ от вот на недоверие или пък от една малка разлика, която според Маркет линкс е само 4%, толкова според това изследване на социолози е преднината на ГЕРБ спрямо БСП, ако изборите са днес. Питаме финансовия министър, който е и част от ръководството на ГЕРБ, г-н Владислав Горанов. Добро утро и добре дошли.

Владислав Горанов: Добро утро.

Водещ: Да започнем с кратък коментар на това изследване. 4% разлика – затова ли има остра и така нервна и категорична реакция в неделния ден спрямо реплики от събота на Конгреса на БСП и от анонсите на Нинова за вот на недоверие?

Владислав Горанов: 4 процентни пункта не са малко, така че ако си спомняте, имаше социология преди изборите през март месец, която даваше предимство на социалистическата партия, и по-скоро, ако има някой изнервен от ситуацията, това е левицата, тъй като те се виждаха след президентските избори едни победители. И това, че не успяха да яхнат вълната на Радев и до сега ги кара да се чувстват непълноценни. Защото имат много народни представители, имат близо 1 млн., но под милион избиратели, които гласуваха за тях през март месец, а всъщност са една доста, така, високодецибелна опозиция и това предполагам, че ги дразни. Иначе за вота, ако аз бях на тяхно място, щях да внеса много вотове досега.

Водещ: За кое?

Владислав Горанов: Ами, винаги може да се измисли и да се търси кусур на управлението и това е ролята на опозицията.

Водещ: Къде има проблем ... да се търси кусур?

Владислав Горанов: Ами, предполагам, че ако опозицията си върши добре работата, тя може да намери аргументи за доста сектори. Ако ние бяхме на тяхно място, отдавна щяхме да сме внесли много повече вотове. Но сега прецениха, сега го внасят. Това, което всъщност обаче може да подразни обикновения страничен наблюдател, а за политиците от център – дясно, като ГЕРБ, съвсем, е желанието на левицата да коментира точно тази тема. Вероятно, и тук без доза ирония ще го кажа, вероятно те са специалисти по темата с корупцията и затова им е интересна. Но Зарков да говори за корупция, има основание. Нинова да говори за корупция, е неприемливо.

Водещ: Може ли да дадете пример защо да е неприемливо тя да говори за корупция? Какво намеквате? Че тя няма право да говори за корупция, защото какво?

Владислав Горанов: Защото тя е участвала в приватизацията.

Водещ: Как? Приватизирала е нещо?

Владислав Горанов: Така се твърди.

Водещ: Как се твърди?

Владислав Горанов: Така се твърди, че тя е участвала в приватизацията на едно търговско дружество и то срещу минимална сума за активите.

Водещ: Тоест разпродала е на безценица нещо държавно в частни ръце в полза на ...

Владислав Горанов: В полза на себе си.

Водещ: На себе си.

Владислав Горанов: В полза на себе си.

Водещ: За кое дружество говорите? Това сега е сериозно обвинение. Така че не може да се подхвърля така и да увисне...

Владислав Горанов: Ами, вижте, аз не съм готов с наброски и с доказателства. Но съм готов да ви ги предоставя във всеки един момент. Касае се за период, в който тя е участвала в приватизация на конкретно търговско дружество.

Водещ: Кое? Като е конкретно, то има име.

Владислав Горанов: Има име.

Водещ: И е?

Владислав Горанов: Ще ви го кажа, просто не си го спомням в момента. Ако погледнете в интернет, ще намерите документи.

Водещ: Тя е приватизирала нещо за себе си.

Владислав Горанов: Тя е приватизирала нещо за себе си.

Водещ: От позицията на каква?

Владислав Горанов: От позицията на човек, който се снимаше с Бакърджиев, когато взривяваха мавзолея. И това също може да се провери.

Водещ: По времето на управлението на Костов, когато вицепремиер е Евгени Бакърджиев.

Владислав Горанов: Тя приватизацията беше по този период.

Водещ: Тоест тя е ощетила обществения интерес, за да облагодетелства себе си. Твърдите ли това?

Владислав Горанов: Твърдим, че има доказателства за нейна връзка с приватизация на търговско дружество.

Водещ: А защо тогава не сте ги извадили или коментирали...

Владислав Горанов: Това за вас новина ли е?

Водещ: Ами, така да се подхвърлят не ми е новина, но ако е нещо конкретно, би станало.

Владислав Горанов: Има конкретни доказателства за връзка на г-жа Нинова с приватизация.

Водещ: Добре. И без контрапримерите нито вашите, нито на БСП за корупция има един факт, и той според международно изследване, което не е поставено под съмнение, на Трансперънси, България си остава първа в ЕС по корупция, нещата не се подобряват, дори изоставаме в страните от региона. Отишли сме на 76-о място от общо 176 държави. Това не е ли отвратително, г-н Горанов? Не е ли показателно, че управляващите не искат резултат, след като падаме в тази класация. Дори губим позиции спрямо Румъния, Италия, Гърция. Там нещата се подобряват, по тази класация говоря.

Владислав Горанов: Вижте, сигурно ще се намери и друга социологическа класация, която ще покаже друго. Със сигурност имаме проблем с корупцията. И неслучайно това, което анонсирахме в предизборната кампания – административната реформа и намаляването на сблъсъка на обикновения човек, на обикновения гражданин с администрацията, е стъпка в тази посока. Естествено, има много какво да се извърви. Сигурно е обаче едно - държавата днес е по-добре от това, което е била вчера – и по икономически показатели, и по доходи, и по жизнено равнище.

Водещ: Защо сме първи по корупция в Европа?

Владислав Горанов: Аз не го твърдя.

Водещ: Трансперънси в изследването си го твърдят.

Владислав Горанов: Не мога да отговоря защо сме първи по методологията на Трансперънси.

Водещ: Как мислите, защо сме първи, според методологията, изследването на Трансперънси в Европа по корупция?

Владислав Горанов: Може би такова е усещането на обикновения човек. Защото предполагам, че методите са социологически. И на база на усещане на човека, ако действително съпоставено с други държави сме напред, това е една тема, върху която постоянно трябва да има дебат в обществото. Но това, което трябва да се прави конкретно, са нещата, които ние предприемаме.

Водещ: Трябва ли да притъпим усещането си, ако проблемът е в усещането, а не в корупцията?

Владислав Горанов: Не, не. Не трябва. Напротив, във всеки един момент, и ние сме го показвали като партия, в който се създаде съмнение, че има нещо нередно, ние се стремим да се изчистим. Не така, разбира се, стои въпросът при някои от нашите опоненти. Защото и в момента в българския парламент може да видите хора, които са с обвинения за купуване на гласове, и то в затвора. Но те си стоят в българския парламент и гласуват закони. Има брат на депутат, то не, че е лошо някой да е брат на някой, но ...

Водещ: От Русе, за трафик на наркотици е задържан.

Владислав Горанов: Да. Спонсор на социалистическата партия. Явно по техните морални стандарти това не са проблеми, за да участваш в политиката. Ние винаги даваме точно обратния пример – в момента, в който се появи някакво съмнение за подобен тип поведение, се стремим да се дистанцираме...

Водещ: За корупция и за престъпност?

Владислав Горанов: Разбира се.

Водещ: Имате ли коментар на твърдения за нередности при обществени поръчки при здравния министър? Това се появи вчера при разследване на колега журналист Петър Нанев.

Владислав Горанов: Има одитен доклад, направен още по времето на служебното правителство, в който не се правят изводи, че има нещо незаконно.

Водещ: Как посрещате това като разследване?

Владислав Горанов: Всяка сянка на съмнение е неприемлива. Всяка сянка на съмнение...

Водещ: Може ли да се стигне до отстраняване на здравния министър тогава, след като се пуска такава сянка на съмнение?

Владислав Горанов: Свещени крави в правителството няма. Ние не можем нито като партия, нито като общество, да закриляме подобни действия. И ако сме 10 години във властта и Борисов е за трети път премиер, то е, защото проявяваме особена чувствителност...

Водещ: Той в първото правителство смени четирима здравни министри, във второто малко имаше укротяване на кадровото текучество, говоря за здравното министерство. Вие сега не изключвате такъв вариант, така ли? Да не направим фалшива новина.

Владислав Горанов: Не, не. Не бива да бързаме да правим каквато и да било новина. Гледахме вчера разследването на журналистите, имаме документи, с които допълнително ще анализираме ...

Водещ: Стоите ли зад здравния министър или още не знаете?

Владислав Горанов: Чули сме позицията на здравния министър. Ако, разбира се, трябва още един път внимателно да анализираме представената информация от журналистическото разследване, ако има някакви притеснения или действително има нещо нередно, ние няма как да подкрепяме подобно поведение.

Водещ: Имате ли на този етап достатъчно ...

Владислав Горанов: Не, не. Не на този етап ...

Водещ: ... аргументи от страна на здравния министър да остане на поста си.

Владислав Горанов: Чули сме неговата позиция. Вероятно това, което той прави, а той доста затяга редиците, ако може така да се каже и запушва доста пробойни в системата, това подозираме, че е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде здравен министър. Но ...

Водещ: Вярвате ли му или вярвате на разследването?

Владислав Горанов: Аз му вярвам. Аз му вярвам. Но разследването е повод още един път да проверим обстоятелствата и фактите около това, което се изнесе.

Водещ: Проверката ще е висша форма на доверие спрямо здравния министър. Кога ще имате становище кога ще приключи проверката, за да знаем дали ГЕРБ стои зад министъра или потвърждава изнесеното в разследването и ще поиска смяната му?

Владислав Горанов: Предполагам, че няма да ни отнеме много време. Искате дата. Предполагам, че до две седмици ще е ясна позицията по отношение ...

Водещ: До две седмици ГЕРБ ще се увери какъв е конкретният случай и дали да прави смяна на здравен министър?

Владислав Горанов: Дали това, за което е обвинен или за което се обвинява здравният министър е достатъчно тежко като нарушение или като действие от негова страна, така че да го натовари с политически негативи, несъвместими с неговата длъжност.

Водещ: Тези, които не са гледали – в общи линии става въпрос по обвинение, твърдение, че обществени поръчки са отивали при близки, при роднини. То има и такъв казус, морален. Дъщеря му набъркват.

Владислав Горанов: Набъркват дъщеря му, която живеела на съпружески начала с някакъв мъж в добрия случай на думата. Просто трябва да се провери.

Водещ: Добре. Господин Горанов, кои политици са взимали пари от КТБ, прокуратурата не казва, въпреки писмото на Нинова и въпреки подписа на Борисов, че, да, той е съгласен да се каже кои политици са взимали под някаква форма пари от КТБ, най-големия грабеж.

Владислав Горанов: Няма как да го знам, това, което е публично известно кои политици са влизали в банката и са посещавали Василев, това знам, защото се изнесе в публичното пространство, а кои полици са взимали пари, знам някои вложители в банката политици, но кои са...

Водещ: Кои?

Владислав Горанов: Вежди, доста пари изгоря в банката.

Водещ: Той не ги ли компенсира през някакви цесии или не?

Владислав Горанов: Не...

Водещ: Остана си с...

Владислав Горанов: Остана си със загубата, както всеки, който влага пари в лоша банка.

Водещ: Тоест, при един политик, ето тука загубата, казвате, е налична, тоест тези пари са отишли при друг?

Владислав Горанов: Вероятно, вероятно, пак казвам, не мога да го твърдя, мога да твърдя, че съм видял документи, или по-скоро снимки, изнесени в публичното пространство, с които определени политици е документирано, че са посещавали в банката Цветан Василев. И тези политици...

Водещ: А кога, аз не помня?

Владислав Горанов: Разровете се, има го в интернет, ако не бъркам, едно от лицата със сигурност, което смятам, че съм видял в този списък е Кирил Добрев, но и това нищо не значи...

Водещ: Че влиза без пари излиза със, така ли?

Владислав Горанов: Не, че влиза в банката и е записано, че той ще посети Цветан Василев. Днеска сте особено духовит...

Водещ: Добре, не искам да ви... казахте снимки, имаше един момент, неприятен за вас предполагам, който ви бяха снимали с Пеевски на едно кафе, като казахте снимки. Въпросът е друг обаче, мина много време оттогава, били са други обстоятелствата. Пеевски, Цонев и Хамид Хамид обявиха, че ще внесат един законопроект против, или срещу вторичното разграбване на КТБ. Ще го подкрепи ли ГЕРБ, понеже беше анонсирано, че който е против влиза в графата „враг на народа” и в общи линии на медийната група, че е за олигархията, с грабителите, с Цветан Василев. Имате ли избор да кажете „не” и взехте ли решение, ще подкрепите ли ГЕРБ този закон с тези автори?

Владислав Горанов: Не сме го коментирали, за да мога да говоря от името на ГЕРБ, но моят анализ на този законопроект е, че от една страна, вие сте прав, който не го подкрепи, ще бъде лесно обвинен, че не иска да създаде такова законодателство, което да даде максимален широк инструментариум за възстановяване масата на несъстоятелността. От друга страна, натрупаните действия и бездействия от самото начало на несъстоятелността дадоха възможност доста от активите и обезпеченията в банката, колкото и малко да са били в момента на несъстоятелността, защото си спомняте, че тогава се говореше за една дупка от около 3 милиарда и половина в началото на този процес, така или иначе, законопроектът предстои да бъде обсъден в Народното събрание. В него има, не съм специалист юрист, но едни доста сложни и правни конструкции, които ще бъдат много тежко дебатирани в парламента, защото някои принципи, основни принципи в правото, се поставят на леко изпитание от законопроекта.

Водещ: Как ще се позиционирате, това е по-скоро въпросът? Аз не искам да коментирам дали това ще е ефективно като законодателство, не съм специалист, по-скоро го наблюдавам от гледна точка на това как ще се позиционирате вие.

Владислав Горанов: Ако зависи от мен, аз бих го подкрепил с аргумент, че всички възможни инструменти, които държавата има, в това число и подобен тип извънредно законодателство за конкретния казус, въпреки че извънредно законодателство по принцип е противоконституционно, но бих подкрепил и подобен тип законодателства, ако то ще даде възможност, отчасти макар, справедливостта по казуса КТБ да възтържествува.

Водещ: Няколко думи за пицата тази година. Мисля, че Валери Симеонов... само да не бъркам, е казал, че калцоне е богата пица, в същия момент синдикатите за пореден път, имаше голям протест в петък, и казаха, че това не е достатъчно, което се...не знам думата „дава”, тя не е подходяща „дава” и „взима”, но това, което се предвижда в бюджета. Вие каква пица обичате, извън финансите питам, чисто като продукт, като меню?

Владислав Горанов: Рядко ям пици.

Водещ: Рядко ядете пица. Тази прилича ли на калцоне действително, или на нещо друго?

Владислав Горанов: Икономиката дава възможност бюджетът за следващата година да реши доста от натрупаните проблеми или поне да създаде предпоставка през допълнителния ресурс, който се осигурява. Обществото се успокои след банковата криза, след мандата на БСП и Орешарски и това доведе до вдигане както на потреблението, така и на кредитирането постепенно, така че вече може да говорим за едни доста прилични растежи от порядъка на около 4 процента за тази и за следващите години, така че темповете на нарастване на доходите в реалния сектор дават възможност да се направи подобна стъпка и по отношение на доходите в бюджетната сфера. Бюджетът за следващата година е скроен така, че да подсигури от една страна нормалното функциониране на държавата, от друга страна да даде възможност да се изпълнят основните ангажименти, които в предизборната програма на ГЕРБ и Обединените патриоти, разбира се ние имахме отделни програми, но в последствие за целите на коалицията изработихме обща, да изпълни всичките приоритети, които са заложени вътре, и по отношение на образованието, и по отношение на администрацията, и по отношение на инфраструктурата.

Водещ: Едно уточнение, вярно ли е, че в „Дарик радио” сте казали, не знам, контекстът май е бил за излишните специалности, но, че „висшето образование уврежда децата”?

Владислав Горанов: Да.

Водещ: Какво имахте предвид, защото така звучи странно?

Владислав Горанов: Имам предвид... Кое му е странното?

Водещ: „Висшето образование уврежда децата” – като изречение звучи странно.

Владислав Горанов: Извадено от контекста звучи странно, но ако говорим за това, че през последните 10-15 години се разроиха само и само да могат да поддържат една раздута инфраструктура образователна...

Водещ: Изкуствени специалности след реализация, това ли имате предвид?

Владислав Горанов: Това имам предвид, без реализации и без добро качество в специалността. Как си представяте, че примерно малки университети, традиционно развити примерно в инженерните специалности, като Габровския университет, като Русенския университет, започват изведнъж да бълват специалисти икономисти, да бълват юристи. Нормално ли е това и естествено ли е? Друг е вече въпросът дали бълването на юристи и икономисти в една икономика, в която инженерната специалност е дефицит и ние искаме да я развием като икономика на високата добавена стойност и на индустрията, можем да го правим това само с икономисти и юристи. Но младият човек, първо, за да отложи влизането в активен трудов живот и от друга страна воден от собствените и от амбициите на родителя си да получи висше образование, попада на едно такова място, аз не казвам, че всеки един от тези два университета, които споменах, е лошо място, но те са силно при друго. Та, попада той на едно такова място, минават 4-5 години от неговия живот, инвестират се едни средства и в края на краищата, когато той излезе от там, първо е прекарал четири години на не най-доброто място, второ учил е не най-доброто нещо, което е основа за реализация. И в края на краищата не е ли този млад човек подведен с това, че впоследствие неговите очаквания за реализация са доста неадекватни спрямо пазара на труда и спрямо неговата подготовка.

Водещ: На финала едно изречение, ако вие трябва да избирате, ако върнете времето назад да си изберете образование, или пък образование за вашите наследници, специалност, наистина с един пример, каква ще е специалността?

Владислав Горанов: На всеки му се случва, както му е писано. Училището трябва да е добро и достъпно за повечето хора, това е по принцип.

Водещ: Вие какво искате вашите наследници да учат?

Владислав Горанов: Моите наследници трябва да си изберат. Аз сега ги подтиквам да учат математика, но те са още малки, така че като дойде време сами да взимат решение, тогава да го вземат.

Водещ: Благодаря ви, Владислав Горанов ни беше на гости, финансовият министър, в отговори на разменени реплики в почивните дни между БСП и ГЕРБ и в отговор на въпроси свързани с бюджета и борбата с корупцията. Благодаря ви.

 

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация